• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    GENEVIEVE: ako, ja nie som nejaky ten zastanca ortodoxne cistych jedal, je mi fuk, ci niekto do carbonary dava smotanu, alebo nie, ale pri urcitych jedlach si myslim, ze nie je zle poznat nejake tie zasady z kuchyne, kde maju tradiciu.

pri zapekanych cestovinach nie je moc co riesit, tie tu chut maju cas natiahnut, dokonca aj pri tych roznych ragu (bolognska) je to nie az tak odstatna vec.

ale prave pri tych uplne najjednoduchsich sposoboch pripravy (aglio e olio, carbonara,...) tam ten rozdiel v pouzitych cestovinach fakt ciitit. ked mas chut jedla postavenu akurat na oleji zemulgovanom s vodou z varenia cestovin a 1-2 prisadach vratane syra, tak je ten drsny povrch vyhodou. (ostatne prave preto ho vyrobcovia nahradzaju tymi vrubkami na hladkych cestovinach; co ale ide urobit na kolienku, nie na spagete)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    XAJA: ha, děkuju! O tom jsem neměla ani páru!
    XAJA
    XAJA --- ---
    GENEVIEVE: cestovina sa pretlaca lisom. hlavice su bud z bronzu alebo ocelove (s teflonovou vrstvou). ocel umoznuje rychlejsiu vyrobu, dlho vydrzi, pre vyrobu plus. bronzom sa to tlaci pomalsie, rychlejsie sa opotrebuje. z ocelovych lisov vyjde dokonale hladka cestovina, bronz zanechava povrch drsny.

a proste to, s cim cestovinu zamiesas, lepsie ulpie na "bronzovom" povrchu.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GENEVIEVE: Mají mít hrubší a poréznější povrch, takže se na ně lépe chytá omáčka.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    XAJA: ze zvědavosti, proč je bronz zajímavý?
    XAJA
    XAJA --- ---
    SPIKE411: super, dik.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XAJA: Billa Premium

ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOCHANSKA_CH: slanina a podlit vodou ;) nikdy jsem krepelku nevysusila, takze asi dobry :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    trochu som odvykla nakupom v supermarketoch, plus je zajtra nedela, tak sa mi nechce robit nakupna tour.

prosim, prosim, mate niekto prehlad, ci drzi niektory z tych beznych (mam este v dojazdovej vzdialenosti billu, tesco a lidl) kvalitnejsie cestoviny? myslim tlacene cez bronz (trafilata al bronzo)? v kauflande som bola a mali la molisanu, ale len vrtule, potrebujem spagety.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ACIDQA: Krása, křepelka je aj u mě v plánu. Slanina ochrání před vysušením dobře?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A ze nemam rada kusy zeleniny a maso ve vyvaru je asi zrejmy, zejo.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Krepelka v zachran jidlo za necely pade, si o ni dnesni slavnostni den vylozene rikal.

Nadivana krepelka, nadivka, kureci vyvar a batatovo bramborova kase. Jen se teda, svine klouzava, pri peceni docela svlikla ze slaninovyho kabatu!

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Jsem už stará hlava děravá, úplně jsem zapomněla, že mám v lednici italskou kytku. Artyčoky na másle.

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Žampionová s listy kavkazského špenátu ráno trhaného.

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Pomalu a dlouho pečená vepřová kýta z prasete od chovatelky za Brnem, blanšírovaná kapusta prohřátá se spoustou do zlata opečené cibule a s mladým česnekem.

GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Topinku z konzumního, krájeného, chleba, namazanou máslem a se solí. A k tomu mokao, vlažné tak, že na něm člověk udrží ruku.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BAAL: Ts, a ze mě někteří omdlévali, že to leju do marmelád :-D
    FAITH
    FAITH --- ---
    ZANNA: Pripadne sa da v lidli kupit ich lacnejsia verzia s nazvom Aperitivo. Od Crodina takmer na nerozoznanie.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    My jsme honem ještě dojídali kachny z mrazáku, než bude moc teplo. A už to teda moc nesedlo, je to zimní jídlo.

ZANNA
    ZANNA --- ---
    BAAL: Věřím. Tak jsem loni objevila na chvilku :-) Crodino. Servírovaný jako Aperol, na sluníčku, hlava si ani nevšimla, že je to nealko :-)
    BAAL
    BAAL --- ---
    ZANNA: to si jen myslíš, ještě jednou od nějaké servirky uslyším: "máme pomelo grep" tak ji ubodám příborem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam