• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: směs můžeš narvat do čehokoliv.

    Stejně to má kořeny v turecké kuchyni a díky Osmanům to máme i na našich východních hranicích. :-D

    A turci to teď dělají takhle (dávají tam o něc víc koření, nepřekvapivě)

    AUTHENTIC TURKISH COOKING TECHNIQUE: “DOLMA” 🤩 | Stuffed Bell Peppers Recipe 🫑🍽
    https://www.youtube.com/watch?v=jAagHnYUOUE
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    _ANT_: Nic, ta směs je stejná jak na papriky, akorat jak v zimě nebyly papriky, tak se to balilo do listu, které se nakládali spolu se zelím.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Tak ty Holubce-Holubky:
    Hlavu zelí, lepsi je čerstvé, nove, to zimní je takove dost tuhé, si dej vařit do osolené vody. Tu hlavku varis do doby nez se začnou oddělovat listy. Jak se začnou oddělovat listy, tak je začneš odrezavat, tohle je dost dlouhém operní proces. Musi se u toho stát a oddělovat ty listy postupne, bo jak nepockas nez se lupénky oddělí, tak bude hnusnej tuhej.
    Na 0,5 mletého masa uvařis 2,5dcl ryze (nekdo dava syrovou, ale kdyz jsme to zkoušeli, tak dejte nebyla uvarena). Misto ryze muze byt i pohanka, ale i to je o zvyku.
    Smíchas vychladnutou ryzí/Pohanku s masem+soli+černým kořením+majorankou. Zabalis maso s ryzi do listu.
    Vymazes pekáč trochou sadla, na dno das syrove kysane zelí na to holubce a zase zelí. Rozmichej protlak s vodou a soli a zalij pekacek, protlak s vodou volis dle velikosti pekacku a toho kolik toho je. Ty holubce by v te vodě meli tak nejak plavat.
    Pekáč zakryjes a pec 45 minut zakryté a pak nech dojít pod pokličkou.
    Muzes to udelat i v hrnci a dusit, ale dle nasich preferencí jsou pečené lepsi.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    BAAL: stane se něco zlýho, když tu směs narvu do paprik?
    BAAL
    BAAL --- ---
    SAMOUT: Jenom protlak se smetanou zaprášeny moukou viz https://www.instagram.com/p/CwVJEO6JBZv/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BAAL: Ta omacka okolo je co?
    BAAL
    BAAL --- ---
    Tak jsem se do toho pustil, náplň byla mrkev, česnek, cibule, tofu, fazole.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Nic nevydrží, že?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Pokus o prvni preclik. Bylo jich pet, uz nejsou.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: krásný to máš
    To maso děláš jak?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dušení mravenci sypaní čerstvými kokony.
    Jinak mongolské hovězí s brokolicovou rýží podle Grusovky.

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MAR_TINA: To je fakt! To bylo bozi.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ty holubce mam ted delat s tchýní, hodim sem pak recept, ale ono se to v každé rodině deka jinak. Univerzální recept neni, ale postup více mene stejny.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAT_ANN: hlavně je jim dávno konec a moc mi chybí
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    MAR_TINA: Tam jsem delala roky, mohu vynest ze ten zelnej salat v kosickach je jen zeli, bio citronova stava a olej :)
    A pohankovy resto z mouky od krisnaku
    KATIA
    KATIA --- ---
    MAR_TINA: Tenhle podnik mi tak chybí 😥
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MAR_TINA: blízko Strossmayeraku je stále jina creperie, a to U Slepé kočičky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dělávali v creperii na štroamajeraku (dávno ji je konec) slané galettes s variacema všeho a na každé byl košíček z toho těsta s takovým červenozelným salátkem. To bylo dobré. A ta atmosféra.
    Na galettku se dávala osobní volba z šunka, sýr, volské oko, rajčata (teplá, takové sugo), špenát, tuňák, žampiony, pečené brambory... Víc si nepamatuji, ale bylo to famózní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam