• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Maso se sice nedává, ale v klasické se smaží na sádle a občas se přidává sýr, ne?
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ALESH: Do česnečky se stejně maso nedává a já třeba dělám všechno na oliváči, takže...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ALESH:
    Ano, takhle se dělá česnečka no...
    Vegan, že jako vynecháš sádlo, ok I get it.
    Ale vodu z hrachu bych do toho nelila, jednoduše tam prostě máš vodu z brambor, pokud je vaříš ve vodě potom a ta je plná vitamínu C, draslík, zinek, fosfor, hořčík i vápník. A také menší podíl mědi a železa.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Kdyz vidim ty zaplavy masa, zkusim to trochu vyvazit.

    Vegan cesnecka
    Brambory osmazit na hranici hnednuti, vedle smazit pomalu cibulku, min 10 min a na konec pridat k cibuli nakrajeny strouzek cesneku (nebo dva). Zalejt zel. vyvarem (ja pouzil vodu ve ktere se varil hrach). Sul, pepr, drceny kmin, marojanka. Varit do zmeknuti bramor. Tesne pred koncem vareni pridat prolisovany cesnek podle chuti.

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    U nás například vždycky u dětí měl úspěchu salát caprese. Já si to udělám pro sebe a dětí naběhnou a sežerou mi to. A to teda dělají s jakýmkoliv salátem.
    Co milujou, je dresing na vietnamskou kuchyni sweet chili garlic, takže natrham ledový salát a udělám zálivku sweet Chili garlic s trochou vody a tím to zaliju a vyluxujou to jako nic. A taky si zvykly na bun Bo nám bo nebo prostě ledový salat s nakrájeným čerstvým koriandrem no a děláme i domácí miso s porkem a čerstvým koriandrem nebo pho.
    A na zeleninu u kebabu s hranolkama, pak u nás jedou palačinky se špenátem, i ty wrapy.
    A mrkvová pomazánka, jemně nastrouhaná mrkev zamichaná se lžící majonézy.
    Okurka, ledový salát do svačiny už jsem zmiňovala.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    XAJA: Záleží na přístupu. Když ji chceš jíst, tak ji snis i během jídla. Nosit salát v mise po jidle je asi blbost. To chapu. Ale jinak je mi to upřímně úplně jedno.
    XAJA
    XAJA --- ---
    QUANTI: jasne, chapem, asi ako mna ta rukola;) ja som si zase dlho v taliansku myslela, ze maju akysi iny kopor, slaby, inak chutnajuci. salat zasypany koprom a koprova chut nikde. az kym som nezistila, ze ta zelenina byva pisypana nie koprovou, ale fenyklovou vnatou:)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XAJA: Jasně, chápu point, ale chci zkrátka říct, že mám pocit, že u většiny neochotných jedlíků zeleniny to kopr spíš zabije, než aby pomohl.

    Já se snažím dávat zeleninové svačiny/předkrmy ("mám hlad!" "oběd bude za dvacet minut, nakrájím ti okurku"), což je vlastně něco podobnýho. Ale ten kopr mě vyděsil.
    XAJA
    XAJA --- ---
    QUANTI: tak o to nejde, ze ano. kazdemu podla chuti. ide o to, ze je to pred hlavnym jedlom, nie popri nom, ci po nom.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: finsky jsem se naučila slovo kopr mezi prvními, abych se mu v jídelně vyhla.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: No nebude, vezmeš to za mě? -:-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XAJA: Eeeeh.... Zasypané koprem by to u nás letělo z okna i od největších milovníků zeleniny 🤢
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tím chceš jako říct, že dvakrát nebude tvoje/vaše páteční ryba?
    XAJA
    XAJA --- ---
    FINSON: inak ja zeleninu jem vo velkom, ale pre jej nejedlikov by mohla fungovat myslienka zeleniny pred jedlom. ono ked mas jedlo s "oblohou" ci malou miskou salatu k nemu, tak sa proste zasytis tym ostatnym a zeleninu vynechas.

    dat pred jedlom misu salatu je podla mna lepsie. a nemusi to byt len taka ta klasika: listy, uhorka, rajcina a spol.

    blansirovana zelena fazulka/ruzicky karfiolu/brokolice, zasypane koprom, pokvapkane olivacom a zastreknute trochou jablcneho octu ci balzamika je napriklad moja zimna oblubena zalezitost (karfiol ci fazulka kludne mrazene).

    alebo rozne variacie na panzanellu, ci rozne listie s vajickom, fenikel s pomarancom, a pod.

    na zaciatku jedla je hlad vacsi, zje sa tej zeleniny viac;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Půst sice je, ale sestra zabíjela a krásný mladý telecí si řeklo, velmi důrazně, o úpravu na Wiener art. Není to pravej vínršnicl, protože trojobal je bezlepkovej, salát celerovej, ale velmi jsem si u spolustolovníka zvedla kredit. :-)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KAIAFOX: Rádo se! Já ji ještě nevysela, ani rajčata, protože ve čtvrtek na 14 dní odletíme, ale to se dožene. :-)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: A proč ho pěstujem/jako cokoli jiného? Protože čím tmavší zelená, tím lépe :). A tímto děkuji id Kochanska na tip na Nero di Toscana - vypadá, že přežila a má se čile k světu, jupí :)).
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Hele, tak oni maj ten mangold i v polivce/v restovaný zelenině a fakt jim "neutajím", proč jsou ty palačinky celý zelený, na to jsou to fakt inteligentní bytosti, ale sami říkají, že v týhle formě ho mají rádi, tak proč to tak neudělat. Osobně nemám potřebu jim nic tajit, ale taky mám kolem sebe hodně dětí, které rostou na suchých těstovinách, banánech a sladkym, tak je fajn jim ten vztah k zelenině nějak zlepšit a naučit je, že to vždycky nemusí chutnat hnusně, že je to jen problém zpracování...
    Jako co si budem, v ČR je mizerná spotřeba zeleniny/vlákniny, obvykle kolem 10g/den.. já sama nemám problém za den dát přes 40g, děti si toho taky odjedí dost, když zrovna nejsou v institucích - tam jim toho moc nedopřejí a pak se všichni doktoři diví, že jsme jako společnost v tak katastofálním stavu už v poměrně mladým věku.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele známého jiného duvodu než ze mam milion toho lupeni na zahradě a musí se snist, bych ho mel do dítěte cpát v podobě rozmixovane, tedy utajené? Je k tomu nejakej důvod? Fakt mě to zajímá. Vzdyt je to zbytečný přece, ne? A ničemu to nepomůže, listi potom stejně nesni…

    To mi přijde super ten wrap, kde je to příznaný, ale zároveň cool wrap
    XAJA
    XAJA --- ---
    FINSON: tak ona rukola ma specificku chut, ktora kazdemu nesadne. mam take tie divnochute (cvikla, pohanka, cakanka a pod.) rada, ale rukolu doteraz mozem len poriadne zamaskovanu medzi inym listim. proste mi nesedi. a to zijem cast roka v taliansku, kde je problem sa jej vyhnut:)
    pre nejedlikov listia by som zacala niecim neutralnejsim: ladovy salat, polnicek, postupne pridavat ine druhy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam