• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    U nás například vždycky u dětí měl úspěchu salát caprese. Já si to udělám pro sebe a dětí naběhnou a sežerou mi to. A to teda dělají s jakýmkoliv salátem.
    Co milujou, je dresing na vietnamskou kuchyni sweet chili garlic, takže natrham ledový salát a udělám zálivku sweet Chili garlic s trochou vody a tím to zaliju a vyluxujou to jako nic. A taky si zvykly na bun Bo nám bo nebo prostě ledový salat s nakrájeným čerstvým koriandrem no a děláme i domácí miso s porkem a čerstvým koriandrem nebo pho.
    A na zeleninu u kebabu s hranolkama, pak u nás jedou palačinky se špenátem, i ty wrapy.
    A mrkvová pomazánka, jemně nastrouhaná mrkev zamichaná se lžící majonézy.
    Okurka, ledový salát do svačiny už jsem zmiňovala.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    XAJA: Záleží na přístupu. Když ji chceš jíst, tak ji snis i během jídla. Nosit salát v mise po jidle je asi blbost. To chapu. Ale jinak je mi to upřímně úplně jedno.
    XAJA
    XAJA --- ---
    QUANTI: jasne, chapem, asi ako mna ta rukola;) ja som si zase dlho v taliansku myslela, ze maju akysi iny kopor, slaby, inak chutnajuci. salat zasypany koprom a koprova chut nikde. az kym som nezistila, ze ta zelenina byva pisypana nie koprovou, ale fenyklovou vnatou:)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XAJA: Jasně, chápu point, ale chci zkrátka říct, že mám pocit, že u většiny neochotných jedlíků zeleniny to kopr spíš zabije, než aby pomohl.

    Já se snažím dávat zeleninové svačiny/předkrmy ("mám hlad!" "oběd bude za dvacet minut, nakrájím ti okurku"), což je vlastně něco podobnýho. Ale ten kopr mě vyděsil.
    XAJA
    XAJA --- ---
    QUANTI: tak o to nejde, ze ano. kazdemu podla chuti. ide o to, ze je to pred hlavnym jedlom, nie popri nom, ci po nom.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: finsky jsem se naučila slovo kopr mezi prvními, abych se mu v jídelně vyhla.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: No nebude, vezmeš to za mě? -:-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XAJA: Eeeeh.... Zasypané koprem by to u nás letělo z okna i od největších milovníků zeleniny 🤢
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tím chceš jako říct, že dvakrát nebude tvoje/vaše páteční ryba?
    XAJA
    XAJA --- ---
    FINSON: inak ja zeleninu jem vo velkom, ale pre jej nejedlikov by mohla fungovat myslienka zeleniny pred jedlom. ono ked mas jedlo s "oblohou" ci malou miskou salatu k nemu, tak sa proste zasytis tym ostatnym a zeleninu vynechas.

    dat pred jedlom misu salatu je podla mna lepsie. a nemusi to byt len taka ta klasika: listy, uhorka, rajcina a spol.

    blansirovana zelena fazulka/ruzicky karfiolu/brokolice, zasypane koprom, pokvapkane olivacom a zastreknute trochou jablcneho octu ci balzamika je napriklad moja zimna oblubena zalezitost (karfiol ci fazulka kludne mrazene).

    alebo rozne variacie na panzanellu, ci rozne listie s vajickom, fenikel s pomarancom, a pod.

    na zaciatku jedla je hlad vacsi, zje sa tej zeleniny viac;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Půst sice je, ale sestra zabíjela a krásný mladý telecí si řeklo, velmi důrazně, o úpravu na Wiener art. Není to pravej vínršnicl, protože trojobal je bezlepkovej, salát celerovej, ale velmi jsem si u spolustolovníka zvedla kredit. :-)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KAIAFOX: Rádo se! Já ji ještě nevysela, ani rajčata, protože ve čtvrtek na 14 dní odletíme, ale to se dožene. :-)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: A proč ho pěstujem/jako cokoli jiného? Protože čím tmavší zelená, tím lépe :). A tímto děkuji id Kochanska na tip na Nero di Toscana - vypadá, že přežila a má se čile k světu, jupí :)).
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Hele, tak oni maj ten mangold i v polivce/v restovaný zelenině a fakt jim "neutajím", proč jsou ty palačinky celý zelený, na to jsou to fakt inteligentní bytosti, ale sami říkají, že v týhle formě ho mají rádi, tak proč to tak neudělat. Osobně nemám potřebu jim nic tajit, ale taky mám kolem sebe hodně dětí, které rostou na suchých těstovinách, banánech a sladkym, tak je fajn jim ten vztah k zelenině nějak zlepšit a naučit je, že to vždycky nemusí chutnat hnusně, že je to jen problém zpracování...
    Jako co si budem, v ČR je mizerná spotřeba zeleniny/vlákniny, obvykle kolem 10g/den.. já sama nemám problém za den dát přes 40g, děti si toho taky odjedí dost, když zrovna nejsou v institucích - tam jim toho moc nedopřejí a pak se všichni doktoři diví, že jsme jako společnost v tak katastofálním stavu už v poměrně mladým věku.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele známého jiného duvodu než ze mam milion toho lupeni na zahradě a musí se snist, bych ho mel do dítěte cpát v podobě rozmixovane, tedy utajené? Je k tomu nejakej důvod? Fakt mě to zajímá. Vzdyt je to zbytečný přece, ne? A ničemu to nepomůže, listi potom stejně nesni…

    To mi přijde super ten wrap, kde je to příznaný, ale zároveň cool wrap
    XAJA
    XAJA --- ---
    FINSON: tak ona rukola ma specificku chut, ktora kazdemu nesadne. mam take tie divnochute (cvikla, pohanka, cakanka a pod.) rada, ale rukolu doteraz mozem len poriadne zamaskovanu medzi inym listim. proste mi nesedi. a to zijem cast roka v taliansku, kde je problem sa jej vyhnut:)
    pre nejedlikov listia by som zacala niecim neutralnejsim: ladovy salat, polnicek, postupne pridavat ine druhy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: některé děti vnímají listí jako hořké, čím zelenější tím víc.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: Jo a ještě mě napadají wrapy/plněné tortilly - dělám je synovi ke svačině do školy - namazat tvarohem/lučinou, šunka, sýr, baby špenát, salát, nebo ta rukola :) (tortily si dělám doma, s velmi malým množstvím oliváce a nejradši s rajským protlakem).
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Vajíčka juniorovi hodně jedou, to bych mohl zkusit, díky :-) Dýně jasně, bývá k masu.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FINSON: To se dá parádně propašovat do jiných úprav - naše děti jedí skoro všechno bez problému (včetně nenáviděné růžičkové kapusty, o tu se vyloženě rvou), ale třeba nemusí mangoldd, kterýho máme na zahradě tunu, tak dělám mangoldové palačinky, kdy to rozemelu do těsta a dají se jíst i na sladko. Plus mixované polévky, rukola se dá dát i do a la minestrone polévek, nasekat do míchaných vajíček, do pomazánek... btw pečená dýně je spíš v kategorii příloh, jako brambory a batáty (=nic moc vlákniny, spooousta sacharidů).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam