• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: A proč ho pěstujem/jako cokoli jiného? Protože čím tmavší zelená, tím lépe :). A tímto děkuji id Kochanska na tip na Nero di Toscana - vypadá, že přežila a má se čile k světu, jupí :)).
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Hele, tak oni maj ten mangold i v polivce/v restovaný zelenině a fakt jim "neutajím", proč jsou ty palačinky celý zelený, na to jsou to fakt inteligentní bytosti, ale sami říkají, že v týhle formě ho mají rádi, tak proč to tak neudělat. Osobně nemám potřebu jim nic tajit, ale taky mám kolem sebe hodně dětí, které rostou na suchých těstovinách, banánech a sladkym, tak je fajn jim ten vztah k zelenině nějak zlepšit a naučit je, že to vždycky nemusí chutnat hnusně, že je to jen problém zpracování...
    Jako co si budem, v ČR je mizerná spotřeba zeleniny/vlákniny, obvykle kolem 10g/den.. já sama nemám problém za den dát přes 40g, děti si toho taky odjedí dost, když zrovna nejsou v institucích - tam jim toho moc nedopřejí a pak se všichni doktoři diví, že jsme jako společnost v tak katastofálním stavu už v poměrně mladým věku.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele známého jiného duvodu než ze mam milion toho lupeni na zahradě a musí se snist, bych ho mel do dítěte cpát v podobě rozmixovane, tedy utajené? Je k tomu nejakej důvod? Fakt mě to zajímá. Vzdyt je to zbytečný přece, ne? A ničemu to nepomůže, listi potom stejně nesni…

    To mi přijde super ten wrap, kde je to příznaný, ale zároveň cool wrap
    XAJA
    XAJA --- ---
    FINSON: tak ona rukola ma specificku chut, ktora kazdemu nesadne. mam take tie divnochute (cvikla, pohanka, cakanka a pod.) rada, ale rukolu doteraz mozem len poriadne zamaskovanu medzi inym listim. proste mi nesedi. a to zijem cast roka v taliansku, kde je problem sa jej vyhnut:)
    pre nejedlikov listia by som zacala niecim neutralnejsim: ladovy salat, polnicek, postupne pridavat ine druhy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: některé děti vnímají listí jako hořké, čím zelenější tím víc.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: Jo a ještě mě napadají wrapy/plněné tortilly - dělám je synovi ke svačině do školy - namazat tvarohem/lučinou, šunka, sýr, baby špenát, salát, nebo ta rukola :) (tortily si dělám doma, s velmi malým množstvím oliváce a nejradši s rajským protlakem).
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Vajíčka juniorovi hodně jedou, to bych mohl zkusit, díky :-) Dýně jasně, bývá k masu.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FINSON: To se dá parádně propašovat do jiných úprav - naše děti jedí skoro všechno bez problému (včetně nenáviděné růžičkové kapusty, o tu se vyloženě rvou), ale třeba nemusí mangoldd, kterýho máme na zahradě tunu, tak dělám mangoldové palačinky, kdy to rozemelu do těsta a dají se jíst i na sladko. Plus mixované polévky, rukola se dá dát i do a la minestrone polévek, nasekat do míchaných vajíček, do pomazánek... btw pečená dýně je spíš v kategorii příloh, jako brambory a batáty (=nic moc vlákniny, spooousta sacharidů).
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Sedm :-) On většinu zeleniny jí, včetně např. pečené dýně, akorát mu nějak nejede listí.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Major in Cancer "Vivid"

    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Japanese black beef calbi salad

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FINSON: A kolik je dítěti?
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    HOMOLOVKA: Mas kliku. ze nejsem pobliz :D
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    KOCHANSKA_CH: Lednice husta, ale ty nalepky bych vyhodil.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON: u dětí si myslím, že je dobrý začít okurkou a ledovým salátem. Ten většinou snáší všechny a nakonec si to oblíbí.
    FINSON
    FINSON --- ---
    KOCHANSKA_CH: On to ten lump ani neochutnal :-) Navíc jsem udělal zálivku podle nějakého Topreceptu s troškou medu, pěkně to ten salát zjemnilo. Mrkev padla do té včerejší omáčky, tak holt příště :-)
    KOCHANSKA_CH: Díky :-) Zjistil jsem, že suroviny doma máme, teď s tím můžu laborovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: jednak bych začala jako Kochanská něčím víc dětským a jednak z toho, jak tu píšeš o zelenině, jdeš asi trochu příkladem v tom odporu :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FINSON: U děcka bych začala spíš sladkou mrkvou, než hořkou rukolou. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FINSON: Salát nosím ke stolu ve velké míse bez zálivky, aby se v ní "neuvařil". Odebíráme si do misek a podle chuti zalejeme oliváčem a balsamicem. Když se mi moc chce, vyšlehám olej, citron, sůl, pepř, čekanku a trochu dijon hořčice. Nebo emulguju čerstvou majonézu, ale to spíš třeba do celerovýho salátu či červené řepy.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Tak jsem to zkusil... Dítě ten zelený plevel samozřejmě jíst odmítá 😅

    FINSON
    FINSON --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tebe bych poprosil o nějakou inspiraci na zálivku na ten salát :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam