• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    WERKA
    WERKA --- ---
    ILLUZE: Já jsem od dětství opačný extrém. Syrovou zeleninu jím bez problémů v celkem velkém množství, nakládanou mám taky docela ráda, ale v tepelné úpravě jsem jako holka nejedla skoro nic. I když na stará kolena jsem se už trochu vylepšila a kromě smaženého květáku už jím třeba grilovanou zeleninu, dýňový krém nebo špenát ...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILLUZE: Mladší taky nezeleniňák, sní syrovou jen okurku, mrkev, nově kedlubnu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GRANTORINO: Potvrzuji. Mladší je naprosto nezeleninová, je schopná z rajčete hodit do talíře šavli.

    Nejdřív prošla mrkev, pak ledový salát, kolem desíti minimální množství papriky. Teď naložené kukuřičky.

    A tp je vše.

    Pokud tedy nepočítám zeleninové krémy, tp je ok. Ale čerstvá zelenina je tabu.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    květáková polévka (skoro veganská - místo smetany jsem použila sojové mléko, které děti dostali v Sapě a moc jim nejede)

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KAIAFOX: no protože v hospodě mají po ruce kotel vývaru žejo. tak ho tam mrsknou, to se nedivím. když ho mám doma zrovna, tak ho tam taky dám.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ALESH: no takže to zaliješ vodou až po orestování, sice později, ale prostě ano, zaliješ a povaříš. dělam to taky takhle, takže nic nového. Vývar tam bejt může a může tam bejt sádlo. vodu z hrachu bych si do toho nedala, protože to bude nadýmat, ale proti gustu žádnej dišputát.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Aha, tak pardon, jsem jí dělala prostě jinak... jako takovou jednoduchou bramboračku s česnekem a zel. vývarem. Já moc ryze po česku nevařím :D
    FINSON
    FINSON --- ---
    BRUKEV, ALESH: Jasně, vím, myslel jsem to tak, že právě kvůli téhle praxi je ALESHovo vypíchnutí toho, že se v jeho případě jedná o veganskou variantu, zcela na místě.
    ALESH
    ALESH --- ---
    GRANTORINO: do vetsiny se dava masovej vyvar. Ja se vzdycky v hospodach ptam a pokazdy tam je. Ne ja brambory nevarim ve vode, takze nic neprijde nazmar - nejdriv je restuju a pak to hodim ci cibuli a zaleju. Vodu z hrachu mi bylo lito vylejt, je to vlastne taky vyvar.-
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON: můj muž nesnáší sádlo, takže to děláme bez sádla normálně.
    FINSON: klasická je na sádle a ještě se do toho dá mrsknout na malý kostičky opražená anglická slanina, vajíčko, strouhaný sýr. To je taková ta hospodská poctivá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FINSON: klidne se i da syrove vajicko do talirku a nasledne zalije vrelou cesneckou.
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Maso se sice nedává, ale v klasické se smaží na sádle a občas se přidává sýr, ne?
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ALESH: Do česnečky se stejně maso nedává a já třeba dělám všechno na oliváči, takže...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ALESH:
    Ano, takhle se dělá česnečka no...
    Vegan, že jako vynecháš sádlo, ok I get it.
    Ale vodu z hrachu bych do toho nelila, jednoduše tam prostě máš vodu z brambor, pokud je vaříš ve vodě potom a ta je plná vitamínu C, draslík, zinek, fosfor, hořčík i vápník. A také menší podíl mědi a železa.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Kdyz vidim ty zaplavy masa, zkusim to trochu vyvazit.

    Vegan cesnecka
    Brambory osmazit na hranici hnednuti, vedle smazit pomalu cibulku, min 10 min a na konec pridat k cibuli nakrajeny strouzek cesneku (nebo dva). Zalejt zel. vyvarem (ja pouzil vodu ve ktere se varil hrach). Sul, pepr, drceny kmin, marojanka. Varit do zmeknuti bramor. Tesne pred koncem vareni pridat prolisovany cesnek podle chuti.

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    U nás například vždycky u dětí měl úspěchu salát caprese. Já si to udělám pro sebe a dětí naběhnou a sežerou mi to. A to teda dělají s jakýmkoliv salátem.
    Co milujou, je dresing na vietnamskou kuchyni sweet chili garlic, takže natrham ledový salát a udělám zálivku sweet Chili garlic s trochou vody a tím to zaliju a vyluxujou to jako nic. A taky si zvykly na bun Bo nám bo nebo prostě ledový salat s nakrájeným čerstvým koriandrem no a děláme i domácí miso s porkem a čerstvým koriandrem nebo pho.
    A na zeleninu u kebabu s hranolkama, pak u nás jedou palačinky se špenátem, i ty wrapy.
    A mrkvová pomazánka, jemně nastrouhaná mrkev zamichaná se lžící majonézy.
    Okurka, ledový salát do svačiny už jsem zmiňovala.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    XAJA: Záleží na přístupu. Když ji chceš jíst, tak ji snis i během jídla. Nosit salát v mise po jidle je asi blbost. To chapu. Ale jinak je mi to upřímně úplně jedno.
    XAJA
    XAJA --- ---
    QUANTI: jasne, chapem, asi ako mna ta rukola;) ja som si zase dlho v taliansku myslela, ze maju akysi iny kopor, slaby, inak chutnajuci. salat zasypany koprom a koprova chut nikde. az kym som nezistila, ze ta zelenina byva pisypana nie koprovou, ale fenyklovou vnatou:)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XAJA: Jasně, chápu point, ale chci zkrátka říct, že mám pocit, že u většiny neochotných jedlíků zeleniny to kopr spíš zabije, než aby pomohl.

    Já se snažím dávat zeleninové svačiny/předkrmy ("mám hlad!" "oběd bude za dvacet minut, nakrájím ti okurku"), což je vlastně něco podobnýho. Ale ten kopr mě vyděsil.
    XAJA
    XAJA --- ---
    QUANTI: tak o to nejde, ze ano. kazdemu podla chuti. ide o to, ze je to pred hlavnym jedlom, nie popri nom, ci po nom.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam