• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Bylo třeba sdělat všemožný zbytky zeleniny a nějaký vepřový, tak dneska luxusní bezdomovecký eintopf. Brambory jsem vařil extra.

    N_I
    N_I --- ---
    likvidujem kolegovi ryby z norska, co tam jezděj chytat páč je nesihl snít a už tam zase byl pro další
    baví mě jak to je rychlý, easy, jen rozmrazit, přídat petržel, sůl. olej, citron, pepř a dát to do trouby na dvacet minut mírněji a pak na chvíli víc,
    navíc nám tu dorostlo na zahradě cherry rajče tak to je skvělá příloha, jen se to k tomu hodí a jedna cibule která je snad ze všeho nejlepší takto pečená...

    FAT
    FAT --- ---
    ILLUZE: Ale kdepak! Nic takového.
    :-)
    FAT
    FAT --- ---
    LUCIASHECK: Já ho mám a nic mi to nedělá...
    :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Málem jsem z té ceny omdlela :O
    Za mlada jsme tady chodili na chlebíčky s chatkou, za pár kaček, moc lidí to nekupovalo, tak byly pořád k mání :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo to chapu. Vyrobit se to dá jednoduše i doma. Staci mrknout na recepty napriklad na Kamaboko, anebo na Chikuwa a mas domaci surimi za par minut. Treska, bílky, sul, cukr, škrob a tim to hasne.

    https://www.masterclass.com/articles/chikuwa-recipe

    Chikuwa (Fish Cake) • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/chikuwa-fish-cake/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: no to pak je rybí pomazánnka :-D Normálnně pošírovat filé v okořeněné vodě. Ale chutná to jinak, to už jednoduší udělat jen tu celervu remuládu.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: no asi bych misto surimi použil nějakou vařenou rybu.
    imho je to pochybnej polotovar kterej pro mě nemá žádnou přidanou hodnotu.
    Jinak to zni jako dobrej salat.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NAGASAWA: Dík, dobrý vědět, ale vystačím si s opravdickýma rybama, kór když mám blízko zdroj, ač u mořa nepřebývám.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    KOCHANSKA_CH: sem tam se daji koupit o neco kvalitnejsi skandinavsky fiskekaker, anebo rybí puding, kterej ma podobnou strukturu a chut. Sem tam se da narazit i na rybi kolacky v Shin Foodu treba z Japonska, kde je vysoky procento rybí bilkoviny a minimum chemie.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: Jo tak mně stačí ta fáze od kašovitý/pastovitý hmoty do finálního produktu, ta konzistence a všecehen ten processing kolem jsou pro mě uff... Ano, jím spoustu procesovanejch věcí, ale ty reely z nejožehavější fáze mě utvrdily v tom, že mi na tom nevadí jen ta chuť.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Surimi:
    Složení Pitná voda, surimi 27% (rybí maso, stabilizátory: E420, E450, E451, E452, cukr), škrob (kukuřice, pšenice), vaječný bílek, řepkový olej, cukr, jedlá sůl, sójová bílkovina, látka zvýrazňující chuť a vůni: E621, vaječný žloutek, barvivo: E120, E160c, E171, aroma.
    Děkuji, raději knihu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: bohužel po zhroucení RVHP už konzeva chatky není laciným zdrojem mořské žoužele na pomazánky :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: no je to rozemletý rybí maso. A je to něco, co si půvdně východní asiati dělali doma ale je to opruz.

    tady je nějkaké první video co mi nabídl yutube, nic strašnéh nevidím. To že v tom je rozemletá celá malá ryba zvyšuje výživová hodnota, ti tam zbudou nějaké ty vápníky ,pravda filtrování odstraní rybí tuk. Je to pochopitelně vysoce průmyslově zpracovaný produkt, není dobrý nápad jíst t pravidelně.

    Surimi: How Is the Product Made?
    https://www.youtube.com/watch?v=tQw4Y14Bs0s



    tady je domácí výroba

    Homemade fish cakes (Eomuk: 어묵)
    https://www.youtube.com/watch?v=zJzgZGGF4PU
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: Mamka dělala rozhudu jen z lučiny (možná žervé v kombinaci s lučinou?), cibule, soli a kmínu. To byla dobrota, pravda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KAREN: Který by byly pravý a ne jedlá substance? Taky nevím.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: Tyjo od tý doby, co jsem viděla video z výroby těch "krabích tyčinek", už to nejsem ochotná pozřít. Existujou nějaký... jiný? Lepší?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Jak mám furt přebytky domácího kefíru, tak ho nechávám vykapat a ta hmota mi pak slouží jako tělo hodně pomazánek. Zpravidla se nemusejí dokyselovat.
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUANTI: To dělala tchýně. už jsem to taky tak 15 neměla.

    ILLUZE: Já z avokáda dělám pomazánku se žervé nebo lučinou

    MAR_TINA: Já v té česnekové nahrazuju část majonézy bílou Hollandií (která je hodně hustá, takže mi výsledek neteče z baget.

    Jinak jsem měla ráda ještě hermelínovou (hermelín, vajíčko, šunka, trocha cibule, hořičice, kari, spojeno majonézou+bílou Hollandií)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele surimi pomazánka mixutá celerovou remuládou je velký dobro. Je potřeba surimi, kde je 30 a více procent rybího masa.

    Nastruhat syrový celer na jemno, přidat k němu šťávu z půlky citronu, štědře posolit a popepřit a nechat chváli stát. Na jedno balení surimi - což bývá 250 g beru tak 100 g celeru.

    Surimi nasekat najemno, smíchat s celerem, přidat majolku a jogurt - poměr dle vlastní chuti Dosolit a dopepřit. Je to pomazánka co chce rozležet.

    Kdo to chce barevné, tak k tomu nastruhá i mrkev a kdo to chce vege, tak vezme mnohem více celeru, může nakmbnovat syrový a vařený celer, určitě přidá mrkev a případně trochu najemno nasekaných mořských řas.


    Jinak nejelpší pomazánka je rozhuda - tvaroh, sůl, papirka, kmín, ,pepř. Dále pak podle stavu lednice slakdokysleá kapie/chilli/čerstvá paprika, cibulle, kdo chce salám přidá salám.

    S rozhudu skíízím překvapivý a nezaslužený obdiv na různých workshopech, protože spousta lidí ji zjevně neměli ve školkách či táborech - to překvpávko je tam ta kombinace papriky, tvarohu a kmínu.

    Ten tvaroh tam mám kvašený, ale to není potřeba ( 500 g tvarohu, 10 g soli, zamíchat, dát do vaničky od 500 g margarínu, na povrch dát freshfolii, pokud tam člověk nechce syrečkové tóny a nechat stát buď v lednici, nebo pár dní venku a pak v lednici. Pokud k němu neá vzduch tak skvělý byl i půl roku zapomenutý, ani to nebylo moc divoké.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam