Hele surimi pomazánka mixutá celerovou remuládou je velký dobro. Je potřeba surimi, kde je 30 a více procent rybího masa. 
Nastruhat syrový celer na jemno, přidat k němu šťávu z půlky citronu, štědře posolit a popepřit a nechat chváli stát.   Na jedno balení surimi - což bývá 250 g beru tak 100 g celeru.  
Surimi nasekat najemno, smíchat s celerem, přidat  majolku a jogurt - poměr dle vlastní chuti   Dosolit a dopepřit.   Je to pomazánka co chce rozležet.    
Kdo to chce barevné, tak k tomu nastruhá i mrkev a kdo to chce vege, tak vezme mnohem více celeru, může nakmbnovat syrový a vařený celer, určitě přidá mrkev a případně trochu najemno nasekaných mořských řas.
Jinak nejelpší pomazánka je rozhuda - tvaroh, sůl, papirka, kmín, ,pepř.    Dále pak podle stavu lednice  slakdokysleá kapie/chilli/čerstvá paprika, cibulle, kdo chce salám přidá salám. 
S rozhudu skíízím překvapivý a nezaslužený obdiv na různých workshopech, protože spousta lidí ji zjevně neměli ve školkách či táborech - to překvpávko je tam ta kombinace papriky, tvarohu a kmínu.   
Ten tvaroh tam mám kvašený, ale to není potřeba ( 500 g tvarohu, 10 g soli, zamíchat, dát do vaničky od 500 g margarínu, na povrch dát freshfolii, pokud tam člověk nechce  syrečkové tóny a nechat stát buď v lednici, nebo pár dní venku a pak v lednici.     Pokud k němu neá vzduch tak skvělý byl i půl roku zapomenutý, ani to nebylo moc divoké.