• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: Tyjo od tý doby, co jsem viděla video z výroby těch "krabích tyčinek", už to nejsem ochotná pozřít. Existujou nějaký... jiný? Lepší?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Jak mám furt přebytky domácího kefíru, tak ho nechávám vykapat a ta hmota mi pak slouží jako tělo hodně pomazánek. Zpravidla se nemusejí dokyselovat.
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUANTI: To dělala tchýně. už jsem to taky tak 15 neměla.

    ILLUZE: Já z avokáda dělám pomazánku se žervé nebo lučinou

    MAR_TINA: Já v té česnekové nahrazuju část majonézy bílou Hollandií (která je hodně hustá, takže mi výsledek neteče z baget.

    Jinak jsem měla ráda ještě hermelínovou (hermelín, vajíčko, šunka, trocha cibule, hořičice, kari, spojeno majonézou+bílou Hollandií)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele surimi pomazánka mixutá celerovou remuládou je velký dobro. Je potřeba surimi, kde je 30 a více procent rybího masa.

    Nastruhat syrový celer na jemno, přidat k němu šťávu z půlky citronu, štědře posolit a popepřit a nechat chváli stát. Na jedno balení surimi - což bývá 250 g beru tak 100 g celeru.

    Surimi nasekat najemno, smíchat s celerem, přidat majolku a jogurt - poměr dle vlastní chuti Dosolit a dopepřit. Je to pomazánka co chce rozležet.

    Kdo to chce barevné, tak k tomu nastruhá i mrkev a kdo to chce vege, tak vezme mnohem více celeru, může nakmbnovat syrový a vařený celer, určitě přidá mrkev a případně trochu najemno nasekaných mořských řas.


    Jinak nejelpší pomazánka je rozhuda - tvaroh, sůl, papirka, kmín, ,pepř. Dále pak podle stavu lednice slakdokysleá kapie/chilli/čerstvá paprika, cibulle, kdo chce salám přidá salám.

    S rozhudu skíízím překvapivý a nezaslužený obdiv na různých workshopech, protože spousta lidí ji zjevně neměli ve školkách či táborech - to překvpávko je tam ta kombinace papriky, tvarohu a kmínu.

    Ten tvaroh tam mám kvašený, ale to není potřeba ( 500 g tvarohu, 10 g soli, zamíchat, dát do vaničky od 500 g margarínu, na povrch dát freshfolii, pokud tam člověk nechce syrečkové tóny a nechat stát buď v lednici, nebo pár dní venku a pak v lednici. Pokud k němu neá vzduch tak skvělý byl i půl roku zapomenutý, ani to nebylo moc divoké.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: Já zalitovala, že jsem si nedovezla nějaký uzený ryby od Baltu z Polska...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ILLUZE: tahle kombinace: vejce, kečup, cibule a koření plus rozmixovanej točeňák :D
    Přiznám se, že to byla moje nejoblíbenější u mojí babičky XD
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: já si vzpomínám, že máma dělala pomazánky jen slavnostně - narozeniny, Silvestr apod., ale ty suroviny míchala s majonézou.
    Věčná škoda, oboje.

    Zabijáckou česnekovou - česnek, sýr, majonéza, jsem upravila na pečená dýně, tvaroh, lžíce majonézy a česnek a je to dobrý a nezabije to žlučníky v celé ulici.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Občas stvořím domácí retro vlašák. :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: chm, když připustíme že existuje kvalitní gothaj, tak určitě první co s ním udělám bude rozmatlat ho do nějaký s.....
    Někdy máme prostě neodolatelnou chuť na takové ty klasické retro recepty. Pokud se vám dostane do ruky kvalitní gothaj salám, zkuste z něj připravit sloní žrádlo.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILLUZE: Taky jsem to už asi dvacet let nejedla 😆 jenom si vzpomínám, že to byla moje guilty pleasure.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    QUANTI: Ježiši, tak to je to, co nedávám. Vždyť se z toho musí zauzlovat střeva 😲
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILLUZE: https://www.toprecepty.cz/recept/2525-sloni-zradlo/ tohleto (nebo něco na ten způsob), s měkkým salámem, cibulí, majonézou, kečupem a octem.
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: super, priznam se že kromě ryb jsem masove pomazanky nedelal
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KURE: Ta kuřecí:
    - obereš zbytky kuřete a rozmixuješ je s žervé nebo lépe Lučinou, kyselou okurkou, lžící másla, bílým nebo Kajenským pepřem a solí. Případně s česnekem rozdrceným se solí.
    - podobně je skvělá i pomazánka z uzených lososových bříšek, jen ji zakápneš citrónem nebo limetkou. Dá se podpořit i koprem a lžící kysané smetany.
    - vajíčková je z uvařených vajec, másla (případně žervé), hořciče, pepře a soli
    - jo a miluji avokádovovajíčkovou - avokádo smícháš s vaječinou (takovou tou ještě ne úplně upraženou do sucha), pažitkou, solí a bílým pepřem
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    QUANTI: Myslíš vejce, kečup, cibule a koření?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Já milovala sloní žrádlo, ale je to strašná prasárna 😀
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: napiš prosím jak na ty pomazánky :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FAT: Z kombinace turista-majolka-cibule-taveňák mě bolí i žlučník, kterej nemam :-D
    FAT
    FAT --- ---
    ILLUZE: Přiznám, že nevím, jaký salám do ní manželka dávala, ale myslím, že nějaký druh turisty. Plus taveňák, cibule, asi majolka...
    Ještě mi chutnala pomatlánka z pečeného vepřového, ale ingredience, mimo masa, si nepamatuju. Chutná mi i budapešťská, ale musím si ji udělat sám, podle své chutě.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    FAT: Ježiš, já nikdy nemusela maďarskou nebo jak tomu říkají - takovou tu s laciným salámem.
    Vlastně jsem nikdy nepochopila, proč někdo cpe do pomazánky jakýkoliv salám.
    Ale uvařené maso ok - naši mají moc rádi mou s kuřecím masem.

    A miluji falešnou humrovou a vajíčkovou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam