• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    nechápu tohle nadávání na moucnou jisku. předpokladam ze si pricetnej člověk jidla s jiskou, moukou nedela kazdej den. A at mi nikdo netvrdí ze jednou za týden si dát moucnou omacku nekomu drasticky zalepí streva
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KAIAFOX: aby si mela spravnou funkci zlucniku, tak bys ho mela pouzivat. tzn. nejlip jist zvireci saturovanej tuk, k jehoz vstrebani je treba zluc. zlucnik se vyprazdni a je mensi sance na vybudovani kamenu ze zlucovejch soli/pigmentu. to ze te po tucnym jidle boli zlucnik znamena, ze uz jsou tam usazeniny do ty doby treba asymptomaticky, ktery branej spravny sekreci zluci.
    tady v tyhle intervenci to vysvetlujou na 'How the intervention might work' https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193988/
    rikal mi to i kolega mexikanec, kterej je chirurg a z vyoperovanejch zlucniku by naplnil velky akvarko. ze prej tim jak jsme vymyty abysme jedli 'low fat' diet, tak tim padem je mraky lidi co to v pomerne rannym veku dotahnou na resekci zlucniku.. no a von jako chirurg ma naprostej harvest a striha laparoskopii zlucniky, co mu sily stacej!! unlol
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KURE: Vůbec ne, francouzská kuchyně je taky síla. Samý máslo, smetana, spousta masa se obaluje v mouce.. Alsaská kuchyně je vůbec spíš blízká nám... koneckonců i ta milovaná italská stojí na moučných/testovinových jídlech.
    Já si z toho vybírám spíš ty stravitelnější a libovější varianty, jinak by mi z toho právě ten žlučník asi explodoval :D.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    LYNCH: Vůbec :). Jenom nevím, proč tady dostávám takový kotel :D. Jako by cibule ve víně byla nějaká babicovina :D.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ty jo, skoro se stydím priznat, ze mam rad houskovy knedlik. K segedinu, k rajske. Ke krenovce a koprovce radeji brambor. Plus teda pouzivame obcas i tu mouku na zapraseni ci zahusteni jidel.
    Ale jsem malomestak u slovenskych hranic, tak nejspis proto jsem jeste dostecne neprozrel.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KAIAFOX: tak pardon.. nějaká nabroušená
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: jen říkám, že je rozhodně lepší než to, co já vylovím z hrnce :D

    Ale bramborový a hrníčkový umím.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA:
    Imho jediný důvod jist jídlo s knedlíkem, je dobrej cerstvej knedlik, neohrivanej, ještě teplej z hrnce.
    Esli teda mate místo kde takový koupit tak ok, a trochu závidím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: právě ty knedlíky... Kdo chce u nás knedl, ten musí dojít do polotovarů k Růzhovi pro hotový. Stejně je má třikrát lepší než já. A vystát si frontu, v pátek bývá až od kostela.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: dyk to není taková práce, nejvic pleskani a bordelu v kuchyni je z těch knedlíků. A když už knedlíky, tak zrovna svíčková je vhodna svatecni příležitost
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: v pohodě, jen že to cos psala vyznělo jako že na zahuštění omáčky moukou je něco inheretntne podradnyho a českého, a k čemuž by se francouz nikdy nesnizil.

    KAIAFOX: v tom máš pochopitelně naprostou pravdu, ovšem u takového jídla už je úplně jedno jestli je tam další špetka mouky na porci jako zahuštění.
    Myslím že si rozumíme
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIAFOX: aaaaa. Dost. Jdu vyfotit dvě kila cuket. Koprovku s knedlíkem a masem chápu jako výjimečnou věc, když to má někdo ráda. Tři omáčky s knedlou v týdnu už moc ne.

    Svíčkovou si dám občas ráda a poslední roky v hospodě, než se s tím vařit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dezert. Nekomplikovaný :)

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MAR_TINA: Hlavně v kombinaci houskový knedlík, prorostlé maso, žádná zelenina, Nebudu lovit statistiku odoperovaných žlučníků za rok...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KURE: Prosimtě, ano, francouzské omáčky obsahují mouku... já si to taky umím přečíst. Ne však všechny a jsou i krajově odlišné. To, co jsme zvyklí jíst doma, jsou recepty od přátel mých rodičů z FR.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: zelepí střeva je blbost, ale kombo tuk a opražená zavařená mouka je hůře stavitelný.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RUTHLESS: svíčková se moukou zahuštěvat nemusí, i když to chuť lehce mění. Stačí dost rozmixovane zeleniny a méně vývaru a smetany.

    Koprovka je bešamel, je každého volba, zda chce jíst provařenou mouku, ale obejít se to asi nedá.

    Teda jde udělat krémová bramborová polévka a dochutit ji koprem, ale to je jiné jídlo.
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: myslíš tu francouzskou kuchařku kde 3 z pěti základních omacek obsahují mouku?

    Ano takový to zaprašovani moukou a zaklechtka je blbost, ale určitě ne pro to, že mouka zalepi střeva. To bys musela být hodně nemocná.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Omlouvám se, nenapsala jsem, že do omáček, co se jí u nás v rodině - český klasiky nejíme, tak pardon :). Ale ty se snad taky dají zahustit, jak píše Kochanska, prostě zeleninou..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KAIAFOX: Jak to chutná třeba ve svickovy? Nebo koprovce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam