• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ja se teda snazim kupovat spise ty "lepsi" znacky testovin, nicmene mam za to, ze ten rozdil oceni prevazne rodily Ital, nez ja.
    Mel jsem testoviny za stovku, za sedmdesat, za pade, ale zasadni rozdil jsem pade versus kilo nepoznal. Respektive jinak, neprisel mi jednou takovy.
    Zajimave je, ze treba u ryze, konkretne mam rad basmati, uz ty rozdily vnimam daleko vice.
    Samozrejme velka smesice promennych v posuzovani je jidlo, kterého je testovina ci ryze soucast, to je jasne.
    Tyhle disputace kazdopadne mam velmi rad s lidmi, kteri tvrdi, jak jsme odpad Evropy, jak se u nas da koupit jen ekl potravina, blabla. Ja se jim vzdy snazim ukazat, ze neni treba kupovat testovinu za stovku, ale treba v cene padesat korun koupi velmi slusny italsky produkt, zatimco jen o pet korun mene bude nijak neoslnujici varianta. A ze je to o hledani, ne nutnem ci dogmatickem "nic nez narod" domacim produktu.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    k tem testovinam zajimavej testik:
    Is expensive Pasta worth it?
    https://www.youtube.com/watch?v=onn-dl86p70
    XAJA
    XAJA --- ---
    inak som sem kedysi davala aj tuto fotku, kde pekne vidiet, v com je rozdiel: [XAJA @ Rádi jíme...]
    XAJA
    XAJA --- ---
    ENDER: ked hodis do googlu "pasta di gragnano", vyhodi ti plno vyrobcov. pripadne pridaj "igp". ja sa pohybujem (okrem vyletov) na severe, takze kupujem to, na co v tom-ktorom obchode zrovna narazim.

    tu jeden starsi clanok: https://www.forbes.com/sites/liviahengel/2019/04/30/why-pasta-di-gragnano-is-the-best-in-the-world/ (pgi je v taliancine igp)
    The European Union has recognized Pasta di Gragnano to be a PGI product (“Protected Geographical Indication”), meaning it meets rigorous criteria to earn its label. First, the pasta dough must be extruded through a bronze die which gives the pasta a rough texture that helps the sauce cling to each noodle. Second, Pasta di Gragnano must use high-protein Durum wheat which helps keep the pasta al dente while it cooks. Third, the dough must be made with water from Gragnano which is very light in calcium and other minerals, so it doesn’t change the structure of the semolina. And lastly, the pasta must be dried at a low-temperature to maintain the quality and flavors of the wheat.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ENDER: ja kupuju tyhle… (v Praze treba v bianco & rosso, stoji okolo kila)

    ENDER
    ENDER --- ---
    XAJA: Nejaka značka z gragnany? :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ENDER: ano, pisem XAJA: ze ide o sposob lisovania a susenia. plus teda aj o druh semoliny. ale ak vyrobca pouziva bronzove formy na lis, ktorych pouzitie je nakladnejsie (su drahsie a menej vydrzia, lebo su makksie), tak tomu zodpoveda aj spodob susenia. molissany su v pohode, barilu by som prirovnala k chlebu od penamu u nas (najrizsirenejsia lacna masovka).
    keby clovek chcel byt super pasta snob, tak riesi aj povod a druh semoliny a miesto vyroby a nekupoval by ine, nez tie vyrobene v gragnane:))
    ENDER
    ENDER --- ---
    XAJA: Jeste jde o zpusob suseni, mely by byt svetle, tmave zlute jsou rychlosusene. Mne staci la molisana... Barilla mi prijde, ze je jen predrazena slabota..
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: *marcato
    XAJA
    XAJA --- ---
    ENDER: ako pise
    BRUKEV: uz sa daju kupit kvalitne cestoviny, hlavne z tych kratkych: penne, fusilli, farfalle v kauflande ci bille vidam. horsie je, ked clovek chce nejake kvalitne dlhe, to je tak max. 1 hrubka spagiet. (myslim kvalitne, viem, ze barilla ma rozne hrubky).

    BRUKEV: nastastie sa daju lahko prepravovat, takze taska cestovin to isti takmer pri kazdej ceste:)

    GRANTORINO: tak na rozdiel od suchych, tie cerstve nie je problem doma vyrobit. na sirsie ani nic specialne netreba, no a casom, pokial clovek nema generacie dedenu masinku, nasleduje nelahke rozhodovanie, ci si kupi imperiu alebo mercato:)
    ENDER
    ENDER --- ---
    BRUKEV: Super diky. No ja jsem rad, ze tu koupim aspin dobry spagety..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ENDER: molisana uplne bezne v Kauflandu.

    Asi takhle. Pri trose snahy se v marketech daji sehnat slusne znacky testovin. Chybi ovsem pestrost tvaru. Vzdycky skripuntuby, kdyz v Italii vidim tech 20+ druhu, zatimco u nas maximalne pet.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Třeba se to jednoho dne naučím dělat sama doma vlastní...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    RUTHLESS: rozumím no... Ale tak někde se musí začít.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GRANTORINO: A máj trvanlivost asi tri mesice. Supr.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    RUTHLESS: já jsem teda nekriticky nadšená z těch čerstvých těstovin tagliatelle z Alberta... jednak to bylo uvařeno za 4 min v osolené vodě a stálo to v akci 39,- a přitom z toho bylo tak 6-7 porcí. úplně mi to změnilo vesmír. Odteď pojedeme čerstvé těstoviny častěji...
    N_I
    N_I --- ---
    jedu pár jídel co umim dokola

    dnes jsem pro ty, kdo se zastaví udělal pro změnu polévku tom yum. salát a placky škvarek
    jen dumám kdo pro hosty eventu vaří, aby si během poslechu dali gáblík, když mě to ale ba
    a mám vlastně rád, dělat co se nesluší
    příště si ale veme každej svačinu sám a domů donesem borůvku, ostružinu nebo houby kousek

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RUTHLESS: takovej italskej low-end no
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOOMIX: Tak barilla je ale největší sracka. To je navoněná bída (ale taky jsem ji věřil, nicméně je strašná)
    1KA
    1KA --- ---
    Banánový chlebíček

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam