• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    BAILAMARCIA
    BAILAMARCIA --- ---
    LADY_MYSKA: minulej týden jsem byla taky naprosto bez inspirace (a to mě jinak vaření baví, uklidňuje, naplňuje, blabla...) tak jsem prostě naložila maso na tři dny do lednice a v pozdnim odpoledni vždycky jedno hodila na pánev, k tomu pár novejch brambor, na pánev cuketu s cibulí a do mísy zeleninovej salát... něco zbylo na druhej den, něco jsem druhej, třetí den přidělala nový... a bohatě to stačilo, žádný velký vymýšlení...
    Dva dny zpátky jsem dělala j-a-k-o-b-y pizzu z koupenýho těsta, vrstvou ricotty, parmazán, cibule, sušený rajčata...
    A v nejbližší době se chystám na variaci těstovin plus buď klasický bazalkový pesto á-né-bó upečená/uvařená cuketa (možná s trochou česneku) trochu pozlobená tyčovým mixérem (aby fungovalo jako omáčka, ale zároveň mám ráda i ty kousky...), na to parmazán nebo lahůdkový droždí a pak nejspíš tortilly, kam cpu červený fazole plus balkán plus tak tři, čtyři druhy studený zeleniny...
    Což mi teď teda ještě připomnělo, že taky zbožňuju salát hnědá čočka + řepa + balkán, ochucený hořčicí (plus já osobně dávám ještě libeček), k tomu (vařený) vajíčko...
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    LADY_MYSKA: já měla zase rejžový nudle ve woku s vajem a zeleninou, sojovkou, tunou jarní cibulky navrch.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADY_MYSKA: tady byl dnes pečený králičí hřbet, brambory a okurkový salát.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    je léto a já zase vůbec netuším, co vařit… už proběhlo pečené kuře i na zelenině s bramborem a nebo rýži, sunkofleky, hovězí ragú, …. neco na paprice.

Co se dá ještě tak vařit? Jsem nějaká bez inspirace
    KAREN
    KAREN --- ---
    KURE: ILLUZE: Dobrej je taky houbovej kuba, pohanku místo klasickejch krup - dělám to teda někdy potuněný vejcema (z bílků sníh), a už jsem do toho i rvala uzený tofu. To je vlastně celkem na způsob nějakejch těch vege rizot...

Pohanku lámanku apod. nejdřív proplachuju horkou vodou, zdá se mi, že to pak trochu ztratí pro mě nepříjemnej vocas...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Vítejte u Buchty v troubě | Buchta v troubě
    https://www.buchtavtroube.cz/
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Je neobyčejná kuchařka, kde jsou recepty z luštěnin, pohanky..
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: to je dobrej tip, na termomixu je lecos.

špatně špatně. je to trochu overkill, ale smažená rejže se taky napřed uvaří a pak osmahne a je to super.

namočit taky ničemu nevadi, to se dá dělat i s jinym zrnim včetně rejže, je to rychleji vařený ale zrovna pohanka se vařená fakt rychle, takže to je celkem zbytečný.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KURE: To je super, děkuji! :)

Našla jsem recepty k Thermomixu - mrkni na Cookido.

Akorát, že jsem ji doteď asi vařila blbě - namočila jsem ji přes noc, pak uvařila a pak osmahla.
    No tak se prý nevaří 🫣
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: a to jsou asi ty co jsem myslel :D dik. udon nejsou pohankovy.
    soba jsou pohankovy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: další nudle jsou soba nudle, čistě pohankový mají eshopy, mix pohanka a pšenice bývá v lidlu v asijských týdnech.
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: tldr: misto rýže.

posledni dva roky jim pohanku relativně hodně. (protože si slibuju zlepšeni mejch zrasovanejch žil)
    Nakupuju ji ve Valašskym eshopu, maji ji nežluklou a ne zpálenou, jak se někdy stává v pohance ze samošky:
    výrobky z pohanky, bez lepku - Valašská pohanka
    https://www.valasska-pohanka.cz/

oficialní recepty na pohanku de fakto neexistujou, protože se prostě moc nejí a i v zemích východní evropy kde ano, z ni dělaj většinou kaši.

Můj oblíbený recept je kontrabáš.
    Valašský kontrabáš | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/valassky-kontrabas

A ploye, to jsou palačinky z pohankove mouky.
    Classic Ployes Recipe: A French-Acadian Family Tradition
    https://thewilddrive.com/classic-ployes-recipe/

Jedinny další pohankovy věci co jsem našel jsou Udon nudle. Takže ja to tak nějak řešim na punk.

Snídaňová kaše: rozmixuju syrovou pohanku a uvarim v rýžovaru tak že to vypnu cca v půlce programu na bílou rejži.
    Moje pokusy s pohankovou krupičkou v hrnci se mi pokaždy hrozně chytaly na dno, to mi fungovalo jen ve vodni lazni. Nepřilnavej rýžovar je daleko menší oser. A tim že si rozmixuju zrnička nemusim mit pohanku v další verzi.

Když uvaříš ty zrníčka na kaši v celku je to snadny, ale neni to uplne kaše, jsou v tom ty kousky, to mě tolik nebavi.

Palačinky dělam výhradně pohankovy prostě normální recept a vyměnim mouku.

Rizota. Prostě míchanina pohanky, masa, zeleniny. Podle toho co mam doma. Dobrý na zpracování zbytků.
    (zase udělam pohanku v rejžovaru, mezi tim osmahnu to ostatni na panvi)

A pokužívam ji jako zavářku do polivky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILLUZE: Mně to odpovídá spíš v principu rýži, ale chutná mi mnohem víc :))
    ILTU
    ILTU --- ---
    ILLUZE: Jak je v tom balkán, tak to bude dobrý ☺️ To musím vyzkoušet.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Hodně mi chutná s česnekem, majoránkou a balkánským sýrem ,-)

Ještě jednou děkuji.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: je to vařené zrní (s výbornými vlastnostmi), takže spíš celozrnné rýži.

Případně pokud chceš snídat obilninové kaše, tak předem vařená pohanka na sladko je taky výborná.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Děkuji.
    Čemu se to blíží víc? Kvůli sacharidům spíše těstovinám?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: místo rýže nebo těstovin :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Potřebuji prosím poradit.
    V zásadě se držím jídelníčku, kde v některých dnech mám na oběd a večeři maso a zeleninu, jindy maso s rýží a některé dny maso s těstovinami.

Kam zařadit pohanku?
    EZOUN
    EZOUN --- ---
    Nevím jestli není OT, jelikož to je z hospody ale po delší době sem někde byl a chutnalo, i když předkrm za cenu 270, tak tam mohlo být víc šunky ale třeba tomu Ossobucu s rizotem se nedalo nic vytknout

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam