4 g je dost, navíc denně - a to je obecně v Kratom komunitě považováno za naprosto normální dávkování (ještě dokonce dost nízký) a ještě se předhánějí, kdo dává víc. U Kratomu je základ, že méně je více, a jen to tak "homeopaticky pocukrovávat", nezvyšovat dávky a dávat pravidelně pauzy, jinak risk závislosti je jasnej. A ten risk tam je i tak, a né malej.
Já to mám tak, že Kratom miluju a snažím se být příkladem, že se dá užívat udržitelně. Myslím, že po 12ti letech užívání, kdy dávám cca 2 x týdne cca 1 - 1,5 g s pravidelnýma pauzama, můžu říct, že se to dá, ale že to není pro každýho. Dávky jsem postupně snížil, nejdřív jsem dával přes dva gramy, teď ještě méně. Toleranci nemám žádnou, šlapou mi tyhle malý dávky hodně, závislost nemám žádnou - naposled velká pauza 8 měsíců v Austrálii naprosto bez problému, pravidelný týdenní pauzy též bez problému. Nicméně není to tak u všech a návykový to je dost. Odtud se dostávám k další věci, že Kratom prodávám na e-shopu. Díky nařízením EU a dalším idiotům nemůžu mít můj informativní článek ani na e-shopu. Každýmu, s kým se o Kratomu bavím, tak říkám hned rizika. Pro mě je Kratom etnobotanický pomocník, který se ale bez respektu, disciplíny a úcty může zvrhnout do závislosti. Občas uvažuju Kratom z e-shopu vymazat, protože to je jediná rostlina na e-shopu, která má kvůli lidem tento divnej vibe, kde se lidi předhánějí kdo ho víc sežere, indonéští opičáci mě serou tím že me x krát okradli a různé intriky se rozjíždějí už i na CZ scéně. A to mi vadí. Kde jsou ty časy kolem roku 2008 když jsem začínal, nikdo Kratom neznal a byla to fakt romantika. Neznal jsem nikoho, kdo by tu rostlinu užíval a objednával jsem různě z internetu.
Miluju si dát svých 1 - 1,5 g, kafe a jít cvičit. Je to pro mě jedna z nejlepší "flow" rostlin - pohybová performance, sporty, žonglování, hudba, kreativita prostě top - a pohyb a rostliny podporující performance jsou moje obří vášeň. Ale komunita kolem toho mě zas tak moc nebaví a jsem rád, že Kratom jen jednou z mnoha rostlin na e-shopu a možná se stane, že ho časem vyřadím, protože mě ta atmosféra kolem něj moc nebaví, i když jinak jej beru za mého spojence.
Kdyby někoho zajímal článek, tak jsem ho přesunul z e-shopu sem:
https://www.patreon.com/posts/kratom-mitragyna-43216540
Snažil jsem se nějak vyvážit upřímně informace a rizika, abych to nehypoval jak ostatní e-shopy, že je neškodnej - jeden kámoš třeba hned jak to přečetl tak vysadil, protože si uvědomil, že dává moc. Nechci psát nesmysly o tom, jak je to bezpečný jako kafíčko a doporučovat x krát větší dávky než si myslím že je OK, jen abych vyvařil víc peněz (malý dávky 1 - 1,5 g jako doporučuju já jsem ani nikdy nikoho doporučovat neviděl :-)). Žádný jiný promo jsem Kratomu vlastně ještě ani nedělal, než je ten článek - myslím že některý lidi ty upřímně napsaný rizika můžou spíš odradit :-)