• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRKODLAKKratom - Mytragina speciosa
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Tak zatim se kratom nezakazuje:

Jindřich Vobořil

HHC a kratom dnes na vládě…

1. Kratom - I jako člen ODS, ale hlavně jako odborník kvituju dnešní rozhodnutí Andreje Babiše a vlády ještě přece jen kratom nezařadit a ještě si nechat dát další podklady k danému rozhodnutí!

2. Dnes přeřazení HHC na seznam návykových látek na základě rozhodnutí globálního zákazu OSN. To považuji za chybu, ale která se stala již v OSN a my ji jen musíme přenést do našeho práva. Toto se stalo posouzením WHO (světová zdr org) která se stala spíše lobbystickou organizací a ztratila za mě významnou část autority a odbornosti. Tato navrhla zákaz na základě věty, že sice je HHC slabší, než THC, ale díky podobnosti je potřeba zakázat, protože THC je taky zakázáno..dost slabý a velmi neodborný argument. Navíc toto vydala WHO těsně před Vánoci 2024 a hlasování pak bylo hned prvni týden v Březnu 2025. Zcela jasný záměr nedat možnost opozici a státům přichystal jakýkoliv rozpor. Ja jsem poslední dobou WHO velmi zklamán na vice úrovních a nedivím se, že USA z WHO vystoupily…

Nicméně zákaz HHC v praxi již v ČR platí 3 roky a bohužel se potvrdilo moje varování, že okamžitě na trh přišly další, výrazně horší náhražky a tímto jsme to jen dnes stvrdili. Řešením je za mě do budoucna dovolit v přísně regulovaném režimu na trhu samotné konopí a začít se bavit o změně nebo konci špatných a nefunkčních mezinárodních úmluv, které přináší jen obří náklady a “žádné” výsledky.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    HACECKO: Jak pise Voboril, z toho koukaj miliardovy arbitraze, ktere stat prohraje a zaplati to vsichni. Snad na nej budou aspon takovy argumenty platit, tomu by rozumet mohl...
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    ZEDRALEK: Tady je kdyztak odemceny clanek, ze kteryho to je:

Babiš vytáhl do boje s kratomem. Tvrdí, že současná regulace nestačí — Deník N
    https://denikn.cz/1993446/babis-vytahl-do-boje-s-kratomem-tvrdi-ze-soucasna-regulace-nestaci/?cst=017a3bf5d897a5dc8195642884662b291146965f9edc5e0ba54408325a21f88c
    ZEDRALEK
    ZEDRALEK --- ---
    ZEDRALEK: A este to urobi tak, ze Pirati budu u jeho publika vyzerat tak ako borec u skolky co rozdava striekacky s herakom a do toho nabite zbrane. Kokot slovensky :)
    ZEDRALEK
    ZEDRALEK --- ---
    HACECKO: presne. Ale vies ako dobre to vypada u jeho volicskej zakladne? Ako dobre sa hovori pri pohariku chlastu o tom ako Andrejko zatoci s tymi fetakmi...
    HACECKO
    HACECKO --- ---
    ZEDRALEK: Bože to je blb. Nemohl by mi dát kontakt na ty děti, co mají kratom? Protože já jako dospělý musím jet 50km do kamennýho obchodu, abych si to vůbec koupil. Teď už teda konečně po třech měsících fungují první e-shopy! Nicméně nakoupit si licenci s tím, že do toho stát hodí za týden vidle? Fakt skvělý lidi si volí naši spoluobčani.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Jindřich Vobořil

Krat0m - někteří (media i poslanci) jste mi volali - jenže já nyní v Asii a letěl jsem přes Dubaj do Thajska, takže jsem tu uvíznul a jsem jen na whatsapp

A ptáte se, co říkám na úvahu opět zrušit složitě dojednaný a napříč sněmovnou podpořený zákon a psychomodulačních látkách. Víme a přiznali jsme si, že prohibice nefunguje (když u toho pominu enormní šikanu státu obyč lidí) a že zkusíme něco jiného, třetí zlatou střední cestu a to velmi přísnou regulaci, tak jak ji známe i u likér shopů a tabáku a dnes u některých zemí u konopí. Tyto přísné regulace fungují ohledně ochrany dětí výrazně lépe, než prohibice, jak všichni víme již dlouho.

Kratom se tedy vybral jako první látka, protože i když není bez rizika, tak ta rizika jsou řádově menší, než heroin, nebo i například alkohol. Nyní to máme zavedeno pouze 3 měsíce!!!… Za tu dobu Kratom zmizel z automatu. Někteří poctiví si tedy zaplatili licenci a když jsem se šel do těch licencovaných obchodů namátkově osobně podívat, tak skutečně prodavačka chtěla občanku úplně po všech i těch, kterým bylo okolo 40-50 let. Takže zde se to většinou dodržuje. Bohužel ale za 3 mesice se to ještě nestihlo vytlačit z nelegálního trhu uplně, takhle rychle to opravdu nejde a prodávají to stále některé večerky a obchody bez licence. Odtud, tedy z nelegálního trhu, to jde k dětem. To chci zopakovat. K dětem to již nyní jde pouze z nelegalu. Takze zase plošný zákaz by neřešil nic! Je proto potřeba vymáhat současný zákon hlavně a vytlačit to odjinud.

Dále zákaz udela vždycky a znova to, co pořád opakuji - přijde něco výrazně silnějšího. Heroin, fentanyl, nebo nějaká jiná syntetická droga. Prohibice - tedy svět bez drog je mýtus a kdo to chce? Většinou to hlásá nakonec jen konkurenční jiný legální byznys, nebo mafie. Kdyz pominu přesvědčení policie, kde to tak nějak patří. To, co jsem poslední dobou ale viděl v médiích - emotivní příběhy, které nemohly být pravdivé, za mě někdo velmi pečlivě tlačí, jako dobře vedenou kampaň a nepochybuji o tom, kdo to asi tak je…Omlouvám se za přísnější tón v tomto. Ale považuji tento konkurenční a ideový bojkot něčeho, co může lidem opravdu nakonec pomoct za až kriminální a za hustý pokus manipulovat politiky. Mame zde horší problémy, jako jsou nove syntetické drogy například, které někdo prodává jako dekorativní předměty a my řešíme prášek usušeného a rozdrceného listu? Ano, svá rizika má, ale jak řekla WHO, výrazně nižší a za tím si stojím. I ke mně chodí někteří uživatele o pomoc a od heroinu a podobných látek tito lidé nejsou většinou v životním debaklu. Evidence je kolem toho dost. Chápu velmi dobře, že premiéra někdo v tomto nahlodává a velmi věřím, že pan MUDr Bém si to dokáže s premiérem nakonec vysvětlit, proč tomu je třeba dát chvilku.

K tomu všemu jen dodám, že stát nemůže vybrat od lidi peníze za licence, donutit je dodržet velmi přísná pravidla, nechat je zainvestovat a pak nechat tuto investici zmařit. To je zcela jistě na miliardové arbitráže, které stát musí prohrát a zaplatí je daňový poplatník. Doporučím určitě vládě (pouze z role poradce) posečkat, začít přísně vymáhat právo - zákaz mimo licencované prostory a zákaz pod 18 a třeba za 12-18 měsíců opravdu vyhodnotit dopady. Pokud státní správa bude konat, garantuji vládě, že to bude lepší, než nefunkční prohibice. Navíc by stát mohl vybrat třeba 2 miliardy kč na spotřební dani, které jsou tolik potřeba do léčby alkoholismu například, nebo péči o duševní zdraví.

Zdroj: https://www.facebook.com/voboriljindrich/posts/pfbid0fN1ZzqUonScZeFZueCPLLxJBYVDger8c26aPxj69YD71KPofeJi3CftXfnxtCZjAl
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    No hlavně tenhle topic má ted nejvyšší prioritu, to se musí řešit hned))
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Ivan Bartoš
    3 m

“Na Babišův záměr zakázat kratom a jeho vyjádření ostře kritizující bývalou Fialovu vládu reagoval pro CNN Prima NEWS někdejší ministr pro místní rozvoj a poslanec Ivan Bartoš (Piráti).

„Díky Pirátům v minulém volebním období vznikl zákon, jenž řeší látky, které nejsou zařazeny jako látky omamné. Díky té klasifikaci psychomodulačních látek se nám podařilo látky, jako je kratom, dostat do regulovaného systému, podobně jako třeba tabák nebo alkohol,“ uvedl ve vyjádření.

„Kratom tak nelze prodávat nezletilým a musí jít o certifikovaného prodejce. Tím můžeme zaručit, že dospělí lidé, kteří se rozhodnou tuto látku využívat, ji mají přístupnou v nějaké kvalitě,“ pokračoval Bartoš a zdůraznil, že klíčové je kontrolovat, aby kratom a další návykové látky nebyly přístupné nezletilým.

Na Babišovu kritiku reagoval bývalý dlouholetý předseda Pirátské strany zostra. „Andrej Babiš tomu rozumí asi jako organizování letecké dopravy,“ glosoval Bartoš. Narážel tak na organizaci repatriačních letů z Blízkého východu, která se v posledních dnech stala kvůli údajnému „informačnímu chaosu“ terčem kritiky opozičních politiků.

„Babiš ničí celou republiku, a to systematicky,“ odpověděl Bartoš na slova premiéra o „ničení dětí vládou pod vlivem Pirátů“. „Ten náš zákon a systémy regulace nezletilé chrání. Dejme si příklad na alkoholu – když mně bylo 15, normálně jsme chodili do hospody a nikdo to neřešil. Dnes si hospodský nebo prodejce nedovolí alkohol lidem mladším 18 let prodat, protože by tu licenci ztratil. Takhle bychom měli k látkám, které jsou prokazatelně méně nebezpečné než alkohol, přistupovat,“ dodal pirátský poslanec.

K případnému zákazu kratomu se pro CNN Prima NEWS vyjádřil také někdejší ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. I ten se zákona, který prodej této látky reguluje, zastal. „To není tak jednoduché. Ukazuje se totiž, že pouhý přístup volný prodej/zákaz u těchto látek často nefunguje,“ uvedl.

Sám dokonce navrhuje seznam psychomodulačních látek rozšířit o další druhy kratomu, které na něm nyní nefigurují, konkrétně odrůdy Mitragyna javanica a Mitragyna hirsuta.”

Ničíte naše děti, hřímal Babiš kvůli kratomu. Rozumí tomu jako letecké dopravě, opáčil Bartoš - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/nicite-nase-deti-hrimal-babis-kvuli-kratomu-rozumi-tomu-jako-letecke-doprave-opacil-bartos-505904

CLUMP
    CLUMP --- ---
    Tady clanek z minuleho tydne. Exemplarni pripady... 🙄

Kratom v centru Prahy rozčílil Babiše i Pavla. Expert na závislosti čeká zlepšení do roka - Echo24.cz
    https://www.echo24.cz/a/HKGmg/zravy-domaci-drogy-konopi-kratom-babis-pavel-bem-voboril-karluv-most-staromestske-namesti-hhc-thc-lecebne-konopi-legalizace

„Plánuji nějaké setkání s policejním prezidentem k řešení nějakých těch věcí, které jsou škodlivé. Musíme vyslat jasný signál obyvatelům, že tyhle věci jsou špatně a že to budeme řešit nějakými exemplárními případy," uvedl Babiš. Předtím zmínil cannabis a kratom. „Mě strašně rozčiluje ten kratom. Jsem znovu vlastně připomněl, že chci mít konkrétní řešení. Rozčilují mě ty obchody mezi Karlovým mostem a Staromákem (Staroměstským náměstím v Praze), kde prodávají ten cannabis. Já jsem to dával na sítě. To je nepřijatelné, aby tam nějací podvodníci otrávili turisty, kteří končí na jipkách v našich nemocnicích,“ řekl Babiš. Dodal, že vysvětlovat dětem škodlivost, je úkol pro školství. Podle informací Echa se o situaci zajímal i prezident Petr Pavel, když nedávno zavítal do Prahy na oficiální návštěvu.
    PLECH
    PLECH --- ---
    Historie se opakuje. Vzpomínám si, jak jsme před před dvaceti lety v parku před gymplem, když nám vítr rozfoukal na brko, nadávali na Bémův protidrogový vítr.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Treba mu to Bem vymluvi.
    PLECH
    PLECH --- ---
    ZEDRALEK: A to ještě po šedesáti letech pořád volíme cestu války proti drogám?
    ZEDRALEK
    ZEDRALEK --- ---
    Premiér Andrej Babiš chce na konci týdne vytvořit legislativu, která by v Česku zakázala kratom. Vadí mu, že se k němu mohou dostat děti. Regulace prodeje kratomu zavedená minulou vládou mu připadá slabá.
    Předseda vlády ve Sněmovně během jednání o rozpočtu vyprávěl poslancům, že v úterý s policejním prezidentem Martinem Vondráškem řešil boj s drogami a protidrogovou prevenci. Na schůzce padlo i téma kratomu a rizik spojených s touto látkou, která má narkotické vlastnosti a vyvolává pocit přívalu energie a euforii. V oblibě ji donedávna měli ve velké míře středoškoláci.

Minulá vláda a hlavně Piráti prosadili poměrně přísná omezení prodeje kratomu. K tomu se nyní mohou dostat jen lidé nad 18 let. Prodej dětem je zakázaný. Stávající regulace ale premiérovi připadá nedostatečná.

I proto dnes na plénu oznámil, že chce kratom zcela zakázat. Opírá se třeba o to, že 18 zemí EU již kratom zakázalo.
    PLECH
    PLECH --- ---
    PLECH: Nechci nikoho nabádat k ničemu, ale mam radost. První tři dny byly trochu haluz, protože jsem jen seděl v práci a nudil se, ale jinak abstinenční příznaky +/- 0. Moje spotřeba předtím byla v průměru cca 7g denně (jeden den víc, jeden den nic). Včera jsem si dal po 10 dnech 3,5g (neděle se do půstu nepočítá) a hlásím v zásadě úplný reset tolerance – takovou dávku bych před pauzou pořádně necítil, teď to bylo skoro moc (hledám nakopnutí, ne tlumení).
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FARFELOO: Ještě dodám, že záleží samozřejmě na tom z kolika člověk quituje. Postupně jsem vždycky tu noční dávku snižoval, snažil jsem se postupně dostat k praktickýmu placebu
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XARGH: Já jsem takhle quitnul už dostkrát:
    Přes den vydržet nebrat. Jít spát a snažit se usnout aspoň hodinu. Když to nelze, tak si dát fakt malý množství. Třeba 0.25g nebo jednu malou kapsli - prostě zlomek regulérní dávky.
    Tělo ti dá pak pokoj a usneš, relativně rychle. Další den opakovat. Většinou po třech dnech už usnu i bez toho. Ale fakt je potřeba snažit se usnout bez toho. Pokud si dáš dose před spaním, tak tě to naopak nakopne.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    XARGH: Neradim, jen jsi mi pripomnel lidi, co rikali, ze jim to v nizkych davkach pomohlo. Jsou to davky hluboko pod AD ucinkem a uzivaj se jen par tydnu. PREJ. Na tom r/kratomu nicmene doporucujou i naky uzitecny doplnky, pripadne zkus hledat i v prispevcich.

Jinak chripkovity priznaky je bezny abstak a nemusej trvat dlouho.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CLUMP: radis mi kvuli zachovani uzivani Kratomu zacit uzivat ADcka? :)

ne, uz jsem se rozhodl, NESTOJI MI TO ZA TO. navic mam po 2 dnech vynechani divne pocity, jako by na me lezla na cca 30s chripka a pak to zmizi. abstak?? :D
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Na r/kratom je dobra wiki. Tady jak prezit prvni tyden: https://reddit.com/r/kratom/wiki/quittingweek1

Tady obecne navod, jak s kratomem udrzitelne a snesitelne koncit ci aspon snizovat davky: https://reddit.com/r/kratom/wiki/taper
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam