MURHAAYA: No prave ze gro tyhle diskuze byla o tom, na co prejit, abych mel lehci batoh :) proto resim, co vzit za system, abych mel vsechno lehci. Coz jak se ukazalo, neni tak lehky task... Proto sem zacal resit takove veci jako ubrat z naroku a zaroven usetrit a proto jit do EOS R systemu. Ale tam si fakt vahou moc nepomuzu. V okamziku kdy sebou taham kvuli prirode 16-35 byt i jen tu f/4 verzi a mnoho dalsiho, tak je to porad tezkej batoh :)
ad fascinace fullframem: domnivam se, ze zminujes jiny use case, nez mam ja. Ja chci full frame, abych mohl fotit v horsich podminkach a dalo mi to vic informaci ze snimace. Coz FF vs crop neni o cem diskutovat, tam to tak IMHO je. To same nocni fotografie. Mozna se nejnovejsi snimace s crop factorem dokazi vyporadat s aberaci lepe nez kdejake FF snimace deset let stare, to je jasne, zas na druhou stranu, kdyz vezmu FF dnesni vyroby, zas me to posune nekam dal ;)
Zminka o tom ohaneni na plnou diru nejak nechapu, nic takoveho vubec nepotrebuju, naopak, s tou 85kou sem to jen zminil, protoze si o ni psal ;) Mne bohate staci 2-2.8 resp u sirokace f/4 clona, stejne ji zaclonuju vic, aby se prokresily rohy. Dejme tomu ze na ten FF jsem hodne fixovany a nejsem uplne pro se ho zbavovat. Pojdme radeji resit neco, kde jsem schopen ustoupit, pozadavky, ktere maji mensi prioritu ;)
ad poridit neco lehkyho ke canonu: jo, to sem tu pred lety taky psal, ze bych poridil neco na cestovani. Ale co :)
pozadavek by byl at to ma kvalitni ultrawide cca 16mm, nestoji to majlant a dela to pekny fotky s lehkejma objektivama. Byl bys schopnej mi sem nahazet nabidku Fujiny tela s, dejme tomu, skly 16mm, 35mm a 50 az 70mm skly? Vubec do fujin nevidim, tak bych to ocenil :) optickej hledacek asi muzu zapomenout, co? :)
dik