• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONsmall fullframe cameras or NONfullframe :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GIF_242: Brezina prisel na "stredoformat" od fuji. tam se moc na velikosti a vaze neda usetrit :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Teď nedávno jsem zaregistroval, že Březina na YT ohlásil konec s Canonem a přešel na Fuji. Koukal jsem na to, a krom toho, že je mezi řádky cítit pachuť nedohodnutí se s Canonem na další spolupráci. Mi to docela dává smysl. Jako tedy v jeho případě se o nějakém "zmenšení" moc nejedná, ale spíš jakože přešel komplet z Canonu na Fuji.

    Já osobně jsem Canoňák, mám FF i bezrcadlo (M6mkII) a jsem s tím vlastně dost spokojený. Ale když vidím co umí současná konkurence, tak popravdě vůbec nevím jestli při nákupu nového stroje bych opravdu nesáhl po něčem jiném než Canonu. A ten Canon si prostě nechat jako vzpomínku. Protože ty prachy co jsem do toho narval z toho stejně už nikdy nedostranu. A vzhledem k ceně nového stroje mně těch pár kaček co bych dostal za ten svůj "šrot" zase úplně nevytrhne.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: "Chci prejit z Canon EOS systemu na něco malého." vs. Libilo by se mi 6D3.

    Tyhle dva vyroky mi prijdou, ze jsou v prikrym rozporu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: vsechny ohniska resim v 35mm formatu, tedy prave hodnoty. Kdyztak ty podminky jsou napsany v zahlavi :)

    Chci prejit z Canon EOS systemu na něco malého.
    A potřebuju poradit.
    Sony Alfa? Fuji? Nikon? Olympus?
    Potrebuju vazne full frame nebo to je spis domena zrcadlovek (APSC dslr nemuzu ani videt).
    Jaký systém zvolit?
    Jaký systém má nejlepší objektivy?
    Váhu?
    Kresbu?
    pojďte mi poradit... a zároveň mít místo, kde si o nich můžem pokecat. Dík!


    se obavam ze radit neni uplne moc co, podle me bude nejlepsi si nekde pucit sony alfu, pak si pucit fujinu a pak si pucit Rko. Projit si to, zjistit co me sere a co se mi libi a tou cestou se vydat. Mrzi me, ze uz canon odmita delat DSLR tela, uz od nich uplne upustil. Libilo by se mi 6D3 s Digic X snimacem, ale bohuzel. Takze me to jednou stejne dobehne a budu muset upgradovat telo :(
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: ja si uz nepamatuju tvuj presnej use case. Tu 85ku jsem vytahl ja, jako priklad toho, co je specificky pro urcitej mount a pokud je to nejakej zakladni kamen neciho gearu tak je pochopitelny, ze nemuze jen tak prejit jinam, protoze treba adekvatni sklo ani neni k dispozici. Zaroven ten FF look je neco cim se spousta lidi ohani. Tak aspon mam osvezenou pamet :)

    ty 16/35/50 - 70 jsou ohniska v 35mm formatu nebo v apsc formatu? abych ti nenabizel nejakou 16mm a tys chtel vlastne 10mm :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: No prave ze gro tyhle diskuze byla o tom, na co prejit, abych mel lehci batoh :) proto resim, co vzit za system, abych mel vsechno lehci. Coz jak se ukazalo, neni tak lehky task... Proto sem zacal resit takove veci jako ubrat z naroku a zaroven usetrit a proto jit do EOS R systemu. Ale tam si fakt vahou moc nepomuzu. V okamziku kdy sebou taham kvuli prirode 16-35 byt i jen tu f/4 verzi a mnoho dalsiho, tak je to porad tezkej batoh :)

    ad fascinace fullframem: domnivam se, ze zminujes jiny use case, nez mam ja. Ja chci full frame, abych mohl fotit v horsich podminkach a dalo mi to vic informaci ze snimace. Coz FF vs crop neni o cem diskutovat, tam to tak IMHO je. To same nocni fotografie. Mozna se nejnovejsi snimace s crop factorem dokazi vyporadat s aberaci lepe nez kdejake FF snimace deset let stare, to je jasne, zas na druhou stranu, kdyz vezmu FF dnesni vyroby, zas me to posune nekam dal ;)
    Zminka o tom ohaneni na plnou diru nejak nechapu, nic takoveho vubec nepotrebuju, naopak, s tou 85kou sem to jen zminil, protoze si o ni psal ;) Mne bohate staci 2-2.8 resp u sirokace f/4 clona, stejne ji zaclonuju vic, aby se prokresily rohy. Dejme tomu ze na ten FF jsem hodne fixovany a nejsem uplne pro se ho zbavovat. Pojdme radeji resit neco, kde jsem schopen ustoupit, pozadavky, ktere maji mensi prioritu ;)

    ad poridit neco lehkyho ke canonu: jo, to sem tu pred lety taky psal, ze bych poridil neco na cestovani. Ale co :)
    pozadavek by byl at to ma kvalitni ultrawide cca 16mm, nestoji to majlant a dela to pekny fotky s lehkejma objektivama. Byl bys schopnej mi sem nahazet nabidku Fujiny tela s, dejme tomu, skly 16mm, 35mm a 50 az 70mm skly? Vubec do fujin nevidim, tak bych to ocenil :) optickej hledacek asi muzu zapomenout, co? :)
    dik
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: proc to opoustet... to jde trochu proti tezi tehle diskuze, ne? :) bud si s tim ekosystemem spokojenej nebo ne... ty skla samotny se na jiny systemy jako sony adaptovat daj, pokud je to ta cast co te odrazuje.

    a co treba vlastne mit dal kompletni canon eos a jen si k tomu poridit xe4+18/2 treba? jestli treba na velky shooty bys s stejne bral pet skel a o fous mensi telo to nezachrani. ale na dovcu s jednim dvema sklama, kde ocenis lehkost das prednost malymu systemu a treba si te ziska.

    a ta fascinace fullframem je jen nejakej fantas a placebo. osobne mi full frame vubec nechybi, proc jsem o nem uvazoval bylo spis dat zivot ten par sklum co mam, pokud by mi odesel filmovej skener nebo film zdrazil natolik, ze se mi to znechuti, ale necejtim sebemensi naznak cravingu po FF looku, protoze uplne stejny podani mam jen v jinym kombem. Navic pokud clonis, jak si zminoval v pripade ty 85ky, tak je to stejne mimo a clovek se tezko muze ohanet "lookem" na plnou diru na ff
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: Drzi me tam asi to, ze jsem na ty skla zvyklej, dobre kresli, nebudu muset menit celej set objektivu (coz se dost prodrazi) a pokud je clovek s necim spokojeny, tak proc to opoustet :)

    85/1.2 sem pred par lety mel a zjistil sem, ze s nim stejne furt clonim, aby to melo nejaky kloudny vysledky. Samozrejme s tim jdou delat obcas pekny ujety portrety, doku fotka, ta clona si svyho kupce najde, to nezpochybnuju, jen to uz asi nejsem ja.

    u te R6 se mi proste libi, jak je to novy a narvany technologiema. porad jeste fotim na neopan 400, ale k tomu sem taky zapaleny fanousek novych technologii :) ale asi mas pravdu, ze bych si s tim parkrat pohral, zjistil co je jak super a co me jak sere, ze neni stejny jako na mym oblibenym 6D2 a pak bych ty vychytavky stejne nepouzival. A 65 litru neni malo no, prave ze za to bych mel treba sony alpha a7II i s par skly :)

    Fuji me porad laka, jsou to krasny kousky, ale stale vzdoruju odejit z fullframe sveta, ja hodne fotim nocni fotky, prirodu atd a tam ten fullframe vyuziju dost. Taky astrophoto. Nebo premyslim o leica, ale tam me u 161 mrzi, ze nema vymenny skla. A tela s mountem uz jsou zas strasne drahy.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: co te vlastne tak drzi v canon EF systemu? (cekam neco jako 85/1.2 :D)

    Ja sem svoje trable s nonfullframe vyresil koupi fuji X-T1 (16mpix a stejnej cip jako mam v X70), ale taky sem tak nejak si rikal ze mam doma par EF skel (co pouzivam na analog 500N) a jestli se nevratit k nejakymu FF (6D/6D2) ... ale minuly tyden sem pri prohrabani archivu narazil na svoje fotky z 5D2 (je to dost starickej model, dost hodne, ale ono 6D/6D2 taky neni zadna novinka a 6D2 jsem mel tedka nedavno na chvili pujceny, kdyz jsem si rozmejslel ten navrat k FF) a zarazilo me, nakolik byly ty barvy totalni garbage. Uz vim, proc jsem s tim fotil jen v noci po klubech a na party, protoze na dennim svetle to proste bylo brutalne meh a brutalne malej dynamickej rozsah... naprosto me presla jakakoli nostalgie (a tech par fotek co sem si nacvakal s 6D2 me taky rozhodne nepresvedcilo).

    Samo, R6 je jinde, a mozna ty IBISy a AF systemy apod vyuzivas daleko vic jak ja, ale kdyz si vezmes tu cenu, to, ze ty EF skla stejne budes muset pouzivat pres adapter, vyhoda malyho tela je celkem ta tam a prijdes o zivotnost baterky, ktera u 5D/6D byla klidne 1000+ snimku... tak mi to prijde takovy zbytecny.

    jestli treba nejit do sony a "premigrovat" par skel a jestli mas nejaky srdcovky typu 85/1.2 tak si na ne poridit adapter s AF. Canon snad nema v RF lineupu zadnej pancake, nejbliz je tomu snad ta 50/1.8 a stejne je obri v porovnani s tim telem. O co mas mensi telo, o to vetsi objektiv (leda ze bys pouzival treba leica skla, pak by to molo davat smysl, pokud si zvyklej na canon raw).

    nepremyslel jsi, ze bys treba poridil nejakej apsc fotak typu fuji X-E4 (nebo klidne starsi, secondhand) s nejakou 27/2.8 nebo 18/2 jako maly kombo (nebo nejakej adekvatni stroj od jinyho vyrobce), chvili s tim casual fotil a treba si te to ziska.

    Ja sem si poridil X70 jako kompakt a pak casem sem proste presel do fuji, protoze mi to prislo supr co z toho leze.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    R6 pro:
    pěkná kresba
    můžu použít svoje EF skla
    latest tech, takže snímač bude parádní i v horším světle.
    4K_60FPS video
    IBIS do 8EV kterej navic komunikuje neustale s IS v objektivu
    10bit

    R6 proti:
    cena samotneho tela je 65 tisic
    vaha a velikost RF objektivu (a jejich prehnana cena)
    "jenom" 20 Mpix, libilo by se mi cca 27-30Mpix
    nejsem si uplne jistej jejich AF systemem, zdali treba bude tak kvalitni jako u Sony Alfa modelu.
    neni to lehky fotak, moc si oproti Eos 6D2 nepomuzu
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Zdravím po dlouhé době :)
    Na vaši otázku: zatím ještě pořád nijak. Mám morální problém pustit EOS EF zónu, i přestože Canon ukončil výrobu. Nicméně zatím se mi jeví jako zajímavá možnost R6.

    Co si o ní myslíte?
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    FUZZSTORTION: Taky by mě zajímalo :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Tak jak to dopadlo? ;-)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LWEEK: to je fuk, oba jsou cca 23 mm. EF-S 24mm byl jen priklad.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MURHAAYA: EF-M 22/2
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: to srovnani s tim ricohem bylo cisteo velikosti. jako ze ono telo EOS M vypada malickaty, ale neni na to zadnej objektiv, kterej by mel tloustku kolem centaku a byl fakt pancake (jako EF-s 24mm napr) takze to pak solidne nabyde.


    DRAGON: origos fuji objektivy jsou lehky. mam 35/2 a je prijemne lehkej, ale nepusobi levne. Se samyangem 12mm uz je to ponekud vetsi (je potreba mit nasazenou clonu jinak ten samyang ma zavoj) a tezsi. Idealka k tomu asi 27mm od fuji nebo 18mm od fuji (ten bych rad, ale ta prvni a zatim jedina verze 18mm mi prisla jako chrastitko)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ale to XE3 je pekny, tělo včetně akumulátoru a pam. karty cca 337 g, to uz je hezky :) tusis takhle z hlavy, jestli se na to da poridit nejaky bundle ultra lehkych skel? at to nemusim hledat, ty jsi fuji man, visco :) dik
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: ten ricoh uz zas nespada do segmentu vymenych skel, pevna 28 je az moc specific use case fotak :/ ale ano, neco takoveho a k tomu malinkaty sklicka, tak kupuju hned jako druhej stroj k DSLR :) do ty doby, nez neco takovyho bude, pouzivam S10 a spokojenost :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: tak on fuji x-e3 s 27kou nebo 7artisan 35/1.2 je dost malej, i kdyz na ricoh GR velikosti mit nebude :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: jo, zapomnel sem zminit, ze aspon APSC, ale to asi chci moc, je mi to jasny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam