• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    CICHLASOMA: Dropbox a pokud máš k dispozici nějaký server nebo stále běžící počítač, tak můžeš hostovat Seafile, který doporučuju. Je to jako tvůj osobní Dropbox, je to spolehlivé, dobře zdokumentované, má to hodně funkcí, podporu na různých platformách, odpadá limit na místo. Za zálohování ale zodpovídáš ty, nicméně i když by ti odešel server, pokud máš všechno stáhnuté offline aspoň na jednom klientském počítači, máš vlastně zálohu. My to používáme jako náš cloud, na spolupráci a sdílení materiálů ve skupině i se studenty. Máme to na normálním kompu v laboratoři, výkon to nepotřebuje, dokonce to jede přes wifi kartu :-)

    Pokud potřebuješ víc místa a nejsi náročný na featury, mohl by ti vyhovovat ownCloud hostovaný Cesnetem: https://www.cesnet.cz/sluzby/owncloud/
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Při psaní disertačky v Latexu jsem si oblíbil kombo BibItNow!, JabRef, BibLaTeX + Biber. Knihovny typu Mendeley nepoužívám, takže nemůžu srovnat, protože si vystačím s ukládáním článků do adresářů a ne všechny potřebuju mít uložené.

    Čistě na správu citací je to skvělé, najdu článek na webu a plugin v prohlížeči okamžitě vygeneruje kvalitní záznam do Bibtexu. JabRef spravuje BibTeXovskou textovou databázi a umožňuje kontrolu duplikátů a vůbec správu záznamů včetně hromadných úprav. Má dokonce i přímé vyhledávání článků online a generaci citací, což je teoreticky rychlejší, ale mně se to zas tak neosvědčilo, používám prohlížečový plugin. BibLatex je balíček, který je narozdíl od Bibtexu stále vyvíjený a nabízí úpravy stylu pomocí příkazů. Když tam například nechci mít rozepsané ISBN, tak to jedním příkazem spravím a nemusím se vrtat v nějakém zdrojáku stylu nebo to mazat z databáze. Dá se tam udělat i taková machrovinka, že mám dvě sady referencí, knihy a články zvlášť, jedny číslované B1, B2, ... a druhé 1, 2, .... Ale přiznávám, že to už je prokrastinace :-)

    GitHub - Langenscheiss/bibitnow: Site adjustors for browser plugin "bibitnow"
    https://github.com/Langenscheiss/bibitnow
    http://www.jabref.org/

    Jinak další vychytávky, které se mi osvědčily u článků, jsou latexdiff na zvýrazňování změn, pokud editujete přímo zdroják a nechce se vám zvlášť anotovat PDFko, a texcount na kontrolu délky. Obojí jsou balíčky. Na anotování PDF pod Linuxem používám Okular.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    DOBYTEK: "právě se mi podařilo odstřelit si databázi za deset let"

    To je to...

    Já celkem dobře vystačím s podadresáři a textovými dokumenty s výpiskami a odkazy. Ale ten strach, že o to přijdu... Jak zálohujete?
    (Na to nejdůležitější mám dropbox a mega.nz (dřív dávali zadara 50 GB, teď _některé_ (sic!) nové free účty už mají jen 15). Ale nějaké tipy a triky bych uvítal..)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    DOBYTEK: K Latexu - je to přece jen systém z 80. let a šedivět ti z něj můžou vlasy taky, záleží, co od editoru potřebuješ. Latex je dobrý na to, pokud ti stačí nějaký standardní styl sazby a chceš jen někam psát haldy normálního textu a nechat to formátovat za tebe. Pokud chceš s textem víc pracovat intuitivně graficky nebo chceš hodně věcí naformátovat podle sebe, tak to není dobrá volba. Na druhou stranu tě to naučí věnovat se obsahu a ne formě :-) Složitější tabulky jsou hrůza, ale je možné, že editory jako Lyx to umožňují naklikat jako ve Wordu/Excelu. Výhodou je, že můžeš nakladateli poslat jako zdroj holý text, který 100% přečte, a který v sobě nese označení významu textu, ne formátování. Tj. "tato část je nadpis" místo "tato část je tlustě, tímhle písmem a umístěna zde s těmito mezerami". On si to pak teoreticky naformátuje a vysází podle sebe. Dynamické číslování a odkazy na obrázky, tabulky, rovnice a citace je samozřejmost. Taky můžeš počítat s podporou těch nejobskurnějších typografických vrtochů, matematických symbolů, co používají dva lidi na světě, klínového písma a co já vím :-) Jestli to chceš zkusit, jako editor doporučuju zmíněné Texstudio a posléze zkusit Lyx, který je WYSIWYG, ale prý použitelný, možná by ti ušetřil nějakou práci.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Díky za klub!

    Na správu zdrojů a následné citace ve wordu používám Mendeley - jeden čas jsem měla předplacenou premiovku, ale nějak zásadně mi nechybí. Články fakticky čtu raději vytištěné. Na reMarkable si právě kvůli práci s články myslím v podstatě od chvíle, co se to objevilo. V tuhle chvíli je to totálně mimo moje soukromé možnosti. Sama bych do toho šla až to bude tak na polovině současné ceny.

    Při práci s daty z terénu používám atlas.ti.
    Pro přepisy rozhovorů v týmu používáme buď taky atlas, nebo f4 pro ty, kteří kompletní atlas nevyužijí. F4ka je funkcionalitou naprosto dostačující, a nabízejí fajn licenci "na fleshku", takže přepisuje kdo zrovna může. Jen se teď trochu bojím, že jsme ty fleshky od posledních přepisů nějak roztrousili...

    Na kvantitativní data v současnosti rozjíždíme databázi REDCap. Jsem na to docela zvědavá. Měla by toho umět hodně, ale zatím nám nedali licenci, takže jsem viděla jen ochutnávku v demu a u kolegy. Měla by umožňovat komplet práci s dotazníky a spol. - od inputu buď scanováním papíru, nebo přímým vkládáním dat do jejich rozhraní; po základní statistické operace s daty.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    atlas.ti
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Obecne, pochlubte se, co mate za oblibene programy pro praci a cim jsou pro vas zajimave, ja postupne vytvorim nastenku
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    JINDRICH: pracuju na tom, na prvni pohled je to asi to co hledam.
    GUMBA: dik, zkusim v tom napsat pristi vec a uvidim. Vyjimecne je to kolem sto stran max, vetsinou pod padesat.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DOBYTEK: neni to zdaleka jen na web. da se vtom katalogizovat ledacos. ma to ofline i online verzi, tudiz se to da cloudove zalohovat, parovat v jinych zarizenich atp. nenasel jsem zatim nic co by to prekonalo. jedine co mi chybi je nejaky nastroj, kterym by se adresarova strutktura automaticky promenila v tagy.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DOBYTEK: Pokud "z problémů se styly a formátováním mi šediví vlasy", tak by LaTeX mohl dost pomoci, i kdyz samozrejme trochu zalezi, jaky druh textu a jak dlouhe texty pises. Je to predevsim nastroj pro sazbu, i kdyz kombinace s napr. TeXstudiem uz se blizi textovemu procesoru.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MIGUEL: Asi svůj přístup k papírovým verzím přehodnotím, právě se mi podařilo odstřelit si databázi za deset let, zálohu mám 8000 km daleko a jen zoufale doufám, že je funkční...

    GIOMIKY: Díky za Zotero, to je zjevně to, co dlouhodobě potřebuju, byť by jen na správu webových zdrojů

    GIGIMON: Vidíš, to je další věc co řeším, píšu v Libre Office, které ale neumí polovinu věcí co Word, z problémů se styly a formátováním mi šediví vlasy, Word mám dostupný jenom v práci, kde se zase bojím polovinu rozpracovaných věcí otevřít. Má pro nepřírodovědce cenu používat LaTex? 99 % práce mám text, výjimečně nějaké tabulky.
    GIGIMON
    GIGIMON --- ---
    Ahoj!
    Sázíte v TeXu?
    Používáte overleaf.com? Jak se tváříte na V2 a fůzi s ShareLaTeX? Všimli jste si nějakých cool nových funkcí? Zaplatili jste si plnou verzi?

    Jinak já dělám částicovou fyziku a všechno si musím tisknout. Ty příšerný články na kterých spolupracuje 100 lidí se čtou strašně špatně, takže kolikrát k nim mám víc poznámek než je texu ve článku. Kolikrát je seznam autorů delší než celý článek! Naštěstí nemám, resp neexistuje, moc zdrojů, takže je to snesitelný.

    FURAN
    FURAN --- ---
    DOBYTEK: Poznámky to ukládá ve vektorovém formátu do dalších vrstev. Gumování je v efektu přepsání bílou, takže tam zůstává vše (pokud se nepoužije tlačítko zpět). Je tam i bílá barva pera, lze tím zamazat původní vrstvu dokumentu.

    V případě exportu do pc všechny vrstvy sloučí. Když tento soubor importuji, už ty vrstvy neoddělím. Jak je to s Cloudem nevím, ještě jsem nezkoušel.

    Mohu si vypnout i základní vrstvu a čmárat si na prázdný list.
    Je tam dokonce žlutý nevýrazný zvýrazňovač, který je v reMarkable šedý.
    http://sweb.cz/furan/nyx/DemoReMarkable.pdf (1MB) (Původní soubor 84 KB)

    Co opravdu chybí je kreslení bílého obdélníku, abych si mohl na stránku napsat víc komentářů. A není tam možnost přenesení poznámek z jedné strany na jinou, nebo jednoho souboru do druhého. Taky by se mi hodilo nějaké drobné rýsování, alespoň přímky. Částečně to hradí velká knihovna template (čtverečky, linky). Zkusím si vytvořit vlastní.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    FURAN: Tohle vypadá hodně dobře, ale ta cena je docela síla. Jak na tom funguje správa poznámek? Převádí je to do textu/komentáře k pdf, nebo jsou použitelné jen v tom zařízení?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Díky všem, tohle jsou fakt podnětné nápady!

    Moje ideální představa je taková, že budu mít dokument, na kterém pracuji a vedle někde na liště v tom dokumentu (nebo nějakém mindmapovém programu) budu mít zadané odkazy na všechny dokumenty, které s tím souvisí a které k tomu kdy otevřu, a na kliknutí budou k dispozici v mendeley. Ale když tak nad tím přemýšlím, tohle by měl zvládnout mendeley, ten tagy podporuje.

    Papírovou variantu si nechávám jako poslední variantu, ta nemožnost vyhledávat fulltextem a existence jediného vyhotovení, kde mám poznámky, je pro mě problém. Pomíjím, že mám málo úložného prostoru a nedokážu nikdy nic vyhodit (ve sklepě mám ještě krabici vypracovaných maturitních otázek, které už hádám asi potřebovat nebudu, ale co kdyby...)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DOBYTEK: Znas Zotero? Nebo EndNote? To mi pomohlo setridit zdroje. EndNote jsem mel jeste, kdyz bylo desktopovy. Ted jsem zmigroval na Zotero. Je zadarmo. Funguje jako addon do prohlizece. Ma to mouchy, ale pouzivat jde.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: asi to neni reseni, ktery hledas, ale ja proste funguju systemem hardcopy a sanonu. studovat elektronicky texty me proste nejde a musim rict, ze stejne pracujou i moji kolegove, a to delam vypocetni matematiku, takze do nejakych kodu na monitoru koukame dost casto
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Sleduji IT svet a popularne vedecka periodika na facebooku. V oblibenych mam nasledujici stranky:

    Seeking Alpha, EForensics Magazine, DZone, Blocktronics, Český rozhlas Vltava, TechRepublic, Chatbot's Life, Patheos, Medium, Quartz, DataCamp, Stack Overflow, House of Good Deeds, Sage Math, IEEE Spectrum, Statistics Analysis Study, Analytics Vidhya, I am Programmer,I have no life., DeepLearning, Distributed computing, Inverse, Data Science Central, Skill in Programming, Freecodecamp, It's FOSS - Linux Blog, AnalyticBridge, Kotaku, IT Business Edge, Cybrary, Hackaday, The Next Web, Recode, Kinja Deals, Data Science Dojo, Linux Inside, Cognitive Class, OpenMind, Programming Geeks, nixCraft, Educate Inspire Change, Respecting Scientists, Reality Beyond Matter, Physicist Page, Space-Time, Godless Science Lovers, OHorizons, MindShift, Ancient Explorers, Ray Kurzweil Singularity, Medical Xpress - Medical and Health News, Physics Forums, ChemClub, Tech Xplore, O'Reilly Media, Inhabitat, KDnuggets, Infolytics, Quanta Magazine, myscienceacademy.org, Science, Actually, STAT, Nature, Science Friday, Hacker News, Earth Science Picture of the Day, Dark Matters - Science and Skepticism Page, God, Dangerous Minds, The Gnomon Workshop, Not an Exact Science Show, The Daily Cosmos, Laughing Squid, The Science Scoop, Serious Wonder, Your Discovery Science, Explorist, The Leading Edge, Futurism, Psychology Today, CodeChef, Dennis Ritchie, Thinking Minds, Science Communication & Visualisation - somersault18:24, Total Nerd, Ubuntu, Reactions, Ars Technica UK, VentureBeat, NextVR, The Verge, Harvard Business Review, GeekWire, Open Source For You, National Geographic Magazine, FutureShift by Mashable, Learning Mind, Space.com, RealClearScience, Kickstarter, WIRED, NASA - National Aeronautics and Space Administration, Techmeme, The Scientist, Geek.com, Engadget, Mental Floss, Slashdot, New Scientist, Ars Technica, NASA Solar System Exploration, MIT Technology Review, World Health Organization (WHO), Science News for Students, Computerworld, Big Think, Smithsonian Magazine, PCWorld, NASA Earth, Brain Pickings, Skeptical Science, News from Science, Archaeology Magazine, Mother Nature Network, Physics Today, Science of Us, The New York Times - Science, Psychology, National Geographic, Phys.org, Lifehacker, Science, LiveScience, NewRetroWave, Hakin9 IT Security Magazine, Safari Books Online, Scientific American, Teniq, Science News Magazine, ScienceDaily, AsapSCIENCE, Astronomy Magazine, Curiosity, ScienceAlert, Popular Science, Nerdist, ExtremeTech, The Hacker News, The Skeptics' Guide to the Universe, The Planetary Society, Deep learning, WIRED Science, The Science Explorer, ScienceDump, Indiegogo, Mashable, Gizmodo, io9, MIT OpenCourseWare, Singularity Hub, I fucking love science, Klub Za starou Prahu

    Kdyz se tam podivam, tak chodim specialni stranku, kde je prehled toho, co se deje na oblibenych strankach. Je to nekde v menu. Nejake oblibene -> prehled novinek nebo neco takoveho.
    FURAN
    FURAN --- ---
    DOBYTEK: Už tři měsíce mám tohle a moje účinnost šla strmě nahoru. Mohu dělat na disertaci a vpisovat si poznámky při čtení paperů při cestě metrem do druhé práce. Má to ještě řadu softwarových nedostatků a vysokou cenu, ale speciálně pro akademiky je to super. Papír nepoužívám už vůbec.
    reMarkable | The paper tablet
    https://remarkable.com/
    PULKA
    PULKA --- ---
    DOBYTEK: soubory udrzuju v Mendely a zatim mi to staci, teda tu. kterou cituju/planuju citovat, jinak je mam v jedny slozce pekne pijmenivany tak, aby se ro dalo hledat. V odpovedi na tvoji otazku, webovou adresu si muzes ulozit jako zastupce:

    1. Klik pravým tlačítkem na plochu, Nový -> Zástupce. Jako umístění položky napíšeš adresu webu.
    2. způsob: Uložit v prohlížeči jako záložku a tu záložku pak přetáhnout myší na plochu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam