• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    RAGUPKI: hele jednou jsem delal prezentaci v outlooku, po prvnim slidu jsem se osypal, ne, fakt to neni lehci, slidy vypadaj priserne a je to silenej vopruz.

    ale jak se rika, proti gustu.....
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MIGUEL: Samozřejmě v tom jde udělat všechno, ale ne vše je časově efektivní. Akademické texty, články, knihy, prostě pěkný efektivní text bez grafomanie je přesně to, na co je to stavěné. Věci jako Metapost nebo PSTricks jsou podle mě dnes dávno překonané matematickým softwarem, Pythoními knihovnami a Inkscapem, alespoň pro normální uživatele, co potřebují diagramy a ploty. Pokud grafika potřebuje kód jako např. grafy a data, dávám export z Mathematicy, ale takový Matplotlib/Pyplot jsou důstojné free alternativy. Prezentace v Beameru a postery jsou vlastně jen rozparcelované sazby na stránku, takže docela daleko od takové té metafory pracovního stolu. Naposledy jsem dělal prezentaci na konferenci v LibreOffice Impress (ála PowerPoint) + univerzitní template místo Beameru a ono to je prostě jednodušší, rychlejší, matematiku tam člověk nasází taky a dostane pěkný výsledek.

    Kolega takhle nemohl přijít na jméno svému doktorandovi, který ortodoxně kódoval grafy pro článek několik dní myslím v Gnuplotu, místo aby to nabouchal do komerční Mathematicy a měl okamžitě solidně vypadající výsledek :-) Grafické triky v Latexu byly určitě skvělé v devadesátkách, protože nic moc lepšího nebylo, ale teď už je to jako holit se břitvou :-)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    SUMAC: onedrive je jenom na vidle, ne?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    RAGUPKI: hele to je o vkusu, tex je genialni nastroj pro sazbu akademickych textu, kde bys ostatne prilis expermentovat s formatovanim nemel. osobne si v texu sazim i postery, vizitky, cv. tex je velice silny nastroj a muzes v nem nakodovat graficky zazraky. ale otazka je, zda-li ti vyhovuje kodovat grafiku :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DOBYTEK: To bohužel nevím, to by bylo fajn...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    Ja mam vsechno na skolni OneDrive, ktera je sifrovana a mam na ni 1TB místa. Výborná věc pokud člověk dost cestuje a nemá staly kancl a víc laptopu a mobilu atd.

    Lidi jsou u nás paranoidní vůči USB a DVD a papirum a tlaci nás mít všechno na uzavřeném cloudu pod šifrovaným acountem.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    DOBYTEK: Nedávno jsem vypálil asi 30 DVD terénních dat a poznámek odnesl je k bráchovi, aby záloha nebyla na stejném místě, jako počítač. Bez šifrování (zamčená jsou fyzicky), pomalý výpal, Data Tresor Disc... Byla to makačka a jedno stojí 45,- - bude to pomalu aktualizovaná záloha těch nejvíce nenahraditelných dat (rozhovory, fotky modlitebních destiček, které jsou už dávno rituálně spálené a pod.) - ale už jsem zažil tolik emočně i pracovně zničujících ztrát dat ve svém okolí (třeba několik let rozpracovávanou knihu), že bych si neodpustil, kdybych to neudělal a pak se něco stalo.
    Zbytek a průběžně na cloudu, spíš jako pojistku před selháním disku v notebooku na cestách a obecně krátkodobou zálohu. V principu by se IMHO dala na cloud nahrávat i nějak smysluplně šifrovaná data, ale já k paranoi nemám důvod...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ANNNA: Dá se reMarkable někde v Praze vidět/zkusit naživo?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    CICHLASOMA: Můžu říct, že jsem z toho docela v šoku. Články a knihy někde na webu snad ještě pořád jsou, ale materiály a prameny nahromaděné v knihovnách různě po světě, samozřejmě pouze v digitální podobě, ty mi tedy chybět budou, k záloze se dostanu až v tom lednu, tak snad bude funkční, jinak je to tak na to strčit hlavu do trouby. Jiná věc je, že mít to všechno v papírové podobě, tak bydlím ve vaně a moje kancelář vypadá jako kancelář kolegů, kteří vcházejí bokem, tak ono je to těžké.

    K tomu zálohování, fakt to máte všichni někde na cloudu? Zálohuji na externí šifrovaný disk, veřejná úložiště mi moc věrohodná nepřijdou, zvlášť pokud jde o těžko dostupné materiály a rozpracované věci, v mém oboru je ta paranoia na místě, zvlášť vzhledem k tomu, kde pracuji, nadto stačí, aby přestaly fungovat VPNky a já můžu hrát tak možná solitaire. Teď mě to stálo cca 250G dat uložených na jiném šifrovaném disku, což je další problém, to šifrování je hádám důvod, proč se mi ta data nedaří obnovit.

    RAGUPKI: Je pravda, že přestat hoardovat materiály je možná taky dobrý nápad...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SUMAC: To je prave to, kdyz se neoddeluje obsah od formy. Casto to vidim a nechapu, proc nekdo rane verze clanku sazi rovnou v LaTeXu, zvlast kdyz to ma vic aktivnich spoluautoru, takze to pak ruzne patlaji a je to plne {\color{red} Tady dopsat popisek.} :)) Mne v tomhle prijde dostacujici jakykoliv text/word procesor (MS Word ci jeho varianty), kde prsknout provizorni obrazek ci tabulku zabere par sekund a ma to sledovani zmen a ma to kazdy na pocitaci. Tech rovnic zas nepisu tolik (a kdyz uz, tak jsou bud zname, takze jdou proste jen popsat a pak doplnit pozdeji, nebo pripadne je to nacpane v apendixu, tak ten teda napisu v LaTeXu rovnou), citace se tam prdnou formou doi v hranatych zavorkach rovnou do textu. Proste hlavni je mit co nejdrive rozumne hotovy text, abych ho mohl v patek vecer poslat spoluautorum ;)
    A do LaTeXu se to nasype pak za jedno odpoledne.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    GUMBA: boze Latex, ja delam Materials Engineering kde kazdou kapitolu pise nekdo jinej a to popsani jako "pure hell" je velmi presne. zvlast kdzy jeden kolega co dela do Computational Mat Sci ma vsechny rovnice a omacku okolo v latexu a ja do toho mu mam editovat a procistit jeho latex text a vrazit tam svoje grafy a fotky z transmise a EBSD, co mam ve wordu. pak dva profs co s nama na tom delaj nazaver v pdf vse oponujou a daj nam komentare naskenovane na kompilovanem latex file. vazne peklo.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    CICHLASOMA: Dropbox a pokud máš k dispozici nějaký server nebo stále běžící počítač, tak můžeš hostovat Seafile, který doporučuju. Je to jako tvůj osobní Dropbox, je to spolehlivé, dobře zdokumentované, má to hodně funkcí, podporu na různých platformách, odpadá limit na místo. Za zálohování ale zodpovídáš ty, nicméně i když by ti odešel server, pokud máš všechno stáhnuté offline aspoň na jednom klientském počítači, máš vlastně zálohu. My to používáme jako náš cloud, na spolupráci a sdílení materiálů ve skupině i se studenty. Máme to na normálním kompu v laboratoři, výkon to nepotřebuje, dokonce to jede přes wifi kartu :-)

    Pokud potřebuješ víc místa a nejsi náročný na featury, mohl by ti vyhovovat ownCloud hostovaný Cesnetem: https://www.cesnet.cz/sluzby/owncloud/
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Při psaní disertačky v Latexu jsem si oblíbil kombo BibItNow!, JabRef, BibLaTeX + Biber. Knihovny typu Mendeley nepoužívám, takže nemůžu srovnat, protože si vystačím s ukládáním článků do adresářů a ne všechny potřebuju mít uložené.

    Čistě na správu citací je to skvělé, najdu článek na webu a plugin v prohlížeči okamžitě vygeneruje kvalitní záznam do Bibtexu. JabRef spravuje BibTeXovskou textovou databázi a umožňuje kontrolu duplikátů a vůbec správu záznamů včetně hromadných úprav. Má dokonce i přímé vyhledávání článků online a generaci citací, což je teoreticky rychlejší, ale mně se to zas tak neosvědčilo, používám prohlížečový plugin. BibLatex je balíček, který je narozdíl od Bibtexu stále vyvíjený a nabízí úpravy stylu pomocí příkazů. Když tam například nechci mít rozepsané ISBN, tak to jedním příkazem spravím a nemusím se vrtat v nějakém zdrojáku stylu nebo to mazat z databáze. Dá se tam udělat i taková machrovinka, že mám dvě sady referencí, knihy a články zvlášť, jedny číslované B1, B2, ... a druhé 1, 2, .... Ale přiznávám, že to už je prokrastinace :-)

    GitHub - Langenscheiss/bibitnow: Site adjustors for browser plugin "bibitnow"
    https://github.com/Langenscheiss/bibitnow
    http://www.jabref.org/

    Jinak další vychytávky, které se mi osvědčily u článků, jsou latexdiff na zvýrazňování změn, pokud editujete přímo zdroják a nechce se vám zvlášť anotovat PDFko, a texcount na kontrolu délky. Obojí jsou balíčky. Na anotování PDF pod Linuxem používám Okular.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    DOBYTEK: "právě se mi podařilo odstřelit si databázi za deset let"

    To je to...

    Já celkem dobře vystačím s podadresáři a textovými dokumenty s výpiskami a odkazy. Ale ten strach, že o to přijdu... Jak zálohujete?
    (Na to nejdůležitější mám dropbox a mega.nz (dřív dávali zadara 50 GB, teď _některé_ (sic!) nové free účty už mají jen 15). Ale nějaké tipy a triky bych uvítal..)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    DOBYTEK: K Latexu - je to přece jen systém z 80. let a šedivět ti z něj můžou vlasy taky, záleží, co od editoru potřebuješ. Latex je dobrý na to, pokud ti stačí nějaký standardní styl sazby a chceš jen někam psát haldy normálního textu a nechat to formátovat za tebe. Pokud chceš s textem víc pracovat intuitivně graficky nebo chceš hodně věcí naformátovat podle sebe, tak to není dobrá volba. Na druhou stranu tě to naučí věnovat se obsahu a ne formě :-) Složitější tabulky jsou hrůza, ale je možné, že editory jako Lyx to umožňují naklikat jako ve Wordu/Excelu. Výhodou je, že můžeš nakladateli poslat jako zdroj holý text, který 100% přečte, a který v sobě nese označení významu textu, ne formátování. Tj. "tato část je nadpis" místo "tato část je tlustě, tímhle písmem a umístěna zde s těmito mezerami". On si to pak teoreticky naformátuje a vysází podle sebe. Dynamické číslování a odkazy na obrázky, tabulky, rovnice a citace je samozřejmost. Taky můžeš počítat s podporou těch nejobskurnějších typografických vrtochů, matematických symbolů, co používají dva lidi na světě, klínového písma a co já vím :-) Jestli to chceš zkusit, jako editor doporučuju zmíněné Texstudio a posléze zkusit Lyx, který je WYSIWYG, ale prý použitelný, možná by ti ušetřil nějakou práci.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Díky za klub!

    Na správu zdrojů a následné citace ve wordu používám Mendeley - jeden čas jsem měla předplacenou premiovku, ale nějak zásadně mi nechybí. Články fakticky čtu raději vytištěné. Na reMarkable si právě kvůli práci s články myslím v podstatě od chvíle, co se to objevilo. V tuhle chvíli je to totálně mimo moje soukromé možnosti. Sama bych do toho šla až to bude tak na polovině současné ceny.

    Při práci s daty z terénu používám atlas.ti.
    Pro přepisy rozhovorů v týmu používáme buď taky atlas, nebo f4 pro ty, kteří kompletní atlas nevyužijí. F4ka je funkcionalitou naprosto dostačující, a nabízejí fajn licenci "na fleshku", takže přepisuje kdo zrovna může. Jen se teď trochu bojím, že jsme ty fleshky od posledních přepisů nějak roztrousili...

    Na kvantitativní data v současnosti rozjíždíme databázi REDCap. Jsem na to docela zvědavá. Měla by toho umět hodně, ale zatím nám nedali licenci, takže jsem viděla jen ochutnávku v demu a u kolegy. Měla by umožňovat komplet práci s dotazníky a spol. - od inputu buď scanováním papíru, nebo přímým vkládáním dat do jejich rozhraní; po základní statistické operace s daty.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    atlas.ti
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Obecne, pochlubte se, co mate za oblibene programy pro praci a cim jsou pro vas zajimave, ja postupne vytvorim nastenku
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    JINDRICH: pracuju na tom, na prvni pohled je to asi to co hledam.
    GUMBA: dik, zkusim v tom napsat pristi vec a uvidim. Vyjimecne je to kolem sto stran max, vetsinou pod padesat.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DOBYTEK: neni to zdaleka jen na web. da se vtom katalogizovat ledacos. ma to ofline i online verzi, tudiz se to da cloudove zalohovat, parovat v jinych zarizenich atp. nenasel jsem zatim nic co by to prekonalo. jedine co mi chybi je nejaky nastroj, kterym by se adresarova strutktura automaticky promenila v tagy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam