• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    KATIA
    KATIA --- ---
    DOBYTEK: ty studenti by fakt měli mít povinné kurzy na psaní, to je neskutečný kolik času člověk ztrácí opravama...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Z jiného soudku, jak zvládáte zkouškové? A jak zkoušíte? Já mám za sebou 120 esejů, které autoři museli minimálně v polovině případů přepsat (a já znovu číst), hromadu konzultací a pomocných materiálů, a nějak toho na mě bylo letos moc. Eseje volím primárně kvůli jazykové vybavenosti studentů, nedovedu si představit písemku, která by neskončila špatně. Hlavně u prváků mám pocit, že je zkouška ke studiu moc nemotivovala (pomíjím odvahu některých si stěžovat na výslednou známku :)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PRL: Juniorsky je neco jineho. Ve standardnich projektech GACR - pokud teda nic nezmenili (bylo by treba se mrknout do zadavaci dokumentace) - podminka skonceneho phd neni. Pochopitelne to asi doktorand v prvaku nejspis nedostane :) ... ty dva pripady, co znam, byli uz v pokrocilejsim rocniku a samozrejme pomerne uspesni
    PRL
    PRL --- ---
    GUMBA: rekl bych, ze standardni projekt GACR je temer nulova sance pro doktoranda. I juniorsky projekt GACR muze ziskat az po obhajobe phd a dlouhodobe stazi v zahranici.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PRL: Plus teda jeste: Univerzita Karlova ma samozrejme svuj GAUK, tipuji, ze nektere dalsi univerzity taky budou mit sve vnitrni grantovky.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PRL: Lze podavat treba i GACRovsky projekt. Panel pri rozhodovani prihlizi k veku (resp. "profesnimu veku") resitele. Nevim samozrejme , jak ta sance je vysoka, ale vim minimalne o dvou lidech, co to jako jeste neskonceni doktorandi ziskali....
    PRL
    PRL --- ---
    Máte někdo tip na projekty, které mohou podávat doktorandi v technických vědách s reálnou šancí projekt získat?

    Napadá mě v tuto chvíli pouze:
    Specifický vysokoškolský výzkum
    ORION - http://www.jcmm.cz/projekt/orion
    Brno PhD Talent - http://www.jcmm.cz/projekt/brno_phd_talent_2018
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    Moodle ma sve mouchy, ale bez nej bych si uz vubec nedokazal predstavit, jak na skole fungovat...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DOBYTEK: co moodle, či wikiwersity?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    RAGUPKI: Spis prave neco chytrejsiho, kde by videli literaturu a dalsi podklady, kam by mi mohli posilat hotove ukoly a zaverecne prace (ted mi to posilaj na email a to je peklo, protoze neumi psat emaily a pulku toho pak lovim ve spamu). Rikam si, ze by jim to mohlo prospet, na druhou stranu mam trochu pochybnosti o jejich digitalni gramotnosti, tak aby me to nestalo pul semestru jen vysvetlit, jak to maj pouzit.Treba Slack mi na skupinu 40-80 lidi uz prijde moc, hledam neco jednodussiho, dneska si hraju se Zoterem, ale to mi zas neprijde uplne user friendly.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    DOBYTEK: Jakou funkcionalitu požaduješ? Na čistě jednosměrnou distribuci materiálů stačí jakékoliv internetové úložiště. Na obousměrnou aktivitu stačí třeba Dropbox (používáme na praktiku).
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Jakým způsobem sdílíte materiály se studenty? Na předchozí škole měl každý předmět web, kam se uploadovaly materiály plus dostali studenti materiály na celý semestr vytištěné a svázané. Na současné škole se na to vůbec nehraje, studenti mají jen předepsané učebnice, což u mě moc nejde, průběžně četbu upravuji podle schopností konkrétní skupiny. Vlastní prostor na webu mi dát nechtějí, takže ve výsledku zadávám četbu na hodinách a studenti mají QQ skupinu, kde si navzájem stěžují, jak mají těžký život, materiály pošlu vždycky po jednom člověku, ať jim to tam rozšíří. Zotero i další programy umožňuje práci ve skupinách, ale netuším, jak reálné je to po studentech chtít, zkoušeli jste to někdo?
    MR_MITCH
    MR_MITCH --- ---
    HARDY: tady máš dost nápadů na organizaci a tvorbu poznámek pro dlouhé zimní večery: Zettelkasten.de.

    Osobně mám nejradši programy v terminálu, takže pro správu poznámek používám Vimwiki a na literaturu Papis.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BTW: na kvalitativni vyzkum se mi osvedcila Transana.
    JINX
    JINX --- ---
    HARDY: OneNote? (idealne Office 365 + krome webove aplikace muses pouzivat desktopovou, nebo mobilni). Alternativou muze byt napriklad Evernote. Pak jsou tady napr. ruzne wiki. Pokud ti jde ale o praci s citacemi - pak jsou tady jeste specializovane aplikace jako https://www.readcube.com/papers/mac nebo https://www.zotero.org zalezi jake mas pozadavky a co preferujes - moznosti je spousta.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Ahoj, můžu poprosit spíš takovou začátečnickou radu, jak si dlouhodobě na počítači uchovávat poznámky, výpisky, zápisky atp. k četbě - zejména filozofické, kulturně antropologické - abych se k tomu mohl vracet a třeba je v budoucnu použít k citacím? Jak si dělat nejlépe poznámky k oskenovaným knihám (tzn. že si nejde zvýrazňovat a komentovat přímo v textu) nebo i tipy na knihy/články související s tématem? Však mi asi rozumíte. Povahou jsem docela bordelář, na stole se mi zásadně válí hromada spolu nesouvisejících papírů, tak tomu chci předejít alespoň v elektronické podobě.
    KALMIRCZ
    KALMIRCZ --- ---
    FURAN: Já reMarkable nějakou dobu sleduju a nedávno jsem už téměř nakupoval přes eBay. Ale pak jsem to přehodnotil. Totiž moje hlavní motivace je de-technologizce. Taky nemám rád papír, ale jeden efekt anti-papírového džihádu je ten, že pořád koukám do obrazovek. S tím může reMarkable pomoci. Ale stejně tak s tím může pomoci částečný ústup z pokrokových pozic - k papírovému notesu. Pro mě je klíčová otázka dalšího "skladování" poznámek. U velké většiny je chci mít v digitálním archivu (v TiddlyWiki, ale o tom jindy) - prohledávatelné fulltextem, tagovatelné, propojovatelné wiki linky. V tom mi ale reMarkable nepomůže. Přinejmenším do doby, než bude umět OCR na ručně psaný text. Uložené obrázky poznámek jsou mi vlastně k ničemu. Ale OCR rukou psaného textu pořádně neumí zatím na světě nikdo. Bohužel, moc to nechápu, létáme sice na Mars, ale udělat program, kterému klidně sám pomůžu naučit se rozeznávat vzorce mého písma, je nad naše síly?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CHIMERA: Achtak, netušil jsem!
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    CICHLASOMA: Dobytek myslí těmi místními poměry poměry čínské, neb se tam nyní nachází. V českých poměrech by jí data těžko někdo sebral... to je malej rybníček :-D
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    CICHLASOMA: to ani ne, spis mam proste radsi data pod kontrolou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam