• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    Auditko by mělo pomoci akademikům při výzkumu i výuce, především sdílením rad a doporučení na užitečné postupy, aplikace či literaturu - jak si usnadnit práci, jak a co psát, jak se orientovat ve zdrojích a obecně možnostech moderního akademického světa. Dále by mělo zahrnovat i obdobné postupy pro přežití v akademickém prostředí – jak spolupracovat s kolegy, jak přistupovat ke studentům, jak učit. Všichni jsou vítáni, auditko není vyhraněně humanitní, naopak, z mé zkušenosti kombinace humanitních a přírodovědných přístupů zajistí vždy lepší výsledek.
    rozbalit záhlaví
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    KATIA: je to tak, o tom se stale vedou diskuze, a asi bych to tu sam od sebe nevytahoval, nicmene v kontextu s grafickou kartou za 50k si myslim, ze je adekvatni pozadovat po pracovisti tuhle investici, jelikoz se s jednim lepsim clankem mnohonasobne vrati
    KATIA
    KATIA --- ---
    MIGUEL: metodika hodnocení nikdy neměla být metodikou hodnocení jednotlivce, to myslím dost ujelo, že to některé instituce začaly takhle počítat.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    SMOOKE: jo metodika RIV prevzala metodiku AV, to je pausalni klasifika podle Forda, kde se bere AIP index. Par casopisu to hodne podseklo.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    SMOOKE: no u nas na CZU dostanes za Q1 150k, Q2 40k, D1 250k. Skola dostane o neco vice, ale na vetsine skol si tyhle penize nechaji v kapse. U nas se poslednich 10 let tlaci pristup, ze se za publikace dava autorum o kousek pokracene to, co realne dostane skola od MSMT a take lidi najednou publikuji vice. Kamarad na CVUT udelal publikace single author za 200 RIV bodu, u nas by z toho byla na konci roku odmena 200k, na CVUT FSv 5k :)

    Soucasna metodika 2017+ je ale uplne zvracena, podle stare metodiky byl vypocet podle IF a nebyl pausalni, Za nature bylo 500k, a zacinalo to na 8k a podle poradi v oboru a jinych ukazatelu se to skalovalo.
    SMOOKE
    SMOOKE --- ---
    MIGUEL: pockej pockej, kde davaji za Q1 publikace 150k? podle ktere metodiky Q1-ptz vim ze treba metodika hodnoceni casopisu pro AV CR (dle Kozubka) se docela lisi od toho co dela WoS
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    JINX: metacentrum má taky možnost gpu, ale býval to opruz.
    Fakt není normální, aby sis jako doktorand kupoval HW nebo platil za AWS/Google cloud, o to by se měl postarat vedoucí práce.

    *) google cloud dával kdysi kredit do začátku, případně pro studenty, ale nevím, jak jsou na tom teď
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: tak 50k neni tolik, aby to nezaplatila bud katedra nebo idealne i zkusit soutezit v interni grantovce. Pokud navic z toho bude Q1 publikace, tak za ni tvoje katedra dostane 150k
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Chápu. A moc dekuju za info. Kolega mi doporučuje celou dobu Google Colab což je pro nějaké zkoušení asi OK ale pro práci je to nepoužitelné jednak kvůli přístupu na GDrive a taky kvůli volným hw prostředkům. Takže ten nákup vlastního hw jsem viděl jako nejlepší variantu.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: tohle zni jako absolutni nonsense. Ty si prece nebudes kupovat grafiku navic za 50k. Mel bys to rozhodne resit se skolitelem, ale asi bych tady videl jako realnejsi, aby ti nekdo udelal ucet na necem co uz je. Takze za prve bych se poptal, tvuj skolitel bude mit kontakty, at proste oslovi jiny katedry/skoly, kdyz vy hw nemate. Za druhe muzes (neni to vubec nic narocneho) ziskat pristip na danou ulohu do it4innovation, nic neplatis, pro vyzkum sepises malou grant zadost o prideleni cpu/gpu hodin.

    V nejhorsim, pokud by ti stacilo cpu (na gpu nedelam), ti muzu pujcit 48 procesoru, co mame na trenink pred vstupem do velkych pocitacovych center
    KATIA
    KATIA --- ---
    JINX: pokud je to něco klíčového pro tvou práci (soudě podle toho, že to potřebuješ na publikaci) a jsi doktorand (nepletu se?) a úřední šiml nefunguje, tak rozhodně řešit se školitelem - to je osoba zodpovědná za to, že máš podmínky, v nichž lze doktorát vůbec řešit/dokončit.
    JINX
    JINX --- ---
    KATIA: Přiznám se ze to nevím a proto se ptám tady :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    JINX: neměl by tohle řešit tvůj školitel?
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Já tady nebrecim ze bych nedostal nový hw sám jsem si po 2 letech řekl o použity, protože jeden zaměstnanec měl dostat nový a já mohl výkonnou sestavu zdědit. Problém je ze pro AI potřebuješ gpu od nvidie. Bohužel úředníci kteří tohle řeší nemají žádnou zodpovědnost takže je jedno zda vyberko dotáhnou nebo ne. Protože články mají deadline tak tuhle situaci musím řešit nákupem vlastního hw >50k což mě dost sere.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: zpravidla kupujeme doktorandum i notebooky, zalezi teda, ne vsem a ne treba hned prvni rok, ale minimalne desktop jim koupime hned, nebo samozrejme neco vezmeme ze skladu, kdyz je, ale rozhodne na nich nerecyklujeme zadny srot..
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Přesně tak. Děkuji.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: za sve si snad zadny doktorand na svete svuj cluster nekupuje. Nechci chytat za slovo, ale cluster ze sve definice spokuje vice jednotek (pocitacu). Je to zpravidla dost nakladna zalezitost. Nektere skoly maji sve clustery jine ne. Uprimne soudim, ze vetsina doktorandu ani netusi jak s takovym clusterem pracovat. Ale kdyz maji pro cluster ulohu, da se jim zaridit pristup. My jako skola mame nejake mensi pocitace, na kterych se da leccos natrenovat. Pote muzou pozadat o grant treba pro it4innovation. Kancelarske vybaveni mezi ktere patri i standardni pocitac kupuje samozrejme katedra. Je to to na co se ptas?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: jako za sve vlastni penize?
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Normální otázka. Zajímalo mě zda si každý doktorand kupuje výpočetní cluster za své...
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: v zasade vstricny :) , co konkretne mas na mysli?
    JINX
    JINX --- ---
    Jak to máte na ostatních školách s nákupem HW pro doktorandy? Potřeboval bych nějaké srovnání co se týče přístupu k vypočetním clusterům, nákupu GPU a podobně.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ARCHIMEDES: jsem mu odepsala slušně ale přísně. Odepsal jako hodný a slušný student, co si náhle uvědomil, že ode mě něco chce. Jsou to šašci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam