MAKOSHARK: Už bych si musel tu knihu aspoň z podstatný části přečíst, abych o tom moh dál jakžtakž věcně diskutovat. (Kdybych to snad časem udělal, ozvu se.)
Tak jen na okraj:
- Že ten článek je primárně psán z levicových, ne ideologicky neutrálních posic, mi přijde zjevné, vždyť opakovaně své hledisko za "levicové" označuje. (Pro srovnání:
https://finmag.penize.cz/recenze/334068-peterson-radi-nehrb-se-pochlap-se ))
- Netuším, jestli to, co Peterson v knize dělá, je nějak kromobyčejně "nevkusné" a mám podezření, že hodnocení toho bude dost záviset na "světonázorových preferencích" či ideologii posuzujícího. (Četl jsem nějaké hysterické americké reakce na něj a ty mi celkem nevkusné přišly, jak jsem psal, podstatné je i to, jak idologicky vychýlené je prostředí, do kterého P. vstupuje.)
- Kniha podává nějaký jeho "učení", je otázka, jakej vztah má k jeho učenosti či odbornosti resp. k jeho odborný kompetenci v nějakejch oblastech psychologie.
- V knize radí určitý způsob, jak žít, propaguje systém hodnot a zaujímá politický postoje, nějak při tom těží z tý psychologie a svý psychologický praxe a nějak čerpá příklady z jinejch věd a oblastí, nevím, zda jen jako ilustrace své myšlenky, což není nic špatného, nebo zda chce vyvolat dojem, že správnost jeho hodnot je "prokázána" oněmi vědami, v nichž sám není doma.