• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOAlt Right a Jordan Peterson na benzacich
    NJAL
    NJAL --- ---
    ADAMIRA: Musis se zde tematicky holt dat na chov kotatek nebo treba turistiku.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    A nešli by ti náckové vyfiltrovat? Já mám takovou smůlu že ve forech ve kterejch tím všíchni NJALa a jeho kamarády označujou nejsem a pohybuju se pouze v auditkách, kam pak chodí brečet :/
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    haha. oznacit napr. zeleny anarchisty Kropotkonova a Bookchinova razeni za "neomarxisti" je dost dojemny projeveni neznalosti problemu... znam lidi z levice co je min urazi oznacenim za nacka nez za (neo)marxistu.
    NJAL
    NJAL --- ---
    HONDZIK: Neni mi uplne jasny, proc pozadujes po aktivistech nejake "rozvijeni" a hluboke filozoficke uvahy. Jsou spis naprogramovani drones, takovi hnedokosilaci instituci :-) S realnym vlivem je to problem, protoze zejmena zde v CR je v kursu rikat "tady se to nedeje" a delat, ze "jinde" neexistuje (o kanadskem pokusu privest do vezeni cloveka, ktery odmitne pouzivat vymyslena zajmena se zrejme musim porad opakovat, protoze lidi maj pocit, ze CR je etalon "realnosti" :-)))).

O Frankistickem Spanelsku se da rici jedno - ze bylo rozhodne z dlouhodobeho hlediska pro Spanely lepsi, nez kdyby tam zvitezil moskevsky bolsevismus skrze republikany. Za predpokladu, ze by se udrzel u moci v prubehu WW2, sviran Nemci a Italy. Takze, ano, frankiste s vojenskou neutralitou byli mensi zlo, nez bolsevici. Iluze, ze by v pripade vitezstvi republikanu ve Spanelsku nastal raj na zemi, kde by si obe strany padly s placem do naruce a sly na louky sbirat kvetiny, rozhodne nemam :-)
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    NJAL: To byla samozřejmě hyperbola, nicméně jde o to, do jaké míry aktivisté, které kritizuješ (a u nichž se příliš neshodujeme na jejich reálném vlivu), programově navazují či rozvíjejí neomarxismus a nakolik je onen "strašák" neomarxismu jen chimérou v duchu Protokolů a vnější nálepkou. Nikdo z nich se afaik nehlásí k tomu, že by by byl neomarxistou a bylo by se dobré seriozně pobavit, v čem jsou tedy faktickými pokračovateli neomarxistické filozofie (jakým je třeba zmíněný Žižek). Samotného mě to zajímá, protože mám o neomarxismuvelmi povrchní znalosti nad rámec toho, že jsem před lety četl Fromma a Walersteina.

NJAL: Tak Duku (přiznám se, že mu dětinsky přezdívám Dukát, nějak mi to k němu sedí;)) bych za klerofašistu neoznačoval, ale z druhé strany to, že se v minulosti pozitivně vyjádřil směrem k frankistickému Španělsku, to je zase fakt;)
    NJAL
    NJAL --- ---
    Asi nedospely nepricetny beloch. :-D
    NJAL
    NJAL --- ---
    z duky je mi fakt spatne, normalni klerofasoun - prave odznelo ve VV :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    HONDZIK: Nebo alespoň jsem nezaregistroval, že by nějaký aktivista přišel a prohlásil: jsem neomarxista, nastudoval jsem si Fromma a Adorna a přišel jsem vyhladit bílé heterosexuální muže;)) - opravdu musi jit o takova prohlaseni? :-) No prosim, prosim, ale potom teda berme v potaz prohlaseni rudych diktatoru, jak realizuji Marxovo uceni a veskere jejich zrudne dilo ve 20. stoletim prohlasme za "marxismus" a "realizaci ideje komunismu" a chudak Harold nam tady vyleti z kuze jako christmas cracker. :-)
    Na americkych univerzitach vladne garnitura profesoru, kteri toho Adorna s Marcusem nastudovaneho urcite maji. Takovej Saul Alinsky v curriculu take urcite chybet nebude. Myslim, ze aktiviste se nutne nemusi neustale ideologicky legitimovat, myslim, ze bohate staci "po ovoci poznate je."

Jinak mi teda ten argument "oni si začali" - ja jsem proste popsal duvody, ktere me k tomu dovedly. A take proc si myslim, ze (alespon u nekterych, ne nutne u Tebe) jde pri pozadavku o pricetnost diskuse spise o pragmatismus, protoze bohovsky ucinna hul na opozici povazlive ztraci udernost.
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    NJAL: Neboj, myslím na to, akorát nebyl čas odpovědět;) Když jsem psal, že se liší aplikace kupř. v ekonomii, v mezinárodních vztazích nebo feministické teorii, tak jsem aplikaci myslel v rovině teorie. To co tebe irituje a co pravičáci nejrůznějšího druhu, ale i komunističtí a/nebo nacionalističtí levičáci demagogicky nazývají neomarxismem (aktivismus ve prospěch "multikulti", gender ideologie, privilegování menšin, privilegování homosexuálů, útlak bílého pracujícího muže, rozklad rodiny atp.) nemá téměř žádnou vazbu na neomarxistické myslitele, ani se to na ně afaik neovolává. Nebo alespoň jsem nezaregistroval, že by nějaký aktivista přišel a prohlásil: jsem neomarxista, nastudoval jsem si Fromma a Adorna a přišel jsem vyhladit bílé heterosexuální muže;))

Jinak mi teda ten argument "oni si začali" trochu připomíná pískoviště či poměřování jistých tělesných orgánů mezi pubescenty. Skoro by se mi chtělo politicky nekorektně navrhnout, že bychom se mohli začít chovat jako dospělí, příčetní běloši;)
    NJAL
    NJAL --- ---
    Nicmene abychom to nezakecali.

neomarxismus je dost konkrétní a jednoznačně definovaný filozofický směr, jakkoliv se liší jeho aplikace v ekonomii, v mezinárodních vztazích či ve feministické teorii. - nevim, proc bych mel tak moc trvat na te katedrove verzi, kdyz me zejmena irituji ty aplikace. Ty neomarxismem nazyvat nesmim? :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    OMNIHASH: Ale tak musel jsem Ti odpovedet kravinou na urovni Tvy kraviny, nicmene ocenuji, doopravdy ocenuji, jednu vec - zda se, ze si pamatujes doby, kdy tady velci antifasiste diskutovali ve stylu "chcipni", podle toho, jax nahodil tech pet let. Tleskam! :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    tohleto alternativní používání sémantiky a syntaxe jazyka...je to urážka? Břitká replika? Náhodnej vkřik do tmy? Už to pozoruju delší dobu, dokud jeli dobroserové a sluníčka, tak jsem zvládnul dekódovat aspoň 90% vět, ale v momentální fázi, kor kdy si povídaj dva zasvěcený vlastenci mezi sebou, sotva chytnu téma celýho rozhovoru, to je jak se bavit s polákama.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Ty si vyres ty architekty a doktory v gumovych clunech, du schaffst das :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Asi to nevíš, ale před pěti rokama mi někdo na nyxu řek, že sem nácek, proto od tý doby vedou svatou kulturní válku za čistý internety bez neomarxistů, tomu chybí k dokonalosti si jenom poměřit kdo má nižší nyx_ID a pak si jít roztrhat občanky na karlák v pět....
    NJAL
    NJAL --- ---
    TUHO: Zakladni otazka, jak dlouho jsi na Nyxu?

Je roztomile sledovat, jak pro nektery ID zacala chronologie "dnes" :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    NJAL: hele a o kom to mluvis? ja si vsimam, ze jsou tady zastupy lidi, ktery knucej, ze je nekdo nazyva nackam, ale nejak nevidim kde a kdo, to ma realne delat. asi muzu radu veci tady prehlidnout, muzes mi dat nejaky priklady? .)
    OLGA73
    OLGA73 --- ---
    HONDZIK: Obdivuju tvoji trpělivost s níž tady i jinde reaguješ na tady ty zástupy těch "klasických liberálů", kterým tak strasně vadí nepřesnost používání politologických termínů.Pominu to, že nejvíc litá slovo nácek z huby jim, jako ukázkový slaměný panák. Ještě víc mě bavi, když jim připomeneš, že pokud jsou takoví hnidopichové, měli by predevším začít u sebe a přestat všude metat neomarxisty a bolševiky, vyrukují s mentalitou 5 letého dečka na pískovišti, které omlouvá rozkopavaní cizích báboviček výkřikem: "ale on si začal". Tím se vyvlíknou z povinnosti dodržovat nějakou úroveň,kterou tak úzkostlivě požadují po svých oponentech. J.S.Mill by zaplakal. Některá ID jsou v opakování této myšlenkové figury přímo přebornici
    NJAL
    NJAL --- ---
    HONDZIK: V pouzivani terminu se sirokym zaberem je to u me cista reakce, kdy uz jsem se v minulosti zejmena zde vys*... na nejake vysvetlovani lidem pouzivajicim termin "nacek" ve smyslu "fujfuj clovek, ktereho nemam rad" a zacal jsem jim to oplacet, protoze nic jineho holt nezabralo. Jo, mozna se da rici, ze jsem spadl na jejich uroven. A take muzu rici, ze jak uz zejmena (zde) to N-slovo prestalo byt uderne, protoze se diky prehnanemu pouzivani (zde) vycerpalo a jeho pouziti klesa, co tak pozoruju, tak holt druha strana jeste chvili take pojede setrvacnosti, nez to asi take poklesne.

I kdyz to je otazka, protoze lidi pouzivajici ono N-slovo (a F-slovo) jako obusek vlastne okamzite zacali s nejtezsi zbrani ve svem arzenalu, protoze na zacatku byla bohovsky ucinna. Akorat teda na druhe strane se zacala zvysovat rezistence a vyrabet siroka paleta jinych terminu, ktere nejsou tak tvrdy, ale je jich mnogo :-) A ted se holt sklizi ten zasety vitr, no.

neomarxismus je dost konkrétní a jednoznačně definovaný filozofický směr, jakkoliv se liší jeho aplikace v ekonomii, v mezinárodních vztazích či ve feministické teorii. - nevim, proc bych mel tak moc trvat na te katedrove verzi, kdyz me zejmena irituji ty aplikace. Ty neomarxismem nazyvat nesmim? :-)
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    NJAL: No jistě, vždyť už jsme to řešili. Jen nechápu, pakliže sám kritizuješ užívání termínu (neo)nacismus v nepatřičných kontextech (v čemž s tebou naprosto souhlasím), tak proč podobně nepatřičně užíváš trmínu neomarxismus?;)

neomarxismus je podmnožinou "nové levice", která je podmnožinou levice jako takové. Levice je (podobně jako pravice) velice vágní pojem a její definice a hrubé ohraničení je docela problematické. "nová levice" je široký, heterogenní proud, neomarxismus je (nebo spíše byl, než se dostal z univerzitních kateder a jeho "definice" se ujala široká veřejnost od Foldyny po Pohlreicha;))) dost konkrétní a jednoznačně definovaný filozofický směr, jakkoliv se liší jeho aplikace v ekonomii, v mezinárodních vztazích či ve feministické teorii.
    NJAL
    NJAL --- ---
    HONDZIK: O vyprazdnenosti nalepek bych radsi nepolemizoval, existuje take jedno takove N-slovo, ktere nema nic spolecneho s Afrikou ani Amerikou, a ktere zacali jeho uzivatele vyprazdnovat nejmene o dekadu drive.... :-)

Hm, takze jsi vlastne rekl, ze ten proud je tak siroky, ze muze provozovat sebekritiku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam