• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOAlt Right a Jordan Peterson na benzacich
    TUHO
    TUHO --- ---
    DANCHEZ: To je tezky, kdyz beres vtip jako fakt realnou definici :) Podle me se vylozene nejaka definice vytvorit neda, protoze ten proud je prilis heterogenni. Asi jedina prijatelna definice je, ze proste jsou to autori a autorky, kteri nejakym konstruktivnim zpusobem navazuji na Marxe, resp. berou si z neho cast.

Nicmene jako ve vsech vtipech, je tam cast, ktera se da s nadsazkou prijmout. Ale jak si vybavuju zasadni postavy tzv. neo-marxismu (Baudrillard, Gilles Deleuze a Félix Guattari, Adornom dnes asi Wallerstein, Varoufakis, Zizek, David Harvey), tak se zamerujou na socialni struktury nikoliv na "demografie". Plus velka cast soucasnejch ("tradicnejsich") neomarxistu zamereni na prava mensiny, sexualnich a etnickejch treba dost kritizuje a rika, ze to zakryva ekonomickej boj, ktery je zatim.

Nicmene treba tahle veta je myslim zcela spatne:
    "Marxists believe that all personal failings are of a direct result of someone else oppressing you, and that another person cannot be successful without oppressing another."

Fakt je, ze marxisti se treba zamerovali dost na rozpad feudalniho radu a vznik kapitalismu a popsali (empiricky) napr. nasilny odebirani pudy rolnikum spolu s rozpadem tradicnich feudalnich struktur a jejich pretvareni do obchodovatelnejch komodit. Ale ten argument je fakt podstatne komplikovanejsi a tohle je prekrouceni a nepochopeni. Da se to nazvat jako to, ze "vsechny osobni selhani pripisujes jako primy vysledek utlaku nekoho jinyho"? Podle me ne.

Vem si nekoho ze soucasnejch neomarxistu, viz Varoufakis treba tu (v cca od 2:32-7:00) - tobe to tak prijde?

Yanis Varoufakis: Is Capitalism Devouring Democracy?
    https://www.youtube.com/watch?v=gGeevtdp1WQ
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    tohle je definice z urban dictionary a přijde mi naprosto přesná:

A neo-marxist is a person who adheres to neo-marxism. Neo-marxism is an offshoot of marxism, in which it is believed that all societal ills come from the divide between the rich (who are claimed to be undeserving of their wealth) and the poor (who are claimed to be oppressed). Marxists believe that all personal failings are of a direct result of someone else oppressing you, and that another person cannot be successful without oppressing another.

Neo-marxism differs from marxism by abandoning the dichotomy of rich vs poor and instead adopt identity politics. Instead of the dichotomy being between wealthy and poor, it is between successful and unsuccessful demographics. Neo-marxists divide all demographics (white, black, asian, male, female, gay, straight, etc) and place them in a hierarchy of oppression as determined by how successful that demographic is. White and Asian men are at the bottom of this hierarchy, whereas blacks and females are near the top (although the exact order is not widely accepted).

Neo-marxists believe that successful demographics are only successful because they exploit the less successful demographics, and as such believe that the more successful demographics (i.e the 'rich' of classical marxism) should be punished in some way, and what they have should be given to the less successful demographics. Typically this involves giving these demographics money, positions, and political influence simply for being a member of a "oppressed" demographic.

KEMAL
    KEMAL --- ---
    HONDZIK: Z té odkazované wiki mi vychází, že neomarxismus není žádná filosofie, ale jen jakási metodika chápání principů fungování společnosti 20. století. Že neomarxismus jen nějak nahlíží na objekt svého zájmu (společnost 20. století), ale sám o sobě nemá žádný cíl a ani neformuluje žádné závěry.
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---
    KEMAL: Adamira, jak jsem si tu přečetl, moje příspěvky nevidí, nicméně doporučím ti si přečíst něco o Frankfurtské škole, po které se mu stýská https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_School, protože to je neomarxismus par excellence, tedy syntéza Marxe a Freuda ústící v tzv. kritickou teorii. V podstatě jde o vysoce intelektuální, akademický, nedogmatický směr s minimálními přesahy do praktické politiky. V rámci toho základního odkazu na wiki jsou zmíneny i konspirační teorie o snahách zničit západní civilizaci zavedením multikulturalismu, gendeové diktatury a politické korektnosti, přičemž často tyto teorie mají i silný antisemitský podtón (většina neomarxistických filozofů byli/jsou Židé). Frankfurtské škole je připisována konspirátory také myšlenka o "pomalém pochodu institucemi", která s nimi nemá nic společného, ale v úplně jiném kontextu ji vyjádřil vězen Mussoliniho režimu italský komunista Antonio Gramsci.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Mě se stýská po frankfurtský škole, jednu dobu to byl mezi authentickými pravicovými nepřáteli neomarxismu, sorosů a havlů fakt hit, ale jak to přišlo tak to odešlo. :(
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OTAZKAKONCE: co to je "tezí Marxe"? Jakých tezí?
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    KEMAL: "některé z tezí Marxe platí i v současnosti"
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    HONDZIK: OK, možná se mýlím

Dovedl bys mi prosím nějak zhruba náznakem shrnout co je naprosto základní myšlenkou neomarxismu? (něco jako "osobní štěstí je hodnotou, jíž lze dosáhnout pouze morálním jednáním založeným na racionalitě a souladu s prostředím, v němž jednotlivec žije" v případě stoicismu, nebo "lidé jsou si rovni v důstojnosti a právech" v případě liberalismu apod. - včetné té jen přibližné míry přesnosti kterou jsem ty příklady popsal já).

Na to mi zatím nikdo schopný odpovědět nebyl jinak než "neomarxismus je když ..." a přes google se taky nedá najít nic ledaže bych strávil dva roky čtením těch hovadin které mi to nabízí ... včetně naprosto bezobsažné stránky z wikipedie.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    NJAL: no, neomarxismus ale samozřejmě je nadužívaná a naprosto vyprázdněná nálepka a ten pojem nikdy žádný reálný význam ani neměl

Neomarxismus je všechno, co není pošahaná paranoidní antiglobalistická magořina
    TUHO
    TUHO --- ---
    uf a je to tady.
    FLUO
    FLUO --- ---
    NE7RA: Konecne se mu splnil sen
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    NJAL? to je nacek :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    tady se to úsloví o paraolympiádě naplňuje beze zbytku
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tak je jasné že NJAL to dohromady nedá, někdo jinej? Neříkejte mi že NJAL je jedinej člověk kterýho celej svět šikanuje pomoci označování za nácka!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ten idiot prostě není schopen pobrat že tady nikdo nevyhrává a neprohrává a ani vyhrávat nechce nebo nepotřebuje...

Jako když příjdu na nějakej úřad, požádám o výpis z katastru a oni odpoví "nedáme, vyhráls"

jako vyhrál jsem co konkrétně???
    NJAL
    NJAL --- ---
    ADAMIRA: Rikam, vyhrals. Vzdy vyhrajes.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NJAL: Ne, nic takovýho jsem nikdy ani nenaznačil, chtěl jsem po tobě JEDEN konkrétní důkaz kde tě někdo označuje za nácka, podle tvých komentářů se ti nic jinýho neděje, od rána do večera tě za tvý názory někdo označuje za nácka - nedokázal jsi ukázat JEDEN JEDINEJ příklad, ale vyplývá to z kontextu :D

tak znova, opravdu ti není trapně si roky v kuse stěžovat na něco, co nejseš jednim jedinym důkazem prokázat?

NJAL: takže seš opravdu pomalejší a možná máš na to i papír.

Tak znova, zkus se soustředit, ju? čti pořádně, slovo po slovu, písmeno po písmenu:

Ne, nechci nic vyhrávat ani jsem s tím nepřišel, chci KONKRÉTNÍ případ kde tě někdo označoval za nácka, jediná výhra která mě tu potencionálně čeká, je výhra v oblasti poznání, ale ty mi to prostě z nějakýho důvodu upíráš.

NJAL to evidentně nedá, není tu někdo jiný kdo mě mě ukázal pár příkladů kdy jsou jeho kvalitní argumenty zasypány "náckama" apod?

Opravdu, 1 -2 příklady, nic víc nechci!
    NJAL
    NJAL --- ---
    Vyhrals, Adamiro, vyhrals. Vzdy vyhrajes. Nikdo na Tebe nema.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Jak to vypadalo z meho pohledu

Adamira: JSES TRAPNEJ, UKAZ DUKAZYYYY!!!! Nemas, co? Chachaaa, trapasaku, zase jsem vyhral :-)
    Njal: Mizim...
    Adamira: JA CHCI DUKAZY, ZE SE TO DEJE TED!!!!!!!
    Njal: Ok, s timhle se neda domluvit, kdyz nevidis kontext.
    Adamira: Ja chci vedet, kde se to deje Tobe, jsi blbej?!?
    Njal: Hele nekdo to zrovna pouzil vesely termin...
    Adamira: Ja chci vedet, kde se to deje ted!!
    Njal: Rikam, ze to vyplyva ze zdejsi historie.
    Adamira: Kontex ja nevidim ani me nezajima, ja chci vedet, kde se to deje ted!
    Njal: Dole nize vysvetluji, proc na to tema doslo, je to v kontextu
    Adamira: Njal buli
    Njal: Rikam jak to bylo a kde to z meho pohledu zacalo
    Hondzik: Je to jak z piskoviste, pojdme mit pricetnou dospelou diskusi
    Njal: Je to nejspis reakce na jine naduzivane nalepky
    Hondzik: Neomarxismus je naduzivana vyprazdnena nalepka
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NJAL: Ne, ta otázka je z mé strany naprosto jasná od začátku.

Nevim zda si mě dal do double ignoru, já ho mám v ignoru. Nicméně to je naprosto irelevantní, stejně jako tvoje další kecy okolo, moje otázka zůstává "můžeš mi ukázat 2 - 3 příklady kde tě někdo tak hnusně označuje za nácka?" - evidentně ne

Stačilo odpovědět "Hondzik mě tady, tady a tady označil za nácka" - ale na to nejspíš nemáš mozkovou kapacitu.

Žádnej vítěznej zářez si nedělám, jenom jsem doufal že konečně uvidím to pekelný označování nácků všech a všema. :/

už to opravdu trapností tříská vo futra, to nemůžeš ani jeden příklad? Jenom malej? Třeba náznak? Ani tam to nácek nemusí padnout, stačí třeba příklad kdy ses jenom tak cejtil, že tě někdo označuje... Proboha já bych snad přežil i příklad kdy tě někdo označil za něco co jenom začíná na písmeno "N". :D Místo toho trapnej útěk.

Vzpomeň si na to až sem zase příjdeš příště brečet kdo ti co řekl, je tu riziko že někdo bude chtít konkrétní příklad tak s tím vopatrně :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam