• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANEQWIM HOF a jeho metoda
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    BRKODLAK: lidi dokážou přecenit svoje síly v jakékoliv oblasti a v jakémkoliv stádiu čehokoliv. Stejně jako ze sebe dostat víc než tušili, že je možné - i když o tomhle to teď není.

O té sněžce nic nevím, ale pobavil mě paradox apelu horské služby:

Snežka: Zachraňovali otužilcov - svet.sme.sk
    https://svet.sme.sk/c/22003173/snezka-zachranovali-otuzilcov.html
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    Jsem rád, že se tady objevila tato diskuze, wim hof mi vrtá v hlavě už asi rok. Každopádně tuto zimu se objevila zpráva, že z polské strany sněžky musely záchranáři zachraňovat asi sedm lidí jen v trenkách, kteří málem umrzli. Z článku ale nebylo patrné, jestli šlo o skupinu wima hofa, nebo jen o nějaké nadšence, kteří do toho šli sami, nicméně byla ta metoda v článku zmíněna. Neznáte nějaké podrobnosti o tomto?
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: dělám ty dýchací techniky, dokázalo mě to podržet v období, kdy bych jinak "ryl držkou v zemi" Neskutečnej rozdíl už po prvním provedení a pak i dál. Prováděno v období zdravém to přidává různé možnosti - objevy jak zacházet s tělem a myslí užitečněji / výhodněji. Umožňuje to vládnout vnitřním pochodům. Jestli je tohle příliš abstraktní tak třeba jeden za všechny: Je fakt fajn si zničehonic uprostřed stresový situace uvědomit, že jde uvolnit celý tělo + mysl + přidat si na soustředění, divným volním pochodem, který tam donedávna vůbec nebyl a teď tam prostě je a "Ahoj, použij si mě." A přitom si vzpomenout, že se jedná o proces, který se před týdnem poprvé trochu objevil samovolně při provádění dýchací techniky.

Pozn. - Už dlouho mi nešlo do hlavy, že většina zdravotních / psychikou se zabývajících přístupů mluví především o tom jak se jakoby z něčeho dostat na průměr. Vyléčit se z nemoci. Vyléčit se z poruchy. Zbavit se škodlivejch konstruktů ega. Furt zlepšit něco z mínusu a ještě k tomu se musí nejdřív na zlepšení pracovat nějakou dobu než se objeví první výsledky... Proč se obecně moc nemluví o metodách, které fungujou jak pro nemocné tak pro zdravé? Metodách, co nemocné léčí a zdravým přidá víc síly / možností? No a tahleta dýchací technika od Wima Hofa je očividně jedna z takových metod. A zároveň umí ukázat hned, co dobrého se v závislosti na jejím provedení děje a dít bude, bude-li se v ní pokračovat.
    YERRO
    YERRO --- ---
    TOMIS: Byl jsem na kurzu s jedním jeho lektorem a bylo to neskutečný. Po krk ve vodě, asi 4-5* a tělo v teple, hotovej kotel!
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    KOTENCE: Je to presne jak pises - pomaly zvykani si na podminky.

To jak vlastne pracuje s kyslikem, jde opravdu na elementarni uroven a v podstate rika, kdyz das svym bunkam tolik kysliku dopredu, nezacnou se o nej tak brzo hlasit, nevznikne panika a ty tak muzes “v klidu” vydrzet mnohem dyl.
    Zadrzovani dechu je nedilnou soucasti teto praxe a je potreba si to oblibit.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANEQ: a skutecne vydrzis zadrzenej dech, dokud se telo samo nenadechne? Ja totiz ne :-( Vzdycky mam na konci uz tak neprijemnej tlak na hrudi, ze se (bojim?) nadechnu.
    Ale je to fajn cviceni na zklidneni mysli v tom bezdesi, uplny zastaveni okamziku, to me bavi.
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    TOMIS: ledové koupele a plavání a k tomu občas pokus s koordinací dechu... obojí je pro mě fantastická zábava a tak by to hádám mělo být...

rozhodně mám cíl a to je otužilecký závod!
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    PRDELOID: Jsou tam dvě základní věci - každá je v podstatě vlastní vesmír... Chlad a Dech

V Dechu jde v kostce o cílené a konstantní předávkovávání se kyslíkem, kdy se dá laicky říct, že buňkám vysíláš takové množství paliva, že si na to zvyknou a začnou s chovat jinak než ve standardním režimu. K tomu se vážou vnitřní biochemické reakce, které běžně jedou v nějakém módu, ale s touto praxí, alespoň to tvrdí Wim a podporují ho vědecké pokusy, se člověk dostává o trochu víc k jejich kontrole a modifikaci. Je tam obrovské množství nuancí a zákoutí, které přijdou s praxí. Wim říká, že každý jedinec jakožto originální kus, si to do svého života musí zabudovat podle sebe a podle reakcí svého těla se pak rozhodovat jestli vůbec a případně jak moc intenzivně se tomu bude věnovat.

V Chladu jde o prostou otužilost. Je to samozřejmě hodně propojené s Dechem, protože první lekcí, na které umrzne spousta lidí je ten fakt, že tvoje tělo má nějaký set přirozených reakcí, které bys ty, jakožto běžný uživatel, neměl mít možnost kontrolovat.
    Příklad z praxe - pokud se člověk dostane do hodně studené vody, prvotní reakce jeho těla bude minimalizovat krevní oběh, aby krev vydržela co nejdéle teplá.. to mimo jiné znamená stažení veškerého svalstva, i toho kolem plic, takže se člověk nemůže nadechnout - nicméně toto je jenom program v mozku a ten se dá pravidelným otužováním nastavit jinak - člověk nabírá jak fyzickou, tak hlavně psychickou zkušenost a dokáže pak ve správnou chvíli uklidnit mysl, která řeší akutní/fatální problém. Tahle zdánlivě málo významná událost, ale přináší spoustu zajímavých konsekvencí. Např. tělo zjistí, že když pustí zpátky krev do oběhu, tak nezmrzne, teplá krev začne fungovat, tělo se pomaličku začne zahřívat atd. toto je moment, kdy se vrací do hry Dech - tahle aktivita je samozřejmě obrovsky energeticky náročná, takže je potřeba spousta paliva na této buněčné až nukleární úrovni, čímž se vracíme ke kyslíku jakožto naprosto brutálnímu druhu paliva a elektrárnám, které sídlí v buňkách samotných.

Ideální postup jak začít (můj příběh):
    Každé ráno si dávám sprchu a jako většina lidí teplou, protože to je to, co po ránu prostě chceš. Na konci sprchy si ale vždycky posunu ovladač teploty trochu víc do modré a postupně, den za dnem víc a víc, takže ve finále nyní mám cca 5 minut teplou sprchu a 3 minuty úplně ledovou (mám ten typ studené vody, která po dopadu na lebku způsobuje bolest). V tomto módu je potřeba vydržet, dělat to dobrovolně a s láskou, protože jinak to bude jenom oser a nebude to dávat smysl.
    Důležitá věc je snažit se při tom teplotním šoku sledovat reakce svého těla a pracovat s nimi – tzn. když se mi špatně dýchá, protože mám úplně stažený hrudník, tak se snažit mluvit nebo aspoň vydávat zvuky – tím se taky člověk zahřívá a postupně si prostě zvykat. Z toho prvotního, totálního ochromení se člověk postupně dostane do fáze, kdy už dokáže vcelku plynule a plynně dýchat i v té nejstudenější vodě. Osobně mám občas depresivní stavy (nikoliv klinické) a stres a upřímně, pár minut ledové vody, člověku se vyplaví adrenalin a endorfiny v takovém množství, že zapomene na jakýkoliv splín a tím lehkým šokem si nastartuje den správně.
    S Dechem je v pořádku být opatrný, pro začátek si od toho nic neslibovat a dělat to spíš proto, aby si opět tělo postupně zvykalo – osobně mi to cvičení nedává moc smysl, když člověk nemá přímé využití té nahromaděné energie, takže naprosto ideální, dát si 10 minut Dechu přímo před fyzickou aktivitou.
    JIRI_CZEK
    JIRI_CZEK --- ---
    PRDELOID: pro začátek má nějakou aplikaci - dá se najít v play store - kde je základní program free. osobně mě tohle téma spíš zajímá, než že bych ho praktikoval, stačí mi prozatím ledovej bazének při saunování :)
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    spíš jak začít?
    TOMIS
    TOMIS --- ---
    Ok Wim je dobrý. Ale praktikuje někdo z místních ? Zkušenosti ?
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    Wim Hof - "The Cold Is Your Teacher"
    http://www.youtube.com/watch?v=i4uS6qFTTyE
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    Ledova sprcha rano - 5 min
    Beh s detmi do zarizeni
    1h v telocvicne
    Studena sprcha - 3 min