• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNIKAVývojová dysfázie a obtíže jí podobné
    MARI
    MARI --- ---
    FINSON: Pediatři obvykle jedou své zaběhlé koleje, já bych tohle asi neměla odvahu pediatře zmínit, ještě bych se právě dozvěděla něco úplně jiného. :D
    FINSON
    FINSON --- ---
    MARI: Tak dneska jsme byli ještě s nějakými vzorky kvůli nedávné infekci u pediatry, zmínil jsem níže uvedené, a paní doktorka synka vcelku hladce a rychle rozštípla, že se nejedná o vysokou citlivost, ale o kvalitní období vzdoru :-) Chlapec sice splňuje 14 bodů z toho linku, ale vystopovali jsme, že je vlastně splňuje jaksi selektivně, což tuhle diagnózu vylučuje :-)
    Nicméně specifický přístup vyžadovat bude, protože na všechno potřebuje dost času, a když ho nemá, projevuje se právě jako vysoce citlivý. Ale je šance, že ho to přejde.
    MARI
    MARI --- ---
    FINSON: Já jsem se s tímto pojmem setkala poprvé na IG u @babiesandsleep a podle všeho přinejmenším starší syn (4 r., VD expr.) vysoce citlivý asi bude. U něj jsou ale podle toho testu některé věci ještě jinak a celkově má hodně svůj svět. Jednu dobu jsem měla podezření i na nějaký atypický PAS, to ale psycholožka ve 3,5 letech vyvrátila, že spíš ne, ale určitě rysy PAS má, a že z toho vyroste. Je fakt, že po 3/4 roce se dost posunul a některé své rituály opouští a některé i vědomě (mluví o nich, že už to nepotřebuje).
    Jinak já se v tomhle zas tolik nevrtám, něco jsem si načetla, co jsem kde našla, ale spíš reaguju na konkrétní potřeby syna. Chodíme na ergoterapie, kde přímo s terapeutkou hovoříme o konkrétních problémech, na kterých zrovna pracujeme. Třeba té vysoké citlivosti jsme se už taky dotkli. Přinejmenším u syna je to hodně komplexní, kromě VD jsme v minulosti řešili i blokády a teď i přetrvávající primární reflexy.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Ahojte, už asi vím, co děláme se synkem, t.č. šestiletým, blbě. Má zde někdo zkušenost s vysoce citlivým dítětem?
    Vysoce citlivé děti | Tátohraní
    https://tatohrani.cz/vysoce-citlive-deti/
    Na paní Elaine A. Aron jsem už narazil, mám se v tom ještě vrtat nebo prostě koupit tu její knížku?
    A teda vypadá to, že synek to má po mně - uvědomil jsem si to až dnes.
    KYO
    KYO --- ---
    Leisi.. to neuvidis hned. Ale ano, jde dopredu. Nejde o to kolik, ale ze to nestoji.
    MARI
    MARI --- ---
    KYO: Taky jsme tam teď začali chodit, zatím máme za sebou vstupní vyšetření a jednu lekci. Jak jsem se ze začátku bála, že nebude chtít spolupracovat, tak nakonec docela v pohodě. Ke komu chodíte a v čem vidíš posuny u dítěte?
    KYO
    KYO --- ---
    MARI: Ahoj chodime na Vinohradech do fyzioaktiv. Jsou tam skveli. Ale zadarmo to neni, to je vicemene nemozne sehnat.
    Jinak mi nastupuje ted mladsi Tonda do specialni skolky. Starsi holka uz 7 jde ted do prvni tridy, bez asistenta. Oba stredne tezka vyvojova dysfazie. :) delam si velke nadeje, ze ho v ty specce rozmluvi.
    MARI
    MARI --- ---
    Zeptám se ještě tady, máte zkušenosti s ergoterapií v Praze u dětí s VD? Ideálně na pojišťovnu (VZP), ale ne nutně. Hlavně někde, kde k tomu budou přistupovat cíleně na konkrétní problémy.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Jinak klinicti psychologove jsou beznadejne vybookovani.
    Povedlo se mi ale dostat termin v spc slunicko na zacatek kvetna k jejich psycholozce.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    TRISSIE: jj, "obycejna" viroza.
    O vikendu mel horecky, ze jsem je musela 2 dny srazet po 4 hodinach kombinaci leku. A byla to pro nej vlastne prvni takova dlouha horečka. Diky 2 rokum s covidem nebyl nikdy vyrazne nemocny.
    Vydesilo nas, ze nebyl schopen se najist, protoze si nemohl vybrat lzicku. A dalsi nezvykle chovani.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANOCKA: myslíš nějaká "obyčejná horečka/viróza"?
    To je vcelku známé [neurologům], že po nemoci může být zhoršení stavu a dokonce i regres, takže bych to brala jako normální, jen bych si třeba někam dělala poznámky, jak to vypadalo a jak se pak rozběhl ten další vývoj.

(u nás byl regres šílenej, plus se na nějakou dobu vývoj úplně zastavil, takže ve finále něco jako půl roku dolů na psychomotorice a lup ho diagnozy už se vršily jedna za druhou, jenže že jo, B. prodělala na úvod chřipky febrilní status epilepticus a ještě vyfasovala antiepileptika s vlivem na psychikum, takže tam by bylo spíš divný, kdyby se na psychomotorice neprojevilo nic)
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Mate nekdo zkusenost, ze by se vase dite po prodelane nemoci zhorsilo?
    MARI
    MARI --- ---
    ANNIKA: Mrknu, díky.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MARI: Máš FB? Je tam skupina Rodiče dětí s vývojovou dysfazii a Don Bosco se tam určitě řešil, je mi ten název povedomy. Osobní zkušenost nemám.
    MARI
    MARI --- ---
    Máte tu někdo zkušenost se školkou Don Bosco v Praze Bohnicích? Nechodí tam něčí dítě tady?
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Dekuji moc za tipy!
    MARI
    MARI --- ---
    JANOCKA: My jsme objednaní tady se stejně starým synen s VD, ale má dlouhou čekací dobu, termín máme až na konci května.
    PhDr. Vladimíra Sýkorová - Hledat Googlem
    https://g.co/kgs/XuzEdR
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    JANOCKA: Eva Junkova je skvělá a nedávno brala. Jestli se to teď změnilo, to nevím, ale určitě stojí za pokus.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Nemate nekdo prosim kontakt na prazskeho/stredoceskeho klinickeho psychologa, co bere nove pacienty?
    Mladsi syn 3r2m moc nemluvi. Uz mame za sebou kolecko foniatrie, neurologie vc. Eeg a logopedie.
    Ale nemuzu v teto dobe sehnat zadneho psychologa. Vsichni jsou plni. Uz to neni o tom sehnat dobreho, ale sehnat aspon nejakeho...
    Dle logopedky ma VD.
    MARI
    MARI --- ---
    MARKYSHA: I to je samozřejmě možné, ale říká, že je to těžké, když jsem se ptala, proč nechce (teda tím svým způsobem - "áuva", což znamená těžké, velké, moc, náročné, hodně...).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam