• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MENTOL_: aha, to jsem sám v menu nenašel (jedna z mnoha položek, jejichž název jsem nepochopil a tak ignoroval) a myslel jsem tedy, že to nejde, to je dobrá feature. Sice neřeší všechno, ale i tak je to fajn.
    Asi mám teda rozklepaný ruce nebo ta stabilizace v těle opravdu funguje (tu nemám, jen v pár objektivech), ale 1/15s udržím leda s hodně dobrou oporou, v ruce nedám ani tu 1/40.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Jinak jakmile je uz dost tma a hrozi prave vysoky iso nebo tmavy zabery, tak prepinam rovnou na prioritu casu a skudlim rucne ten cas na minimum co jde podle zaberu - zbytecny mit vzdy 1/125, kdyz staci 1/40 na 35mm treba. A kdyz se model vylozene nehybe, tak diky stabilizaci v tele klidne az 1/15, cvaknout vickrat atd. Hodne tech nocnich je takhle v tom mym testu Sam35 MENTOL_ na delsi casy.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    CERMI_FOX: neni 'spravny' postup :) ale lze nastavit minimalni rychlost zaverky v menu, o ktery se bude snazit, kdyz mu auto iso a clona dovoli.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: všechno na prioritu clony? To moc nechápu, nebo možná mám blbě nastavený foťák, ale když chci fotit něco, co se aspoň trochu hýbe (i kdyby to měl být keř ve větru), tak bych rád je minimálně na časy 1/125, radši míň. Ale když mu dám A prioritu i kdyby na nejmenší clonu, tak foťák pořád jede časy třeba 1/50s jen proto, aby mohl jet na nízký ISO. Přitom bych klidně vzal ISO 1000, ale chci nízký čas. Řeším to teda tak, že mu čas nastavím natvrdo přes prioritu času, jaký je teda správný řešení? V horším případě má každé focené místo jinou "osvětlenost", takže o to víc musím foťáka hlídat, jestli se nesnaží tam nacpat vysoké časy.
    Nastavovat minimální ISO na něco vysokého mi zas přijde škoda, protože pak vylezu ze stínu na místo hodně osvětlené sluncem a tam má ISO 100 časy nízké, tak není třeba vysokého ISO.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Pozor, to neni ani smykem priorita casu. To je minimalni cas pro Auto ISO.

    Fotim vsechno na prioritu clony.

    JT rikal ze totez, ze vzdy priorita clony, vyjmecne na M pro bulb nebo podobne skopiciny.
    KURE
    KURE --- ---
    MENTOL_: na rovinu, nepotřebuju FF, to co fotim udělam i mobilem, ale začínám pochybovat o životaschopnosti apsc formátu, takže mi přijde že moje peníze budou lépe využity když pojedu FF, i kdyby to mělo stát o něco víc. taky je v tom o hodně lepší, a de fakto i levnější výběr růžných prime objektivů na hraní...

    ale k věci, fotim vejlety, take trochu krajinka, hodně architektura, sem tam lidi. Ted mam 16-55 f2.8 a 55-200 seťák.

    Takže bych si představoval sony 24-70 f4 nebo tamron 28-75 f2.8 jako první sklo.
    pak něco na dálku, to nevím ještě přesně co, a pak se uvidí různý blbůstky....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KURE: co nejvic fotis, jaky mas ted skla a po cem koukas krome fotaku?
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: já jsem takovej "angažovanej cvakal" takže fakt nemůžu nikomu radit :D na prioritu času jsem vlastně nikdy nefotil. V horších světelnejch podmínkách tak nějak sleduji co za čas ten foťák vymyslí, a obecně dělam víc fotek z ktrejch pak vyberu ty míň rozmazaný. mám špatnej pocit z vysokýho iso, ty fotky se mi pak nelíbí i když jsou ostrý....

    Ale docela jste mě tady nahlodali na fulframe... čistě hypoteticky, má cenu koupit A7II? nebo to je moc starý?
    (teď mam a5100)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Dekuji za radu s tou šedou destickou.

    Ja uz jsem mel od pokrocilejsich nauceno zvlast spoust a focus, ale nevedel jsem o tom, ze ten focus muzu mit 2x ruzny.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Diky za rady, casem neco vyzkousim.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LAUNCHER: hele neni potreba do extremu, ale kdyz ses v prostredi, ktery ovladas a chces rozumne vyfotit, i kdyz jde o domaci foto s nejakou atmosferou, tak proste iso 16000 na 2.8 nema smysl si trochu nejak neprisvitit na celou scenu - decka otoci mozna jednou hlavou a za chvili uz to nevnimaj ;) Jinak ledkova tyc, kterou nekde postavis, svetlo odrazis, obecne barevnejsi pozadi/atmo vyrobis kdyz chces, venku na portret prisvitis atd je k nezaplaceni. A neblika to a nerusi, prisvitis jen kolik je treba.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LAUNCHER: opravdu detailne zalezi na to specifickym pohybu - ja se snazim drzet dole prave kvuli iso, u reportaze kde to stoji zato clovek prave i proto cvaka serie 2-3 fotek, aby se zvysila sance na ostrejsi, kdyz se nechce s iso nahoru.
    K tomu WB - nauc se jeste odmerovat ve fotaku, klidne si nosit i sedou desticku nebo proste zabrat neco bilyho jako zed atd - vybere Custom, namiris, odpalis prostredkem obrazu a on si dost presne odmeri v dany situaci. Vyhoda je, ze to nemeni wb pokazdy kdyz clovek zabere trochu neco jinyho ve stejny situaci. A samozrejme se to da jeste doladit tim spektrem - tj. odmeri to nejak a pak treba pridam jeste zdib fialovy nebo priteplym/ochladim o neco aby se mi to libilo pri foceni rovnou z fotaku :)
    K tomu AF - leta uz jsem naucenej na back-button-focus, tj spoust neostri vubec, ale ostri se jen palcem na AF-ON a v pripade Sony ted jeste AEL oko. Vyhoda je, ze clovek rozdeji kdy foti a kdy ostri (kdyz se to hodi) a jedno je nezavisle na druhem - lze si pred-ostrit treba a nechat byt, naopak spoust neceka jestli ma zaostreno atd. Jakmile si clovek zvykne tak neni cesty zpet ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jeste jeden zajimavy subjektivni poznatek.

    JT mi poradil, at "defaultne" fotim nepozujici lidi na 1/250s misto mych stavajicich 1/125s. Mysleno rekneme za situace typu "svatba" nebo "hrajici si deti". Nepocitaje samozrejme pozujici lidi pri portretech atp.

    Ze ta ISO a svetelna skla nemame nadarmo a ze je lepsi proste o fous vic sumu, nez neostra fotka.

    Coz o to, sum by mi nevadil, ale dynamicky rozsah a barvy dostavuji na vysoka ISO na frak, zadarmo ty casy nejsou...

    No zkusim to a uvidim, jak mi to na tech 1/250s pujde. Dost mozna ze na to opravdu prejdu. Uznavam, ze odpadovost na mazle fotky pri 1/125s mam.

    A zajimalo by me, na jake casy v podobnych situacich fotite vy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: LAUNCHER: Sony Photowalk 2020, Pisek.

    Ja i vybaveni to mame spokojene za sebou.

    Jestli i bez uhony se jeste uvidi, jestli dostanu nebo nedostanu COVID ;-)

    Nevim jak komu, ale me to vyhovovalo a pomohlo.

    Budete se smat, protoze dost mozna znate. Ale ja neznam a jako hobbik si rad necham poradit.

    Jan Tichy me naucil:

    1) Hodne zapasim s WB v Lightroom, aby byly fotky jak se mi libi. Nakonec to treba trefim (a treba ne), ale casto mi to trva dost casu. Ukazal mi, at si dam fotak na "AWB Priority White" z defaultniho "AWB Priority STD". On s tim mam lepsi vysledky a ja doufam, ze to usnadni praci i me. I kdyby mi to nakonec nevyhovovalo, tak jsem rad ze ted uz vim, ze tam tyhle uzitecna nastaveni na AWB jsou a muzu si s tim pohrat.

    2) Mel jsem na spousti cvakani a na AF-ON ostreni. Ale on mi ukazal, at si dam k tomu jeste na AEL eye-focus. To funguje tak, ze kdyz chcete bod, drzite AF-ON. Kdyz chcete ostrit na oko, drzite AEL. Timto si uz nebudu muset prepinat ruzne mody AF - myslim ze vystacim s timto.

    Tzn lidem, kteri to treba jeste nemaji pevne v ruce, nebo se jim neco nedari a zajimalo by je, jestli se neda problem resit i snadneji - mohu doporucit.

    Jan Tichy byl celou dobu sympatak a mily. Fakt parada si od nej nechat ty veci ukazovat a vysvetlovat.

    Jedinou vytku mam k obsahu kufru - neprijely k nam 400 a 600, na ktere jsem se nejvic tesil. Mrknul jsem se na 135 GM + 50 Zeiss a bylo to fajn. Ale prece jen to jsou objektivy ktere jsou leckde k videni. Ty 400 a 600 by me potesily. Ale nezlobim se, chapu kolik to stoji a ze se o ne kluci nechteji bat v kazde jedne destinaci.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Nekdo by to urcite umel nasvitit aby bylo vse ok pro armosferu, oci deti, nevyrusovani deti a dalsi pozdavky, ale ja chci hlavne v klidu fotit a neresit :-)

    KURE: Ne kazda maminka by me pochvalila, ale chci aby meli stastne detstvi. Vypadali velmi spokojene a nedelali nic, co by vyzadovalo velkou presnost :-)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LAUNCHER: Rozsvicena lampicka nebo ledka s barvou nekde u zdi je asi zas tak nevyrusi a jeste na to lip uvidi :)
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: nojo no, rozdíl 3EV je znát. :)
    jen si říkám že F1.2, 1/125s na 2000ISO je dost tma, nezkazej si ty děcka oči? :D :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MENTOL_: Focenim bych rusil decka u hry. To ja pekne prosim nedelam :-) A zaroven me bavi to brat jako vyzvu pro techniku.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LAUNCHER: V interieru, zvlaste vlastnim, si misto povzdechu posvitit/dobliknout? ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Povzdech obcasne foticiho amatera:

    Jednou za cas se zapomenu a zkusim vecer cvakat lidi na f/2.8 zoom. A uz se nam zacina drive stmivat, takze v rijnu ta sance oproti letu roste :-)

    Na lidi mam cas nastaveny na minimum 1/125s. S delsimi casy uz mi to prijde nespolehlive.

    Vysledek ~ISO16000, fotky pouzitelne bud jako cernobile, nebo na vyhozeni. Nastesti o nic neslo, moje vlastni deti v mem interieru.

    O chvili pozdeji, kdyz jsem si uvedomil co je spatne, tak jsem nasadil f/1.2 a od te chvile ~ISO2000.

    Ach jo proste :-)

    Jinak jo, f/1.8 a ~ISO4000 by bylo tez v pohode. Akorat s tema zoomama si proste nerozumim, jakmile se jen trosku setmi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam