• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    Digitální zrcadla a bezzrcadla SONY Alpha.
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: mohl bys to prosím nějak rozepsat? v kontextu toho že jsem obyčejnej cvakal, kterej si chce hrát s pěknou hračkou.
    a teda bys radil radši A7III než R2?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: A7R II nechces... Sony funguje az od gen 3. Mmj pred gen 3 mas horsi barvy. Ver mi, s RX1 II jsem se leckdy dost trapil (sensor a SoC z A7R II).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: skupina s názvem "Sony Gang" asi nebude obsahovat skalní příznivce ostatních značek :-) To máš jako přijít do skupiny "máme rádi Babiše" a očekávat diskusi o rozumném a opatrném sestavování rozpočtu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: LAUNCHER: A co se objektivnich cisel tyka, tak prodeje vypadaji takto:

    Japonsko full frame #1 Sony

    Sony Just Muscled Its Way to Top Spot for Full-Frame Camera Sales | Fstoppers
    https://fstoppers.com/news/sony-just-muscled-its-way-top-spot-full-frame-camera-sales-433921

    USA full frame #1 Sony

    Sony tops full-frame camera market in US ahead of Nikon’s big announcement - The Verge
    https://www.theverge.com/.../2018/8/16/17702978/sony-full-frame-camera-market-nikon-canon-mirrorless

    Cisla za vsechno dohromady, 2019 (vsechny regiony, vcetne kompaktu atd):

    Decline in Camera Sales Continues While Sony Outpaces Nikon
    https://digital-photography-school.com/decline-in-camera-sales/

    Canon is the industry leader (45.4% market share)
    Sony is now second (20.2% market share)
    Nikon comes in to third (18.6% market share)
    Fujifilm claims fourth (4.7% market share)
    Panasonic nabs fifth (4.7% market share)








    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: V me socialni bubline jsou Canon a Nikon vnimane jako:

    1) Spatne vzpominky, kolik penez na tom clovek tratil pri rozprodeji sve sbirky DSLR skel.
    2) Lidi kteri je jeste maji, radi by je prodali, ale kvuli Corona krizi na to aktualne nemaji finance.

    Vcetne vtipnych slovnich obratu jako "jeste jsem nepresel" nebo "XYZ sklo koupim, az se mi podari prodat dalsi Lka, ale moc to nevidim, za rozumnou cenu to nikdo nechce".

    Ostatne staci se mrknout na Facebooku na Sony Gang CZ (5.1k clenu btw) a je tam podobnych pribehu dost.

    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    CERMI_FOX: to neni jen socialni bublina, ale hlavne profesni bublina :) leta setrvacnosti dvou nejvetsich taboru co se potrebuji permanentne ujistovat, ze jsou uzasni a nejlepsi dost lidi zaslepila prave s prichodem Sony A7 rady a hlavne i serioznich bezzrcadlovek jako takovych. I diky tomu, ze Nikon s Canonem byli a jeste trochu jsou pozadu a vysvetlit letitemu uzivateli zrcadlovky, ktery resi jen clonu a sum, jak diametralne mu treba A7 III zlepsi cely jeho foceni je jak jednookymu vysvetlovat 3D ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Presne tak - A7 III uz je "forever" :) R2 sice vyrazne mene moderni telo, ale sensor sumem uz ten level jako rada III (po zmenseni obrazu a stejnou velikost ze fsech cipu - to mimochodem meri DXOMark, coz je idealni, ukaze to odstup signalu od sumu na srovnatelnem rozliseni). A samozrejme ta moznost orezu pripadne pouziti mensiho levnejsiho vedlejsiho aps-c skla v nejaky doplnkovy roli (fisheye, malej sirokac atd) se pocita. Nehlede na to, ze to aps-c ve vyrezu na A7 je i o neco kvalitnejsi nez aps-c na aps-c telech, to jen bonus.
    Jinak z tou f/4 je to mysleny, ze prijdes o +1EV prave na tom vyslednym sumu/svetelnosti, tj. 0 posun (krom toho, ze na iso 100 kdyz je dost svetla a neni treba zvysovat, tak FF cistsi flexibilnejsi samozrejme).
    Jinak zruseni aps-c nehrozi, rada A6xxx je absolutni letity bestseller, proto je tam i tolik modelu, to jsou takovy ty "novinarsky kachny aby byko o cem psat", kdyz prijde model co si nedokazou zaradit ;) Akorat Sony stejne jako ostatni ten crop system nerozviji moc, prad preferujou, ze si lidi koupi drazsi FF. Sony to asi funguje, ale treba Nikon to desne podelal a uplne zazdil svuj DX. A Nikon ani neni nejaky ukazatel, to je proste letitej pruser mizernyho marketingu a nedotahnutych pokusu k nicemu. Ted uz je asi jeji Z s fakt dobrejma sklama nezachrani, proste festival spatnych rozhodnuti :/
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KURE: nejsem fotograf, ale v mý soc. bublině jich spoustu je a Sony je všema vnímaný jako hračka, kterou by si nikdo nekoupil, jedná správná značka je nikon a canon. To samý platí o čemkoliv menším jak FF. A přijde mi, že Sony na ty hobíky (aspoň na ty, co si to přiznaj) umí zacílit a tedy že má šanci udržet i hobby modely v APSC a k tomu samozřejmě budou vznikat objektivy.
    Ale je to samozřejmě postavené na "pocitech" a na tom, že Sony si tolik nestěžují na pokles jako ostatní výrobci a divize s foťáky jim pořád vydělává.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: a ted koukam ze A7RII stoji stejne jako A7III chmmmm a těch 42pixlů by s jednim ohniskem bylo flexbilnější, protože by se místo zoom dalo cropnout :D
    KURE
    KURE --- ---
    CERMI_FOX: no... když i firmy jako Nikon vyhlašujou že posledních x let němeli zisk, tak je jasný že ve zmenšujícím se průmyslu (protože mobily) všichni budou hledat uspory
    a zcela zřejmý snížení R&D nákladů je snížení portfolia produktů. A FF rušit nebudou.
    Navíc velikost senzoru je poslední trumf co foťák má oproti telefonu.


    LAUNCHER: Hmmm, zajimavy napad, jenže já mam strach že s jednim ohniskem budu trpět. nikdy v životě jsem nebyl odkázanej na jedno ohnisko, což teda na druhou stranu by mohlo bejt celkem vtipná chalenge..... tyjo, že by?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Sony APSC snad nezaříznou, i když indicie by tu byly - mám takový talent, že když si koupím nějakou elektroniku a jsem s ní moc spokojený, tak velmi brzo modelová řada nebo výrobce skončí. Nejvíc se to projevuje u mobilů a notebooků, ale třeba to platí i pro foťáky. Se sony aspc jsem totiž velmi spokojený a nerad bych měnil, hlavně se mi nechce platit 2x tolik za skla ,která budou větší a těžší.
    Až mě štve ta cena a7ii, která je jen o fousek víc jak za a6400
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: "těla stárnou rychlejc než skla" to sice ano, ale zaroven zejmena na Sony pravidelne vychazi nova levna a paradni skla.

    Tzn, treba ja bych radsi fotil pouze rekneme s A7 III + Samy 35 = Castka X. Nez A7 II + vice skel za tu samou castku X.

    Coz je mmch obdobny stav k me aktualni situace, nejdelsi sklo mam 90mm a nejsirsi 17mm. Tzn nic sirsiho nebo delsiho nemam a nevyfotim. A nekacim se z toho.
    KURE
    KURE --- ---
    MENTOL_: já v tom nechci úplně utopit moc peněz. a říkám si že těla stárnou rychlejc než skla, takže pokud mam teď ušetřit, radši na těle. časem bych určitě koukal asi po nějakym tom Rku, protože megapixly :D

    ano cesta na a6400 + nějaký ty 1.4 sigmy byl můj původní plán, jen to teď reviduju a připadá mi že pro FF skla který se vyrovnaj tomu co je na APSC, nebudou ani dražší ani težší. (myslím zásadně)
    ale je tam možnost jít vejš když budu chtít.

    vem si že a6400 + ten 16-55/f2.8 dohromady je za skoro 60k
    A7II + ten Tamron bude za 50k, a jsem o 1EV lepčí a mam míň šum. bude to o něco větší a těžší.
    když bych měl tu fe24-70/4, tak jsem na rozměrech toho apsc kitu, přijdu o +1EV ale furt budu mít lepčí šum.

    Ovšem hlavně mám strach že A7C je první vlaštovka sondující esli nezrušit apsc větev úplně. Mám strach že novejch skel pro APSC bude malo, pokud vubec....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    CERMI_FOX: zalezi podle ohniska, 35mm uz je dost siroky a 'odpusti'
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KURE: jasny, ta 16-55/2.8 predpokladam je to novy Sony? Jinak teda FF je samozrejme skok nahoru senzorem jako takovym, ale A7 II neni v ostatnich aspektech zadny zazrak. Z A5100 pochopitelne dost poskok, ale kdyby jen trochu slo (pozdeji) na III nebo RII aspon, tak lepsi.
    Jinak 24-70/4 urcite ne, navic ta clona 2.8>4 'smaze' tu vyhodu 1EV toho FF (zvlast u A7ii), takze tam urcite 2.8, klidne ten Tamron.
    Jeste k zamysleni, novejsi A6100/6400 maji to nejmodernejsi AF a nejnovejsi verzi apsc senzoru, 1.4 skla od Sigmy daji jeste pomerove naskok od FF na 2.8 a nejsou drahy/velky, samyang maly 1.8 skla taky. 75/85/1.8 umozni uzasny svetelny dosah na apsc atd.
    Ale krome drahy A6600 nemaji zase stabilizaci cipu a to je dost zasadni, to i ta A7ii udela a v kazdym hranicnim svetle zasadne pomuze.
    Jen proste udelat kompletni plan :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MENTOL_: aha, to jsem sám v menu nenašel (jedna z mnoha položek, jejichž název jsem nepochopil a tak ignoroval) a myslel jsem tedy, že to nejde, to je dobrá feature. Sice neřeší všechno, ale i tak je to fajn.
    Asi mám teda rozklepaný ruce nebo ta stabilizace v těle opravdu funguje (tu nemám, jen v pár objektivech), ale 1/15s udržím leda s hodně dobrou oporou, v ruce nedám ani tu 1/40.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Jinak jakmile je uz dost tma a hrozi prave vysoky iso nebo tmavy zabery, tak prepinam rovnou na prioritu casu a skudlim rucne ten cas na minimum co jde podle zaberu - zbytecny mit vzdy 1/125, kdyz staci 1/40 na 35mm treba. A kdyz se model vylozene nehybe, tak diky stabilizaci v tele klidne az 1/15, cvaknout vickrat atd. Hodne tech nocnich je takhle v tom mym testu Sam35 MENTOL_ na delsi casy.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    CERMI_FOX: neni 'spravny' postup :) ale lze nastavit minimalni rychlost zaverky v menu, o ktery se bude snazit, kdyz mu auto iso a clona dovoli.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: všechno na prioritu clony? To moc nechápu, nebo možná mám blbě nastavený foťák, ale když chci fotit něco, co se aspoň trochu hýbe (i kdyby to měl být keř ve větru), tak bych rád je minimálně na časy 1/125, radši míň. Ale když mu dám A prioritu i kdyby na nejmenší clonu, tak foťák pořád jede časy třeba 1/50s jen proto, aby mohl jet na nízký ISO. Přitom bych klidně vzal ISO 1000, ale chci nízký čas. Řeším to teda tak, že mu čas nastavím natvrdo přes prioritu času, jaký je teda správný řešení? V horším případě má každé focené místo jinou "osvětlenost", takže o to víc musím foťáka hlídat, jestli se nesnaží tam nacpat vysoké časy.
    Nastavovat minimální ISO na něco vysokého mi zas přijde škoda, protože pak vylezu ze stínu na místo hodně osvětlené sluncem a tam má ISO 100 časy nízké, tak není třeba vysokého ISO.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Pozor, to neni ani smykem priorita casu. To je minimalni cas pro Auto ISO.

    Fotim vsechno na prioritu clony.

    JT rikal ze totez, ze vzdy priorita clony, vyjmecne na M pro bulb nebo podobne skopiciny.
    KURE
    KURE --- ---
    MENTOL_: na rovinu, nepotřebuju FF, to co fotim udělam i mobilem, ale začínám pochybovat o životaschopnosti apsc formátu, takže mi přijde že moje peníze budou lépe využity když pojedu FF, i kdyby to mělo stát o něco víc. taky je v tom o hodně lepší, a de fakto i levnější výběr růžných prime objektivů na hraní...

    ale k věci, fotim vejlety, take trochu krajinka, hodně architektura, sem tam lidi. Ted mam 16-55 f2.8 a 55-200 seťák.

    Takže bych si představoval sony 24-70 f4 nebo tamron 28-75 f2.8 jako první sklo.
    pak něco na dálku, to nevím ještě přesně co, a pak se uvidí různý blbůstky....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam