KURE: Jo, na maximalni clone se rozdil ukaze, ale u tech 1.4-2 skel je prave otazka, jestli to je tak kriticky podstatny, kdyz toho zaostrenyho je pak dost malo. Tim nerikam nemit ostry skla, ale ne na kazdym ohnisku se hnat za kazdou cenu po extremni ostrosti v rohu na plnou diru jako maji GM treba - to proste neni prakticky a je mi jedno, ze mam 60MP, detail v bokehu neni zadnej a pokud jsou na f/4-5.6 podobny/stejny na tu krajinu treba, tak me to netrapi.
Ale neco jinyho je mit treba 14GM, ktery je super ostry do rohu na 1.8 a ten roh je velmi casto v hloubce ostrosti, tam se to hodi dost, a neco jinyho je mit 35mm+, kde uz to tak casty a v realu podstatny neni dokud clovek nepricloni podle zaberu.
Tj na 14GM a 135GM nedam dopustit (135 oted hlavne kvuli i AF a min moznosti), ale mezitim mam hodne novejsich Samyangu a stredovej Tamron 28-75 a jsem hodne spokojen (ten Tamron teda by chtel vymenit za novejsi verzi nebo 35-150/2-2.8 treba, ale na fotky z akci je to jedno pri odevzdani do 4K).
A pak jeste k tomu prehledu - je to samozrejme postaveny na testovani jednoho kusu a striktne podle R4 v idealnich podminkach - s vyssim sumem, ne dostatecne rychlym casem atd ten detail treba stejne nebude realizovan. A ja mam treba Samyang 24/1.8 AF ted dost oblibenej, mel jsem kdysi 24/1.4GM a vubec mi to nechybi na tomhle ohnisku, a vim podle svyho a i podle rezenzi, ze obrazem konkuruje 20G, ktery je v seznamu o dve pricky vejs, tj. minimalne o jednu je v prumeru niz.
Jinak vyhoda prechodu na R4 je, ze vsechny skla co mas na APS-C muzes vesele dal pouzivat v cropu pred pripadnou postupnou vymenou a vubec o nic neprijdes s 26MP, a ten crop z FF senzoru byva i o trochu lepsi na DR a sum. Tj 70-350 by ch si urcite chvil nechal i kvuli dosahu treba, plus Sigma 16 vykryje 1,25x crop cca, 10-18/4 taky pokryje na nejaky ohniska FF atd.
Kazdopadne ty jsi zvyklej na tu skoro stejnou hustotu pixelu na A6600, takze vis co se ti kdy libi na 1:1 priblizeni, ale je potreba vzit v uvahu, ze z tech 60MP, kdyz se to zmensi na 24MP, tak ten level detailu i treba z porovnatelne o neco horsiho skla/clony muze byt porad i vyssi, proste protoze se toho v tom obraze "nabere vic". A i kdyz se neziska vzdycky treba vsech 60MP, tak zpravidla vzdy vyrazne vic nez jen tech vychozich 24MP (krome foceni v cropu samozrejme). Jen tim jako vyzyvam k nejakymu racionalnimu/pragmatickymu pristupu a nepodlehat ty honbe za nikym jinym neviditelnym pixelem tolik, nenechat si sekerou diktovat jak ma clovek kacet stromy ;)