• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    KURE
    KURE --- ---
    LWEEK: jj ja s tim pocitam tak klidne až k vanocum.

    ještě, objektivy zeiss Batis. dobry?

    p.s. díky panove za tuhle debatu :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: To je právě to. SONY vydalo 40/2.5 G v pancake provedení, ale není to 35mm. SONY má 1.8 verzi, není špatná, ale není to zrovna pancake, a 1.4 GM je luxus ale to už vůbec není pancake. :) Uvidíme, to jsou taková niche skla. V zásadě mi aktuálně ve skle nic nechybí. Spíš mi chybí druhé tělo na cesty. Možná je taky na čase doprodat Canoní výbavu. Ta už se mi tu hodně válí.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: jasny. Ja jsem prave 50GM chvili zvazoval, ale nakonec jsem si pockal na ten Samyang 50/1.4II a jsem dost spokojen ( http://www.klapper.cz/gallery/samyang-50mm ), ale na uplne nejrychlejsi pohyby jako behajici deti a psi to neni no, porad je to postaveny hlavne na dobry optice za skoro 1/4 GM s vahou 420g a dostacujicim AF na portrety a bezny pohyb.
    U ty 35 si rika kde kdo, ze mu bude stacit 35/2.8, ale mam pocit, ze to je snad jedno z tech nejvic rotujicich skel na bazarech, vetsina tech lidi proste zjisti, ze to neni ono na 2.8 :)
    Ja mam prave na lehky a univerzalni foceni kde nejde o max bokeh a 1.8 staci Sam 45/1.8, sedi presne mezi 24 a 85 jako jedno sklo, neni to pancake, ale 160g je porad nejlehci a nejmensi f2-a-min AF sklo ( http://www.klapper.cz/gallery/samyang-45mm ). Samozrejme zase ne na nejvic pohyby. Ale pro hardcore zastance 35mm to taky neni :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: 35 je takový univerzál na cokoliv. Proto zvažuju, že bych ho měl jako pancake a bral ho tam kde nechci moc vyčnívat nebo když chci jít hodně nalehko. 50mm není sice moje oblíbené ohnisko ale ukazuje se, že na spoustu věcí mi chybí. Většinou na reportáž v menším prostoru. Například na focení dětí je to hodně praktické. 85/90 je už moc dlouhé a 35 pro změnu na portréty krátké.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: foceni ceho hlavne tou 35/50?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: 14 mám v hledáčku. To je rozhodně velmi zajímavé sklo. Mám 24/1.4 GM a plánuju ho doplnit nějakou 35tkou. Docela zvažuju i ten 2.8 pancake od Zeisse, protože nepotřebuju aby byl brutálně low light a spíš ocením kompaktnost. Pak mám v merku 50/1.2 GM a pak už snad asi jen tu 600/4. Ale tohle všechno musí vydržet. Prvně potřebuju druhé tělo.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: no vsak jsem se opravil, 28/2 je "shitka" samozrejme :)
    To 20G jsem chtel hodne moc po Nikonu, kde jsem ji mel, fakt pekny, ale nakonec jsem ho prave skoro nepouzival a kombinace 14GM+Samyanf 24/1.8 ho uplne odsunula.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: Počkej, myslíš 28/2 ? 20/1.8 G je opticky libový objektiv. Je stejně kvalitní jako 24/1.4 ale levnější a lehčí. Jen to ohnisko 20mm je takové zvláštní. 16-35/4 je fajn pokud se přicloní. Na krajinky úplně v pohodě. 2.8 je ostřejší, to žádná, ale taky dražší a těžší.

    Tamroni jsou super výkon cena, ale nesedí mi jejich podání. Někde se prostě ušetřít muselo.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MENTOL_: *28/2 za zenitem. Jinak 20/1.8G je taky super a zitra ma Sigma uvest novou 20/2, tak jsem zvedav jeslti jsem to 20G stihnul prodat vcas :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KURE: presne tak, 60MP je moznost, kdyz o ni clovek v danou chvili stoji, ale nema to byt metla co te porad tlaci do nesmyslny a v danou chvili treba hlavne neuzitny maximalizace.
    Kdyz chci co nejvic realnych MP/prostoru pro orez, tak si priclonim, zajistim cas, drzim iso dole atd. A kdyz ne, tak je uplne jedno, ze to nebude o moc vic nez treba 24MP uroven treba z reportaze atd - vysledek z celyho obrazu na HD/4K pro klienta/na socky vyjde na stejno a daleko vic pak zalezi na zpracovani.
    Jinak na ty pricloneny krajinky je myslim skoro vsech GM skoda, kdyz i skoro kazdej ne-GM a zejmena 2.8 zoom udela pekny f/5.6 :)

    LWEEK: jestli myslis lepsi zaverku jako zvuk, tak R4 ma super, asi tak pulku zvuku A7 III. Ale samozrejme to nesnima jako A9 na tichou.

    LWEEK: souhlas s tou 85/1.8, na dnesni pomery porad slusny a s porad nejlepsim AF, byt trochu "sterilni" obraz dle meho. Ale 20/2 je uz teda za zenitem, nejen sterilni a proste "plochej" obraz, ale ani ne moc jinak opticky dobry. To sklo proste poslouzilo v dobe, kdy nebyl lepsi budget, ale opticky uz dnes nebrat. A 16-35/4 taky nebylo nikdy moc extra, pokud clovek nehoni ten rozsah na milimetr, tak Tamron 17-28/2.8 je proti tomu o dost lepsi, skoro na urovni i toho GM.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KURE: Letos se předpokládá nové Rko a nová A9, ale spíš asi až koncem léta.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KURE: Jestli fotíš ze stativu krajinky tak určitě to Rko přinese své benefity. Jestli fotíš hodně z ruky tak bych asi váhal. Jinak downscalování funguje, ale nejsem si jist jestli je to tak přímočaré jak to zní. Každopádně nedá se šlápnout vedle. Od třetí generace jsou všechny SONY super. :)
    KURE
    KURE --- ---
    LWEEK: no já tak trochu doufam že až vyjde A7RV, tak zlevní IV :)
    KURE
    KURE --- ---
    LWEEK: no jenže to neni nevýhoda ne?
    protože pokud za jinak schodných podmínek vyfotíš 60Mp a je to mázlý vs 24MP a je to ok,
    tak zmenšením fotky z těch 60 na 24 musíš dosáhnout stejný zdánlivý ostrosti a stejnýho množství detailů. (doufám že to píšu srozumitelně)

    Jo A74 je pěkná, ale já chci ty megapixly :D Upřmě jen kvůli FF bych neupgradoval, to co fotim nestojí na hloubce ostrosti, jsou to většinou krajinky. A video nedělam.
    a na ty velky RAWy jsem myslím zařízenej dobře.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Možná do té doby SONY představí A7RV a bude vymalováno. Teda pokud ho nedají za 140 tisíc. Asi nakonec skončím u té A7IV. Je to nejrozumější varianta.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KURE: Přesně tak. Nasytit víc pixelů není jednoduché. Vstupuje do cesty nejen rozmazání otřesy, ale i atmosferické jevy jako zvýšená vlhkost ve vzduchu, rychlejší nástup difrakce apod. A neposledně RAWy jsou velké jako kráva. Takže pak to přetřídit a zpracovat a neposledně uchovávat je mnohem náročnější. Já bych doporučoval spíš A7IV, 33mpix je super vstupní tělo do FF světa. Detailů hafo a navíc ten foťák umí fotit s bezztrátovou kompresí a má lepší video schopnosti a pár vychytávek navíc.

    Já teď vlastně taky váhám kudy se vydat co se týče fotoaparátu. Mám A9 a chtěl bych k tomu něco co nabídne větší rozlišení a lepší závěrku. Nejraději bych A1 ale to už je do očí bijící nesmysl. Kdybych byl ochotný dát 200k, tak raději za 600/4 :) Takže se rozhoduju mezí A7čkami čtvrté generace. A7RIII nechci, má na můj vkus přiliš zastaralý AF.
    KURE
    KURE --- ---
    LWEEK: ja si myslim, že nejaký zoom potřeba je. ne vždycky se dá dojít tam, kde bys potřeboval bejt pro nějaký konkrétní ohnisko. ovšem styl rorhodně nemam :D

    LWEEK: proč? kvůli tomu že tolik pixlů se snáž rozmaže než míň pixlů?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Jo a ještě si dovolím jednu poznámku. Focení s A7RIV není vůbec jednoduché. To je foťák který bych doporučil spíš někomu hodně zkušenému neb může být i zdrojem velkých frustrací.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KURE: Záleží jaké máš potřeby. Dobré kombo je širokáč plus portrét. Pokud chceš něco za dobrou cenu, tak bych šel do 20/1.8 G a k tomu 90/2.8 G Macro. Pokud necheš tahat moc tak 16-35/4 (popř. 2.8) a k tomu třeba tu 90/2.8 G. Případně tu 90 vyměnit za 70-200/2.8 II, která je poměrně lehká a opticky brilantní. Jinak je potřeba znát jaké ohnisko máš rád. Je tu 14/1.8 GM pro extrémní široko, 24/1.4 GM super cestovatelské sklo, 35/1.4 GM ideální záklaďák také vhodné na cesty (tady se liší přiznivci 24 nebo 35mm - záleží na stylu focení). Typicky potom doplnit něčím delším 85/1.4, nebo naprosto geniální 135/1.8 GM. Ale víš co, to není o tom jaký z těch objektivů jsou dobrý. Všechny jsou skvělý. Jde o to co fotíš a jaký máš styl. Jestli nemáš styl nebo jasno, tak jdi do zoomu.

    Malý bonus, pokud někdo chce jít do FF a hledá budgetový setup, tak 28/2 a 85/1.8 jsou skvělá skla za super cenu obojí dohromady se dá koupit pod 20 tisíc.
    KURE
    KURE --- ---
    MENTOL_: jsem rad, že moje teorie o použití apsc objektivu je v praci použitelná.
    Jen tim jako vyzyvam k nejakymu racionalnimu/pragmatickymu pristupu a nepodlehat ty honbe za nikym jinym neviditelnym pixelem tolik
    jo to je varování který je rozhodně na místě... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam