• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MENTOL_: 50mm nejsem ochotnej, u 14-16mm skla ano. ale na portretak chci neco malyho, nenapadnyho, jeste max tak 1,4 ale 1,2 clona uz jsou tezky. U tech wide to holt byva pravidlem, nikdy sem nenasel 16mm pod 200gramu
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DRAGON: Jestli je vaha priorita, tak ty 1.8 vedou no. Osahej si to nekde v obchode, to udela hodne, ja jeste 420g toleruju u toho 1.4II, ale uz je to znat, ze to je vic.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MENTOL_: hm, koukam 180 gramu vs pul kila, vitez je jasnej :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DRAGON: Jednoznacne nejlepsi neni s prihlednutim k cene, ale nejbliz je asi 50/1.4GM a 1.2GM, plus prave nova Sigma 50/1.2 rekl bych, ale to je vse kolem 40k+.
    Bohuzel na 1.8 na 50 neni zadna "pecka". Kvalitativne je dost dobrej 55/1.8 Zeiss, ale je znatelnej delsi, hlavne na blizko - treba k 35 to muze byt lepsi odstup, ale kdo je zvyklej na 50, tak to je poznat.
    Ta Sony 50/1.8 FE je zrovna asi nejslabsi z nich vsech, obraz ujdea prisel mi i bokeh sympatickej pred lety, ale AF slaby - v AF-C to jeste ujde, ale je to jasne starsi konstrukt.
    Osobne pendluju mezi Samyangem 45/1.8 - nejmensi 160g plastak na vsechno co mi i prekvapive vydrzel nejaky pady, a lepsi nez ten Sony 50/1.8 a je to super 'krytka', kdyz uz ne pancake. Plus osobne mi sedi 45 vic nez 50 a vyrazne vic nez 55, kterej jsem prave kvuli 45 i prodal pred lety, prestoze je technicky lepsi.
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-45mm
    A taky me bavi Samyang 50/1.4 II, ktery je z 1.4 nejmensi nejlehci a nejlevnejsi a porad dost dobrej, hlavne jako mezikrok z 1.8, kdyz clovek nechce tahat vetsi/tezsi 1.4 a nebo proste nechce dat balik za padesatku - ty GM a nova Sigma ho v AF samozrejme prevalcujou.
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-50mm
    Ale nejvic ted stejne taham 35-150/2-2.8, kde je cca 50/2.2, ale to je jiny story :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    a jeste dotaz: mate nekdo tenhle objektiv?

    Sony FE 50mm f/1,8 | 📸 Megapixel
    https://is.gd/ObTVax
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Ahoj,
    jaky je prosim za vas nejlepsi 50mm na FE mount?
    dik
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: To je dobrá poznámka, toho focus shiftu jsem se u Canonu bál, ale teď asi už moc nemusím :) Ok, tak oba ostřicí systémy zjevně mají svoje výhody a nevýhody.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: Ja jedu prave drtivou vetsinu ten Live Display ON, at je to tak jak to bude vypadat, jen kdyz se foti neco kde je vic tma a treba se blejska a zaroven musi byt pricloneno (atelier atd), tak to vypnu.
    Jinak na 1.4 bude mozna presnejsi zaostreni a vic "selektivne v prostoru", ale vetsina skel ma nejaky tzv. focus shift, tj. pri zmene clony se sice zvysi hloubka ostrosti, ale zaroven "pohne" i kde je ten stred. Nikdy jsem to nezkoumal, ale na Photozone.de/OpticalLimits to meri, jen vim, ze to existuje. To jen na doplneni, ze to nemusi byt uplne vyhra ostrit na plnou diru a pak hodne priclonit.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_, BOLUDO, MINER: Díky všem! Právě si myslím, že u f/1.4 je focus přesnější. A i pokud to pokud to jen kvůli focusu clonu mění - ě se to snaží zobrazit reálnou a pro focus co nejlepší, tak je to úplně zbytečné a v hledáčku mně to zbytečně dělá chaos (mám vypnuté korekce objektivu, takže hlavně tam přeblikává měnící se vinětace).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: Nevim jak na A7RV, ale na A7IV mi to pri Live View Display = OFF zustava otevreny myslim uplne, kdyz jsem ve spatnym svetle. Jestli se to upravuje podle situace nevim, nezkoumal jsem.
    Ono z principu neni na bezzrcadle zadny duvod ukazovat porad plne otevrenou clonu za kazdych podminek, to neslouzi zadnymu ucelu krome na DSLR mit co nejvic svetla v hledacku. Takze bych se nedivil, ze to ten fotak nema jako cil/funkci, ale podle nastaveni pak ladi podle realne potreby.
    MINER
    MINER --- ---
    PSITLAPA: neni, jednak je to přesnější, páč rozdíl v ostrosti je větší, druhak má víc světla, takže ho ruší míň šum.
    Kdyby nebylo ostření přesný na 1.4, nemělo by smysl dělat AF. To musí fungovat jak hodinky. A funguje.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    MINER: A neni to pro něj ve finále složitější zaostřit na 1.4, kde je titěrná hloubka ostrosti než řekněme kolem 2.8 a víc?
    MINER
    MINER --- ---
    Já to mám nastavený tak, že ukazuje cílovou clonu, ale na ostření si jí otevře a pak zase zavře.
    Ale už si nepamatuju, kde se to nastavuje…
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Předpokládám, že je to kvůli dostatku světla pro autofocus. Podle mě si to foťák prostě vyhodnotí, že má světla dost a neotevře clonu víc než je potřeba. Jen moje domněnka.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    BLACKX: Na A7IV se mi to chová stejně a teda nikdy mě nenapadlo to chtít jinak. :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Mám dotaz ohledně A7RV (a potenciálně stejná funkčnost u ostatních A7 foťáků):

    Jsem od Canonu zvyklý, že se ostří na maximální clonu (třeba f/1.4) a až po zmáčknutí spouště se clona nastaví na danou hodnotu (třeba f/5.6) a vyfotí se fotka. Můžu zmáčknout tlačítko pro DOF-Preview a zobrazit si danou clonu už před focením, ale to je navíc.

    Moje A7RV se chová, jako kdyby to tlačítko pro DOF bylo zmáčknuté pořád. Když nastavím clonu f/5.6 a podívám se do objektivu, tak jsou lamely clony pořád zavřené a trochu se to sice mění podle světelných podmínek, ale nemůžu foťák donutit, aby prostě pořád zobrazoval f/1.4. Jde to vůbec? Jak to funguje vám? :)

    Už jsem zkoušel v menu
    - Shooting -> Shooting Display -> Live View Display = OFF
    - AF/MF -> Aperture Drive = Focus Priority
    ale nic.

    Taky jsem v manuálu našel, že na nějaké tlačítko se dá namapovat funkce "Aperture Preview", ale tu mezi namapovatelnými funkcemi vůbec nemám.
    ADITU
    ADITU --- ---
    DSTEPZ: Na rozdíl od linkovaného modelu/videa, A7III má i to "chybějící" kolečko vpředu a ráda bych ho (pře)nastavila. Zatím to, co po tom chci, umí jen M mode (ne A nebo S), ale už po mě chce nastavovat ručně i ISO a nedopočítá si ho automaticky (nebo čas - prostě všechny 3 body expozičního trojúhelníku)... obejít to nastavením custom tlačítka, co mi zapne na dial ISO je možnost (na A7III trochu jinde než v odkazovaném videu), ale nejsem z ní moc nadšená. vnímám to jako krok zpět, co se ergonomie týká. pořád hledám, jak to udělat jinak.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Dotaz na Brňáky: Mám Canon R5 a přemýšlím o změně na Sony A7RV. Už jsem o tom přečetl moře věcí a nejvíc mně hlavou asi vrtá, jak moc špatně se bude oproti Canonu držet a taky, jaký je autofocus ve špatném světle (prý o něco horší, ale jak moc?) Kdyby tu byl někdo z Brna s A7RV, kdo by měl čas na nějaké srovnání, co se sejít zkusit to?

    A obecnější dotaz: Jaké máte zkušenosti se servisem? Dokonce to vypadá, že jich je víc republice :) Neuvěřitelné... potom, co pro Canon existuje jen pražský AWH, který na webu nemá pro jistotu ani telefon.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    NAVARA: Obrovsky, A7 IV ostri znatelne lip a je neporovnatelne celkove sviznejsi. Po 2 mesicich jen s A7IV kdyz vezmu R4 (po 3 letech foceni) do ruky, tak me fakt stve ;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Je rozdíl mezi ostřením A7-IV a A7R-IV?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam