• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    Digitální zrcadla a bezzrcadla SONY Alpha.
    rozbalit záhlaví
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    MENTOL_: Skvělý, díky.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PSITLAPA: tady si stahni na porovnani
    https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison
    akorat to je foceny asi na 5.6, takze max ostry, v realu na plnou diru skoro zadny sklo tech 60MP realne na max nevykresli
    a tady taky RAWy z R4
    https://www.dpreview.com/sample-galleries/0635778599/sony-a7r-iv-sample-gallery/2184013303
    Jinak nejde asi o 'neboli', ale proste ta IV je prijemnejsi na foceni a prevdepodobnost, ze clovek chytne fotku. A i stabilizace je myslim lepsi, fotim hodne z ruky na delsi casy taky.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    Jako na rychlost RIV si stěžuje hodně lidí, taky na menu (to je mi fuk) a samozřejmě na nekonečnej objem dat na disku. Na druhou stranu RIII je asi pomalejší a nějak mě to vyloženě nebolí.

Byl byste někdo té dobroty a poslal mi pár RAWů z IV a RIV? Zkusím si trochu ořezat, ať vím co si můžu dovolit.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PSITLAPA: R4 je proti novejsi obyc 4 "utrpeni" ;) Hlavne koukani na nahledy v detailu, 2 vteriny trva priblizeni do kazdy fotky, a celkove je obsluhou pomalejsi. No a 4 ma samozrejme i novejsi lepsi AF, nejakyma pixelama se nezatezuju, cropuju v APS-C na vsech telech, i na 3, porad to je 4K frame. Jediny jasny benefit R4 je o neco lepsi hledacek, asi i LCD a tissi zvuk zaverky, ale to proste neprekona ten zbytek.
    KURE
    KURE --- ---
    PSITLAPA: no imho víš sám nejlíp kolik ořezáváš :)
    já před lety koupil kolem 45,- jetý RIV, tak bych asi bejt tebou prostě hlídal bazary....

já nikdy rychlej fotak neměl, tak nevim co znamena u R4 pomalá. Ale to rozlišení mě baví, asi bych si připadal okradenej kdybych měl jít níž.
    (a když fotim s 24mp apsc tak mam furt pocit že to je ztracena příležitost...)
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    PSITLAPA: Jinak A7 RV by se mi líbila dost, ale ta cenovka je mimo, focením se neživím a to si neobhájím. Budu asi kupovat bazarové tělo s limitem cca 45k, případně z e-infinu.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    Ahoj, zvažuji menší obměnu výbavy, konkrétně těla a vybírám mezi A7 iv a A7 rIV. Fotím hlavně svatby, mám teď A7 III a A7 RIII. Fotím na pevné objektivy a poměrně rád a hodně řežu a z těch dvou těl mám asi raději právě Rko. U trojky mě občas limituje právě možnost cropu, u Rka zas někdy AF.
    Je u A7IV těch cca 10 mpx navíc oproti trojce na crop už v pohodě, resp je to takový rozdíl? U Riv mi 61 mpx přijde už celkem dost, navíc jsem četl, že dokáže být pomalá.
    Díky za názory a zkušenosti.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Jinak MC-11 tu mám a mohu asi i prodat. Už jí nepotřebuju. Nemám žádné Canon skla. Zůstal mi tu tak nějak ... prostě zůstal. :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MA747: Potom bacha na objektivy. Adaptované objektivy retardují AF docela dost. Zvláště delší ohniska mají občas problém se chytit. Radil bych raději co nejrychleji přezbrojit na nativní skla. Tady bacha na dvě věci. Jenom SONY skla umí telekonvertory a zvládnou těch 20fps. Skla od Sigmy, Tamronu a dalších jsou uměle limitované na 12fps. Někdo z nich přišel s hackem že to obchází, ale bez funkčního AF.

Když jsem přecházel z Canonu, měl jsem v tom techniku asi za půl milionu, tak jsem začal pomalu. Nejprve jsem si to chtěl ošahat, tak jsem si koupil 28/2 a 85/1.8 obě skla jsou docela fajn, jsou lehká a levná. Pak jsem začal postupně měnit za pořádná skla. SONY má často různé akce a slevy mohou být až 30% z ceny. Takhle jsem v akcích nakoupil postupně všechna svá skla.

Třeba 70-200/2.8 II jsem kupoval za něco málo přes 50 tisíc. Cena bez slevy asi 80. To samé 16-35/2.8 II, 90/2.8 makro jsem taky kupoval za 20 místo za 30. Atd.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MA747: Záleží na rozpočtu, ale když říkáš R8, tak bych tipoval, že nebudeš chtít kupovat fotoaparát za 190 tisíc. Jestli ti jde hlavně o pohybovky, tak bych vzal z druhé ruky nějakou zachovalou A9 nebo A9II. Vysvětlím AF v rychlé tabulce:

řada, měření AF za sekundu, citlivost
    A7III-V, 60, -3EV a -4EV
    A7RIII-V, 60, -3EV a -3EV a -4EV
    A9-II, 90, -3EV
    A1-II, až 120, -4EV
    A9III, 120, -5EV

Z toho vyplývá, že na pohybovky je nejlepší A9III, ale to je fotoaparát za cca 140 tisíc. A1 jsou boží, ale pořád se tu bavíme že i z druhé ruky okolo 100 tisíc. A7 jsou limitované závěrkou. Rozdíl v rychlosti a preciznosti oproti A9 je obrovský. Mám doma A9 a A7RV, a když fotím pohybovky, tak beru A9. S A7RV se nenamáhám.

A9 se trefí v 90+% případů. A7RV možná tak v 70%.

A9 by se z druhé ruky měl dát sehnat kolem 30 tisíc. A9 II mozná kolem 60 tisíc.

Nejhorší AF má A7RIII, to je fakt lenoch. Oproti tomu A7III už se celkem i hýbe. A7V je citelně lepší. A7RV to kompenzuje chytrým čipem a je příjemné pracovat s AI focusem, ale to je fotoaparát za 100 tisíc.
    MINER
    MINER --- ---
    MA747: Ohledně 24-70/2.8 jde o to, co chceš. Já používám přímo Sony a přijde mi dobrej a má vše, co říkáš.
    Obecně Sony objektivy prioritizují kompaktnost a ostrost. Někdy na úkor soudkovitosti, který korigují v post-pro. Navíc má aperture ring, což mi u jiných chybí. Novější verze (II) bejvaj často o dost lepší.
    Sigma se snaží být vít artsy, nesudovat, ale na úkor velikosti.
    Tamron vyplňuje niche netradičními ohnisky a kompaktností. Často ještě menší než Sony, ale za cenu nižšího rozsahu zůmů.
    MINER
    MINER --- ---
    MA747: adaptér je Sigma MC-11, taky jsem na něm chvíli jel
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MA747: Minulý rok jsem přešel z Canon R5 na Sony A7RV.

Už si nejsem přesně jistý ostřením u Canonu, ale odhadoval bych, že to bude podobně dobré. Jsem spokojený, i když někdy to dokáže blbnout (ale oproti zrcadlovkám jsem na úspěšnosti tak 95 % z původních možná 50 %, takže jsem pořád nadšenej :) )

Chvíli jsem na Sony používal všechny moje Canon L a Sigma objektivy s adaptérem a po nějakých počátečních nezdarech to bylo v pohodě. Používal jsem MetaBones nějakou vyšší verzi a bylo potřeba ho dostat do nějakého alternativního režimu, protože v tom prvním to fungovalo silně náhodně.

Předtím jsem měl podobnou sadu objektivů, jako máš ty, ale momentálně je můj nejoblíbenější objektiv je Tamron 35-150/2-2.8 ( f/2 na 35 mm !!), který u Canonu není, a je to bomba. Z fotek se mně počítají statistiky, takže vidím, že předtím jsem nejvíc používal Canon 85/1.4 L (asi 25 % fotek), další 4 objektivy měly kolem 15 % a pak nějaké specializované věci. Teď na 75 % fotek použiju ten Tamron :)

A7 je jinak vysoká třída. "C" je kompaktní pro cestování (ale bacha na limit závěrky na jen 1/4000 s), "R" je high-resolution (teď 60 megapixelů) a "S" je high-sensitivity (malinké rozlišení; nevím, jestli má smysl)

Nevím, jestli A7IV nemá ještě starší styl menu, za který bylo Sony kritizováno. Moje A7RV má každopádně novější, kde angličtinu sice pořád zjevně tvořil nějaký japonec, ale jde to přežít. A7V se opravdu čeká možná už letos.
    MA747
    MA747 --- ---
    Zdravím, potřeboval bych poradit. Zlomil jsem hůl nad Canonem R8 a i nad samotnou značkou - je to krám, co neumí ostřit a není na něj spoleh. Plánuji přechod na Sony. Rád bych fullframe, rozlišení okolo 20+ MPix, spolehlivé (bezchybné) ostření v režimu SERVO na oči, nějaká rozumná rychlost sériového snímání, rozumná míra šumu na vyšších ISO. Fotím děti, které se hýbou, většinou osvětlení není ideální -> tzn. plná díra, kratší časy, vysoké ISO, SERVO, rychlé snímání.

Z Canonu mám pár elkových EF objektivů. Od 16-35/f2.8 mk3, 70-200/f2.8 mk3, 24-70/f2.8, 100-400... Pokud by to šlo, rád bych je používal. Takže také bych potřeboval tip na adaptér.

A nebráním se tipu na nějaký kvalitnější/kvalitní světelný nativní zoom okolo 24-70/2.8, který je ostrý i na minimální cloně, prachutěsný, bez otáčivého předního členu.

Asi řada A7? Nějak se ztrácím v modelech - S,C,R,A. Základní A7IV? Byla uvedena ve 2021. Není letos plánovaná A7V?

Díky.
    MINER
    MINER --- ---
    LWEEK: Na Androidu jsou na to 3rd party apps jako Tasker, IFTTT a podobně, který umí spustit jakýkoliv app "Intent". Nativní Assistant Routines jsou omezený jen na nějaký Actions, pokud vim. Nemám s tím zkušenosti, doteď mě to nenapadlo řešit.

Ten lag zrovna pro můj case nevadí, ale pro většinu ostatních to může být deal-breaker, předpokládám.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MINER: Mám tu svou aplikaci rozdělanou i pro Android, ale mám tam problém s lagem na Bluetootu. Nevím proč tam je, prošel jsem všemožné řešení a nic z toho nepomůže. Prostě to nereaguje na povel hned jako na iOSu. Možná není Android bluetooth subsystém připravený pro takto náročný realtime scénář. A druhá věc je, že nevím jestli na Android existuje něco jako Apple Shortcuts.
    MINER
    MINER --- ---
    Kdyby někdo znal Android App, co to umí AF-C s Self-timer, tak by se to i tak hodilo i v terénu, ale tohle mi teď zatím stačí. Díky
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Fakt to funguje.
    A je to ještě lepší. Přidal jsem, že to řekne, že to bude fotit a kolik ještě.

Kdyby to někdo potřeboval, přikládám AppleScript, co v LR Tethering po 5 s vyfotí 5 fotek.

Jde to buď narvat do Shortcuts nebo, když se to nahraje do ~/Library/Services (rozbalené), tak je to dostupné v Menu App/Services.

Je potřeba povolit nebo přidat v Settings/Privacy & Security: Accessibility/Shortcuts + Lightroom Classic + v Automation: Shortcuts/System Events

Je potřeba mít nainstalovaný hlas "Serena (premium)" nebo ten řádek smazat.

Siri funguje jen se Shortcuts, když se jí řekne jeho název, a jenom někdy. Často zmatěne blbne.

Ale přes menu nebo keyboard shortcut to funguje spolehlivě. Startuju to BT tabletem a na začátku je delay ho odložit.

MINER
    MINER --- ---
    LWEEK: Díky, to mě nenapadlo.
    Navíc to jde aktivovat přes Siri, což je ještě lepší.

Přes AppleScript to jde udělat i v Lightroom Tethering navíc.

Díky ti.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ale ten photo booth mod je docela zajímavý. Možná ho tam nějak do budoucna zaintegruju přímo do UI.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MINER: V podstatě jo. Takhle, ta aplikace sama o sobě je prostě jen dálkový ovladač. Ale dá se scriptovat přes Apple Shortcuts. Takže úplně v pohodě si můžeš naklikat jednoduchý script, který zapne ostření a pak počká třeba 5s a pak zmáčkne spoušť a to třeba 10x dokola. Jestli ti jde o "photobooth" simulaci :) Pokud bys potřeboval tak ti ten script naklikám a pošlu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam