• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Videa s dětmi zpívajícími, tancujícími, recitujícími básničky či jinak se projevujícími mi nepřijdou roztomilá, zajímavá ani zábavná.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Ja sem pragmatickej rodic, kazda ocenena cmaranice, po chvilce nepozornosti ci okamzity koncentraci pote na jinou vec (cca do 10 min), putuje do sberu. Obcas maj deti tendenci neco veset na zed, ale i v tomhle sou splachovaci, takze max do druhyho dne to vystaveny umelecky dilo stiha stejnej osud.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Priznamvam se ze pisu s preklepy tak mocnymi ze mi autocorect sam uz nabízí moje oblibene preklepy.
    To je normalne na osobni sebestudii.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ADAMIRA: je. Ale znamena to ze kdyz nemas dite v tom veku (v tom ve kterem je dite co nakreslilo obrazek kterej hodnotis) tak v tom spis vidis matlanici. Kdyz je decku 10 tak ti obrazky 4letyho spunta spis nic nereknou.

    Kdyz se nad tim hloubeji zamyslim, urcite existuje skupina lidi ktery obecne detem fandi a nepotrebuje rozumet obrazku, staci videt ze je dite nadseny. Tady si nejsem jist zda pochvaleni matlanice je ci nrni pokrytectví kdyz to myslej uprimne.
    (jak se rika situaci kdy si nekdo da sam sachmat?)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Podle mne nerodic s ditetem v tom veku v tom nic nevidí a je tudiz pravdepodobne pokrytec."
    to je ... zajímavá věta :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    No dovolim si jakozto insider neco k tem matlanicim.
    Ja je chvalim ale proto ze bych lhal ale jak jsi s ditetem chapes jeho mentalni hranice a na obrazkach velmi dobre vidis jak se zlepsuje a tyhle zlepseni prave chvalim.

    Chciju z kreseb jednoho ditete ve skolce který v 5letech kresli obrázky v perspektive sice vetsinou vzhuru nohama a desne divne vybarveny (jakoze vybarvi veci co nejsou videt a pak prikresli predni cast pres to) ale je to fakt sebejisty.

    Podle mne nerodic s ditetem v tom veku v tom nic nevidí a je tudiz pravdepodobne pokrytec. Casto jsou ty malby abstraktni a s pevnou vazbou na současnou situaci. Takze nejucham "to je krasny" ale "to je krasny ty kola se ti moc pobedly uz jsou skoro kulaty" :)
    SWATKA
    SWATKA --- ---
    VERSONNENHEIT: no ja si právě nemůžu pomoct a říkám pořád pravdu. Ať dětem nebo dospělým.
    DMAG
    DMAG --- ---
    INDIAN: zaschlej beton, to ani nevím, to musím zkusit až někde uvidím jak zasychá :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Není to nějakou vazbou na vzpomínky? Já mám rád vůni dehtu a dvoutaktů, protože když sem byl malé robě, měli sme v Krkonoších na chalupě dehtovou střechu, která v létě voněla a jezdili sme na ni Wartburgem 312.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    DMAG: tyvee, mame nakou spolecnou genetickou mutaci - avie, wartas, asfalt, vsecko sedi :) ..
    ja este pridam cerstve zaschlej beton
    DMAG
    DMAG --- ---
    Báj d vej, už jsem tu tuhle psal, že mi voní výpary z Avie a Wartburgu, ale včera jsem si v koloně pod Barrandovským mostem vzpomněl, jak moc mi voní čerstvě položený asfalt. Otevřel jsem si okýnko v autě a spokojeně inhaloval.
    1KA
    1KA --- ---
    VERSONNENHEIT: syn maluje a kreslí hodně a já to beru jako vhled do jeho duše. Ono se to nezdá, ale z těch téměř automatických kreseb se dá ledasco vyčíst. Takže ano, jsou to pro někoho čmáranice, ale za x let, co tvoří vidím progres a pokrok, něco smysl nemá, ale v ledasčem je už dobrej a aspiruje třeba na komixovou kresbu. Taky dost kreslí války, což jsem si nechala rozebrat i u psychologa a ten jediné, co doporučil, bylo zvětšit formát! Takže ne A3 ale již A1. Stojí to za to a nijak ho nebuzeruju, ony to ty děti moc dobře vědí, co kreslí :) Nicméně, přiznám se, že když starší pomaloval celou zeď v kuchyni, byla jsem docela nasraná :D.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    SWATKA: Já bych měla Výtku k tvému pravopisu :))

    Jinak se přiznám že dětský matlanice se mi taky nelíbí, ale asi je to tím, že nejsem rodič. I když někde v hloubi duše si myslím, že na tohle bych názor také moc nezměnila, a že možná se to líbí málokomu, ale prostě lidi chtějí to dítě potěšit a tak lžou, což je možná horší než vhodně podaná kritika.
    A také mi přijde, že takové ty větší děti je potřeba už pak trochu motivovat a ukazovat jak na to, aby něco nakreslily lépe, zkrátka dělat to s nimi. Byla jsem teď dost v šoku z toho, když jsem viděla nějaké obrázky od desetiletých dětí, které vypadaly tak, jak jsem kreslila já ve čtyřech letech. No je jiná doba, se mnou si máma kreslila, dneska se děti zabaví virtuálně. Pětileté dítě pak kreslí jak dvouleté a v páté třídě neumí udělat od ruky rovnou čáru bez přerušení.
    Ale nechci to zas kritizovat, já jsem na to výtvarno dost vysazená, na druhou stranu jsem si celkem nedávno s hrůzou uvědomila, že si z učiva zš pamatuju jen střípky a kdyby po mě někdo chtěl anatomii jater, z čehož jsem před patnácti lety maturovala, tak bych to dávala dohromady jen velmi těžko :D
    SWATKA
    SWATKA --- ---
    TLAMPAC:
    TAMARIX: hele já mám dítě, a jako pochvalila jsem ho ale nějakou Vítku jsem k tomu měla, třeba že by ta hlava neměla být hranatá. A když jsem chodila do školky pro něj tak jsem se hodiny smáli ostatnim obrázkům nejraději jsme měli nakresli svojí mámu. Takový zrůdy tam a ja samo taky. A klidně mě ukamenuje. Dítě maluje furt, nezkazila jsem mu to tím.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    TLAMPAC:
    treba ze tech cmaranic bude n-1?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SWATKA: Jak píše Tlampac výše + mě třeba hodně pomohlo najít na tom něco, co mi přijde opravdu zajímavý - kombinace barev, určitý detail, rozmístění na papíře, nápad apod. A to zároveň tomu dítěti pochválit a vyzdvihnout to. Doporučuje se to i proto, že tím dáváš najevo skutečný zájem a ne jen takový to bezduchý plácání typu:"Jéé to je hezký, ty si ale šikovnej." Doteďka si pamatuji, jak se učitelky ve družině seběhly nad mým obrázkem kresleným voskovkama, kde jsem z nějakého důvodu použila na mraky fialovou barvu a ony z toho byly úplně hotové, jaký je to prý zajímavý nápad. :-)) Nejspíš to byla nějaká nouzovka typu "všechny modrý voskovky jsou obsazený a fialová je tomu nejpodobnější", ale stejně si tu jejich reakci pamatuji dodneška. :-)
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    SWATKA: na nich je hezký ten vývoj, když člověk dítě zná a ví, v čem je ta čmáranice lepší než ta z minulýho týdne
    1KA
    1KA --- ---
    Přiznám se, že jsem se dnes namalovala, učesala a hezky oblékla jen kvůli vynesení odpadků :-))
    AMANT
    AMANT --- ---
    vcera jsem byl vynest kos a usel jsem na ulici dohromady cca 40 metru bez rousky.
    SWATKA
    SWATKA --- ---
    Neumím ocenit takový ty dětský čmáranice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam