• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě Pánbůh potrestá.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUULUU: Tak jasně, jestli jim to funguje, good for them, placebo je skutečná věc. A já jim to přece neberu, ať si klidně pijou vlastní chcanky v naději, že je to zbaví lupénky, ať si léčej chřipku milionkrát naředěnejma kachníma játrama. Ale může mě přece zarážet, že jim to funguje, když by stačilo zapojit kritický myšlení a trochu selskýho rozumu ke zjištění, že to fungovat nemůže. Čekal by proces:
    Funguje mi to -> zjišťuju o tom víc, protože mě to zajímá (nebo protože je to učivo ZŠ) -> zjišťuju, že to fungovat nemůže -> nefunguje to.
    A nevim, kde mluvim o znalosti vesmíru. Na vyvrácení většiny bludů stačej základní znalosti z daný oblasti.

    Čusek
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TLAMPAC: Oh, cool, to si přečtu.
    ZUULUU: Já možná trochu rozumím tomu mechanizmu. Víra, že se naše životy říděj nějaký vesmírný zákony asi musí spoustě lidem dodávat spoustu jistoty, kterou by jinak neměli. To mě netrápí, čemu nerozumím je, že takovejm věcem lidi věřej, i když jen úplně základní znalosti astronomie, astrofyziky, chemie, fyzikyální chemie, fyziky, čehokoliv to musej nutně rozbourat. Ať je to astrologie, homeopatie, urinoterapie, orgonity, nebo kouzelnej vliv pyramid na ostrost žiletek.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    SALVATOR: U Astrologie je důležitá její role symbolicky sdíleného média komunikace podobně jako u romantické lásky
    Podceňovaná astrologie a archetypální segmentace – PerfectCrowd
    https://www.perfectcrowd.cz/2017/12/podcenovana-astrologie-a-archetypalni-segmentace.html
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CYBORCA: No počkej, to ta holka pak nebyla skeptik, ale blbeček :D
    HOUBA: No, to je další věc...
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    SALVATOR: Tak konkrétně u té astrologie i přes znalosti astrofyziky asi stejně neexistují nezvratné důkazy, že některé ty astrologické povídačky nemohou fungovat. A z toho ta víra může čerpat.

    Mně mnohem více nepochopitelné přijde, že i přes současné znalosti všech možných vědních oborů se najdou lidé, kteří věří knize, podle které byl stvořen svět před 7000 lety.
    CYBORCA
    CYBORCA --- ---
    SALVATOR: Clovek by nemel byt ale az takovy skeptik, si pamatuju na stredni, kdyz nam vysvetlovali, ze na priliv a odliv ma vliv Mesic, tak spoluzacka prohlasila, ze na tyhle veci fakt neveri. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HOUBA: Jasně no, ale čekal bych, že ta víra jaksi neobstojí tváří v tvář zjištěním, co to vlastně ty světýlka na nočním nebi sou. Nedává mi to žádnej smysl, je to jako kdyby někdo zjistil, jak vznikaj blesky a dál tvrdošíjne tvrdil, že je dělá Perun.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    SALVATOR: Tak samozřejmě, že je to o víře v něco. Koneckonců jako u kterékoliv víry.

    Nehledě na to, že když může mít na vlkodlaky vliv koule kamení zvaná Měsíc, tak proč by nemohl mít na někoho jiného vliv Mars v Hadonošovi ;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Přiznám se, že naprosto nerozumim lidem, co sou blázni do astrologie. They be like "KONJUKCE JUPITERU SE SATURNEM NA ZIMN9 ROVNODENNOST OMG TO BUDE VELKÝ!!!!1!!1!", nebo "Nojo, já mám Mars v Hadonošovi, teď mi to dává smysl." A já vůbec nechápu jak si vlastně myslej, že by to mělo fungovat. Oni nevědi, že to sou všechno jen koule kamení nebo plynů, co lítaj prázdným prostorem, milióny až světelný roky daleko od sebe? Chyběli na hodinách fyziky? Neměli jako malý encyklopedie? A pokud to vědi, jak přesto můžou věřit tomu, že zdánlivá vzájemná poloha koulí z kamení anebo plynů může mít nějakej vliv na jejich konkrétní život? Je to nějaká absence kritickýho myšlení?
    DMAG
    DMAG --- ---
    Nesnáším vinné klobásy, rodina ze strany partnerky je považuje za něco extra. Fuj a blé. Chutná to jak prežvýkané zvratky. Neptejte se mě jak jsem na to přirovnání přišel. A kuba? Stejný hovna. V rámci pudu sebezáchovy se ale tvářím, že je to dobrý.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    INDIAN: To je skvelej plan. :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    že vůbec netušim nic
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    IRINASH: mel sem to podobne (s tim rozdilem ze driv sem je mel spis na salamu) a ted s detma si to uzivame ...
    rad vzdycky pecu cukrovi a letos sem se dobrovolne prihlasil k tomu ze budu cely svatky zasitej v kuchyni a varit, odpoledne spat a kazdej vecer lejt
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    Doma jim bun-nem příborem.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    Vim, ze to nikoho nezajima, ale ja Vanoce nesnasela, byly to pro me svatky smutku a x let jsem je ani neslavila. Zacla jsem je mit rada az od ty doby, co mam syna. Nikdy jsem nedelala vyzdobu ani podobny kraviny, ale letos mam teda v obejvaku slusnou diskoteku. Strom uz mam ozdobenej a darky zabaleny. Za ty rozzareny detsky oci to stoji. :)
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    Tak tohle se mi v životě ještě nestalo, šel jsem lehce přefoukanej spát ve 4 ráno (stávání v 7:30) a abych usnul tak jsem si dal flašku vína a ráno vstanu a mám nachcáno v předsíni i v ložnici, dokonce i pes byl mokrej (nevim jestli jsem ho vzal rovnou nebo se v tom vyválel), ale všude jak jako hustý kapky, pak jsem si vzpomněl, že jak jsem byl moc, tak jsem v polospánku hledal záchod a nemohl ho najít a chodil jsem po bytě a močil skrz trenky v kterých jsem si šel pak zase lehnout.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Vánoce mě ničej. Každoročně.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    80% mych rozchodu probehla docela tesne pred Vanocema. Miluju Vanoce, ale maj pro me takovou smutnou prichut a ackoliv se ji snazim z nich zuby nehty dostat, rok co rok se mi to nedari. Ja chci hezky Vanoce.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    NELLAS: taky tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam