• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Některá díla prostě přežijí staletí a některá vnímáme zastaralá po jedné generaci. Srovnej třeba Homera a Bohumila Říhu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TMA: Nevím, možná je to subjektivitou, ale zrovna třeba tenhle příklad mi zastaralej nepřijde. Nevím, proč bych to měl považovat za zastaralý jen proto, že to není žádnej ze současnejch žánrů. Nebo že se staví k náboženství neironicky.
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR: Vezmi si třeba "Jesus bleibet meine Freude" od Johanna Sebastiana Bacha. Je to krásné? Bezesporu. Je to dobré? Nepochybně. A je to anachronismus? A jakej! Zaprvé, text: mluví se tam o Ježíšovi a bez ironie! To je prostě tak zoufale předpotopní až to bolí. Zadruhé, když už teda překousneme ten text, tak to není ani rap, ani hip hop, dokonce ani rock nebo elektropop pro důchodce. To je tak trapně zastaralý, že to úplně bolí.

    A teď mi pověz, co mohl Bach udělat jinak a lépe.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TMA: Že je to doba, která by se neměla změnit tak, aby se dobré umění stalo anachronismem mi, upřímně, nedává smysl. Jedinec přece neovlivní, jak se změní doba. Má ale přímo vliv na to, jak a jestli jeho tvorba obstojí proti zubu času, proti změně doby.


    MORIARTY: <sarkasmus>Tyjo neke! To máš dobrý! To já poslouchám zásadně hudbu, která mě sere, protože sem flagelant a masochista</sarkasmus> A teď vážně - myslíš, že když Minci sere Klus, že si ho denně aspoň hodinu tlačí do hlavy, aby pak mohla brblat, jakej je to zasranej jedař? Jasně že ne, ale bohužel se s věcma, který člověk nemá rád chtě nechtě potkává, obzvlášť ve veřejným prostoru a čím celebritnější jedař, tím pravděpodobnějc na něj narazíš, i když by ses mu nejradši vyhnul.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    FRK_R23: no tak to asi musime zajit K Jelinkum a ja ti od ni neco zazpivam...:))
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HAR4NT: No to sice jo, ale neznám ji:) žádnou píseň od ní ti neumím pojmenovat. Koukal jsem na fotku a pořád nic:)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LIQUID_SOUND: "povínná účast na motivačních akcích" je bohužel čím dál tím častější věc - v představách "takymanagmentu" je to naprosto normální, protože dost často by tam pak nikdo nechodil a pro organizátora takovýhle hurá akce by to byla potupa :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LIQUID_SOUND: Něco na ten způsob... aspon paní ředitelka si to myslela:-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    FRK_R23: he?!?!
    Láďa Padrůněk se krčí u lahváčů
    Hůl ho podpírá
    Z nabídky jídel Petr Novák právě
    Dlouze vybírá
    U kasy Mejla se cvičně snaží sbalit
    Novou pokladní
    Zuzana N. jak na jmenovce stojí
    Je tu jen pár dní
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    ADELHAIDA: Účast povinná...? Wtf. Tos dělala u armády?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LORD_DE_SEIS: Lucie ty jo... přiznám se, že jsem nikdy nepila alkohol za účelem zapomnění, úlevy od stresu nebo špatný nálady. S jedinou výjimkou. V mým bývalým zaměstnání si generální ředitelka oblíbila divadlo Karlín. A jako vánoční dárek a večírek v jednom jsme dostali lístek na muzikál složenej z písniček od Lucie. Účast povinná. Šla jsem. Jako jediný pohoštění byla decka vína. I když jsem ukořistila dvě na lačný žaludek, nestačilo to. O patnáctiminutové přestávce jsem do sebe naklopila dvě vodky jaknto největší prase a pak to už to docela šlo.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    když už jste tady v té nenávisti k hubebním interpretům, tak mi to nedá a musím ještě jednu kapelu přidat... a sice kapelu Lucie... z toho se mi vždycky udělá nevolno...
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    A já dneska proklínám Salamana, protože přece někde musí být raaaaj, lidi, zvířat a psů... v pozadí se Srstkou a jezevčíkem na vodítku.
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR: Ve skutečnosti je to doba, která by se neměla změnit tak, aby se dobré umění stalo anachronismem. Ale stane se. Na oplátku za všeobecné rozšíření nevkusu jsme získali pětiprocentní zlepšení politické kultury a starobolševici už nejsou v poslanecké sněmovně zastoupeni pod původní značkou.

    Dnešní hudba není anachronismem právě proto, že je tak špatná. Kdyby dnes někdo udělal dobrou hudbu, přestože je současná, byla by anachronismem.

    Ne každý anachronismus je špatný. Tedy pokud se jeden nesnaží splynout s davem a nevyčnívat.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    SALVATOR: kor u Norrisovy
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já se přiznám, že poslouchám jenom hudbu, která se mi líbí, a tak jaksi nemám příležitost nesnášet jiné autory a interprety.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    i její tvorba vytržená ze svého kontextu a násilím přesazená do současnosti (je) nepatřičným anachronismem

    Dobrá hudba by se nikdy neměla stát anahronismem.
    TMA
    TMA --- ---
    Odděluji tvůrce od jeho tvorby. Třeba jeden technolog moci umožnil několika generacím vědců zkoumat meze lidské psychiky. Způsob, jakým ovládl vlastní národ, vedl ke slavnému Ashovu experimentu s konformitou, při kterém jsme zjistili, že podobně manipulovatelný je i jiný národ, vlastně většina lidí. Ale jeho krajinky, které maloval, jsou naprosto tuctové a nezajímavé.

    Nebo zmiňovaný Jaromír "Udavač z Těšína" Nohavica. Jeho písničky zpříjemnily nejednomu člověku posezení u ohně, zbytkem svého chování však tak pozitivně nezapůsobil.

    A Norrisová k devadesátkám patří s brýlemi i naivní poetikou. Patří k nim jako Václav Klaus a Miloš Zeman. A stejně jako tito dva je ona i její tvorba vytržená ze svého kontextu a násilím přesazená do současnosti nepatřičným anachronismem, za který nese zodpovědnost ten, kdo tohoto kočkopsa dohromady sešívá.

    De mortibus nil nisi bonum.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Neznám Zuzanu Navarovou.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Já se přiznám, že u Navarový se mi hlavou mihne, kdykoliv od ní něco slyším, hlavně to, že je mrtvá.. U žádnýho jinýho muzikanta to takhle nemám, ona je v tom speciální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam