INSEQUI: Já s tebou naprosto souhlasím, pokud jde o psy. Dovedeno ad absurdum, vůbec by nebylo od věci zavést nějaké testy, které by byly schopné prokázat, zda-li dotyčná osoba má na to, aby psa zvládala především vychovat a zvládnout, včetně všech tebou uvedených dalších činností s tím neoddělitelně spojených. Také vídám až příliš často volně pobíhající psy bez náhubku a také občas potkávám lejna, ačkoli se jejich četnost od revoluce výrazně snížila. A to nemluvě o fenoménu množíren, který je s tímhle "manickým" pejskařením neoddělitelně spojený.
Na druhou stranu, jsou i zvířata, kterým to prostě jedno není, a nikdy nebude. Coby bývalý chovatel a ošetřovatel dravých ptáků ti můžu s klidem říct, že dravého ptáka - zvláště pak pokud jich máš u baráku na starosti desítky - jen tak jednoduše do bytu/domu neschováš... a jeho reakce na podobné rány může klidně skončit infarktem. To samozřejmě platí i pro všechna divoká zvířata včetně těch v záchranných stanicích.
Mimochodem, přiznám se, že zábavní pyrotechnika mi vždy vadila a nikdy jsem na ní nenašel nic, co by její existenci dokázalo ospravedlnit. Šoky z ran, které člověka (či jiná zvířata) přirozeně lekají; smrad, který otráví vzduch; bordel, který po nich zůstává, a který musí (většinou) někdo jiný uklidit. Dlužnost navíc podotknout, že se do zdaleka netýká pouze Silvestra, ale začíná to už tak plus mínus od Štědrého dne a končí až několik dnů po Silvestru.