• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADAMIRA: "K nejznámějším jeho dílům patří romány Zločin a trest, Idiot a Bratři Karamazovi."

chceš snad říct, že to nejsou "rozsáhlá literární díla o zmaru, bídě a chlastu?" :-)
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    MAR_TINA: Proto píšu že ta země by měla co nabídnout, třeba tu přírodu.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    kolik se toho za tři roky změnilo co? :)

Bejt to pár dní po únoru 22 tak už tu jsou tu desítky lidí který budou tyhle myšlenky drtit poukázáním na dostojevského, nu, pogodi! a tetris :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INSEQUI: tak hlavně v době, kdy byl KHB v Rusku, měli jen zmar, bídu a chlast, ale ty rozsáhlý díla o tom byly napsaný až později :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Já ty jeho výroky vůbec žeru.

„Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.“

"Odjel jsem tam (do Ruska) jako Slovan, vrátil jsem se jako Čech"

"My jsme největší nepřátelé národnosti své, a proto zapotřebí není v Rusích a v Polsku pomoci hledati, nýbrž jenom zastaralou převrácenost ze sebe vypuditi."
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    INSEQUI: já mám z Ruska zážitek nekonečný rozlehlý země, hluboký mocný tajgy neovlivněný člověkem a tak. Ale nemuselo by to být v Rusku, no.

Nedotčený je to (naštěstí) proto, že neumí udělat silnice a železnice a letiště, ani když použijí všechny politické vězně a válečné zajatce z celého světa.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    TRISSIE: Naprostej souhlas, tebou zmíněné obsahují i další knihy psané lidmi co žili nebo měli s tímto národem něco společného.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INSEQUI: "[Rusko] je země bídy, zmaru, chlastu a rozsáhlých literárních děl o zmaru, bídě a chlastu. A světu přináší jen výše zmíněné. Bez výjimek."

on to teda Havlíček Borovský úplně přesně takhle nenapsal, ale podle podle deníků a korespondence, co psal z Ruska, si to rozhodně myslel.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Dlouhodobě, tak nějak od doby kdy jsem si to začal uvědomovat, nemám rád Rusko. Procestoval jsem docela kus světa, i v Rusku jsem byl a ze všech míst mám nějaké pozitivní zážitky, mimo Ruska. Snad jen to že jsem letěl letadlem TU-134 (vlastně ani to není moc pozitivní, protože v té době už tyhle letadla byly k vidění max. v leteckém muzeu), jinak ta země je strašná, přitom je veliká, a rozhodně by měla co nabídnout, ale je to Rusko. I ta historie je taková celá zahnědlá, zkusil jsem si to srovnat třeba s Čínou, je to taky velká komunistická země, ale Čína je jako takový ten krámek kde je spousta věcí a mezi tím jsou i hezké věci, které třeba nechcete mít úplně doma, ale zajímavé jsou, má to celé takový ten zvláštní nádech tajemna a nějaké té kultury. Prodavač se tváří mile, máte z něj respekt, ale rádi posloucháte jeho vyprávění. A Rusko? Rusko jsou vybydlený hajzly v Chomutově na sídlišti, ze kterých je cítit pach moči, hoven a kde jsou jen fetky na perníku a lidi vožralý vodkou. Místo kde vás okradou, pobodaj a znova okradou a možná i sežerou.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Ráda se koukám na pletené ovečky při ranní a večerní výměně Déčka s Artem, když to stihnu :)
    KURE
    KURE --- ---
    NELLAS: A ne
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KURE: Mně by stačilo, kdybys aspoň jednou napsal to mě/mně správně :D
    KURE
    KURE --- ---
    NELLAS: Mě by stačil šesták
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Já stejně jen toužebně čekám, kdy se někdo dopočítá až k osmákovi.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    KOOTCHA: Vždyť se dá normálně česky říct: Hezký den! Přeju (ti) hezký den. Podle doslovně přeloženého Have a nice day obvykle poznáš loženou korporátní jitrnici.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KOOTCHA: hadej, ale pokud se v obchode pri prodavacove "deset padesat" podivas na hodinky, tak to asi neuhodnes:P

1) je to cargo cult odvozeny od vojaka US Army, ktery se po osvobozeni Plzne predstavil mistnim jak se slusi a patri svym plnym jmenem a jmenoval se Dob Reeden

2) je to zkracenina z Preji vam dobry den, stejne jako treba Dovi je zkraceny dovidenia
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HAR4NT: Já to teda nevnímám jako ty, ačkoliv to sám aktivně nepoužívám. Ale přijde mi to
    1/ obsahově odlišný od "měj se pěkně". To první vnímám jako rozloučení na dobu neurčitou, to druhý si dovedu představit při rozloučení partnerů na zbytek dne s tím, že se odpoledne uviděj.
    2/ Pořád lepší, než třeba samotný "dobrý den", nebo "dobrej" u kterých to sloveso úplně chybí.

Takže mi dobrý den někdo přeje, nebo ten dobrý je, nebo co jako? :D
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KOOTCHA: no, spatne, je to otrocky prelozena fraze odjinud, have a nice day a dost to taha za usi, treba se to taky stane v CJ frazi a nebude to nekterejma lidma vnimany automaticky az tak doslovne.

me to zni jako strasne bezobsaznej shit, kdyz to ma ekvivalent v "mej se pekne", kterej navic nezni jako vyhruzka, ze hezky casy ti zase skoncej, az se zase rano uvidime, pac pozdrav MHD pouzivaj ve svejch "vztazich" mezi sebou hlavne nymandi z korporatu:))
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KURE: S radostí.
    KURE
    KURE --- ---
    AXTHEB: Aaaaaa! Teď už to budu mít taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam