• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ALONSY: naše batole u pokladen při placení obvykle hlásí (opravdu nahlas) ""nezaplatìme"" ""nezaplatime "". Jednou nám ta platba fakt neprošla..... připadala jsem si jak loupežník.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    chybala mi do receptu sriracha tak som tam dala papricku a merunkovu marmeladu a funguje to.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ja som nebola pri mori 4 roky... ocean ano, ale more ne. more chcem kazdy rok a nakoniec skoncim niekde na ladovci, skalach, fackana oceanom. a naposledy som dala 3 dni v Chorvatsku a nevedela som, co so sebou. nikdy som nebola na all inclusive ani cez cestovku. mozno az budem stara, tak to vydrzim. alebo si kupim tu obytnu dodavku a budem jazdit na Balkan.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Z_RYBY_KOST: nemít na dovolenou je trapný? 😬

Já předevčírem kupovala toaleťák a u pokladny... Platba neprošla.

Nedostatečný zůstatek, protože sem zapomněla zrušit jedno předplatné.

TO je trapný a sere mě to a je mi z toho občas fakt mizerně.

Trochu je to i tím, že mi už 14 dní nepřišly nějaké peníze, které jsem čekala. Ale ve výsledku by to i tak bylo trapný.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    Chtěla bych na dovolenou. K moři. Nebo někam. Aspoň na chvíli změnit místo. Jenže na to letos nejsou peníze. Je to blbý a trapný.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BIRMA: Ano, dělal jsem X let v Praze v turistickym průmyslu a vždycky když slyším tyhle namyšlený kašpary který maj mindrák z čechů tak bych je na pár hodin zavřel do místnosti s průměrnym rusákem, by si pak sami vzali ponožky do sandálů a s petkou bráníku v lidl tašce by běželi líbat nohy svatýmu václavovi
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Ja teda zatim potkal ve slovinsku, chorvatsku i v albanii naprosto super lidi. Trochu dementi byli jen makedonci a rekove uz jsou zase fajn.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SALAMAN: Delam to stejne. Prinasi mi to vnitrni klid, eliminuje to zklamani a velmi to snizuje kognitivni zatez na miste. Taky se nestava, ze by nam dny jen tak protekly mezi prsty. Kdyz to necham na muzi a reknu, ze to tak chci, taky to tak udela. Nekdy se domluvime, ze budeme planovat ze dne na den, mne to moc nevyhovuje, ale obcas to toleruju. Spis jsem ochotna prohodit dny v itinerari podle pocasi/nalady/kondice… Aktualne mam asi 10 A5 stranek itinerare do Polska + online dokument v PC se screenshotama a mou cestovni nervozitu to srazilo na minimum (jedu sama s ditetem). Profil morskyho dna nemam, ale cisla tramvaji a autobusu, nazvy ulic, presny polohy obchodu a restauraci, nakoupeny vstupenky, casy kdy co kam jede a kdy se co otvira/zavira, predpoved pocasi, jidelnicek… to mam!
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    BIRMA: Jo. Kazdej narod ma prislusniky, kteri se mileradi urvou ze retezu, kdyz se jejich lidi nekoukaj nebo to delaj taky (Britove maji zakaz do nekterych spanelskych letovisk, protoze se chovali jako moc velka zver).
    ACKO
    ACKO --- ---
    BIRMA: jojo, letos jsem si vyjlea lodí na ostrov Comino bez předchozích informací a zjistila jsem, že je to lokalita pro beach party mladých Britů, takové množství ožralé britské mládeže, která tam jela jen proto, aby tam opravdu celý den chlastala hned v přístavu, to jsem zatím neviděla a už vidět nechci. Ostatně ožralí britští turisté, to je taky takový folklor Malty a přilehlých ostrovů.
    ENDER
    ENDER --- ---
    BIRMA: Jojo, ted obcas jedu ve vlaku se spanelama a taky zadna smetanka..
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    ADAMIRA: Souhlas :) Je vtipný, že ty historky vometáků z Bangkoku jsou identický s těma z Baška Voda, jen se teda dotyční cítí víc cool a “čecháčkovsky nezaprděně” 🙂

No, přiznám se, že mi stačilo pár let v Praze, abych ztratila iluze a romantizaci asi jakýhokoliv národa v tomto smyslu, vlastně mi přijde zbytečně sebemrskačský považovat Čechy za hrozný turisty. Stačí jedna jízda v tramvaji s italskejma teenagerama, Britama a jejich stag nebo hen party, partičkou Němců… whatever. Nemyslim si, že bysme byli nějak horší.
    Teda, rozlišuju mezi cestovatelem a turistou, ale holt ta druhá sorta je vždycky vic vidět (a hlavně slyšet :)
    ACKO
    ACKO --- ---
    INSEQUI: předsudky není to správný slovo, je naprosto legitimní, že je ti nějakej národ nesympatickej, muže to mít spojitost nějakými vnějšími projevy/ příliš hlučnej, příliš tichej/ vnější estetikou jejich měst a vesnic, kulturními odlišnostmi, životním stylem, nějakou typologií chování, se kterou se tam často setkáváš, jde o to, že jsou prostě tvému mentálnímu nastavení protivní, to není předsudek , to je naprosto přirození emoce, iracionální, ale normální
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    ACKO: Taky mám pár národů co mám řekněme méně rád. A jeden co absolutně nesnáším.

Tohle bylo tak nějak všeobecně na ty předsudky na Chorvatsko.
    ACKO
    ACKO --- ---
    INSEQUI: řekněme si to tak, že prostě některý národnosti tak nějak obecně jsou ti sympatičtější a jiný ne, já třeba mám ráda Francouze( který spousta lidí hejtuje) a nemám ráda Chorvaty, netřeba v tom hledat nic jinýho než upřímné vyjádření pocitů, co se týče " jugošky" ty národy se tak trochu lišej, třeba zrovna ti Slovinci inklinují napůl k Rakušanum a napůl k Italům, dle mého pozorování mentálně někde jinde než Chorvati
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Jsem strašně rád že jsem se vyhnul overturismu (když nepočítám zácpy na dálnici ale i tomu se dá vyhnout) jak v Chorvatsku tak v Italii (díky bohu za možnost pronajmout si třeba celý dům někde mimo tyhle šílenosti) a mám na obě země fakt hezký zážitky (ty z doby balkánských válek jsem už radši zapomenul) a mám je rád.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Jak to tak poslouchám, tak jsem fakt šťastný že jsem jako malej každé léto trávil v malém domku ve vesničce kousek od Trogiru, mezi místníma a koupat se chodil na malou plážičku přes kopec kde bylo jen pár lidí a občas tam zabloudil nějaký turista a hned zase odešel protože tam nebyl plážový bar a nehráli Ya, ya, ya Coco Jumbo.
    Chorvatů bych se tady chtěl trochu zastat, sice jako ostatně u každého národa je tam nějaké to procento vychcaných zmrdů, tak zrovna tyhle "Jugoslávské" národy si prošli docela složitou novodobou historii a i přesto tam je fakt hodně opravdu hodných lidí (a nebo jsem měl jen štěstí), dál mi přijde takový zahnědlý že se zrovna Češi většinově vysmívají Chorvatům, stačí se podívat na naše devadesátky a jejich pozůstatky.
    Zajímavé je že dost Chorvatů co třeba pronajímá nebo pracuje ve službách, tak vám řekne že s Čechy mají ty nejlepší a i ty nejhorší zážitky a rovnou dodají že je hodnotí líp než třeba Němce právě kvůli těm dobrým a veselým zážitkům, Němci jsou prý studený čumáci.

Poznámka pod čarou, nejedná se o nějaký velký výzkum, jen co jsem tak slyšel od známých a lidí ze kterými jsem se bavil já nebo část naší rodiny co tam žila. To aby mě zase někdo nebral za slovo.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BIRMA: jenom abych to uvedl na pravou míru, já nerozporuju to že to Chorvatsko (a pravda Itálie - to je další věc kterou jsem nikdy moc nepochpoil, co se týká způsobu trávení času a toho jaký tam jezdí češi, je to v podstatě identický ale sodu dostává jenom Chorvatsko) vypadá tak jak píšeš a taky si o tom myslím svý, můj point je spíš v tom, že vopelichaný plážový vometáci co za zvuku Ya, ya, ya Coco Jumbo balí účastnice čerstvého turnusu se vysmívaj jinejm vopelichanejm plážovejm vometákům co za zvuku Ya, ya, ya Coco Jumbo balí účastnice čerstvého turnusu, protože si myslí, že jsou menší vopelichaný plážový vometáci co za zvuku Ya, ya, ya Coco Jumbo balí účastnice čerstvého turnusu - protože seděli o 3 hodiny dýl v letadle a opustili schengen ;)
    ACKO
    ACKO --- ---
    BIRMA: kdyby v Chorvatsku nebyli Češi a Chorvati, tak je to tam pěkný no...já se obecně vyhýbám destinacím, kde bych potkala velké množství českých dovolenkářů, ono jich ostatně stačí i málo a jen nevěřícně zírám, třeba teď v Dolomitech jsem potkala takovou real Barbie v růžovým oblečku jako do fitka, no byla to Češka
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    Já se přiznám, že vůči Chorvatsku a celkově jihoevropským zemím jsem nějakou dobu takovej předsudek měla též - ono je to těžký, když z Chorvatska a Itálie poznáte poprvý jen ty stany nahňácaný na sebe, libou vůni pražícich se opalováků a lančmítu a opelichaný plážový vometáky, co se snaží za hudebního podkresu Ya, ya, ya Coco Jumbo sbalit účastnice čerstvého turnusu. Pak někdo básnil o tom, jak malebný a rozmanitý tyhle země jsou a já jsem nechápala 😀Teprv až jsem se v dospělém věku takto vydala do Říma, prošla kus Španělska pěšky nebo byla pár dní v domku v malé vesničce v Istrii, jsem si udělala tzv. korektivní zkušenost :) Takže ta nedůvěra asi nemusí být spojená jen se snobstvím, ale s tím, že nějakou dobu, hlavně v devadesátkách, velkà část z nás získala o Chorvatsku a spol. díky způsobu “cestování´ o těchto zemich trochu zkreslenej obraz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam