R_U_SIRIOUS: Jako le pardon, ale větší blbost jsem už hodně dlouho nečetl. Ano, zajisté existují odrůdy bílých vín, které pro archivaci vhodné spíše nejsou. Kupř. muškát či müller. Nicméně mnohem důležitější než odrůda či směska odrůd je obecně kvalita vína.
Klasické bílé víno, kterému z vlastní zkušenosti archivace vyloženě svědčí až prospívá, je můj oblíbený ryzlink vlašský. A důvodem je vysoká kyselina. Ne nadarmo se říká, kyselina je páteří vína. Během let se postupně odbourává a víno získává další tóny, získává na komplexnosti hlavně v chuti.
Mimochodem, pocházím z vinařské rodiny, ve sklepě jsem s dědou a bábinou trávil čas už jako děcko, víno jsem pomáhal vyrábět a aktuálně pracuju coby someliér. A zrovna ten vlašák táta vyráběl a čast produkce vždy nechával ležet nalahvovanou, takže jsme měli možnost sledovat, jak se mění jeho chuť po roce, dvou, pěti letech. Jinými slovy, nic si necucám z prstu…