Dnes ráno jsem se čert ví proč probudil s myšlenkou, že si vlastně nejsem jist, co přesně znamená slovo "úkladný". Přemýšlel jsem nad tím, zda-li to znamená úmyslný, naplánovaný či co. Ale fakt jsem si nebyl jist ani zbla.
No, a teď jsem tedy zkoušel vyhledat význam slova na netu a našel jsem
následující:
chytrý, záludný, plánovitý, s úmyslem ublížit nebo získat prospěch; slovo se používá k označení něčeho zrádného nebo zákeřného. Plus synonyma:
podlý, zákeřný, zlomyslný, pokoutný, krutý, záškodnický, drzečský, perfidní, lstivý, zrádný. A přiznám se dobrovolně, že mi to ke slovu úkladný nějak zvlášť moc nešlo. Pak jsem se ovšem podíval na jinou
stránku a tam jsem našel:
vycházející z úmyslů, chovající se podprahově, často zákeřně. To už mi sedělo víc. Hm, takže minimálně částečně jsem při tom svém přemítání pravdu měl. Nicméně i zde jsou synonyma
zákeřný, záludný, úskočný, lstivý.
Mimo jiné pak nyní přemýšlím nad tím, jestli je tenhle výpadek paměti také důsledkem kdysi prodělaného zápalu mozkových blan, stejně jako když si čas od času i několik desítek sekund nemůžu vybavit nějaké konkrétní slovo. Nebo jestli je to jen pouhý prvopočátek stařecké demence. ;)