• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    ZEBROWSKI
    ZEBROWSKI --- ---
    SALAMAN: není to krize. Máš charakter. Flastenci když uvidí někde znásilňovat ženu tak za to může samozřejmě ta oběť. Přitom stačí jen chtít mír a nechat se znásilnit. Pak ještě budou chudák znásilněné ještě nadávat že je válečný štváč
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAIAFOX: Aha, to mi vůbec nedošlo, sorry :)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    NELLAS: clanecek!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAIAFOX: Jenom jeden článek prstu? :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FINSON: Nech bejt.. teď jsme díky rtg v archeologii (balík papírů z hrobu) našli kus prstu 😅.. bude z toho článeček.
    FINSON
    FINSON --- ---
    (Tohle byl vtip 😅)
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Tak v tom případě u záložáka rozházenýho výbuchem dronu po okolí to potřeba nebude.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GUMBA: S AV spolupracujeme. Ti nám dělají CT.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GUMBA: No já myslela vzhledem k předcházející debatě :D.. v práci samozřejmě vím, co s tím budu dělat a na co konkrétně se školit ;).
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAIAFOX: Jestli je to vážně míněný dotaz, tak je toho fakt hodně. Samozřejmě záleží, co máš k dispozici za vybavení a co konkrétně Tě zajímá. Nevím, zda tipuju správně využití (archeologie a příbuzné obory?), ale kromě té fluorescence na prvkové složení lze relativně standardním rtg zdrojem měřit i u neživých objektů klasickou radiografii (prostě absorpci - jako u rtg pacientů) nebo dokonce tomografii (CT), což neinvazivně zobrazí i trochu do hloubky (záleží na materiálu, obecně jsou na to o něco lepší neutrony než rtg). Pak lze samozřejmě měřit difrakci, ale to už bývá destruktivní (ne v principu, ale je vhodné to měřit na prášku, a ten je potřeba někde uloupnout) a dá to přesnou krystalovou strukturu, tj. lepší ponětí o fázovém složení daného materiálu (chemické složení, tepelné úpravy, koroze, pigmenty, ...). Hodně opomíjná je rentgenová reflektivita, kterou lze zkoumat mikrodrsnost, strukturu povrchových vrstev apod. asi hlavně u hladších objektů. Atd.
    Protože je toho hodně, tak bych možná doporučoval se soustředit na to xrf, co sama využiješ, umíš a zřejmě máš k dispozici + k tomu navíc dostat základní povědomí o těch dalších metodách, které se pak dají sehnat (i s příslušnými experty) k občasné spolupráci (MFF a PřF UK, FZU a jiné ústavy AV).
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAIAFOX: Počkej, jak se ti to bude hodit, až si někdo zlomí ruku :))
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    KAIAFOX: můžeš vyrábět obrázky ve stylu samary z Kruhu.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Já se teď budu učit s rentgenem.. je to k něčemu dobrý? (Kromě xrf spektroskopie, ke který to potřebuju)
    FINSON
    FINSON --- ---
    SITH: Tak užitečný může být záložák i jinak, třeba jako obsluha rušičky dronů nebo i někde v zázemí, naplánované to právě nemám. Jenom se bojím, že to nepůjde vysedět, jak píše SALAMAN 😐
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    KOUDY: Ten optimismus vám závidím, pane kolego.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIRAFFKA: to určitě taky, ale doporučila bych potom poslouchat ve sluchátkách :-)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    VERSONNENHEIT: Ano, velmi pravděpodobně umřu poměrně brzo na rakovinu nebo srdeční chorobu. Teda ne, že bych to nějak plánoval, ale rodinná anamnéza mluví celkem jasně. Ostatně už jsem jeden nádor měl, a to mi nebylo ani třicet. Druhý lidi ke svýmu životu zas tak nepotřebuju. Pokud ovšem nejsem nemocnej stařec, že jo. Ale jak říkám, měl jsem to ještě donedávna úplně stejně jako ty, takže tě naprosto chápu. Nejspíš ze mě mluví jenom krize středního věku. A druhá věc je ta, že až na to dojde, tak se dost možná stejně poseru a prostě uteču.
    ZEBROWSKI
    ZEBROWSKI --- ---
    KOUDY: jsou tam jeste vetsi jestrabi nez Putin, a Ukrajina se nevzda, takze to bude trvat dlouho
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    TRISSIE: a zahrad niceni?
    ZEBROWSKI
    ZEBROWSKI --- ---
    SALAMAN: klobouk dolu, je malo lidi co si to uvedomuji, ale jako zalozak se maximalne naucis skladat samopal a na frontu se nastesti nedostanes. Nauc se litat s dronem a to se bude hodit vic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam