• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    NEI
    NEI --- ---
    KOPRETKA: Před sto lety v Japonsku.
    Vzhledem k tomu, jak ti sluší jejich tradiční šaty.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KOPRETKA: narodit..,
    marodí mi dítě..ಠಿ⁠_⁠ಠಿ
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Pokaždé když nevím co by, pustím si Herkula Poirota a i když všechny zápletky znám a každý díl jsem viděla tak stokrát, prostě na to kolikrát koukám a obdivuji účesy, dámské kostýmky, budovy, vybavení pokojů...
    A zatím jsem vždy objevila něco nového, čeho jsem si do teď nevšimla.
    A pak jdu na nějakou obhlídku prvorepublikové budovy a představují si tu dobu... Joo jsem romantická duše, která se měla marodit před sto lety..)
    NEI
    NEI --- ---
    SALAMAN: Tohle by byla nejvíc cool smrt, kterou bych si mohla přát.
    Při mý celoživotní smůle by mě zajali a do konce života znásilňovali v místnosti bez oken a topení.

Taky se přiznávám že mám ráda vánoční písničky od Wham a Mariah Carey. Jsem divnej úchyl prostě, no. Však to dávno víte.
    LENCADLO
    LENCADLO --- ---
    Naše slečna z dentálky se jmenuje Anna. Pokaždé , když se mi probírá hubou, hrajou mi v hlavě wanastowky …
    Nevím , jestli je za vodou , ale na kotníku má vytetovanej zoubek:)
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Miluju zvířata všeho druhu a pořízení každého dalšího ve mě vyvolává zvláštní směsici rozrušení, vzrušení a zodpovědnosti.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    SALAMAN: jsem chronicky nedohravac her. nedokoukavac serialu. doted jsem nevidel posledni dil grand tour a necetl posledniho pratcheta.
    nesnasim konce!!!
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    Přiznávám že zase cítím jako kretén.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FINSON: Bude především o papíru (pokud se nám práce povede), ale článeček také zmíníme 😁
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    To je jak ten vtip o vedcich a tasemnici… ze jim obema obcas vyjde clanek.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Článeček o článečku.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GIRAFFKA: Článeček do časopisu.. je to chyták 😁
    ZEBROWSKI
    ZEBROWSKI --- ---
    SALAMAN: není to krize. Máš charakter. Flastenci když uvidí někde znásilňovat ženu tak za to může samozřejmě ta oběť. Přitom stačí jen chtít mír a nechat se znásilnit. Pak ještě budou chudák znásilněné ještě nadávat že je válečný štváč
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAIAFOX: Aha, to mi vůbec nedošlo, sorry :)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    NELLAS: clanecek!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAIAFOX: Jenom jeden článek prstu? :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FINSON: Nech bejt.. teď jsme díky rtg v archeologii (balík papírů z hrobu) našli kus prstu 😅.. bude z toho článeček.
    FINSON
    FINSON --- ---
    (Tohle byl vtip 😅)
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAIAFOX: Tak v tom případě u záložáka rozházenýho výbuchem dronu po okolí to potřeba nebude.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GUMBA: S AV spolupracujeme. Ti nám dělají CT.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GUMBA: No já myslela vzhledem k předcházející debatě :D.. v práci samozřejmě vím, co s tím budu dělat a na co konkrétně se školit ;).
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAIAFOX: Jestli je to vážně míněný dotaz, tak je toho fakt hodně. Samozřejmě záleží, co máš k dispozici za vybavení a co konkrétně Tě zajímá. Nevím, zda tipuju správně využití (archeologie a příbuzné obory?), ale kromě té fluorescence na prvkové složení lze relativně standardním rtg zdrojem měřit i u neživých objektů klasickou radiografii (prostě absorpci - jako u rtg pacientů) nebo dokonce tomografii (CT), což neinvazivně zobrazí i trochu do hloubky (záleží na materiálu, obecně jsou na to o něco lepší neutrony než rtg). Pak lze samozřejmě měřit difrakci, ale to už bývá destruktivní (ne v principu, ale je vhodné to měřit na prášku, a ten je potřeba někde uloupnout) a dá to přesnou krystalovou strukturu, tj. lepší ponětí o fázovém složení daného materiálu (chemické složení, tepelné úpravy, koroze, pigmenty, ...). Hodně opomíjná je rentgenová reflektivita, kterou lze zkoumat mikrodrsnost, strukturu povrchových vrstev apod. asi hlavně u hladších objektů. Atd.
    Protože je toho hodně, tak bych možná doporučoval se soustředit na to xrf, co sama využiješ, umíš a zřejmě máš k dispozici + k tomu navíc dostat základní povědomí o těch dalších metodách, které se pak dají sehnat (i s příslušnými experty) k občasné spolupráci (MFF a PřF UK, FZU a jiné ústavy AV).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam