• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LORD_DE_SEIS: my meli na ČJ vzdy takove zvlastni ezo učitelky. Byly divny, podle me i v ucitelskem sboru neoblibeny, ale svy a strasne sebevedomý. A nejvic me vytacelo, kdyz mi jedna z nich tvrdila, že čeština je logicka. Zlata matika! Ta logiku ma.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: S velkým studem se přiznávám, že tento jazyk neovládám.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Ty neovládáš sumerštinu? :⁠-⁠O
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: O tom vím, ale tam asi moc nepochytim ten obsah :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Je to i zhudebněný.

The Epic Of Gilgamesh In Sumerian
    https://youtu.be/QUcTsFe1PVs?si=fMKnhx0gB4FtDjfD
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: Není to špatný, ale jsou to dost fragmenty.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GUMBA: Ano. Náš třídní měl češtinu jako nutné zlo, chtěl studovat dějepis a zeměpis, ale tahle kombinace tehdy nebyla možná. Chlubil se, že v dospělosti přečetl jedinou knihu (podezřívala jsem ho, že Kapitál) a literaturu přednášel taky poněkud dějepisným způsobem. Obsahy děl měl načtené z Literatury v kostce a čtenářské deníky hodnotil podle toho, jak dlouhý byl zápis. Při hodině si člověk musel dát pozor, protože prozrazoval i pointy a když jsme něco z probíraného zrovna četli, opoušteli jsme třídu, abysme neslyšeli spoilery.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GIRAFFKA: To jsem nečetla, ale dávám na seznam!
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    LORD_DE_SEIS: No protože hodně učitelů výuku literatury bohužel pojalo jako výuku dějin literatury...
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    PREKOTKA: imo to delalo to, ze sr zacinalo eposem o Gilgamesovi. To bych asi tkusila ted,ale v tech 12 to byl bizar jak hovado. Pamatuju si jen, jak popisovali velikost jeho udu a mel kamarada Enkidua..

Chapu, proc je dobry zacit na zacatku a pokracivat do soucasnosti a vysvetluje se navaznost lip nez kdybysme to probirali odted dozadu, ale myslim, ze jak dejepis, tak literatura, by pro mnoho lidi byly stravitelnejsi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: tématicky vedle aktuální shrnutí :-)
    [OVERWATCH @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE]
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Češtinu jsem upřímně nenáviděl kvůli nudnosti vyučujících na základní i střední škole.

To bylo vždycky :
    Jméno Přijmení
    Pak nějaká ta nezapamatovatelná data narození a úmrtí:1837 - 1876
    Byl to prozaik, dramatik
    Pak teda nějaký to info: Narodil se do meštanské rodiny v Předních Kotělhukách, otec byl závodčím

Pak teda co napsal v jakém roce a jelo se dál
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DEADSLUT: Naše třídní byla nekompetentní, malicherná, a když vykládala obsahy děl, tak si někdy něco primyslela, někdy zmotala dohromady knihu a film nebo seriál. Ale tohle bylo fakt fajn, moct si vybrat ze seznamu.
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    NELLAS: nám češtinářka na rovinu říkala "tohle se dneska už skoro nedá číst, ale tohle je zajímavý a mohlo by vás to bavit protože...", a taky místo povinný literatury dala výběr z období, za což jsem jí neskonale vděčná.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: To souhlas. Ale myslím, že v kontextu doby to mělo svůj význam.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Já ji přečetla na druhém stupni, kdy jsem měla pocit, že to všichni znají, četli povinně na prvním stupni, a já teda míjím nějaké velké dílo. Jako... bylo to takové hrozně naivně oslavující tu prostou ženu, venkov a tak. Příšerně idealizující. A myslím, že až teď, když vzpomínám na svoji babičku, to nějak chápu. Ale to dílo je na mě příliš přeslazené, příliš idealizující :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Jo, takhle podobně sem to měl s Babičkou. Ve škole pruda, ale když sem to zkusil znova asi 10 let zpátky, tak to bylo vlastně dobrý.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Jedna z mála pozitivních věcí, co naše třídní udělala, bylo, že nám nedala seznam povinné četby, jen nám uložila si z každého probíraného období či tématu přečíst jednu knihu dle vlastního výběru. Takže jsem si nestihla plno věcí zhnusit a zároveň mě v pozdějším období plno knih příjemně překvapilo. Včetně takových, které bych si tehdy určitě neužila.

A Hlavu XXII jsem kdysi rozečetla, protože jsme ji měli doma. Zůstává jednou z mála knih, které jsem nikdy nedočetla.
    TERRANCE
    TERRANCE --- ---
    NICOLLETTE: Vtipný je, že zrovna Hlava XXII, kterou jsem teď koupil v antikvariátu a rozečetl, mě přivedla na myšlenku, proč jsem vlastně povinnou četbu bojkotoval. Zrovna tahle knížka by moje šestnáctileté já celkem bavila.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    SALVATOR: jasně, chudák Mácha viď, kdy y se dozvěděl,kde skoncil v českém literárním odkazu..

Ale pak je spousta autorů, kteří se z takého či kdovijakeho důvodu na ten seznam nikdy neprobojovali, a přitom jsou literárně třeba zajímavější. Jinými slovy - myslela jsem, že tam budeme číst Richarda Weinera a čteme Čapka.

Ale to fakt nic proti tomu. On ten čas nastane!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam