• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    TUHO: Články občas trochu přitažený, ale co si pamatuju tak měl pěknou dceru :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    V našem článku z 5. února jsme Vás informovali, že TV Nova zveřejnila nepravdivou zprávu o přicházející malé době ledové. Nova na kritiku zareagovala a její článek už není v původní podobě dostupný s doprovodným textem ‚Na této URL adrese byl publikován článek o možném příchodu malé doby ledové, ve kterém nebyly dostatečně ověřené informace. Za chybu se všem velice omlouváme.‘. Kéž by každá redakce dokázala přijmout kritiku a závadné články odstranit jako tn.cz a nebo alespoň opravit.

    Samotná zpráva však žije dál svým životem a objevuje se ve vydání dalších redakcí a také dezinformačních serverů. Blesk uvedl 5. února článek s titulkem ‚Lidstvo čeká malá doba ledová! Teploty klesnou na minus 50 stupňů Celsia, obávají se vědci‘. Popisuje, že přijdou blizardy, vánice, neustále sněžení a dramatický pokles teplot. Zmiňuje jak bude ohroženo zemědělství. Připomíná, že v době posledního extrémního minima zamrzla Temže i vodní kanály v Amsterdamu. Blesk bez výhrad přijímá pohled profesorky Zharkova na kterou v textu odkazuje.

    Extra.cz šel o pořádný kus dál a taktéž 5. února zveřejnil falešnou zprávu s titulkem ‚Z toho Greta padne do mdlob: Přichází doba ledová, bude minus 50 stupňů, varují vědci‘. Na rozdíl od Blesku se odkazuje na vyfabulované vědce NASA a pro přitažení pozornosti si pomáhá aktivistkou Gretou Thunbergovou v titulku. Opět je bez jakékoli kontroly přijímána prognóza vědkyně z Newcastle Valentiny Zharkova.

    Stejného dne k tomu řekl i dezinformační server Parlamentní Listy falešnou zprávou s titulkem ‚Okamžitě je propusťte z práce, neudržel se smíchy doktor Macek, když vědci z NASA ohlásili příchod malé doby ledové‘. Jak je patrné z titulku údajně existují nějací vědci z NASA, kteří říkají, že se mají průměrné teploty na Zemi výrazně klesnout. Třešničkou na dortu je, že 5. února vydaly Parlamentní Listy hned dva články na stejné téma s upraveným titulkem a drobnými změnami v textu.

    HOAX o malé době ledové žije vlastním životem - Manipulátoři
    https://manipulatori.cz/hoax-o-male-dobe-ledove-zije-vlastnim-zivotem/
    TUHO
    TUHO --- ---
    These tactics are still in play today in the battle to protect fossil fuels and communications agencies and staff are still up to their necks in it – paying lip service to climate action while spending hundreds of millions of dollars to stymie emissions reduction.

    There are several celebrated campaigns that have protected fossil fuel interests in Australia.
    The Minerals Council of Australia campaign, with agency Barton Deakin, against the Rudd Government’s 40 per cent levy on mining super profits is a key example. It resulted in Kevin Rudd losing his job and Julia Gillard negotiating a watered down tax that saved miners $60 billion dollars.
    Similar tactics were used by the so-called "Australian Trade & Industry Alliance" to end the price on carbon. Members of the group included the MCA, Australian Coal Association and the Plastics and Chemical Industries Association.

    My fellow spin doctors, you're going to regret spruiking fossil fuels
    https://amp.smh.com.au/...doctors-you-re-going-to-regret-spruiking-fossil-fuels-20200204-p53xk6.html
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: Tak ještě tady, pro alarmisty. Zpravodajství jde dělat i pozitivně...

    Honest Government Ad | We're F**ked
    https://www.youtube.com/watch?v=cOmdkN6MOwU
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trosku odlehcime :))

    How to be a Climate Change Denier - Ultra Spiritual Life Ep. 164
    https://www.youtube.com/watch?v=VmT9EFWzcN4&feature=youtu.be
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FAKE NEWS: Čeká nás malá doba ledová, tvrdí vědci! Může být i minus 50 stupňů - Manipulátoři
    https://manipulatori.cz/fake-news-ceka-nas-mala-doba-ledova-tvrdi-vedci-muze-byt-i-minus-50-stupnu/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: ja ty hospodarky fakt nechapu. uz jsme se o tom bavili driv, je redakce fakt tak tupa?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: ano
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: jo, asi mate pravdu
    jinak rozdil mezi slunecnim maximem a minimem je tusim cca 0,25W/m2, takze misto otepleni o 3 stupne budeme mit treba jen o 2,9 a to je dobra zprava
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: Hned prvni veta "Zatímco politici vyspělých států hledají spolu s klimatology cestu, jak zastavit oteplování planety, vědci z NASA přišli s varováním, že brzy možná budeme řešit problém přesně opačný. "

    - o tom dost pochybuju, protoze i ocekavanej pokles aktivity slunce bude prilis malej na to, aby "vygumoval" narust zpusobenej emisema sklenikovych plynu.

    ad "Pokud bude mít model pravdu i do budoucnosti, pak by to znamenalo, že maximum nadcházejícího cyklu sluneční aktivity bude o 30 až 50 procent nižší, než bývá běžné − a to se na Zemi zcela jistě projeví."

    - no tak tedka jsme v minimu solarniho 11letyho cyklu, takze jestli nadchazejici maximum bude o 30 az 50 procent nizsi, zcela jiste se to projevi, ale fakt ne jako mala doba ledova, ale otepli se min nez by se oteplilo, kdyby ten vykon slunce byl vyssi.

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: I když podle těch jeho stránek nevypadá jako popírač AGW, spíš je to brouk Pytlík co všude byl a všechno zná.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: Tohle je IMHO jasné desinfo. Spousta informací, které čtenář HN nerozumí a titulek "Výsledkem může být i ochlazení planety". Cílem je vzbudit mylný dojem, že oteplování není tak jisté, jak vědci tvrdí. Desinfo nemusí vždycky obsahovat vyložené lži. Cílem je manipulace a uvedení čtěnáře v omyl, pravděpodobně je to součást kampaně, jak napovídá i ostatní tvorba autora.
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: ten clanek mi neprijde jako uplne nejake desinfo

    novakoviny nekomentuju, tam mi stacej jen obrazky ;)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: GOJATLA: Zpravy o prichazejici male dobe ledove probublali do HN diky praci doyena ceske dezinformacni sceny Jana A. Novaka :)

    Slunce se začíná chovat ”divně”. Výsledkem může být i ochlazení planety | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://ekonom.ihned.cz/c7-66716810-hrmb3-2c91517e2a6cd8f

    Doporucuju jinak i zbytek tvorby pana Novaka na jeho strankach, obzvlast treba rubriku "Psychotronika a zahrobi" :))

    Novákoviny
    http://www.novakoviny.eu
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: to je dobra nahodicka ;) globalni zmena neni kdyz ma severni polokouli pod ledem?

    https://www.independent.co.uk/...ture-europe-arctic-warming-nasa-a9325011.html?utm_source=reddit.com
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Kampaně mají podobné schéma. Citují falešné experty, kladou nesmyslné požadavky na vědce, účelově vybírají data, zpochybňují integritu jednotlivých vědců a vědeckého procesu, a odvolávají se na konspirační teorie. Vyvolávají v publiku dojem, že je stále mnoho nevyřešených otázek a že vědcům by se nemělo věřit,“ popsali metody korporacemi financovaného dezinformování pro Guardian autoři studie Amerika uvedená v omyl. Dlouhodobým cílem těchto kampaní přitom není jednoznačně přesvědčit veřejnost o tom, že globální oteplování neexistuje a dokonce ani o tom, že globální oteplování na Zemi nezpůsobuje lidská aktivita, byť i tato tvrzení jsou součástí balíčku. Nejde totiž o vědecký spor – v něm by totiž popírači neměli šanci vyhrát. Fosilní korporace vnímají spor politicky a tomu taky přizpůsobují taktiku. Jejich cílem je vyvolávat permanentní zpochybnění vědy a jejích výsledků.

    Dokument Merchants of Doubt ukazuje, jak pomocí obrovské sítě think-tanků a dalších „nezávislých“ institutů dokáže fosilní průmysl neustále vytvářet další a další kampaně, a další a další experty, kteří vytvářejí „protinázor“ k vědeckému poznání, a kteří dostávají v debatě prostor jako relevantní strana. Cílem je vyvolat dojem, že „nic není černobílé“, a znemožnit tak politickou akci založenou na celospolečenském konsensu. K tomu je potřeba nejen tlačit na politiky, ale získat na svou stranu i část veřejného mínění na mnoha úrovních. Zpochybnění samotné vědy i konkrétních vědců je jen jednou částí propracované dezinformační války.

    Nejen Rusko a Čína. Fosilní průmysl vede dezinformační válku už dekády – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/02/nejen-rusko-a-cina-fosilni-prumysl-vede-dezinformacni-valku-uz-dekady/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: To myslím není desinfo, může se to stát. Ale nezachrání nás to, my neumřeme vedrem ale padnem při obraně hranic :(
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: uz jsme to resili nekolikrat vedle, je to nejake docasne regionalni ochlazeni, ne globalni zmena.
    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: ha :)
    A Chilling Possibility | Science Mission Directorate
    https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2004/05mar_arctic/
    "Global warming could plunge North America and Western Europe into a deep freeze, possibly within only a few decades."
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Proti klimatologům dnes stojí hromady „klimaskeptiků“, kteří každou chvíli ohlašují příchod malé doby ledové jako třeba konspirační teoretik Petr Hájek před devíti lety. S odvoláním na autoritu americké NASA o malé době ledové informoval i web televize Nova. Samotná NASA ovšem nic takového netvrdí. Naopak říká, že výkyvy slunečního záření mají na změny teplot na Zemi minimální vliv. V této fázi se může zdát, že PR fosilních korporací zvítězilo, ve veřejnosti panuje zmatek a podceňování nastávajícího klimatického rozvratu.

    Nejen Rusko a Čína. Fosilní průmysl vede dezinformační válku už dekády – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/02/nejen-rusko-a-cina-fosilni-prumysl-vede-dezinformacni-valku-uz-dekady/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam