Trosku psychoanalyzy popirani zmen klimatu>
Toto téma můžeme hlouběji prozkoumat s pomocí vtipu, kterým Freud (1905, 62) ilustroval logiku nevědomí. Když někomu řeknete, že vám vrátil vypůjčený rendlík děravý a měl by vám místo něj dát nový, dotyčný odmítavě tvrdí: 1) Vrátil jsem ho nepoškozený. 2) Půjčil jsem si ho už děravý. 3) Vůbec jsem si ho nepůjčil! Tyto vzájemně protichůdné odpovědi nás upozorňují na nevědomé procesy, které spojuje motivace zbavit se viny a zabránit potřebě jednání, a dobře korespondují s argumenty o změnách klimatu.
1. Klimatický rendlík je naprosto v pořádku. První soubor fantazií je v zásadě paranoidní (OSN/komunisté nás připraví o svobodu, kapitalisté se snaží zastavit rozvoj chudých zemí). Druhý tvrdí, že „důkazy nejsou přesvědčivé“ („jednoznačné“ závěry Mezivládního panelu pro změny klimatu – IPCC pro něj nejsou dostatečně jednoznačné). Druhé tvrzení se jeví jako logičtější, ale v porovnání s posouzením ostatních rizik je prokazatelně iracionální. Jen málokdo bez sebevražedných sklonů by byl ochoten hrát ruskou ruletu, i kdyby měl devadesátiprocentní jistotu, že se do něj kulka netrefí, my však hrajeme s celou planetou ruskou ruletu s mnohem nepříznivější šancí na přežití.
2. Planeta byla děravá, už když jsi mi ji dal. Zde se setkáváme se dvěma protichůdnými tvrzeními. Buď „za to lidstvo nemůže“, nebo „to způsobili jiní lidé“ (např. Číňané, Indové), já ne, takže s tím nemůžu (nebo nemusím) nic dělat. Obě tvrzení podporují nevědomé odklonění viny, leč nečiní nic pro zastavení katastrofických důsledků klimatické změny, takže přesto budeme muset podniknout bezodkladné kroky. Z psychoanalytického hlediska je zajímavé zjištění, že lidé se někdy mohou bát viny více než vlastního či všeobecného zničení. A konečně: 3. S tím nic nezmůžeme. S tímto argumentem se také setkáváme u „vyhořelých“ ekologů, prožívajících pocity zoufalství a bezmocnosti. Tuto obranu, která nám umožňuje přestat přemýšlet, jungiánská ekopsycholožka Mary-Jayne Rustová (2008) nazývá „jsme naprosto v háji“.
Psychoanalýza a klimatická změnahttp://www.psychoanalyza.cz/styled-85/styled-86/styled-96/index.html