• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Sasa Vondra a neschopnost pochpit rozdil mezi podnebim a pocasim. Aneb jak nepochopit koncept dlouhodobeho prumeru po stopadesateprvni

    Alexandr Vondra
    46 min ·
    Dobytí klimatické bastily.
    Dnes v poledne bylo 11°C. V noci je zima, 4 °C, přitápíme. Vegetace je 4 týdny pozadu. Teprve kvetou šeříky, réva sotva nasazuje první listy. Data za celý měsíc budou sečtena až v úterý, ale už teď je jasné, že máme za sebou jeden z nejchladnějších květnů od konce 2.světové války. Chladnější byl jen v roce 1991, podobně studené byly květny v letech 1980, 1962, 1957 a 1941. Odchylka měsíce od dlouhodobého normálu je -3,2°C. Studené je ale letos celé jaro. Duben nebyl lepší. Proti normálu byl chladnější o 2,1°C.
    Říká se „studený máj, v stodole ráj“. Tak uvidíme. Ale úrody v těch chladných letech nebyly nic moc. 1980 byl úroda špatná. Ročníky vína z uvedených let na vylití – s výjimkou 1991, kdy to dorovnalo teplo v srpnu a září. A ten, kdo se těší na parné léto, by měl zbystřit. Roky 1991,1980, 1962 měly léto teplotně podprůměrné. Takže s koncem karantén hurá k moři. Dokud si můžeme dovolit koupit letenky. Brzy budou mnohem dražší.
    Proč o tom píšu? Zde dvou důvodů. Za 1) proto, že každý teplotní rekord směrem nahoru je mohutně propagován médii i opinion makery jako důkaz, jak se na Zemi brzy usmažíme. Zatímco o rekordech směrem dolů se decentně mlčí. Nehodí se dominantní propagandě.
    A za 2) – zbystřeme teď opravdu pozornost. Všude se u nás píše o střídání ministrů jako na orloji nebo o Ferim a sexu, ale o tom, co skutečně a zásadně ovlivní naše životy, se decentně mlčí. 14. července chce viceprezident Evropské komise Timmermans zveřejnit tzv. legislativní balíček „Fit – for – 55“. Vybral si k tomu výročí dobytí Bastily. Francouzská revoluce jako předobraz revoluce zelené. A Green Deal jako nová bible. Půjde celkem o 13 legislativních návrhů, které mají členské státy EU přimět k tomu, aby snížili emise CO2 do roku 2030 o 55%. Regulace se budou týkat prakticky všech hlavních aktivit lidské činnosti. Povedou během dvou tří let ke zdražení elektřiny, topení, benzínu, nafty, letenek, námořní dopravy. Dramaticky se zvýší cena aut se spalovacími motory. Cla zdraží i dovoz z Asie. Možná se zdraží i maso a mléko – protože krávy produkují metan. Drtivá většina regulací bude schvalována většinovým hlasováním v EP, kde proto zeleno-červená většina dávno existuje. Není teď v mých silách ji porazit, tak aspoň předem varuji. Oslabit to mohou jedině členské státy, pokud se jim podaří dát dohromady blokační menšinu. To je při dnešních trendech v EU spíš nepravděpodobné.
    Takže co? Na léto do tepla k moři, dokud si to můžeme dovolit?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Future fucked up by fucking accountant.
    TUHO
    TUHO --- ---
    What is disturbing is when a company such as Shell puts out a scenario that it says is compatible with 1.5C and will reach net zero a few years after 2050. At first sight, Shell’s “Sky” scenario looks good, but scratch the surface and you see it is a seductive but completely incorrect analysis. It plans a very slow phase out of emissions, considerable overshoot and then a landing at zero emissions by 2070. It pushes this forward to 2058 by planting trees. That is an example of kicking the can down the road. This is not allowed. We have a responsibility to call out those who use “net” or “magic bullet” technological fixes such as carbon capture and storage and geoengineering to push emission reductions into the future. This has plagued discussion for too long. There has to be more independent and institutionalised ways of scrutinising this and holding commitments to account. We can’t allow nationally determined contributions at Cop26 to permit delayed phase outs with this net trick to slow emission reductions paths.

    Johan Rockström: ‘We need bankers as well as activists… we have 10 years to cut emissions by half’ | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/may/29/johan-rockstrom-interview-breaking-boundaries-attenborough-biden
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: Ja kdysi hledal a nenasel. Kdybys nekdy natrefil, tak mi prosim posli. Docela bych si pocetl :))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: někde se na internetech válela ta jeho slavná habilitační práce... tak na seminárku v druháku to bylo akorát.
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: Klaus je takovej ekvivalent lidi nabizejicich "Straznou vez" u stanice metra :D
    Mimochodem k okolnostem te jeho profesury, promin jestli jsem se te uz neptal, nemas nejaky podrobnosti (ja zaslechl jenom nepodrobny zkazky)...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: od kdy je Klaus ekonom? To furt nestoudně používá tu svojí falešnou profesuru?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tyve, takovahle lahudka a nikdo to sem jeste po sesti dnech nedal????

    Rozumí klimatu lépe matematik Kindlmann, nebo ekonom Klaus? | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/volis-klause-nebo-thunbergovou-spolecnost-a-klimaticka-zmena-ocima-8491044/2
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Tohle je trefny :]]

    Z psychoanalytického hlediska je zajímavé zjištění, že lidé se někdy mohou bát viny více než vlastního či všeobecného zničení.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trosku psychoanalyzy popirani zmen klimatu>

    Toto téma můžeme hlouběji prozkoumat s pomocí vtipu, kterým Freud (1905, 62) ilustroval logiku nevědomí. Když někomu řeknete, že vám vrátil vypůjčený rendlík děravý a měl by vám místo něj dát nový, dotyčný odmítavě tvrdí: 1) Vrátil jsem ho nepoškozený. 2) Půjčil jsem si ho už děravý. 3) Vůbec jsem si ho nepůjčil! Tyto vzájemně protichůdné odpovědi nás upozorňují na nevědomé procesy, které spojuje motivace zbavit se viny a zabránit potřebě jednání, a dobře korespondují s argumenty o změnách klimatu.

    1. Klimatický rendlík je naprosto v pořádku. První soubor fantazií je v zásadě paranoidní (OSN/komunisté nás připraví o svobodu, kapitalisté se snaží zastavit rozvoj chudých zemí). Druhý tvrdí, že „důkazy nejsou přesvědčivé“ („jednoznačné“ závěry Mezivládního panelu pro změny klimatu – IPCC pro něj nejsou dostatečně jednoznačné). Druhé tvrzení se jeví jako logičtější, ale v porovnání s posouzením ostatních rizik je prokazatelně iracionální. Jen málokdo bez sebevražedných sklonů by byl ochoten hrát ruskou ruletu, i kdyby měl devadesátiprocentní jistotu, že se do něj kulka netrefí, my však hrajeme s celou planetou ruskou ruletu s mnohem nepříznivější šancí na přežití.
    2. Planeta byla děravá, už když jsi mi ji dal. Zde se setkáváme se dvěma protichůdnými tvrzeními. Buď „za to lidstvo nemůže“, nebo „to způsobili jiní lidé“ (např. Číňané, Indové), já ne, takže s tím nemůžu (nebo nemusím) nic dělat. Obě tvrzení podporují nevědomé odklonění viny, leč nečiní nic pro zastavení katastrofických důsledků klimatické změny, takže přesto budeme muset podniknout bezodkladné kroky. Z psychoanalytického hlediska je zajímavé zjištění, že lidé se někdy mohou bát viny více než vlastního či všeobecného zničení. A konečně: 3. S tím nic nezmůžeme. S tímto argumentem se také setkáváme u „vyhořelých“ ekologů, prožívajících pocity zoufalství a bezmocnosti. Tuto obranu, která nám umožňuje přestat přemýšlet, jungiánská ekopsycholožka Mary-Jayne Rustová (2008) nazývá „jsme naprosto v háji“.

    Psychoanalýza a klimatická změna
    http://www.psychoanalyza.cz/styled-85/styled-86/styled-96/index.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    LINKOS: dobrej ulovek :)) linii otevrenyho popirani sklenikovyho efektu, uz aby dnes clovek pohledal ,) pana kruzika jsem neznal jeste
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: polemika s nepřestnostma vědeckýho článku z 19. století? To muselo dát práce...
    TUHO
    TUHO --- ---
    HNUTÍ DUCHA
    55 min ·
    Pamatujete na prosinec 2020, kdy někteří ekologisté v médiích sentimentálně štkali nad tím, že v jejich mládí bylo sněhu až po kolena a a dnes po něm není ani památky? O týden později přišla zima a sníh se dostal i do nížin a dokonce i do Brna. Dnes se možná dočkáme dalšího povzdechu ekologistů, že za jejich mladých let (tzn. cca před rokem až dvěma) se na konci května koupali ve Svratce a dokonce i v Ohři, protože bylo teplo a dnes je zima.
    Počasí je totiž nepředvídatelné a klima se mění od svého počátku a ovlivňují jej stovky jevů, včetně jet streamu. Proto je například u nás dnes chladno, ale na severu Ruska vedro.
    Povšimněte si ale drobné, zdánlivě nepodstatné věty, kde Novinky.cz citují levicový britský Guardian: "Veškerá data nicméně potvrzují, že planeta se vlivem spalování fosilních paliv a dalších lidských aktivit dlouhodobě ohřívá." Velmi dobře to ukazuje směr, kterým ekologisté budou kráčet (nikoliv jezdit a létat) v následujících dekádách, až se jim podaří zastavit výrobu energie v tepelných elektrárnách a spalování ropných produktů v autech. Příští terč budou "další lidské aktivity" a možná i existence samotného lidstva. Být člověkem znamená být automaticky viníkem.

    Proč je v Česku pořád zima? Tady je odpověď - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/proc-je-v-cesku-porad-zima-tady-je-odpoved-40360960
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: “This is a coordinated strategy that stretches all the way back to the 1970s and was implemented through the 80s, 90s, and 2000s, up to today,” Brulle said. “They’re highly organized to provide a steady drumbeat of money. I don’t think the greens have any idea of what they’re up against.”
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Nova analyza Roberta Brulleho (jendoho z nej sociologu, ktery se zamerujou na mapovani financnich toku, ktery plujou do dezinformacniho hnuti). Bohuzel original pro me nedostupnej, kdyby nekdo mohl skrz svoji instituci informace osvobodit, tak hazejte plz .))
    TUHO
    TUHO --- ---
    There’s lots of talk from the GOP and fossil fuel companies these days about changing their tune and finally getting really serious about climate change. But new research shows that not much has changed in the world of organized climate denial: It’s still massively funded by mostly anonymous donors shielding major conservative actors, and money has increased at a steady churn of around 3.4% per year over the past two decades. This consistency could be the key to climate denial’s continued success.

    Anonymous Donors Keep the Climate Denial Machine Chugging
    https://earther.gizmodo.com/anonymous-donors-keep-the-climate-denial-machine-chuggi-1846920778
    TUHO
    TUHO --- ---
    "Economists have made-up their own numbers on climate change" based on a "crazy-bad assumption" says Australian economist @ProfSteveKeen
    And if they are wrong, "we are screwed."

    https://twitter.com/i/status/1395595298559315971
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: The Heartland campaign is an overt example of fossil fuel interests attempting to influence children’s understanding of climate change, but groups also employ more subtle methods to paint a favorable picture of the fossil fuel industry. They dream up cutesy cartoon characters, like the overall-clad Petro Pete, who was created in 2008 by the Oklahoma Energy Resources Board, which is funded by oil and gas producers and royalty owners. Children’s books starring the character paint a future without petroleum as a nightmare — Petro Pete’s clothes no longer exist, he can’t get to school because there is no bus, and he’s left disappointed when strawberry ice cream comes out of the machine as milk. Other fossil fuel-funded groups have created crude oil-themed word searches and promoted science experiments using Jell-O to model fracking technology.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Fossil fuel companies and climate denial groups have long sought to shape how the next generation perceives climate change, turning the classroom into a battleground for what the country’s future ideology will be. In 2012, leaked documents revealed that the oil and gas-funded Heartland Institute, a conservative and libertarian public policy think tank that promotes climate denialism, planned to spend $200,000 over two years to sow doubts about the scientific consensus on climate change in K-12 classrooms. Years later, the think tank mailed 350,000 booklets titled, “Why Scientists Disagree About Global Warming” to students across the country.

    How natural gas propaganda made it into elementary classrooms | Grist
    https://grist.org/culture/how-natural-gas-propaganda-made-it-into-elementary-classrooms-in-deep-blue-america
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam