• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    NOTFORYOU
    NOTFORYOU --- ---
    GOJATLA: ?

    AYOS: Tedy pokud je zpráva mimo názor klimatického panelu, tak je to automaticky fake news? Jak jinak může poučený laik vědět co je a co není fake news?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    NOTFORYOU: Hele CUKI, když o klimatu vůbec nic nevíš, k čemu ti bude, když ti tu někdo vysvětlí, jak se měří teplota? Přečti si nějakou knihu a pak přijď s tím co ti není jasné. O IPCC si přečti tady: https://faktaoklimatu.cz/explainery/zpravy-ipcc
    NOTFORYOU
    NOTFORYOU --- ---
    AYOS: Jinak řečeno, každá z těch zpráv 1-6 je souhrn tří pracovních skupin? V jaké fázi je tedy ta poslední?
    AYOS: Reaguji na tu odbornost, kterou nemám. Ale tuto diskusi už nějakou dobu sleduji a omlouvám se že sem tak lezu přesto že nejsem vědec zabývající se celý život klimatem. Je to tedy diskuse jen pro vědce? Pro absolutního laika jako jsem já, se některé pochybnosti, které tu uvedl ID CUKI, a ID TUHO zdají být oprávněné. Tedy bych se přimlouval, kdyby se někdo pokusil na ty otázky odpovědět. Tedy abych byl konkrétní tak kromě těchto tady CUKI: ještě třetí. Jak se ty data měří? Nejen odkud se vzali. Ale jak se provádějí. A jak se z nich stanou globální data. Příklad nebo video pro laickou veřejnost by neuškodilo. Pokud jsem dobře pochopil, tak si se tím zabýval. Hodně času profesně sedím za volantem. A před několika měsíci v rádiu celý den věnovali klimatické krizi. Byla to celkem vášnivá debata, kde se asi 10 různých vědců pokusilo pro posluchače přetlumočit, co konkrétně ten klimatický panel dělá a co pro nás jeho závěr znamená. Výsledkem bylo to, že se na ničem nedokázali dohodnout ani sami mezi sebou. Jak tomu potom mají rozumět ostatní lidé jako jsem já? A co si z toho odnést? Děkuji každému kdo mi to tématu přinese kousek toho svého vhledu.
    KEB
    KEB --- ---
    CUKI: tobě ten dotaz na očkování pořád leží v hlavě? I mých tisíc vědců?

    Já nemám potřebu jejich závěry zpochybňovat. A ani se úplně nesnázím pochopit, jak to na co přišli funguje. Věřím jim, nemají důvod lhát. Narozdíl od druhého tábora kterému na tom stojí byznys.

    Tuho i ostatní to tady do tebe tlačí už jak dlouho a nic. Když tomu nechceš věřit tak že nepřesvědčí nikdo. Tak jako nikdo nepřesvědči Csákovovou, že ve vakcine nejsou mikročipy, tak jako nikdo nepřesvědči ty co verizze je země placatá atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AYOS: Promiň, vzhledem k tomu, že je to o dezinformacích, tak nemyslím že můj původní příspěvek o tom, že dezinformace můžou být oběma směry, jen u jednoho směru je předem jasný záměr ropného průmyslu a u druhého není tak jasně viditelný.
    O dezinformacích ze strany ropáků se asi není třeba bavit. Na tom se pravděpodobně shodneme. Ta druhá strana je větší problém.

    Položil jsem zde několik otázek, vzhledem k tvému oboru by je nemělo být těžké vysvětlit a přímo na ně odpovědět. Místo toho se tu kroutíš jak žížala na slunci. Což taky o něčem vypovídá.

    Ptal jsem se v celku jasně na to:
    1) kde se tedy ty globální data vzaly, jakým typem měření a kde se měřilo. Jsem jen laik, ale tohle jsem nikde nenašel. Myslím že takto důležité a zásadní informace by měli být jasně dohledatelné, ale já to nenašel. Konkrétně mě zajímal zrovna Sahel, kde se asi shodneme že se velice změnilo prostředí.
    2) proč ty data začínají až 1900+ Pokud tuto dobu chceme nějak hodnotit, je potřeba znát to před tím. Na to nemusím být klimatolog, na to stačí zdravý selský rozum.

    Pokud někdo pouze kritizuje jakej jsem troll a co píšu do vegetariálských diskusí, nebo jestli jsem se nechal očkovat a zakončí to mantrou, že tisíce vědců, je to smutné. Ve svém oboru, když někdo napíše nesmysl, nemám problém mu to vysvětlit. Tady asi není zájem aby se někdo zajímal. Pak se nelze divit je je tolik lidí, kteří berou klima na lehkou váhu.

    Pokud na to neumíš odpovědět a budeš zase jen házet hloupé urážky, můžeš si ušetřit příspěvek.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    AYOS: No jo, mně to přijde jako cvičení adepta na trolla, nějaké školení asi má, ale bohužel to nemá hlavu ani patu. Zřejmě nedá pokoj, dokud ten ban nedostane.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: na dotazy a nevíru tu máš speciální auditko: [Klimaticka zmena // Climate Chaos Tour 2021]

    Tady je to pro pokročilý uživatele, co už zvládli prvních pár kurzů absolvovat, a číst dalšího Neználka ve Slunečním městě je dost unavený a málokdo má na to náladu. Kór, pokud je Neználek a jeho schopnosti extrapolace invalidních závěrů z validních dat už dostatečně profláklej.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Denialism is dead, long live denialism!

    There is simply no way to meet the 2-degrees target without radical changes in our use of fossil fuels. A myth has developed over the last couple of years that individual companies can put out targets to get to net zero and that these very soft commitments will somehow be enough.

    Even if every major company, and every government, says in 2021 that they are going to get to net zero in 2050, it’s denialism to think that that is going to happen. There is no evidence that it will.

    Fighting the New Climate Change Denialism - Resilience
    https://www.resilience.org/stories/2021-08-18/fighting-the-new-climate-change-denialism/
    CUKI
    CUKI --- ---
    AYOS: Takže když už dojdou (nikdy nebyli) argumenty, tak je lepší názor úplně zablokovat aby nerušil jednotný názor. Že mi to něco připomíná :-)
    Jaké jsou tedy měření z toho Sahelu? A jak a kde jsou měřena?
    nebo bude zase mantra "tisíce vědců tvrdí" a to je zdroj sám o sobě? :-D

    Je to dost klimaticky zajímavé místo, myslím že data by se více než hodila. Tam totiž bylo i době teplejšího klimatu znatelně zeleněji. Co se tam stalo?
    Taky je zajímavé že podle dat IPCC se má nejvíce oteplit ve Středozemí, severněji ani blíže rovníku budou změny menší. Jak se na to přišlo? Nebo lépe co to způsobí?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    CUKI: Říkám jen, že práce tisíce vědců, kteří se klimatem zabývají, má mnohem větší váhu než tvoje domněnky. Nebo než zpatlaná prezentace doc. Pokorného. Pusť se do studia, až přijdeš s teorií, která popisuje klima lépe, tak se ti pokloním a čeká tě nehynoucí sláva.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOJATLA: Tedy rozumím tomu že vyvracíš lokální měření ale o tom jak je tvořeno to globální nic netušíš? Taky možnost no.
    GOJATLA: Jo jinak lepší a zaručenější recept je přestat vyrábět věci které nepotřebujeme.
    Tedy konkrétně:
    Rapidně zdanit těžbu a výrobu a ty prachy použít na palčivé ekologické otázky. To by ale Klausovi stály všechny vlasy na hlavě a to včetně těch co už nemá. :-)
    a) odsouhlasit fakt, že zdroje jsou globální vlastnictví a vytvořit otevřený trh. Ekologicky zdaněná těžba by vytvořila dostatečný polštář pro krytí ekologických problémů.
    b) jakákoliv výroba by musela ve své ceně nést opravdovou a reálnou daň na recyklaci surovin ne takový paskvil jako na elektru
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    CUKI: Máš co studovat. Good luck.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOJATLA: To jsem nějak přehlídl, vyhledávání nezafungovalo. No zdroj dat tedy není jasný ok to je problém, ale říct že končí v roce 1950, protože je to zvykem u paleo komunity je stejně klamavý fakt.
    Ale k tématu. Jasný na severní polokouli to mohlo být jiné, to je asi nejzásadnější argument, který jsem před tím neviděl, ale popravdě já nikdy neviděl graf třeba ze Sahelu (o ten jsem se před nedávnem zajímal).
    Měl jsem za to že tyto data se právě odebírají primárně z ledových oblastí. Jsou nějaké takové grafy ze stejného období třeba od rovníku?
    Případně nějaká orientační mapa těchto sond které byly použity při tom globálním zkoumání by IPCC company? Pro mě je to asi stejně obtížně dohledatelné jako tento graf.
    Nechci nic podrývat jen bych rád dostal ty data dál než do roku 1900...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    CUKI: Najdi si str. 27, už jsem to sem jednou dával, ale to je jako mluvit do dubu.
    OK, až přijdeš na nějakou lepší teorii než má IPCC, tak dej prosím vědět, dík.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOJATLA: Tam žádný takový graf nevidím :-(

    TUHO: Já tam mám své poznámky, ty na netu určitě nejsou. Zaobíral jsem se teď jen malou částí která mě zaujala, tak jsem dohledával zdroje

    Jinak jsem vycházl asi z tohoto: https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/souhrnna_zprava_ipcc_2015/$FILE/OEOK-IPCC_SYR_report_CZ-20150504.pdf


    GOJATLA: Nikomu nic nevnucuju, stále se jen ptám a stále nenacházím odpovědi. Změnu klimatu nepopírám, vliv CO2 také ne. Jediné co popírám je vhodnost vycházet z dat od roku 1900+ a brát v potaz první možnou kterou dosadím do grafu. Dále zamlčování a bagatelizaci informací o vlivech jsoucí opačným směrem. Ostatně tak jako u tábora klimaskeptiků. nejsem proto zastáncem ani jednoho tábora ač se sám snažím o co nejmenší ekologickou stopu (nejen CO2).
    A hlavně naprosto kategoricky popírám, že by způsob jakým se k té nápravě klimatu IPCC podporovatelé staví nějak zásadně pomohl a byl realizovatelný. A stojím si za tím že povede ještě k větší pohromě. Jen v rukou jiné mocenské skupiny. Ty věci které popisuješ se dějou stále s námi i bez nás. Některé jsou lepší, jiné horší. Vyjma kůrovce. To je zásadní chyba člověka jeho hospodářské ekonomiky v lesnictví.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    CUKI: A když seš tak chytrej a nic vážného se podle tebe neděje, můžeš nám prozradit, proč tajou ledovce, stoupají moře, rozmrzají mamuti a pravěké bakterie, umírají korálové útesy, naše lesy sežral kůrovec? Byl ses za poslední rok podívat do lesa, nepřišlo ti tam neco divného? Jen se tak ptám, víš, jestli máš lepší odpověď než zpráva IPCC, tak sem s ní.
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: nic na disku hledat nemusis, ty zpravy mas vsechny na netu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Prosím jen zdroj jak si přišel na ten rok 1950?
    Jestli useknul ten ČB graf a o budoucí predikci tak to se mu nedivím. myslím že dost důrazně dal najevo že do jednoho grafu různé metody měření (do jedné křivky) nepatří a za tím si stojím.
    Až naleznu alespoň část té 6.té zprávy (ideálně v češtině) tak ti k tomu klidně napíšu konkrétně co je neoznačený a zavádějící graf. Možná někde na disku najdu i tu pátou zprávu, ale četl jsem ji asi před 4mi lety.


    GOJATLA: Ano přesně v tom vidím ten problém, mi si tu pravou část co nás čeká můžeme upravit de facto jak chceme. Vždycky najdeme nějakou zákonitost něco co se v tom dá najít když budeš chtít. Je jedno jestli to půjde nahoru a nebo dolů. Ono zrovna se nacházíme v takovém bodu, že ta křivka opravdu může jít oběma směry.
    1) Interglaciál by mě opravdu brzy skončit -tedy velký propad jako na začátku křivky (ale od toho bychom měli být vzdálení minimálně nějaké to století

    2) Ano malá doba ledová se z toho dá taky vykouzlit velice snadno stačí jak nakroutíš tu nesmyslnou čerchovanou křivku. Ta doba by nás měla postihnout pravděpodobně mnohem dřív než 1)

    3) CO2 nepopiratelně vypouštíme do atmosféry, skleníkový efekt je za předpokladu lineárního průběhu (bez antropogenního přičinění) docela snadno spočitatelný a může vykouzlit taky pěkně alarmující křivku

    4) Můj názor je potřeba počítat se všemi těmi body (jsem to hodně zjednodušil, těch bodů tam vidím více), ale k tomu není moc velká snaha ani z jednoho tábora. Oba tábory s tím sice jakoby počítají, ale vliv těch bodů bagatelizují. Tedy zatím jsem nenašel něco z čím bych se ztotožnil.
    Ano nejsem klimatolog, tak bych měl držet hubu a krok, ale pokud je někdo respektovaný vědět měl by na ty otázky umět odpovědět jinak než drtivá vědecká obec se shodla a basta.

    A co mi vadí nejvíce je fakt že ta správa de facto nařizuje nějaké řešení (kulantně se tomu říká ukazuje cestu bez katastrofy :-)), které se máme držet. Jenže tak nějak nepočítá s tím, že většina světa není ekonomicky tak vyspělá jako nejbohatší země Evropy. Tedy řešení vlastně nedává. Protože ve většině zemí jsou rádi že energii mají vůbec nějakou. Pokud mají automobil tak ho prostě využívají velmi ekonomicky. Hodně zemí například v Africe zakázalo dovoz starých aut do své země. A je jasně vidět ten propad. Tedy že ty klidně i 50let staré auta jezdí do posledního dechu protože nové je naprosto nerentabilní a nesplatitelné a ta elita co má na ty nové (i když velmi "odlehčené ") vozy to fakt nespasí.
    Tedy dál budou jezdit s autem, které má spotřebu ruského Zilu a plní normu EURO -10, protože na nic jiného nemají. Zatímco mi tu šrotujeme pro ně luxusní auta. Většina světa prostě v Tesle a spol nikdy jezdit nebude. Ani po roce 2030, ani po roce 2050,...

    I u nás jezdí většina lidí v rachotinách a nikdy si nebudou moci dovolit nové auto- protože ekonomie. Osobně vlastním auto které jsem koupil sotva zajeté asi za 100k a jeho cena věřím že se s celkovými náklady za jeho život dostanu pod 0,5h/km. U mnoha aut to jde mnohem mnohem níže. Kolik lidí si koupí Teslu za 2M5Kč? Kdo věří, že to najede bez poruchy 5M km? Nikdo!

    Tohle je cesta pouze pro úzkou skupinu obyvatelstva. I kdyby na to dosáhlo v tak krátké době desítky nebo i stovky milionů lidí, pořád a neúprosně táhne na zemi na devátou miliardu!

    V Africe jsem vídal jak lidé topí EPS a jinými plasty, protože nic jiného není. Ostatně u nás donedávna jela ostravská raketa...

    Tohle není o tom chtít něco změnit, ale mít tu možnost.

    Do té doby než si to lidé u nás na obláčku uvědomí bude už pozdě. Možná by stálo trochu investovat toho CO2 a začít cestovat po světě a ne jen na dovolenou k moři. To by pak byli jiné informace do jejich další zprávy.

    Vše co tahle zpráva ve světě způsobí je pouze větší propast mezi námi bohatými a chudými.
    TUHO
    TUHO --- ---
    jo, prichod male doby ledove ohlasuje skepticky tabor periodicky, vzdycky jednou za par let :))
    tady treba hajek pred deseti lety, ohlasoval malou dobu ledovou do… deseti let!

    Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz varuje před nebezpečím globálního ochlazování a příchodem doby ledové, na něž upozorňuje řada renomovaných vědců. Teorii o člověkem způsobeném globálním oteplování považuje Hájek za jasný podvod. Člověk a koncentrace CO2 má podle něho naprosto minimální vliv a klima na Zemi určuje sluneční aktivita

    Klausův Hájek předpověděl dobu ledovou. Zcela vážně | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Klausuv-Hajek-predpovedel-dobu-ledovou-Zcela-vazne-204161
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Tohle se ti bude CUKI líbit. Objevil jsem verzi stejného grafu s predikcí malé doby ledové. Jsme zachráněni!
    How many climate changes has there been on the Earth and why has the human interaction caused this present climate change to be so much faster than previous ones? - Quora
    https://www.quora.com/How-many-climate-changes-has-there-been-on-the-Earth-and-why-has-the-human-interaction-caused-this-present-climate-change-to-be-so-much-faster-than-previous-ones

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam