• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ako zaujatosť médií spôsobuje morálnu paniku okolo zmeny klímy | Konzervatívny denník
    https://www.postoj.sk/119239/ako-zaujatost-medii-sposobuje-moralnu-paniku-okolo-zmeny-klimy
    TUHO
    TUHO --- ---
    A co toho Alexe Epsteina? Uz nekdo nastudoval jeho "Our Fossil Future" na me to zatim akorat furt skace na Twitteru .)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    proponent longtermismu

    https://twitter.com/xriskology/status/1595094863871348736?s=19


    20221123-101454

    https://twitter.com/jembendell/status/1595206937657937920?s=19
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: solidni ulovek!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    opakovani matka moudrosti, thread ,)

    https://twitter.com/PeterDClack/status/1594453878275477510?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: jednalo se o to ze jsem komentoval storcha jako nejak specificky zdroj informaci [SCHWEPZ @ Klimaticka zmena // Městský soud v Prze: postup ministerstev vůči změně klimatu je nezákonný]

    a pak tam bylo toto TADEAS
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    moje oblibena skupina regenerative agriculture CZ na FB zdegenerovala, od pocatku jsem byl druhy admin a kvuli netoleranci dezinfo jsem byl sesazen ,)

    Screenshot-20221117-091840-Facebook
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: Mam to v todo listu. Osobne mi ale chybi nezavisla oponentura ipcc z principu. Od afery se stretem zajmu v recenznich rizeni publikaci a manipulaci s daty jsem proste skepticky a environmentalni regulaci, kterou sleduji uzce profesne, spis vnimam jako postavenou na vire.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Manifest.cz
    https://www.facebook.com/106149624597497/posts/599564845255970/

    MNOŽÍ SE NÁM KLIMAALARMISTÉ BOJUJÍCÍ S CO2
    Možná by mohli dát na chvíli přednost praktické vědě před scientology.

    Martin Sedláček:
    V posledních dvou desetiletích přibyla na planetě zeleň v ploše stejně velké, jako je plocha všech Amazonských pralesů.
    CO2 je plyn, který otepluje a zúrodňuje.
    Chvilka přemýšlení o vlivu stoupajícího množství takového plynu a atmosféře vede k závěru, že musí mít alespoň nějaké významné pozitivní vlivy. Určité oteplení nebezpečně chladných podmínek a určitý pozitivní vliv na růst rostlin, včetně růstu zemědělských plodin, díky atmosféře poskytující více potravy pro rostliny.
    Je velmi dobře známo, že při zvýšení množství CO2 v atmosféře, což se děje, když spalujeme fosilní paliva, rostliny rostou více, protože CO2 je potravou pro rostliny.
    V roce 2021 máme množství CO2 420 molekul na milion (420ppm), neboli 0,042% atmosféry.
    Při 120 až 150ppm CO2 většina rostlin umírá. Protože v konečném důsledku všechna zvířata (masožravá a býložravá) žijí z rostlin, takové úrovně CO2 by způsobily apokalypsu. Dnešní úrovně CO2 jsou poměrně nízké z pohledu, jaký by vyhovoval rostlinám.
    Mnoho experimentů v kontrolovaných podmínkách (kde je stálé vše kromě CO2), přesvědčivě demonstrovalo, že více CO2 znamená větší růst rostlin.(1)
    Ve skutečnosti pěstitelé ve sklenících, kteří platí peníze za to, aby měli trojnásobné množství CO2 v atmosféře a zvýšili tak výnosy, dělají takový experiment neustále.
    Na obrázku níže dokumentují vědci Craig a Sherwood Idso, co se stane se stejnou rostlinou vystavenou rozdílným úrovním CO2, které ji obklopují. Jde o přesvědčivou ukázku toho, jak významnou pomocí pro růst rostlin je vyšší úroveň CO2.
    Zúrodňující efekt byl zdokumentován nejen v kontrolovaných experimentech, ale velmi jasně na „globálním ozelenění“ v průběhu nárůstu úrovní CO2 v atmosféře. V posledních dvou desetiletích přibyla na planetě zeleň v ploše stejně velké, jako je plocha všech Amazonských pralesů.(2)

    Epstein, Alex. Fossil Future (p. 452). Penguin Publishing Group. Kindle Edition.

    1 Craig D. Idso, The State of Earth’s Terrestrial Biosphere: How Is It Responding to Rising Atmospheric CO2 and Warmer Temperatures? (Tempe, AZ: Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change, 2012), co2science.org/education/reports/greening/TheStateofEarthsTerrestrialBiosphere.pdf.
    2 Abby Tabor, “Human Activity in China and India Dominates the Greening of Earth, NASA Study Shows,” NASA Ames, updated February 11, 2019, nasa.gov/feature/ames/human-activity-in-china-and-india-dominates-the-greening-of-earth-nasa-study-shows; and Ranga Myeni, “Carbon Dioxide Fertilization Greening Earth, Study Finds,” NASA Earth, updated April 26, 2016, nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: jinak teda dohledavat to je prace, ale ty dezinterpretace obvykle nejdou prilis hluboko, takze pro koid v dusi se to da dohledat :)

    k tomu co shell/rwe ceo muze a ne - ty dokumenty #exxonknew jsi videl? ... o tom jak pohrbili svuj vlastni research protoze jaksi nebyl vhod
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    storchismus

    Osm miliard lidí na planetě. ‚Není otázka, jestli se vejdeme. Ale za jakou cenu,‘ upozorňuje biolog | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/vinohradska-12-osm-miliard-lide-osn_2211160600_pj

    Já v této souvislosti často říkám, že my teď žijeme v době globálního oteplení, což má spoustu velkých problémů. Ale kdyby se najednou prudce ochladilo, což není v principu vyloučené, protože některé modely tento "shift" do ochlazení předpokládají, tak by to byl ještě mnohem větší problém, protože bychom naráželi právě na nedostatek zdrojů

    ...

    To, že je nás hodně, že země opravdu je přelidněná, je ten primární důvod nebo primární problém, který vede ke všem environmentálním problémům. To znamená ultimátně je to ta hlavní příčina. Samozřejmě emise, ať už je to CO2 nebo metan, tady nejsou pro nic za nic, je nás zkrátka hodně, spotřebováváme zdroje a naše civilizace je založená na spotřebě fosilních zdrojů, a to nejen pro energetické účely, ale třeba pro výrobu betonu, oceli, umělých hnojiv, plastů. Tyto všechny věci potřebujeme, potřebujeme potraviny, takže potřebujeme hnojiva, potřebujeme plasty pro běžný život, potřebujeme ocel a beton pro výrobu strojů, pro stavebnictví. To, že je nás moc, je primární důvod klimatických změn, ale přitom se o tom prakticky vůbec nemluví.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: v tom pripade je to spis dotaz vedle. jake grafy v jakych dokumentech srovnavas? dej odkazy, strany, pripadne vc. grafu s popisy
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: hele ja ti samozrejme rozumim, ale kdyz to tvrdi bejvalej CEO Shell nebo RWE, tak to ma pro me o neco vetsi vahu nez kdyz mi to pises ty nebo jste se na tom uz shodli v klubu. To je clovek, co si ty znalosti muze koupit na nejlepsich mistech a nemusi kvuli tomu procitat hromady textu. Pokud je vyvraceno, ze modely IPCC nesedi na malou dobu ledovou, tak mi rekni, proc se mezi dvema verzemi zpravy ty grafy odstranily a kde jste to prokazali. Protoze ja at googlim jak googlim, tak na tohle tema jsem nic prukazneho nenasel.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: tak mozna by tvym cilem byt mely, kdyz diskutujes v diskuzi tomu urcene :)

    dezinformatori typicky toci temata: mala doba ledova, nejasnost antropogenniho faltoru, nespolehlivost modelu, uplatnost vedcu, solarni minimum, veda vs nabozenstvi.

    tohle jsme dokolecka projizdeli v historii klubu klimaticka zmena. nyx ti nenahrwzuke studium a tyhle diskuze jsou takovy cvicny pokud se jich je napr. tuho ochotnej ucastnit. jinak je to spis o tom si udelat resersi a update.

    tady je to venovany dezinformacim, tj. napr. jakou historii maj ty argumentace co taky (asi) pouzivas, ne si to tu uplne prehravat
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: hele dezinformace nejsou mym cilem. Ukaz mi prosimte, kde jsem sam neco tvrdil o klimatu. Mym cilem je otevrit diskusi a dozvedet se, proc jsi napriklad ty presvedcen, ze ipcc dava naprosto neprustrelne argumenty a co2 je definitivne jasnym puvodcem zmeny. Imho pokud jim modely nesedi nekolik stovek let zpatky, tak je to na povazenou. Do te miry jsem se tim ale neprobiral. Proto jsem sem dal tvrzeni Fritze Vahrenholt. Btw. kdyz si ho vygooglis, zjistis, ze to neni zadne orezavatko, mohl si ve sve profesni kariere koupit nejednoho profesora, aby mu opravil nazory..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: prisel jsi ilustrovat pristup dezinformatoru? tady v klubiku se ten postup spis mapuje, nez ze by tu bylo cvicne pole k jeho rozvijeni, tak asi to chce zhodnotit jestli jsi na spravnem miste
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: ahoj .. chapu to spravne, ze
    a] nevis jiste
    b] jak jsi prisel na to, ze rozhodujici vliv na globalni klima uz nema slunce? ale zjednodusil bych si to taky na to, ze nevis jiste, konec koncu pokud nevis zda funguji na male dobe ledove, nevis ani, zda funguji na obdobi predtim
    c] souhlasim, je to vicemene nabozenska otazka.

    Modelum by se nemelo verit, mely by se proverovat. Tezko hodnotit "dezinformace", kdyz neni na zaklade ceho, resp. prevlada vira.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jenže šokovat mohla Greta jen toho, kdo nevidí a neslyší zjevné: Celé té generaci mladých, rozhněvaných a rozmazlených fracků přece od začátku nejde o nic jiného než zničit svobodu, tržní hospodářství, chcete-li, kapitalismus. Jejich varování před hořící planetou a kvílení o posledních vteřinách k její záchraně podporují hlavně užiteční idioti, kteří revoltě pomáhají penězi, mediální pozorností, politickými sliby a závazky. Možná je k tomu vede bláhová představa, že při posledním klimatickém soudu je nesvrhnou do horoucích uhlíkových pekel a nebudou se vařit v kotlích, pod které budou čerti přikládat akciemi zlého Twitteru, portréty Donalda Trumpa nebo sebranými spisy Václava Klause.

    Marek Stoniš: Kapitalisme, braň se! | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/komentare/115981/marek-stonis-kapitalisme-bran-se.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prototypni obrazek animal farm - skot na pastvine. tendencni? dezinformacni? zamerne/nezamerne?

    Replace animal farms with micro-organism tanks, say campaigners | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/12/replace-animal-farms-micro-organism-rewilding-food-precision-fermentation-emissions

    Screenshot-20221112-081555-Facebook
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fialův přítel na telefonu: Nelze válčit na ukrajinské i klimatické frontě zároveň. Klima musí ustoupit • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/bruselske-chlebicky/fialuv-pritel-na-telefonu-nelze-valcit-na-ukrajinske-i-klimaticke-fronte
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam