• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jenže šokovat mohla Greta jen toho, kdo nevidí a neslyší zjevné: Celé té generaci mladých, rozhněvaných a rozmazlených fracků přece od začátku nejde o nic jiného než zničit svobodu, tržní hospodářství, chcete-li, kapitalismus. Jejich varování před hořící planetou a kvílení o posledních vteřinách k její záchraně podporují hlavně užiteční idioti, kteří revoltě pomáhají penězi, mediální pozorností, politickými sliby a závazky. Možná je k tomu vede bláhová představa, že při posledním klimatickém soudu je nesvrhnou do horoucích uhlíkových pekel a nebudou se vařit v kotlích, pod které budou čerti přikládat akciemi zlého Twitteru, portréty Donalda Trumpa nebo sebranými spisy Václava Klause.

    Marek Stoniš: Kapitalisme, braň se! | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/komentare/115981/marek-stonis-kapitalisme-bran-se.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prototypni obrazek animal farm - skot na pastvine. tendencni? dezinformacni? zamerne/nezamerne?

    Replace animal farms with micro-organism tanks, say campaigners | Food | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/12/replace-animal-farms-micro-organism-rewilding-food-precision-fermentation-emissions

    Screenshot-20221112-081555-Facebook
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fialův přítel na telefonu: Nelze válčit na ukrajinské i klimatické frontě zároveň. Klima musí ustoupit • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/bruselske-chlebicky/fialuv-pritel-na-telefonu-nelze-valcit-na-ukrajinske-i-klimaticke-fronte
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Hazej sem plz i ten link, dik. Tohle je dobrej ulovek :)
    a] Pokud jde o minulost, selhávají ty modely ale naprosto. Nejen že nedokážou dobře zachytit malou dobu ledovou.
    - to si myslim, ze neni pravda, backtesting se bezne pouziva na kontrolu modelu, jak je to specificky s malou dobou ledovou nevim, ale nedavno se podarilo uspesne simulovat klima tri miliony let dozadu vcetne stridani glacialu-interglacialu

    b] Pokud platí domněnka, že CO2 je rozhodující faktor, jak si potom vysvětlíme středověkou teplou periodu?
    - Sorry, ale tohle muze pouzit jenom jednorozmernej lumik :D to, ze DNESKA je rozhodujici vliv spalovani paliv a zmeny co2 neznamena, ze neexistuji zadne jine vlivy. Vsichni vime, ze se klima menilo z prirozenych duvodu vzdycky.

    c] Středověké klimatické optimum tu prakticky bylo vymazáno z paměti lidstva.
    - Jo, tady probiha disputace o tom, jak jsou spolehlivy nase data. Tak to proste je, veda neni nabozenstvi postuluje hypotezy testuje je a potom pripadne opravuje. Jestli chce jednou provzdy platny odpovedi, mel by jit do kostela...

    „Díkybohu jsou země, které nejsou tak hloupé jako Německo“ - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/SQJb3/rozhovor-kniha-promeny-zivota-profesor-vahrenholt-dikybohu-jsou-zeme-ktere-nejsou-tak-hloupe-jako-nemecko
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Jedna se o dezinformaci? A proc? :)

    "Podle výpočtů IPCC už nejsme schopni zastavit oteplení planety o 1,5 stupně oproti roku 1860. A já si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa. V současnosti se Země otepluje tempem 0,13 stupně Celsia za jednu dekádu. Předpoklad IPCC, že sto procent oteplování můžeme připsat činnosti lidí, je sporný.
    Jak velký je podíl přírodních změn na oteplení? Jejich modely říkají: Nula. Pak se ale podívejme, jak kvalitní ty modely IPCC jsou. Pokud jde o minulost, selhávají ty modely ale naprosto. Nejen že nedokážou dobře zachytit malou dobu ledovou. Pokud platí domněnka, že CO2 je rozhodující faktor, jak si potom vysvětlíme středověkou teplou periodu?
    A tady to začíná být napínavé. V poslední zprávě IPCC (páté z roku 2014 – pozn. D. K.) ještě středověké oteplení zachyceno bylo, v letošní, šesté zprávě, například hned v prvním grafu, už se nevyskytuje vůbec. Středověké klimatické optimum tu prakticky bylo vymazáno z paměti lidstva.
    I když vyšly četné, dnes už bych mohl říct bezpočetné vědecké práce, které dokazují, že teplota byla tehdy zhruba stejná jako dnes, a to nejen v Evropě, taky v Arktidě, v Jižní Americe, v Africe atd. Už to ve vás prostě musí budit nedůvěru. Můžou být pro předpověď budoucnosti vhodné modely, které takto selhávají v hodnocení minulosti?"
    Fritz Vahrenholt, chemik, politik SPD, "popirac klimatické změny" (Echo, rozhovor s D.Kaiserem)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    related

    Revealed: How the livestock industry funds the ‘greenhouse gas guru’ - Unearthed
    https://unearthed.greenpeace.org/2022/10/31/frank-mitloehner-uc-davis-climate-funding/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vlákno. Já to říkal celou dobu...
    https://twitter.com/vojtechpecka/status/1587361741159256070
    TUHO
    TUHO --- ---
    No a ja koncim serii o klimatickejch dezinformacich. Kdyby mel nekdo chut na long-read, tak je tady. Do serialu se bohuzel tuna veci nevesla, ale tak co uz .) Tentorkat jak se dostala dezinformace do Cech, jakej vliv na to mel Vaclav Klaus, zapadni i ceskej fosilni prumysl a ruska hybridni valka.

    Špinavý byznys. Tři zdroje české klimaskepse – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/10/spinavy-byznys-tri-zdroje-ceske-klimaskepse/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    https://www.facebook.com/100063668045986/posts/546275887504675/

    Ústav výzkumu globální změny AV ČR -CzechGlobe poskytl stanovisko k nařknutí z ideologického přístupu k badatelské činnosti týkající se klimatické změny. Takové obvinění patří na poli vědecké cti k nejzávažnějším.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: samotnej pojem "thermodynamic costs" je zajímavej :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Udajny vedecky clanek, ktery nam teda vyvratil celou tu teorii antorpogenniho oteplovani .]



    TUHO
    TUHO --- ---
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    Vice ma ted serii mini dokumentu kde maskovani lidi "z branze" vypovidaji o praktikach za hranici zakona. Tenhle dil je o climate denial a celkem vyzivej.

    The Secret Ways The Oil Industry Brainwashes You | Smog + Mirrors
    https://www.youtube.com/watch?v=1mdrzPdAX4Y&ab_channel=VICE
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: otec ve svém nadšeném klimaskeptickém kutilství přesunul svou měřící stanici 1.5m nad zem do vzduchu... aby s překvapením zjistil, že to na jaře teda ukazuje méně a na podzím více, než přímo u země :-))

    nicméně nějaké očištění naměřených teplot od vlivu městských tepelných ostrovů by to asi fakt chtělo. ale městské tepelné ostrovy jsou samozřejmě taky špatně a ničí kvalitu života, jenže paradoxně: ve městech díky svým tepelným ostrovům bereme klimatickou změnu vážně, zatímco na venkově je skutečně méně patrná pouhými smysly, takže na ní lidé většinou skutečně "intuitivně" kašlou...

    možná kdyby se oddelěně mluvilo o mikroklimatické změně i o globální klimatické změně, tak že by to lidi víc brali... jenže zase: když u nás topná sezona trvá skoro 7 měsíců (i když by architektonickými úpravami šla zkrátit asi na 3), tak je diskutabilní, jestli bránit mikroklima třeba bílým asfaltem.. protože díky černému asfaltu nejspíš v zimě ve městech ušetříme za topení (ale zase asi ne tolik, díky sklonu Slunce nad obzorem, kolik v létě utratíme za klimatizaci).
    TUHO
    TUHO --- ---
    Frank Luntz

    There’s a Better Way to Talk About Environmental Issues
    https://www.youtube.com/watch?v=mT4cXt9TbPY
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ever wonder what caused Global Warming Skepticism? Then meet Frank Luntz.
    https://www.youtube.com/watch?v=py2L7UY06kQ
    TUHO
    TUHO --- ---
    Predsatvuju Franka Luntze - experta republikanu na komunikaci - ktery jim doporucil pouzivat "energy exporation" misto "oil drilling" a "climate chagne" misto "global warming" :) A taky, ze musi sirit pochybnosti o vede, dokud to jde. Nakonec otocil, ale v pozaru Skirmish fire v Kalifornii mu stejne shorel barak

    Frank Luntz created the term Climate Change
    https://www.youtube.com/watch?v=-b1GCZWQF-M
    TUHO
    TUHO --- ---
    Paul N. Edwards. Doporucuju kazdymu, ktery ma zajem o historii kliamticky vedy. Ten clovek je kral.

    Both trust in climate knowledge and the truth it delivers descend from the organizational routines and truces necessary to share and maintain climate data. Starting in the 1990s, such routines and truces came under concerted attack. Mirroring trends in the larger society, an audit culture arose that sought to open the black boxes of scientific processes from positions outside the established boundaries of disciplinary expertise. Today, climate knowledge infrastructures are threatened by an American administration hostile to the very concept of anthropogenic climate change. It seeks to eliminate key instruments, de-fund climate data analysis and other research, rewrite the rules of peer review, and privatize the collection of Earth science data. These shifts target the chain of evidence regarding climate change, the stability of the peer review system, and the climate research funding paradigm in place since the 1950s. Virtually all scientific knowledge of public concern may be affected by this transformation.

    Knowledge infrastructures under siege | 2 | Climate data as memory, tr
    https://www.taylorfrancis.com/chapters/oa-edit/10.4324/9781315167305-2/knowledge-infrastructures-siege-paul-edwards
    TUHO
    TUHO --- ---
    Abstract
    Action to tackle the complex and divisive issue of climate change will be strongly influenced by public perception. Online social media and associated social networks are an increasingly important forum for public debate and are known to influence individual attitudes and behaviours – yet online discussions and social networks related to climate change are not well understood. Here we construct several forms of social network for users communicating about climate change on the popular microblogging platform Twitter. We classify user attitudes to climate change based on message content and find that social networks are characterised by strong attitude-based homophily and segregation into polarised “sceptic” and “activist” groups. Most users interact only with like-minded others, in communities dominated by a single view. However, we also find mixed-attitude communities in which sceptics and activists frequently interact. Messages between like-minded users typically carry positive sentiment, while messages between sceptics and activists carry negative sentiment. We identify a number of general patterns in user behaviours relating to engagement with alternative views. Users who express negative sentiment are themselves the target of negativity. Users in mixed-attitude communities are less likely to hold a strongly polarised view, but more likely to express negative sentiment towards other users with differing views. Overall, social media discussions of climate change often occur within polarising “echo chambers”, but also within “open forums”, mixed-attitude communities that reduce polarisation and stimulate debate. Our results have implications for public engagement with this important global challenge.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378015000369
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Pokornymu vysel v MF Dnes otevreny dopis, publikoval mj Neviditelny pes (nase dezinfo stalice)

    "Podle ní za globální oteplování mohou jen zvyšující se atmosférické koncentrace CO2, a to přesto, že z podrobnějších výsledků ledovcových analýz za posledních 420 tis. let vyplynula opačná příčinná závislost (koncentrace CO2 se zvyšovala až po zvýšení teploty).
    Je třeba naplno říci, že obrácení příčinných souvislostí a označení emisí CO2 za hlavní příčinu globálního oteplování se nezakládá na žádných vědecky naměřených datech, nýbrž je to pouhá neprokázaná hypotéza, založená na korelaci mezi globální teplotou a koncentrací CO2. Tím, že se této hypotézy chopili v Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC) a pomocí klimatických modelů, založených ovšem na nedokázaném příčinném vztahu, že růst emisí CO2 povede k růstu oteplování, začalo období strašení lidí a tím i získávání výzkumných prostředků na neopodstatněný výzkum."


    - tyve uz asi dvacet let omylana kravina, o tom, ze CO2 nezpusobuje otepleni. bullshit - ten vztah je oboustrannej (zesilujici zpetny vazby) - kdyz se exogenne zvedne teplota, zvysuje se obsah co2 a ten zvysuje teplotu... pak zas nastoupej jiny stabilizujici zpetny vazby... ale vyvozovat z toho, ze co2 nezvysuje teplotu je nekde na urovni flat earth society

    CO2 lags temperature - what does it mean?
    https://skepticalscience.com/co2-lags-temperature-intermediate.htm

    KLIMA: Globální změnu zkoumejme vědecky, ne ideologicky - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/klima-globalni-zmenu-zkoumejme-vedecky-ne-ideologicky.A221024_170042_p_klima_nef

    No a kdyz se koukneme do jejich vyrocnich zprav, tak mam pocit, ze tusim odkud vitr vane...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam