• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Tady dobra rekapitulace Lomborgova vyvoje

    One of the chapters that I revised was on deforestation. Lomborg had consulted a new, authoritative report on the state of the world´s forests, published by FAO in the spring of 2001. This FAO report stated with much greater certainty than before that the global forest area was declining. Although Lomborg had read this, he did not change his original text, and still claimed that the global forest area is not declining, so that he could still present WWF as an unreliable institution. More than anything else, this proved to me that Lomborg was guilty of deliberate and malicious manipulation.

    index
    http://www.lomborg-errors.dk/lomborgstory.htm
    TUHO
    TUHO --- ---
    trosku backgroundu k Bjorn Lomborgovi

    In 1998, when Lomborg first appeared in the Danish media, it soon had to be realized that Lomborg´s errors could not be corrected by simple correspondence in the newspapers. Kåre Fog was one of the persons who took the initiative to form an organized opposition by producing a book that pointed out the flaws of Lomborg´s book. This was done under the auspices of the Danish Ecological Council. Kåre Fog became a member of the editorial board, and got contact to many other experts that had tried to oppose Lomborg.

    When Lomborg published the English version of his book in 2001, the Ecological Council decided to make an English version of their counter-book (see link below). Kåre Fog had the job to revise several chapters on biological issues for the English version, and during this work, he realized that Lomborg had learned very little from the raised criticism, and that many of his statements were at variance with the facts that Lomborg knew. Thus, it became apparent that Lomborg´s text was deliberately misleading.

    index
    http://www.lomborg-errors.dk/cv.htm
    TUHO
    TUHO --- ---
    Concerns have been raised that a focus on greenhouse gas removals (GGR) in climate models, scientific literature and other media might deter measures to mitigate climate change through reduction of emissions at source – the phenomenon of ‘mitigation deterrence’. Given the urgent need for climate action, any delay in emissions reduction would be worrying. We convened nine deliberative workshops to expose stakeholders to futures scenarios involving mitigation deterrence. The workshops examined ways in which deterrence might arise, and how it could be minimised. The deliberation exposed social and cultural interactions that might otherwise remain hidden. The paper describes narratives and ideas discussed in the workshops regarding political and economic mechanisms through which mitigation deterrence might occur, the plausibility of such pathways, and measures recommended to reduce the risk of such occurrence. Mitigation deterrence is interpreted as an important example of the ‘attraction of delay’ in a setting in which there are many incentives for procrastination. While our stakeholders accepted the historic persistence of delay in mitigation, some struggled to accept that similar processes, involving GGRs, may be happening now. The paper therefore also reviews the claims made by participants about mitigation deterrence, identifying discursive strategies that advocates of carbon removal might deploy to deflect concerns about mitigation deterrence. We conclude that the problem of mitigation deterrence is significant, needs to be recognised in climate policy, and its mechanisms better understood. Based on stakeholder proposals we suggest ways of governing GGR which would maximise both GGR and carbon reduction through other means.

    Attractions of delay - Research Portal | Lancaster University
    http://www.research.lancs.ac.uk/portal/en/publications/-(6b6ee121-fcff-4096-838d-70c41836b29c).html
    TUHO
    TUHO --- ---
    Gerulata Sentinel works with data provided by Gerulata Monitor, which covers the web and social networks including leading platforms such as Facebook, Twitter, Instagram, Tik-Tok and Youtube, but also Telegram and VKontakte. This comprehensive social media coverage ensures that in many cases major events are captured before news outlets have the chance to report on them.

    Gerulata Sentinel
    https://www.gerulata.com/products/gerulata-sentinel
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Víme už, že Clauser sice dělá bombastická prohlášení o stavu klimatické vědy a klimatických modelů, ale vzdělání v klimatologii ani příbuzném oboru nemá. Prohlášení uskutečnil při ohlášení vstupu do představenstva neziskové organizace CO2 Coalition. Tu Echo24 představuje jako „vědeckou organizaci“. Co je tedy CO2 Coalition zač? Jako svoje poslání organizace deklarovala, že jejím cílem je informovat o významných přínosech oxidu uhličitého a fosilních paliv. Dnes zmínky o účelu organizace v propagaci fosilních paliv na její stránce již nenajdeme, nicméně najít můžeme množství propojení s fosilním průmyslem.

    CO2 Coalition zakládal William O’Keefe, bývalý výkonný ředitel American Petroleum Institute (API), nejmocnější organizace zastupující zájmy fosilního průmyslu ve Spojených státech. O’Keefe byl také u vzniku Global Climate Coalition, jedné z prvních organizací vytvořených v devadesátých letech fosilním průmyslem za účelem diskreditace vědy, zabránění ratifikace Kjótského protokolu a lobbování proti zdanění fosilních paliv.

    Dalším zakladatelem CO2 Coalition je Roger Cohen, bývalý manažer strategického plánování výzkumného oddělení ExxonMobil, a Lorraine Yapss Cohen, bývalá marketingová manažerka tamtéž. ExxonMobil je ropný gigant proslulý svým po desetiletí trvajícím šířením dezinformací o klimatických změnách. Svůj vlastní klimatický výzkum měl již v sedmdesátých letech a měl i vlastní klimatické projekce, které se dodnes ukazují jako velmi přesné – někdy dokonce přesnější než nejpokročilejší dobový akademický výzkum. Tyto predikce ukazovaly, že spalování fosilních paliv povede k oteplení s potenciálně katastrofálními důsledky. Nicméně na veřejnosti ExxonMobil popíral a diskreditoval klimatickou vědu, která ukazovala přesně to, co jeho vlastní vědecká oddělení.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Shrnuti klicoveho k tomu clanku z Echa zde:

    Zatímco tedy klimatické modely ověřuje velké množství profesionálů z nezávislých týmů s různou metodologií napříč kontinenty, tvrzení magazínu Echo24 a Clausera nijak ověřit nelze. Svůj výzkum Clauser nepublikoval a nikdo nemůže nezávisle ověřit, jestli nemá ve výpočtech chybu. Podobná bombastická prohlášení ale nejsou v historii CO2 Coalition výjimkou. Podobnými tvrzeními se proslavil i jiný její člen, geolog Don Easterbrook. Ten podobně jako Clauser nemá klimatologické vzdělání, ale napadá klimatickou vědu. Prohlašoval, že globální oteplování skončilo v roce 1998 a následující dekády budou ve znamení globálního ochlazování. V roce 2008 napsal, že ochlazování již začalo, a dodal: „Stručně řečeno, v roce 2001 jsem dal v sázku svou reputaci a zveřejnil jsem své předpovědi vstupu do globálního cyklu ochlazování kolem roku 2007 (plus minus tři až pět let), založené na údajích o ledovcích, ledových jádrech a dalších údajích z minulosti… Pokud bude současný trend ochlazování pokračovat, budou zprávy OSN o změně klimatu největší fraškou v dějinách vědy.“ Jak to dopadlo? Žádné ochlazení nenastalo a „největší fraška v dějinách vědy“ se ukazuje jako pravdivá, zatímco Easterbrookovy předpovědi naprosto fatálně nevyšly.

    Co se jinde nedočtete! Echo24 objevilo největší konspiraci v historii světa – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/07/co-se-jinde-nedoctete-echo24-objevilo-nejvetsi-konspiraci-v-historii-sveta/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neviděl jsem ale...

    Proč trvalo desítky let oficiální uznání faktu, že tabák je zdraví škodlivý? Proč někteří lidé stále věří, že změna klimatu nemá nic společného s lidskou činností? Proč je těžké připustit, že úhyn včel souvisí s pesticidy, přestože tolik výzkumů přináší důkazy? Dosud nikdy nebylo vědecké poznání tak rozsáhlé a nemělo takovou váhu, ale nikdy nebylo předmětem tolika sporů a kontroverzí. Co tedy brání vědeckému poznání, aby se v klidu rozvíjelo? To, že průmyslníci používají metody, které mají zasít pochybnosti do veřejného mínění a paralyzovat politické rozhodování, nikoho nepřekvapuje. Už méně se ale ví, jakým způsobem využívají k tomuto účelu vědu.

    Továrny na nevědomost - iVysílání | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14489376240-tovarny-na-nevedomost/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    TADEAS: no těžko říct jak velká část veřejnosti to je, u mých pravicověji orientovaných kamarádů to je rudej hadr na bejka a velké NO
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF: jakejch nasincu?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    TUHO: ad PM, ukazuje se mi ze publikovanim na alarmu radu "nasincu" automaticky ztracis.
    TUHO
    TUHO --- ---
    O konspirační teorii velkého resetu a souvislosti s antisemitismem

    “The Great Reset” Conspiracy Flourishes Amid Continued Pandemic | ADL
    https://www.adl.org/resources/blog/great-reset-conspiracy-flourishes-amid-continued-pandemic
    TUHO
    TUHO --- ---
    “The Great Reset” is a conspiracy theory that has become popular among people resisting public health recommendations related to the COVID-19 pandemic. The name comes from the 2021 theme of the World Economic Forum’s annual summit and claims that global elites have manipulated the course of the pandemic to implement various forms of economic and social control. While the conspiracy is easily debunked, we argue that it also reflects important cultural trends at the heart of the current epistemic crisis. Our study adopts a theoretical approach that frames conspiracy theories as cultural expressions of social problems. We conducted a qualitative analysis of media content shared on Twitter related to the nascent campaign #StopTheGreatReset. We found that Great Reset narratives not only relied on traditional conspiracy tropes but also reflected a newer and concerning anti-institutional discourse that expressed social anxiety about the pandemic as a form of antidemocratic politics.

    The Great Reset and the Cultural Boundaries of Conspiracy Theory | Christensen | International Journal of Communication
    https://ijoc.org/index.php/ijoc/article/view/20128/4113
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tip na cteni. Petroleum Papers jsem neznal

    How Koch Industries, Fake Scientists, and Rush Limbaugh Invented Climate Denial
    https://www.vice.com/en/article/n7zqxm/how-koch-industries-fake-scientists-and-rush-limbaugh-invented-climate-denial
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: No kvalita tomu odpovida .)) Viz... napriklad zde:

    Bee & Sunflower Molly Male VO Up
    https://www.youtube.com/watch?list=PL9Xa0BLOfUbA_4C9X4T0fS6A9JaNsowzU&time_continue=22&v=2ky1JQOvoc4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.desmog.com%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title


    A vono asi proc davat vic, kdyz i s itmhle to funguje .))

    Budget (2020):
    Revenue: $654,970
    Expenses: $603,142
    Assets: $934,619

    Former Executive Director's Salary: $96,000

    The CO2 Coalition - InfluenceWatch - InfluenceWatch
    https://www.influencewatch.org/non-profit/the-co2-coalition/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: to se teda s financovanim nepretrhli
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Btw komu patri zkratka VHK nevite?

    Echo24.cz - Názorový deník
    https://echo24.cz/author/vhk
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Asi nebude velke prekvapeni, ze je financuji ropny korporaty jako Koch Industries...

    Koch Funding
    GreenPeace USA compiled data, totalling funding from Koch-related foundations for for the George Marshall Institute, now the CO2 Coalition, at $620,000 since 2004:19

    https://www.desmog.com/co2-coalition/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Asi dobra prilezitost predstavit nasincum praci CO2 coalition .))

    TUHO
    TUHO --- ---
    Pekny ulovek z Echo24. Vkladam sem i jako cley text, kdyby to casem spadlo za paywall...

    Nositel Nobelovy ceny: „Příběh o klimatické krizi je podvod globální elity“ - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/Hz3s5/zpravy-panorama-vedec-drzitel-nobelova-cena-pribeh-klimaticka-krize-podvod-globalni-elita

    Nositel Nobelovy ceny: „Příběh o klimatické krizi je podvod globální elity“
    Nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2022 John F. Clauser se minulý týden stal členem správní rady vědecké koalice CO2 a vědu o klimatu označil za „masivní a šokující novinářskou pseudovědu​​​​​​​“.

    Americký vědec, jeden z předních světových autorit na kvantovou mechaniku a nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2022 John F. Clauser se minulý týden stal členem správní rady vědecké koalice CO2 a vědu o klimatu označil za „masivní a šokující novinářskou pseudovědu“. „Příběh o klimatické krizi je podvodem globální elity a nebezpečnou korupcí vědy, která ohrožuje světovou ekonomiku a blahobyt miliard lidí,“ uvedl Clauser ve svém prohlášení s tím, že se věda o klimatu stala „obětním beránkem“ pro celou řadu nesouvisejících neduhů.

    Vědec a nositel prestižní Wolfovy ceny za fyziku se domnívá, že často proklamovaný příběh o klimatické krizi je „podvod prosazovaný globální elitou“ a jejími spojenci v korporátních médiích. „Příběh o klimatické krizi“ propagují po celém světě vlády a jejich mediální spojenci ve snaze vyhovět cílům zelené agendy Světového ekonomického fóra (WEF), Organizace spojených národů (OSN), Světové zdravotnické organizaci (WHO) a dalším globalistickým organizací.

    „Populární vyprávění o změně klimatu odráží nebezpečnou korupci vědy, která ohrožuje světovou ekonomiku a blahobyt miliard lidí. Chybující klimatická věda se stala masivní a šokující novinářskou pseudovědou,“ uvedl Clauser v prohlášení, které vydal v rámci svého zvolení do správní rady vědecké koalice CO2. Tam byla založena v roce 2015 s cílem vést diskusi o změně klimatu, úloze člověka v klimatickém systému a důsledcích povinného snižování emisí CO2.

    Kvůli „záchraně planety“ veřejnost musí počítat se zvýšením daní a snížením kvality života, dodává Clauser. „Mezitím bude hrstka mocných elit prosazujících zelenou agendu stále létat v soukromých tryskáčích a jíst maso, jelikož jsou součástí celého řešení,“ podotýká Clauser.

    „Podle mého názoru žádná skutečná klimatická krize neexistuje,“ doplnil Clauser s tím, že tuto „pseudovědu“ propagují podobně pomýlení obchodní a marketingoví agenti, politici, vládní agentury a ekologové. „Zato ale existuje velmi reálný problém se zajištěním slušné životní úrovně největší světové populace a s tím související energetická krize,“ podotýká držitel Nobelovy ceny.

    Energetická krize se čím dál tím více zhoršuje, domnívá se Clauser. „Je zbytečně a dlouhodobě zhoršována tím, co je podle mého názoru nesprávná klimatická věda,“ doplnil teoretický a experimentální fyzik.

    Clauser není prvním držitelem Nobelovy ceny, který zpochybňuje ustálený vědecký a politický narativ o změně klimatu. Světovou klimatickou deklaraci podepsalo přes 300 profesorů a vědců, kteří se zabývají klimatem. „Neexistuje žádná klimatická nouze,“ píše slogan dokumentu, jehož hlavním signatářem je nositel Nobelovy ceny za rok 1973, profesor na Univerzitě v Oslu a norský fyzik Ivar Giaever.

    Manifest uvádí, že klimatické modely „nejsou ani vzdáleně věrohodné jako nástroje globální politiky“ a vliv skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, se přeceňuje. Věda o klimatu se změnila v „diskusi o vlastním přesvědčení a aktivismu“ a vzdaluje se od „solidní a sebekritické vědní disciplíny“, uvádí deklarace.

    Clauser se proslavil díky svému přínosu v oblasti základů kvantové mechaniky – zejména Clauserovy-Horneovy-Shimonyovy-Holtovy nerovnosti. V roce 2022 získal Clauser společně s francouzským fyzikem Alainem Aspectem a rakouským vědcem Antonem Zeilingerem Nobelovu cenu za experimenty s provázanými fotony v oblasti kvantové mechaniky.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A ke slovenskemu kontextu - starsi Radovan Kazda

    Som klimaskeptik - Radovan Kazda - (blog.sme.sk)
    https://blog.sme.sk/kazda/politika/som-klimaskeptik
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zajiamvej clanek o popirani klimaticke zmeny na Slovensku

    INESS už roky zverejňuje články, ktoré popierajú a zahmlievajú klimatickú vedu.
    Nehanbila by sa za ne žiadna konšpiračná webstránka. V roku 2007 spochybňovali vplyv skleníkových plynov na klimatickú zmenu a propagovali dokumentárny film, ktorý nie je vedecky podložený a predstavuje chybný a veľmi zavádzajúci výklad vedy. V rokoch 2012 až 2014 zverejňovali články autora s prepojením na uhoľný priemysel, ktorý hodnotil vplyv fosílnych palív a obnoviteľných zdrojov energie, bagatelizoval otepľovanie a prekrúcal jeho dôsledky. Aj v roku 2020 využívali ironické útoky na Gretu Thunbergovú namiesto serióznej analytickej práce.
    Pozreli sme sa na to, ako INESS informoval o klimatickej zmene v posledných rokoch, a porovnali to s vtedajšími vedeckými závermi, najmä konzervatívnymi odhadmi najrešpektovanejšej inštitúcie v tejto oblasti – Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC).

    Zahmlievanie a popieranie klimatickej zmeny na Slovensku - Pole
    https://polemag.sk/zahmlievanie-a-popieranie-klimatickej-zmeny-na-slovensku/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam