• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE: no to zní všechno hezky ale obávám se že jsem se přesunuli už uplně jinam
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: ta kaskada, kterou JVMLOK zminuje je z jednoho romanu, jmenuje se to Expansion a bylo to prave i na Netflix. Popisuje to biologickou situaci, ktere se rika prave kaskadovy efekt, coz je evoluce systemu, ktere jsou "atefakty", tedy nezname cele jejich priciny a vychodiska, ale pokud dodrizme nejake presne vyladene podminky, jso stabilni, zrusime li jeden vstup/vystup, cely system prestane fungovat, a to tak, ze ne vely najednou, ale dojde k nenavratne degradaci a neni mozne jej uz dale udrzovat, musi se postavit znovu, coz u systemu, ktere vznikaly treb roky je nemozne nebo netrivialni...

    Je to podobne, jako kdyz ti zacne tect do strechy, po nejake dobe neni mozne dum zachranit, ale postavit novy dum je proporcne extreme drahe.

    Takze to neni zadna snaha resit to systemove, znamena to, ze system, ktery ted vnimame [dum] je tak poskozeny [dira ve strese], ze neni mozne dal vnimat jej jako relevantni [dum uz proste neexistuje, i kdyz jeste stoji.]
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: Jako ty vážně veřiš tomu, že Pražský průvodce se z Nuslí přestěhuje sezoně na jižní moravu aby mohl sklízet?

    Jinak z tvejch příspěvků mi to případalo jako že to chceš řešit systémově - to se omlouvám, asi sjem si to s něčím zaměnil. Ale nemyslím si že to vyřeší ani nabídka poptávka viz výše.

    IMHO to na ty sezoní práce prostě pustí....

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ono je to jak s temi zbranemi, neumime si predstavit, jak daleko bude padat domino-efekt... deda me ex- kdyz videl, ze mame 3 psi, tak rikal: "k cemu jsou dobri, vzdyt ani nehlidaji, mit tolik psu je jen pro lidi, co maji moc penez a moc volneho casu"

    a ted treba, jak velky business byli domaci mazlicci za poslednich 5 let [tusim to byl jeden z nejrychlej rozvijejicich se smeru "civilni/legalni" kapitalove vymeny... vzdyt uz jsme meli i kavarny pro kocky/s kockama.
    Budou treba ted lidi chtit chovat psi, kteri sezerou co muzou? Mam kamaradku, co cvici psy a poslednich 20 let ji to zivilo, pred par mesici ji umrel manzel, ma na baraku hypoteku a 6 psu. Prvni na co nebude mit je jejich zradlo, pak ji seberou barak.... zatim se zivi tim, ze toci vycvykova videa na dalku, a lidi ji za to jeste plati. Jenze to bude prvni vydaj, co skrtnou?
    A takhle lidi skrtnou hodne vydaju. Kdo bude potrebovat netflix a spotify, kdo si koupi elektrickou kolobezku za 15, kdyz ma doma kolo a auto, ani stredni trida mozna ted nebude potrebovat hodinky nebo penezenku za desitky tisic, ne kazdy si dnes da veganske jidlo sestavajici z fazoli a rejze, ktere si doma uvari za dvacku, ale v hospode stoji 180,-

    a vsechny tyhle nemandatorni vydaje zivi hrozne mnozstvi lidi, ti zas zivi pronajimatele nemovitosti... to neni jen o tom, kolik lidi primarne prijde o praci, to je i o tom, ktere vsechny veci najednou prestanem uplne potrebovat. Asi i proto, ze jsme je nepotrebovali treba v 1980. A v tomhle jsou Cesi zvykli.

    Pujde do haje uplne ekologie, proc kupovat bednicku brambor a 3 redkvicky v nejakem "bezobalu" za 200,-, kdyz to same poridim za 40 kacek v igelitu ze spanelska.

    To cemu rikame stredni trida je dnes postavene casto na vecech, ktery nepotrebujem, jen jsou lepsi, moralnejsi, zdravejsi, zabavnejsi... ale nepotrebujem je. Cim chudsi spolecnost, tim treba horsi ekologicky dopad jejich cinu, atd...

    To domino je hruzne, ale ne jen v poctech lidi bez prace, ale v tom, co vsechno se muze strasne zmenit. A proto cekam potreby lidi tak na urovni roku 1980... ale mozne je, ze proste nezkrachuje dost lidi, a nebudem muset prijit o to, co neni nutne, taky je mozne, ze se nezacnou vykradat domy, a mozna si nekdo kazdy rok bude kupovat novy pocitac nebo auto. Mozna je to cele, co pisu jen uplna blbost.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JInak Overdrive si vzpomene...kaskada. Dodavatelsky retezce jsou "artefakt" nikoliv ekologickej system vyplyvajici z evoluce, a jeho samoozdravny schopnosti se vycerpavaji s kazdym dnem kdy nejsou lidi v praci. Neni to tak, ze bysme mohli dat tyhle obvody do staze a pak je vytahnout jakmile se krize prezene. Kazdym dnem dochazi k jejich nenavratnymu poskozeni, ktery bude trvat nasobne vic opravit.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: myslim ze ses moc zasoustredil na ty youtubery. To tvrzeni bylo, ze nam v souvislosti s destrukci odvetvi cestovniho ruchu a pohostinstvi vznika obrovska armada nezamestnanych, ktery budou potrebovat nejakou obzivu.
    Vzhledem k profilu GDP v CR a zavislosti v podstate celeho hospodarstvi na dodavatelskych retezcich automotive a spotřebního průmyslu...montonomika...a globalnim poklesem thu a spotrebitelske ochoty utracet peniza za veci nepotrebne k preziti pujde nejspis do prdele i spousta dalsich firem, protoze domaci odbyt je neuzivi nebo maji uzkoprofilovou strategii zamerenou na konkretni technologie/dily potrebny prave tim prumyslem, kterej se kaci.
    Takze ne. Nemyslim si, ze kdyz bude ceskymu zemedelstvi chybet nejmin 40000 gastarbeiteru z UK a podobnych zemi, v obchodech bude chybet ovoce a zelenina a zasadnim zpusobem se zestrucni nabidka zakladnich potravin a dalsiho FMCG, na ktery jsme dneska zvykli, tak predstava, ze se velka spousta techhle lidi presune do prvovyroby a do zemedelstvi, je postavena na nejake idelogicke picovine. Nabidka/poptavka, jak na trhu, tak na trhu prace.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: Heled, fakt je to OT a Electica je řízná a neřízená (a sexy) :D

    To je jako "argumentovat" proti tvrzení že je slunce žhavé, tyhle myšlenky na přesun flákajícího se buržoázního živlu do výroby a výkrmu obyvatelsktva (aby poznali zač je toho loket!) se dost těžko prováděli i v době tuhého Stalinismu, v současný době je podobnej experiment opravdu fantasmagorie a snaha o návrat do dob kdy se soudruzi jezdili učit kroutit krkama.


    OVERDRIVE: OK :D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: hele on ma pravdu, v tom smyslu, ze youtuberi jsou proste stredni trida a zlata mladez [fuj, ted HODNE generalizuju, pardon].... tady se bavime o 40 letych kadernicich


    ADAMIRA: jinak vim, ze moje predpovedi muzou byt naprosto surrealne, ale predvidam, ze se ekonomicky a politicky vratime treba do 70.-80. let, nemusi to byt jakoze nas socialismus se shnilym jadrem, ale i tak nejak svetove. Proste doba, kdy spoustu veci nebylo samozrejmosti, lidi si spoustu veci jeste museli umet vyrobit a necemu rozumet [jako engineer vidim, jak moc tohle upadlo uz v 90.letech], politicky zas mozna proto, ze dojde k nejake potrebe vzniku kolektivu a ustoupi se mozna od te straslive individualizace... tak nejak si pamatuju, ze driv existovaly treba umelecke skupiny, konecne i ta levice a pravice byla nejak jasne vymezena

    trosku predvidam, ze bude znova potreba delat vsechno pro to, aby clovek mel co potrebuje pripadne chce, i kdyz by to znamenalo naucit se znova cist, sit, varit... a zaroven je mozne, ze si lidi treba zacnou fakt vic pomahat. konecne proc polaci obsazuji kam prijdou, nebo vietnamci... protoze ti, kdo uz tam jsou, tak jim pomahaji zacit, driz si mista a kopou za jeden team.

    to vsechno se mozna naucime, a pokud bude nekdo mit "teply misto na poli" mozna treba pomuze kamosovi/bratranci a podobne.
    navic narizeni vlady o nucenem nasazeni jsou pomerne jasne, a pokud projdou ted, tak je docela mozne, ze vydrzi dost dlouho, asi bude stacit rict, ze "porad neni tak dobre abychom nepotrebovali stavet hladove zdi"... ruzne takove ty Marshallovy plany a podobne [tady trosku plavu v ekonomicke historii]
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: Vis jak vypada argument?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: protože nejsme v roce 1951?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: pockam az ten vykrik podporis nejakym arguemntem proc scenar "vsecky volny ruce do zemedelstvi" neni v blizke budoucnosti realnej.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE: Mícháš ale dohromady 2 rozdílný věci a to mládež jezdící na brigády (jezdi furt, kdo 6 měsíců nesbíral na novym zelandu kiwi jako by nebyl) + jak jsem psal zemitý výkřiky o youtuberský mládeži která konečně začne makat.

    Youtuberská mládež opravdu není ta skupina lidí kterou by korona vyhnala na pole.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: ano, moje zena dela ted mandatory assignment, kdy vlada naridila studentum socialnich sluzeb povine zacit pracovat v socialnich sluzbach, kde nejsou zamestnanci kvuli nemoci a karantene a to same se pripravuje i do zemedelstvi. asi to nebudou studenti, ale treba nove prirustky na pracaku, nebo tak neco, ale dost se uvazuje, ze to bude povine/narizene vladou. ale jestli to projde, to je otazka.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: proc je to fantasmagorie? jak rikam, pred cca 20 letama bylo treba v Olomouci mezi mladezi naprosto normalni, ze lidi jezdili do celeho sveta sbirat veci na pole, umejvat morske zivocichy od ropy a podobne. Delalo se to jako VYBORNE placene brigady na leto, pri kterych proste clovek nekam dostopoval, tam nejaky cas makal, vzal bud penize domu nebo je pak pouzil na to, aby procestoval zemi, kde pracuje. Bezna byla Italie, Spanelsko, Francie... umejvani ropy byly pak serverske zeme. Holky zas docela casto jezdily pomahat jako au pair nebo do ruznych socialnich sluzeb, typicky do Anglie a Nemecka.
    Nevim jestli to nejak zvlast upadlo, pac uz dlouho mam jinou a stalou praci, ale nebyla to zadna katastrofa, pokud nejsi rasista. Naopak byla zkusenost takova, ze Cechy vcelku vsude vitali pac jsme docela hodne makali, nebyli jsme barevni [coz jako hraje roli bohuzel i treba ve Spanelsku a casto se stavalo, ze clovek bydlel v baraku s majiteli poli, kdezto marocani zili v nejakem "kravine"]...

    Nechci to tady nijak zmenit v chat, ale pripadne mi, ze by nemel byt zadny vetsi problem tuhle tradici obnovit. I kdyz si treba myslim, ze to dopadne jak v krizi ve Spanelsku, proste odmitnou platit zahranicnim pracantum a budou to delat jejich nezamestnani, kteri driv vubec nevedeli, ze jabka jsou ze stromu [to se opravdu stalo kamosce v Holandsku, kde ji rodina vyhodila z au-pair, pote, co upekla buchtu z padanych jablek, predtim ji vzali do supermarketu a ukazali ji, ze jablko je to po jednom balene ve folii, a mela problem, ze je chtela otravit]...

    Takze jako za me: nez byt na pracaku, tak klidne pojedu sbirat jabka na pole, jen jestli tahle mista budou [ono tech 1500,- czk/den fakt byl tehda dobrej plat]
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    nemohlo by se to vrátit alespon trošku do reality tady a vypustit ty opravdu zemitý fantasmagorie o digitálně zkažený mládeži s motyčkama?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Mj. nekde na fb jsem videl vyzvu zemedelcu studentum s titulkem: Zachrante chmel, prijdte dratkovat!
    je mozny ze nakonec i pivo zdrazi...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: Maroko ma zavreny hranice, asi tyen zpatky proletel nejkde clanek upozornujici na to, ze spanelsky zemedelstvi nema kapacity pro sklizen produktu, realne hrozi ze to bude hnit na polich. Ale mame generaci youtuberu a travel bloggeru, obrovskou pracovni silu nasazenou na cestovni ruch a pohostinstvi, ktery jde s nedostatkem surovin a omezenim socialnich kontaktu stejne do haje.
    To co rikas, tedy krize na strane poptavky je ekonomickej fenomen zminenej v nekterym z tech zdroju co jsem linkoval, nebo jsem o nem mozna cetl jinde. Radsi dohledam, uvizlo mi v zavitech jen heslo...
    Kazdopadne...kdyz nebude zelenina, nebudou ji aspon zavreny restaurace nakupovat a pak po desitkach tun denne vyhazovat zbytky, domaci spotreba bude mnohem efektivnejsi jak u techdle produktu, tak u masa...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Nouzový stav je pro politiky výhodný. Jsou vysoké tresty, nikdo si nic nedovolí. A taky lze konečně stát řídit jako firmu. Přelít prachy rozpočtové rezervy vlády znamená velká moc. Takhle si zavážeš spoustu lidí na x roků dopředu. Rychle schválit potřebné zákony, dokud je to možné. Protlačit co se dá, všechny odškodnit za peníze nás všech...a máš v dalších volbách vyhráno.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    treba se to nekomu hodit, tady jsou doporuceni Evropske Komise pro obnoveni pohybu pracovnich sil v dobe covid-19 related regulaci... nejedna se jen o sezoni sberace, ale treba o socialni pracovniky a samozrejme lekare, sestry, kamionaky...

    Press corner | European Commission
    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_545

    mmchodem az ted jsem si uvedomil, ze treba tady na nyxu HROZNE MALO sledujeme clanky a linky nejake ty evropske instituce, coz je mozna zasadni skoda, ony zpravy uz se [me] okoukavaji, cisla jsou [pro me] nerelevantni i kdyz zabavna [eh], ale ony jsou tady ty prakticke otazky, a ona precejen ta EU ma docela paru, delat uzitecna rozhodnuti... pokusim se to zmenit.

    Jinak libi se mi, ze tenhle audit ma sanci se stat uzitecnym ve smyslu "multi disciplinarnosti" a spis te #practical, to zkusim udrzet [za sebe]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: no ano i ne, treba ted jsem nasel, ze Nemecko chce otevrit sezonim pracovnikum na polich hranice [resp zmirnit restrikce]... kdyz jsem byl mladsi, delat brigadu v CZ supermarketu bylo pro blbecky, ti, kdo chteli videt svet jeli nekam strihat stromy, sbirat jabka a podobne... pak Spanelsko vicemene zkrachovalo a zacali si to delat sami, ale mozna proste nastane doba, kdy se bude jezdit jednotit repa, a harvestit zeli. proc ne

    Germany to relax coronavirus border controls for farm workers – EURACTIV.com
    https://www.euractiv.com/...food/news/germany-to-relax-coronavirus-border-controls-for-farm-workers/
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    OVERDRIVE: kamiony jezdí. My teda děláme do ocele, ale německo, čr, slovensko, polsko, itálie - jezdí to. Minulý týden u nás byl nakládat slovák, co jel ze španělska s mezipřistáním v itálii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam