• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ROTTWEILER: Slo mi spis o to, ze ty pises, co jsem pochopila, ze sars2 zmutuje a stane se z nej "novy druh" a nejspise tu s nami bude sezonne. Pritom co se nejspise stane, je ale, ze se objevi jiny coronavirus. Takze ano, je treba se naucit zit ve svete, kde existuji coronaviry. Avsak si nemyslim a z toho co se da docist v literature, ze sars-2 by zmutovat a zmutoval a lidi co uz ho potkali by vytvareli selekcni tlak. Odbornici rikaji, ze, ze zkusenosti s jinymi viry, tak kdyz mutuji, tak se ve valne vetsine stanou mene nebezpecne pro zdravi lidi. Ale jeste se nevi, zda je to pravda u sars2. Spis je nas tu porad hodne na zemekouli, co jsme ho nepotkali, nebo spis opravdu nevime zda jsem ty bezpriznakovy co uz ho potkali...
    Jsou sice popsany jednotlive pripady, case report, kdy lide byli covid19+ a pak neg a pak zase plus. Odhaduje se, ze jde nejspis o chybu v testu (at uz spatne provedeny kontrolni test = spatne udelany vyter, nebo spatne zpracovany test v laborce). A ze tedy spise lide co covid19 prodelali, uz specifickou imunitu maji a v ramci mesicu, mozna i let, jsou schopni efektivne a rychle sars2 identifikovat a uz znovu nemoc neprodelat.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OVERDRIVE: Jestli nám sem budete posílat chcanky pro pražáky, tak vás pošleme někam ;)
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    GRETKA: Díky za odpověď. Ty zmiňované virusy patří do stejné rodiny a SARS-CoV a SARS-CoV-2 (COVID-19) jsou pořád jablka (v této analogii se jedná pouze o jiné odrudy) a tvrdit, že jsou to jiné druhy ovoce mi přijde extrém. Ale pravda, že MERS je spíš hruška.

    Co jsem myslel původně, ale napsal špatně je, že jsem myslel, že typ B bude s námi dost dlouho. Typ A koronaviru je už dost rozšířený mezi lidmi - https://en.wikipedia.org/wiki/Betacoronavirus#Classification Typ B máme teď.

    Např. tenhle tweet ukazuje OC43 koronavir (typ A) a je to sezonní koronavirus, který je běžný mezi lidmi a ten mutuje celkem dost. https://twitter.com/trvrb/status/1242628561879453701 Samozřejmě typ B se může chovat jinak, necháme se překvapit. :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ROTTWEILER: Trosku si projdeme terminologii.
    COVID19= coronavirus deasease 2019 = nemoc zpusobena coronavirem od roku 2019
    virus se jmenuje SARS2, nekdy sars-co-2.

    Existuje mnoho variací koronavirů mezi zvířaty a nedávný vyskyt SARS, MERS a teď COVID-19 dokazují, že virus je schopný mutovat a adaptovat se NE.
    Ano, existovali/existuji ruzne druhy coronaviru, ktere dokazuji, ze tu jsou urcite podminky kdy tendle virus muze byt precestovat od zvirete na cloveka a nasledne z cloveka na cloveka. Neni to ten samy virus. Vratme se k jablkum a hruskam. Oboje je ovoce co roste na strome, ale to, ze ti na zahrade roste jablon, neznamena, ze ti na ni porostou hrusky, nebo pomerance... nebo mango :D
    A ano, ty podminky pretrvavaji, proto je velka pravdepodobnost, ze dalsi coronaviry potkame. Jine coronaviry!! Ale co porad budou patrit do rodiny coronaviru.

    Pokud tedy určitá čast populace ziská imunitu (ať už skrze vakcínu nebo přirozeně), tak se vyvine selekční tlak na virus a přežijí pouze mutace, které tělo samo nezničí, ne?
    Pises to, jako kdyby imunitni system kazdeho cloveka na tedle planete fungovat naprosto totozne. Jedno telo to treba znici, jine ne. To uz se deje ted. Jsou ruciti lide, co infekci ziskali, jini ne. Za stejnych podminek expozice. Ano, je to slozite. Kazdy z nas, kdo ma funkcni imunitni system, tak ma tzv. vrozenou imunitu a pak tu adaptativni. Jelikoz tendle vir nezname, tak prijde prvni naradu ta vrozena imunita a cast z nas ten virus vykopne, cast se s nim kratce pere, cast prodela virozu a cast je skoro na umreni, nebo umre. Neni uplne jasne, zda i ta cast lidi, co vir vykopne si buduje imunitu nebo ne. Podle poslednich studii viz klub o pandemii, je 50% lidi asymptomatickych = pulka nakazenych nema zadne znaky nemoci. Ale presto do styku s virem prisla a jejich test je pozitivni.
    Ani u lidi co prodelali tezsi formu, neni jasne, jak dlouho si tu specifickou, adaptativni imunitu pres Imunoglobuliny, nechaji. Zda jde o rady tydnu/mesicu/roku. Je tu urcity predpoklad, ze cim vic bojujes, tim lepe si tvuj imunitni system zapamatuje patogen. Ale nemusi to byt pravda.

    Je tedy vysoká pravděpodobnost, že nám vzikne nový druh. ciste spekulativni. Podle poslednich zprav se todle nedeje.

    Otázka je pouze jak bude nebezpečný. Otazek je mnohem vic. /D
    Dneska mate ramcove predstavu jak je nebezpecny vramci lidske populace.

    Ten zmiňovaný článek zmiňoval Trevora Bedforda, který na Twitteru právě píše, že důvod proč máme tolik typů chřipek je, že jsou lidi imunní a virus musí mutovat, aby přežil, a že očekává, že něco podobného se stane s koronaviry u lidí. Zase, to jsou predpoklady. Stejne jako, ze se z toho stane sezonni zalezitost. Veda, ale spise naznacuje, ze tomu tak nebude. Ale stejne je to porad neznama. A ano, vzdycky nas to jako lidi, zneklidnuje, ze neco nevime, chce to radeji vedet nepresne, nez nevedet, ale proste zatim to spis vypada, ze mutace jsou male a ze hledat vakcinu je cesta jak z toho ven.

    ROTTWEILER: todle jelo cca pred mesicem. Dnesni znalosti se posunuly. Navic se to hybe opravdu rychle, protoze vedecke casopisy vse co se tyka sars2/covid19 zverejnuji zadarmo.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    Jen abych upřesnil kam mířím, snažím se pouze říct, že koronaviry nezmizí a stanou se nejspíš nebezpečný stejně jako chřipka a budemu se s nimi muset naučit žít.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    GRETKA: Ok, chřipka stranou. Existuje mnoho variací koronavirů mezi zvířaty a nedávný vyskyt SARS, MERS a teď COVID-19 dokazují, že virus je schopný mutovat a adaptovat se, na tom se shodneme, ne? Pokud tedy určitá čast populace ziská imunitu (ať už skrze vakcínu nebo přirozeně), tak se vyvine selekční tlak na virus a přežijí pouze mutace, které tělo samo nezničí, ne? Vzhledem k tomu, že se virus šíří dost a má mnoho nakažených. Je tedy vysoká pravděpodobnost, že nám vzikne nový druh. Otázka je pouze jak bude nebezpečný.

    Ten zmiňovaný článek zmiňoval Trevora Bedforda, který na Twitteru právě píše, že důvod proč máme tolik typů chřipek je, že jsou lidi imunní a virus musí mutovat, aby přežil, a že očekává, že něco podobného se stane s koronaviry u lidí. Zdroj: https://twitter.com/trvrb/status/1242628551557316608
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ROTTWEILER: Chřipek jsou různé druhy, typy A, typy B, typy C a D a různě mutují. Od minulého roku se vakcíny rozšířili na tři různé druhy chřipky, předtím se vytipovali pouze dvě co budou nejvíce cirkulovat podle toho co se dělo na opačné polokouli přes zimní sezónu...
    Sars 2 je dost rozdílný od chřipky. Zatím nám tu koluje furt sars2. Počítá se do budoucnosti, že se objeví zas jiný sars, ale né mutací tohohle, ale přenosem z netopýrů nebo jiné divoké zvěře.
    Mícháš jablka a hrušky. Sars2 a chřipka jsou sice oboje viry, s respiračními symptomy, ale fungují mikrobiologicky jinak.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ROTTWEILER: Že covid19 není chřipka. Je to už dost v literatuře popsané, že sars2 mutuje mnohem méně než viry chřipky, takže je dost velká šance, že když se vakcína najde tak bude účinná i pro pozdější mutace a bude dobře chránit. A navíc tedy nejspíš nepůjde o sezonní nemoc.
    Problém je jinde. I když se najde vakcína celkem rychle (pod rok práce), tak to chce vymyslet, jak ji rychle vyrobit ve velkém. Proto se někteří snaží předělat už udělané vakcíny s tím, že změní jen část, aby se poté dala snadno rozjet produkce ve velkém..
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    HARDCABB: Tenhle článek tvrdí, že už se objevilo 8 mutací https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/mutating-coronavirus-now-has-8-strains-c-900236 tak nevim :)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    ROTTWEILER: ze u chripky se jenom odhaduje nejpravdepodobnejsi mutace.. a pokud COVID nebude mutovat, bude mozny vyvinout pomerne efektivni vakcinu?
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    Zdá se mi, že spousta lidí očekává, že tohle skončí s vakcínou. Jenže efektivnost vakcín u chřipky je 40-60% a pokud by člověk vzal aktuální čísla a vydělil je dvěma, tak jsou pořád astronomický. Co si o tom myslíte?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: a Rusko a Írán a Turecko jsou na pokraji bankrotu taky furt..

    a dlouhodobý dopady na země pigs a jejich zadlužení a eurozónu.. je asi ještě příliš brzo odhadovat..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: no, to je taky vtipný aspekt, dost zemi je na tom bídně tak jako tak, takže nějaký koronavirus navíc vlastně není moc velký rozdíl :)
    určitě to v zemích jako Ukrajina, Filipíny, Bangladéš ovlivni remitendy, který jsou velká část jejich HDP..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    E2E4: dneska jsem nekde zahlidl ze Ukrajina je na pokraji bankrotu. Ne ze by to pro ne bylo neco novyho teda...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: jj, aspon střednědobe se dá očekávat změna práce u dost lidí - ze služeb do námezdní zemědělské práce..

    ostatně co to bude znamenat pro nás, kolik Ukrajinců má u nás trvalý pobyt a kolik se sem kvůli omezeni cestování nedostane? a dá se čekat že na Ukrajině to půjde rychle, tj brzy bude populace imunní (a trochu vymřelá), zatímco u nás se budeme snažit zabránit šíření nákazy že zahraničí, jako dnes v Číně.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: Jo jasný nedošlo mu to. :) Potom ale tahle diskuze nemá z hlediska koronaviru smysl protože ten barman v tom Bruntále měl už davno bejt ;)

    A IMHO má víc barmanů našetřeno na 3 nájmy v praze než na takovouhle logistickou akci kvůli sezoní brigádě.




    OVERDRIVE: Heled opravdu, srovnávat poválečnej svět a dnešek je fakt obrovsekej fail, to je uplně jinej svět, jinej vesmír, jiná realita.

    Pokud by to na celym světě vypadalo jako v Sýrii tak by jsme se troooošku ty situaci blížili ale porad je to uplně mimo.

    "Myslenka ze jak to skonci veci budou “business as usual”, a z tri mesice si na to ani nevzpomenem..."

    To se ale obávám že tu vůbec nikdo ani nenaznačuje.

    To je asi zenit týhle diskuze, ukáže čas :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Jednu vec ale, a uz toho dneska necham...
    Myslenka ze jak to skonci veci budou “business as usual”, a z tri mesice si na to ani nevzpomenem...

    Tohle je Zmena s velkym Z. Veci NEbudou jako predtim. Je potreba tu myslenku prijmout a oblibit si ji, jinak bude probuzeni do zitrka dost bolet...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: no prave, ukazuje se, ze je uplne jedno jaky mame pokrok, nebo jestli byl masakr, staci, kdyz by Ozzy Ozzbourne ukousnul hlavu nespravnemu netopirovi... navic je DALEKO vic lidi, takze se to DALEKO lepe siri. Smrtnost je obdobna jako u Spaneske chripky, jen profil nakazenych vekove je jiny. [alespon zatim].... ani po nekolika mesicich nemame zasadni pokroky v oblasti iunizace, a pokud vim, tak se rika, ze vakciny by se i tak schvalily normalne v radu let, i kdyz by fungovaly... vidi nekdo, ze by se uspechaval remdesivir...

    Podle me ten pokrok prave VUBEC nezahral roli. Navic je vlastne spatna hospodarska situace proto, ze spousta oblasti je nesobestacnych a zaroven jsem prudce zavisli na oblastech, ktere jsou na tom stejne jako pred sto rokama [indie treba]
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: nebudu se hadat, ja bych taky preferoval optimistictejsi scenar. Ale trenujem tady na tech spatnejch, protoze, a to je zkusenost z praxe, worst case scenare nuti lidi hledat nejvic reseni a premyslet mimo bednu. Tahle krize je z pohledu uvolnene energie jak atomova bomba a kdo si tu energii nejrychleji osedla, vyhraje. Tisic prilezitosti dneska na deset pred krizi. Takhle se na to divam...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: jeste mu to nedoslo ;-)
    Kolik barmanu ma nasporeno na 3 mesice v praglu bez prijmu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam