• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    HARDCABB: Tenhle článek tvrdí, že už se objevilo 8 mutací https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/mutating-coronavirus-now-has-8-strains-c-900236 tak nevim :)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    ROTTWEILER: ze u chripky se jenom odhaduje nejpravdepodobnejsi mutace.. a pokud COVID nebude mutovat, bude mozny vyvinout pomerne efektivni vakcinu?
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    Zdá se mi, že spousta lidí očekává, že tohle skončí s vakcínou. Jenže efektivnost vakcín u chřipky je 40-60% a pokud by člověk vzal aktuální čísla a vydělil je dvěma, tak jsou pořád astronomický. Co si o tom myslíte?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: a Rusko a Írán a Turecko jsou na pokraji bankrotu taky furt..

    a dlouhodobý dopady na země pigs a jejich zadlužení a eurozónu.. je asi ještě příliš brzo odhadovat..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: no, to je taky vtipný aspekt, dost zemi je na tom bídně tak jako tak, takže nějaký koronavirus navíc vlastně není moc velký rozdíl :)
    určitě to v zemích jako Ukrajina, Filipíny, Bangladéš ovlivni remitendy, který jsou velká část jejich HDP..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    E2E4: dneska jsem nekde zahlidl ze Ukrajina je na pokraji bankrotu. Ne ze by to pro ne bylo neco novyho teda...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: jj, aspon střednědobe se dá očekávat změna práce u dost lidí - ze služeb do námezdní zemědělské práce..

    ostatně co to bude znamenat pro nás, kolik Ukrajinců má u nás trvalý pobyt a kolik se sem kvůli omezeni cestování nedostane? a dá se čekat že na Ukrajině to půjde rychle, tj brzy bude populace imunní (a trochu vymřelá), zatímco u nás se budeme snažit zabránit šíření nákazy že zahraničí, jako dnes v Číně.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: Jo jasný nedošlo mu to. :) Potom ale tahle diskuze nemá z hlediska koronaviru smysl protože ten barman v tom Bruntále měl už davno bejt ;)

    A IMHO má víc barmanů našetřeno na 3 nájmy v praze než na takovouhle logistickou akci kvůli sezoní brigádě.




    OVERDRIVE: Heled opravdu, srovnávat poválečnej svět a dnešek je fakt obrovsekej fail, to je uplně jinej svět, jinej vesmír, jiná realita.

    Pokud by to na celym světě vypadalo jako v Sýrii tak by jsme se troooošku ty situaci blížili ale porad je to uplně mimo.

    "Myslenka ze jak to skonci veci budou “business as usual”, a z tri mesice si na to ani nevzpomenem..."

    To se ale obávám že tu vůbec nikdo ani nenaznačuje.

    To je asi zenit týhle diskuze, ukáže čas :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Jednu vec ale, a uz toho dneska necham...
    Myslenka ze jak to skonci veci budou “business as usual”, a z tri mesice si na to ani nevzpomenem...

    Tohle je Zmena s velkym Z. Veci NEbudou jako predtim. Je potreba tu myslenku prijmout a oblibit si ji, jinak bude probuzeni do zitrka dost bolet...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: no prave, ukazuje se, ze je uplne jedno jaky mame pokrok, nebo jestli byl masakr, staci, kdyz by Ozzy Ozzbourne ukousnul hlavu nespravnemu netopirovi... navic je DALEKO vic lidi, takze se to DALEKO lepe siri. Smrtnost je obdobna jako u Spaneske chripky, jen profil nakazenych vekove je jiny. [alespon zatim].... ani po nekolika mesicich nemame zasadni pokroky v oblasti iunizace, a pokud vim, tak se rika, ze vakciny by se i tak schvalily normalne v radu let, i kdyz by fungovaly... vidi nekdo, ze by se uspechaval remdesivir...

    Podle me ten pokrok prave VUBEC nezahral roli. Navic je vlastne spatna hospodarska situace proto, ze spousta oblasti je nesobestacnych a zaroven jsem prudce zavisli na oblastech, ktere jsou na tom stejne jako pred sto rokama [indie treba]
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: nebudu se hadat, ja bych taky preferoval optimistictejsi scenar. Ale trenujem tady na tech spatnejch, protoze, a to je zkusenost z praxe, worst case scenare nuti lidi hledat nejvic reseni a premyslet mimo bednu. Tahle krize je z pohledu uvolnene energie jak atomova bomba a kdo si tu energii nejrychleji osedla, vyhraje. Tisic prilezitosti dneska na deset pred krizi. Takhle se na to divam...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: jeste mu to nedoslo ;-)
    Kolik barmanu ma nasporeno na 3 mesice v praglu bez prijmu?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE: tak je tam rozdíl pohých sto let pokroku v obodbí největšího vědeckého boomu lidstva + koronavirus nepřišel po 5-ti letech největšího masakru v dějinách lidské rasy, totální změně sytému, zániku a vzniku desítek nových států a po X hladomorech ;)

    Já se obávám že tady srovnáváš pecku z hrušky a kamion jablek


    OVERDRIVE: ano složení turistů se změní a i ten pingl z prahy bude muset změnit na nějakou dobu obor, ale to neznamená, že vezme batoh a vyrazí na sklizen ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    A i kdyz otevrem hranice my, kdo je otevre treba nam? Tam je prave ta myslenka, ze je UPLNE JEDNO jak to zvladnem epidemiologicky tady, je hrozne dulezite, jak to zvladne cely zbytek sveta, ktery je s nami ekonomicky spojeny. Budem tady mit nula pripadu, a stejne nebudem moct ven, pripadne nikoho nepustime dovnitr... tedy spis to asi udelame a pak plati 2 vyrok... bohuzel.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: co na "spanelska chripka trvala 2 roky a muze to litat jeste treba o dva" k tomu tvemu vyroku vede?

    Vis kdo zivi treba vsechny pingly v Tatrach, potazmo na Slovensku? Rusove. Kdy bys otevrel hranice Rusku, kde se nakaza siri naprosto nekontrolovatelne? Nebo konecne tomu Slovensku, ktere uz tyden hlasi 400pripadu?

    Jasne, ono to bude politicky asi velmi lakave, ale pokud otevrem hranice moc brzo, zacne to znova, k tomu smeruje veta "za spanelske chripky byla daleko horsi druha vlna, kdyz uz si lide mysleli, ze to maji zasebou, a ta zabila vetsinu lidi"
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE: Hranice 3 roky zavřené fakt nebudou.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JVMLOK: A proč tam tedy není už teď? ;)

    JVMLOK: Ano ale původně tahle diskuze, vulgo moje odpoveď byla mířená přímo na myšlenku přesunu ze sektoru cestovního ruchu do sektoru zemědělství.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ADAMIRA: nejak to pretrpet treba 3 roky, nez se otevrou nejaky hranice a prijedou prvni turisti?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Mj. Nesoustredme se jen ty pingly, ja v tom prispevku na uacatku mluvil o kolapsu i jinejch prumyslovejch odvetvi
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jo jen tak mmchodem, znova upozornuju na to, ze Spanelska Chripka je dobry predobraz toho, co se tady ted deje. Furt si toho podle me nevsimame dost. A ja furt rikam, ze se o ni nebavim jako o druhu nemoci, ktery to zpusobil, ale jako o ekonomicko/socialnim/epidemiologickem modelu.
    Takze shrnu:
    - spanelska chripka trvala cca 2 roky popsane, je mozne, ze to lita o dalsi 2 roky
    - vymrelo na ni 5% populace, a nektere staty a uzemi se naprosto totalne zhroutily, pac impact nebyl rovnomerny
    - nejvetsi katastrofa nastala, kdyz si lide mysleli ze to uz maji uspesne za sebeou, a nastala tak zavana druha vlna, ktera zabila vic lidi nez prvni
    - po Spanelske chripce nasledovala nanedlouho krize a dalsi svetova valka

    Mam-li hadat, tak bych rekl, ze jen karantenni opatreni a zavrene hranice budou trvat ROKY!, pokud okamzite nevyresime jak funguje imunizace, pripadne nedokazem imunizovat vakcinou [samozrejme, pokud se nakazim a mam z toho imunitu, nemusim uz pak do zadne karanteny... to je zasadni myslenka samozrejme]...

    Znova pripominam, ze nejsme jeste ani na zacatku outbrake ve spouste zemi, napriklad Indie, ktera je jedna z prvnich svetovych ekonomik. A zrovna Indie treba za Spanelske Chripku sla docela hodne do kytek. I kdyz treba na wordmetru je videt, ze prumerna delka zivota v 1950 tam byla 37 let, ted je 71, takze mozna nebude tak hrozne spatne, jak bylo. Ale zas je MNOHEM vic lidi, tim padem impact bude ciste epidemiologicky daleko zasadnejsi [vic prenasecu, vetsi konzum, vic potreba pracovni sily]
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ADAMIRA: a pric vy se vracel kdyz v teďbou recene Bruntali bude mit 5x nizsi zivotni naklady?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam